Tip mencari idea menulis

( * Anda rasa berbaloikah kita jika kita menjual idea dengan menulis?, jangan kata tidak mempunyai bakat menulis jika kita masih tidak melakukannya, terima kasih kerana ikuti blog saya. entri ini ditulis ketika keladi mula menulis di dunia blog, keladi tak nak menukar atau mengedit apa-apa, sebab nak lihat cara dan penulisan ketika itu, dan mugkin ia juga menjadi pengukur untuk saya didunia blog )


Keladi do it...duit online : Bagaimana mencari idea untuk menulis blog

Do it..do it..buat duit dengan blog!!

Salam semua kepada pelayar-pelayar internet yang sudi baca dan singgah sebentar di blog en keladi ini, teruskan membaca ya, semoga perkongsian ini serba sedikit memberi manfaat untuk semua, sungguhpun tujuan penulisan blog ini adalah untuk mempelajari teknik dan strategi dunia blog bagi en keladi tetapi mengapa tidak en keladi kongsikan perjalanan ini kepada korang semua untuk menjadi blogger berjaya suatu hari nanti....#angan-angan mat keladi @ mat jenin.

Do it
Do it
Buat duit dengan blog

Soalan pertama daripada en keladi, Bagaimana perjalanan blog korang?, INGAT!!! tujuan kita adalah buat duit dengan blog, jadi jika di tanya en keladi pula jawabnya, blog sudah masuk entry yang ke tiga masih kental untuk menulis, rasanya masih jauh perjalanan en keladi ini untuk menjadi seperti www.hasrulhassan.com, tidak mengapa "dont give up"....Walaupun tiada views @ follower (jangan menangis wahai hatiku). Masakini ada pelbagai jenis blog dengan niche yang menarik dan entah berapa juta pula jumlahnya blog ketika ini tetapi yang pasti en keladi sebagai newbie, mesti terus melangkah dengan lebih serius untuk menjadi blogger terhebat @ buat duit dengan blog, sungguhpun sentiasa akan menerima halangan, petuanya nanti dapatkan tip SEO daripada otai-otai Internet Marketing (wahai en keladi..sabarlah kamu)

KATA-KATA NASIHAT : cari mentor untuk berjaya...lebih mudah...gerak langkah kita nanti.

Bagaimana untuk mencari idea untuk menulis blog?

Soalan diatas akan saya jawab setelah berblogwalking, Korang perlu terus membaca tau.

Blog korang mugkin sekarang ini sudah  pun ada,  tidak kiralah blog itu menarik, cantik dan klass ko jah!!...yang pasti mesti kemas dan mudah dibaca ditambah dengan niche menarik serta mempunyai gaya bahasa yang santai. Bagaimana pula dengan blogwalking, banyak ke korang melawat, sambil membaca blog tersebut cuba lihat GAYA BAHASA yang digunakan didalam blog yang  korang lawati itu..bagaimana teknik yang mereka gunakan untuk menarik minat pembaca?

Boleh ker..guna short message..
Boleh ker..guna bahasa keras..kasar..@ lucah...
Boleh ker...guna bahsa pasar
Boleh ker.....blablabla

Yup boleh jer!!!! Asl x blh ker nk gna bhsa @ tlis cm tu

Amboi..cepatnya korang membangkang en keladi..jangan jadikan viral pula untuk blog en keladi ini yang bersetuju dengan penggunaan ayat dan gaya bahasa yang malas ataupun  kurang sopan.

TIP BLOG :jika blog kita menjadi kontroversi @ viral, ia mampu menaikan trafik blog.

Bagi en keladi, dalam penulisan blog  memberi kita ada lebih  kebebasan dari segi penggunaan gaya bahasa tersendiri dan tidak kiralah bahasa loglai, pasar, mat2 rock, kesat, kasar, hatta bahasa jawa sekalipun tapi korang kena ingat, penulisan yang baik mencerminkan keperibadian dan bertahannya kita dalam bidang ini, di blog yang utama adalah isi dan maklumat, pepatah otai blogger dalam kalangan Mat salleh "Contant is king", jadi lebih indah gaya bahasa yang lebih sopan ketika menulis, pasti akan selamat dari dikenakan tindakan undang-undang, yang pasti tujuan utama kita adalah buat duit dengan blog bukan menyakitkan hati semua orang.

Setuju atau tidak? ( jika tidak setuju, drop komen dibawah, jangan spam tau, hanta komen yang related dengan tajuk, peraturan untuk pengguna internet)

KATA-KATA NASIHAT : Jauhkan daripada menjadi "keyboard Worrior" yang membuta tuli..

Do it
Do it
Duit online

Yang pasti segala gaya bahasa yang korang gunakan mesti ingat pada teknik SEO, ia juga berkaitan atau memberi kesan dalam menarik trafik ke blog kita nanti. Contohnya, jika en keladi taip :  Tp..idea dlm mnulis belog..korng rasa ???...dari situ kita sudah pun nampak kesannya.

Setuju @ tidak dengan en keladi!!!

Entry ini di post @ di karang pada 30 September 2015, teruskan membaca untuk mengetahui Rahsia mencari idea penulisan blog yang menarik..

Berbalik kepada soalan sebentar tadi, bagaimana untuk mencari idea dalam penulisan blog..konsep yang sama boleh kita gunakan dalam menulis pelbagai artikel nanti, tidak khusus  hanya pada blog sahaja tau, maklumat dan info yang en keladi dapat ini adalah daripada hasil blogwalking, teruskan mengikuti perkongsian ini erkk.

TIP BAGAIMANA MENCARI IDEA DALAM MENULIS BLOG

  1. BLOGWALKING, mesti korang muak dengan perkataan yang en keladi selalu tulis dalam blog ini, yup blogwalking adalah salah satu kaedah en keladi  yang digunakan untuk mencari maklumat, maklumlah saya ini seorang yang baru @ newbie, jadi faham-faham sahaja lah perlu belajar dengan lebih banyak dan mendalam lagi terhadap sesuatu topik ataupun teknik.
  2. JOIN FORUM, en keladi tak mahu promote, perlu join forum yang mana, bagi en keladi, tidak kiralah apa pun forum yang korang join, pasti ada sesuatu yang boleh kita perolehi, contohnya, komen yang diberikan, mugkin ada yang boleh digunakan untuk mencari idea yang menarik, jika korang lebih bijak dalam memberi pandangan dan pendapat, kenapa tidak korang gunakan untuk berinteraksi dengan pakar didalam sessuatu bidang, sekurang-kurangnya nanti adalah sikit kajian yang korang buat, sudah tentu penuh bergaya blog korang nanti, lain daripada yang lain.
  3. LAMAN SOSIAL, rasanya semua orang tahu kot, sebut jer lah pasal FB, mesti korang sudah tahu apa tindakan selanjutnya, di laman sosial, bukan sahaja FB, banyak lagi media sosial yan mempunyai banyak sangat maklumat yang boleh korang ambil dan huraikan topik di blog korang nanti, waima, meniaga baju sekalipun, jika pandai menghuraikan, pasti menarik.
Bagi en keladi untuk mencari idea memang mudah, tapi bila untuk menghuraikan topik yang dipilih itulah  yang menjadi masalah untuk kita sebagai newbie, tapi ingat misi kita adalah mencari duit dengan blog.

TIP BLOG :PEMBACAAN YANG MELUAS ADALAH SALAH SATU CARA DALAM MENCARI IDEA UNTUK MENULIS

Dalam blog IZIVIO.COM, pun ada menghuraikan berkaitan cara mencari idea untuk menulis, jom kita lawat kejap ke blog beliau, lepas tu datang balik ke sini tau :-
  • Salah satu cara yang berkesan mencari idea untuk menulis blog adalah melalui pembacaan.
  • Internet sebagai penjana idea paling deras untuk menulis artikel blog
  • Minat dan hobi pemangkin cetusan idea dalam penulisan.
#INGAT!! jangan gunakan blog untuk menyebarkan sebarang maklumat palsu @ fitnah, ia bakal membunuh karier korang sebagai blogger terhebat.

Jom tengok pula di blog www.pengendaliblog.com

8 tips berkesan dalam mencari idea menulis artikel
  • Menjawab soalan yang ditanya diforum
  • Komen yang dihantar oleh pembaca
  • Isu semasa dan berita terkini
  • Jadikan masalah anda sebagai idea
  • Mengulas semula artikel blog yang pernah dibaca
  • Mengolah semula artikel-artikel lama
  • Bertanya soalan di dalam Laman sosial (aktif berinteraksi)
  • Berehat dari blogging ( maksud penulis dalam point ini adalah anda perlu keluar bersiar2, ketika sedang buntu dalam penghuraian topik )
Wah!!! mesti korang sudah mendapat idea yang mencurah-curah berdasarkan tip-tip diatas, en keladi ambil "key point" je tau, untuk mengetahui lebih lanjut silalah lawat ke website tersebut.

Andai ada pendapat dan bantahan untuk artikel en keladi ini , boleh dropp di ruang komen ya..

Baiklah en keladi teruskan blogwalking di www.suhiminain.com tajuknya 7 cara mengatasi masalah kekeringan idea menulis
  • Buat perancangan awal
  • Wujudkan suasana menarik
  • Tulis pendek-pendek
  • Bersosial ( interaksi)
  • Latih diri untuk berfikir secara kreatif
  • Laburkan sesuatu untuk mendapat ilmu
  • Dapatkan kumpulan ataupun, cari mentor yang sepatutnya.
Jadi tunggu apa lagi, jom berblog, #mencari duit dengan blog,tapi yang pasti peringkat permulaan mesti akan rasa dan bersoal jawab didalam hati adakah penulisan kita ini mempunyai pembacanya nanti @ adakah aku ni syok sendiri..apa2 pun SABAR!! adalah jawapannya.

Bagi mengakhiri entry kali ini, en keladi hendak merumuskan punca tiada idea untuk menulis dan sukar menjadi penulis blog yang berjaya :-
  1. Tiada perangcangan
  2. Kurang ilmu
  3. Tidak tahu teknik ( 1H 4W)
  4. Terlalu bagus....bajet bagus lah kot..
Bagi point yang no 4, harap point tersebut bukan untuk en keladi,  dan yang pasti en keladi nak menjadi penulis blog yang berjaya, tip yang ditulis diatas sekadar perkongsian dan panduan untuk kita semua.



Ikhlas dari en keladi


Read More...

Keladi Do It Online: Buat duit dengan blog


(Siri 2)
Keladionline.com
Macam mana dengan blog korang?

#cantik ke
#meletop ke
#tertarik ke
Ko memang de bomb...classs ko jah!!!

Sharelah link blog korang ke keladi018@gmail.com

Nanti en keladi lawat blog korang,  kita meramaikan lagi rakan-rakan..

#penting eratkan hubugan maya bersama  rakan2 IM, maklumlah kita ni newbie, boleh berkongsi2 maklumat, mugkin ada teknik terbaru daripada korang boleh kita share ya....sayang korang daripada en keladi.

Bagi mereka yang masih tiada blog tu, tidak mengapa masih sempat untuk log in ke blogger atau wordpress..dan daftar untuk blog korang...penting tau ada blog ni....#boleh mantapkan lagi penulisan kita, cuba uollss search di engin carian tu, banyak tip2 @ panduan yang ditulis oleh rakan kita dari Indonesia...meriah sungguh meraka kan dalam berblog ini...#ngeblog# ( dalam bahasa Indon..jadi kepada newbie seperti en keladi ini, kita mesti berjiwa kental untuk terus memeriahkan lagi dunia blog ini.

Mesti korang masih tercari-cari cara untuk mempercantikan lagi blog korang, mugkin ada yang tension blog korang tidak berapa menarik bukan,

# maaf la ya en keladi tidak mahir dalam permasalah teknikal bagi membantu korang dalam blog,

blog en keladi ini pun simple sahaja, asalkan en keladi dapat menulis untuk kebaikan diri dan perkongsian bersama sudah cukup, bagi en keladil, info yang dikongsi adalah yang utama, tetapi andai anda seorang yang hebat dalam grafik design...kenapa tidak anda menunjukan bakat di template blog anda dan bagi mereka yang masih menangis kerana blog tidak menarik, jangan kecewa..sebenarnya anda boleh sahaja upah atau cari template yang percuma di internet, mudah kan, tapi janganlah korang bandingkan template blog korang seperti www.hasrulhassan.com confirm ku kecewa!!!

Tidak mengapa, untuk permulaan mesti ada blog..tujuan utama kita adalah buat duit dengan blog..
Keladionline.com
Do it
Do it
Duit online
( sejujurnya en keladi pernah berada dalam dilema seperti mereka2 yang newbie, macam mana untuk mempercantikkan blog, tapi fikir punya lama..sampai berhari2 fikir berkaitan theme blog..akhirnya info tidak juga tulis..pengalaman en keladi ketika permulaan menghasilkan blog www.mrkeladi.blogspot.my blog walking punya pasal, anggap lah kita baru dalam dunia ini, kita boleh kemaskini template semula, tapi yang pasti...."contant is a king"....ingat tujuan kita buat duit dengan blog

Panduan Buat Duit Blog


TIP BLOG :  blog ringkas dan kemas

Kita simpan dahulu idea untuk mencantikkan @ mengubahsuai blog..kita mula untuk mencari niche untuk blog kita.

Niche..

Apa itu niche?

Bukan saya sudah ada blog ke, kenapa nak ada niche..

Jawapan dari pakar..#en keladi ulang semula...niche @ topik blog sangat penting, ia mengambarkan tentang blog kita, maksudnya jika kita tahu apa yang ingin dikongsikan di blog nanti, lebih mudah..dan mengikut pembacaan dari blogwalking en keladi...blog yang mempunyai niche menarik dan tersendiri lebih mudah menarik trafik maya singgah ke blog kita nanti, dan dah tentulah mudah kita sewakan tapak untuk pengiklan, jadi #buat duit dengan blog tercapai..

Mesti korang masih blur lagi,pasal jenis2 niche blogkan..dibawah ni en keladi listkan beberapa niche blog yang boleh jadikan panduan untuk korang gunakan pada blog nanti..
#niche yang diminati lebih mudah dalam penghurian topik nanti.

Sebagai contoh dan panduan untuk korang ya,

Jenis niche blog


  • Blog berita, contohnya : www.malaysiakini.com, mynewshub.cc
  • Blog peribadi, contohnya : inibelogsaya.blogspot.com , www.benashaari.com, honeykoyuki.blogspot.com
  • Blog khusus, contohnya sangat banyak, minta korang blogwalking kejap...dah dapat nanti dropp di ruang komen en keladi...yang pasti biasa blog jenis ini ramai peminatnya....ada ke yang mencalonkan blog en keladi ni...??..#angkat bakul sendiri...tersurat dan tersirat.
  • Blog gossip dan hiburan, mesti korang akan kata rotikaya...sebenarnya banyak lagi...korang blog walking semula ya..sudah dapat drop di ruang komen
Banyak idea niche yang difikirkan oleh en keladi sebelum menjadi newbie blogger...dan akhirnya..


Dilancarkan secara rasminya..dengan slogan do it...do it...duit online....

Jangan kata korang masih blur dalam mencari niche blog...ingat ya tujuan kita.."cari duit dengan blog" , sungguhpun korang membuat blog berdasarkan niche peribadi, masih boleh untuk buat duit dengan blog, contohnya korang promote produk yang digunakan...mugkin ada pembaca yang berminat dengan produk tersebut..boleh buat jualan.

En keladi nak tanya...!!

Yup..#wahai....macam otai IM yang berjaya pulak rasanya..

Niche blog dah tau...x tau nak buat apa...masih kelirulah...ada ke orang nak ikut blog kita nanti?

Serahkan pada yang pakar...#mesti rajin blogwalking..en keladi akan bongkarkan teknik mempromosi blog pada entry...akan datang...tapi...tunggu
errkk...

Sekarang ni...tindakan yang korang perlu buat adalah....ambil sekeping kertas dan jawab soalan dibawah....
  • Apa yang diminati?
  • Blog kegemaran anda?
  • Adakah blog tersebut membuka peluang untuk buat duit?
Berdasarkan jawapan anda, pasti sudah tahu apa yang perlu dibuat..

Contohnya, anda minat melancong..dan selalu melancong ke luar negeri...ini satu peluang untuk korang menceritakan pengalaman kepada pembaca...#hashtag...menarik tu...masih boleh mengunakan blog korang sebagai lubuk duit....macam mana korang nak buat...ikut kreativiti masing2.

#fikir diluar kotak....think out of box#

Mugkin korang terfikir...macam mana en keladi menggunakan blog ini untuk mencipta duit....

Related pada satetment :- think out of the box...

Yang pasti, niche yang menarik mugkin ada peluang untuk kita dapat ramai follower blog.....ingat wahai en keladi!!!

PENTING!!!!!

Niche yang diminati juga memudahkan korang untuk  menulis entry dan sub entry nant...x lah nanti blog korang jadi rumah...hantu...#berdasarkan pengalaman blogwalking en keladi...

NOTA KAKI : blog adalah singkatan daripada perkataan "web log", ia sama seperti buku catatan @ buku log, tetapi ia secara dalam talian @ online, ringkasnya ia ditakrifkan seperti ini...web (talian) Log (catatan) = Catatan atas talian dan diringkaskan menjadi blog.

Berbalik pada topik kali ini, en keladi pasti korang tidak blur lagi, sekarang ini korang sudah ada blog...tidak kiralah simple ke...cantik..ke...yang pasti korang mesti tahu niche yang akan digunakan untuk berblog..nanti...supaya korang menjadi blogger yang...terhebat...#kita bermula dengan newbie..pasti impian kita tercapai....buat duit dengan blog...

Sebagai kesimpulan dan pengakhiran, untuk entry ini, en keladi listkan bagi

Contoh blog yang mampu hasilkan pendapatan dengan niche yang menarik
Read More...

Buat duit dengan blog


Buat duit dengan blog
Sumber gamabar : Ihsan Google, www.keladionline.com
Perkara pertama yang en keladi minta korang buat adalah buat blog, tidak kira sama ada menggunakan blogger atau wordpress, en keladi memilih blogger kerana mudah, kemahiran en keladi bukan pada teknikal, mugkin pada penulisan, korang pula bagaimana?

NOTA KAKI : Overblog salah satu laman sosial yang boleh difikirkan ketika membina blog.

En keladi kami semua dah ada blog la..!! lagi cantik dari en keladi..siap ada domin +  hosting lagi...en keladi ni..pandai pulak nak mengajar kita...sssss....!!!

Maaf uolsss yang mengikuti blog ini, yang telah pun ada blog2 yang menarik dan cantik2 belaka..classs ko jah!!!! nanti tolong en keladi eerkk..untuk mencantikkan lagi blog ini, supaya lebih tenang korang membaca entry yang dipost oleh en keladi erkk, tapi, statement diatas di fokuskan pada mereka yang masih jambu @ newbie dalam perniagaan online ini, (macam en keladi lah ya) konon-kononya budak2 pra -sekolah, bak kata2 pujangga..."jika tidak kenal sesorang..mana mungkin boleh kenal hati budinya"....#ciplak kata pujangga entah dari mana..

Buit duit dengan blog
Buat duit dengan blog
Mugkin sekarang ini banyak media sosial yang boleh dijadikan medium untuk memasarkan produk ataupun membuat jualan di internet, tidak semestinya menggunakan blog dalam mempromosikan jualan tersebut, kiranya lagi banyak medium pemasaran lagi besar peluang keuntungan, apa yang telah en keladi baca dalam buku tulisan Mr Robert kwasaki..

Sebab manusia @ seluruh makhluk di dunia mencari maklumat pada internet dan maklumat tersebut adalah sumber daripada website@blog-blog di internet pada enjin carian seperti google.

TIP BLOG:#Search Engine Optimization, teknik yang mesti dipelajari oleh blogger yang ingin berjaya.

Sebab itulah en keladi cuba melancarkan blog ini sungguhpun malas untuk menaip, tapi untuk kebaikan en keladi pada masa akan datang, banyak faedahnya yang akan diterima nanti, bila sudah pencen dari bekerja boleh en keladi coool dengan semangat menulis, terima kasih untuk mereka yang sudi mengikuti dan membaca blog ini sayang korang semua untuk pengetahuan semua #en keladi menulis entry menggunakan android...laptop rosak...(minta simpati)...#ada aku kisah!!!
Kredit untuk pemilik gambar ini
Do it
Do it
Duit online

Jangan lupa tau blog juga dapat digunakan untuk perang pemasaran produk korang, kiranya blog ini sebagai senjata dan ditambah dengan medium-medium yang lain dan yang pasti sudah ramai mereka yang sudah  otai2 dalam bidang internet marketing berjaya membuat jualan beratus ribu, hanya dengan BLOG..!!!

Jelous pulak...en keladi...dah tua baru nak bukak blog..dulu tahun 2008 @ waktu mula2 blog dilancarkan tidak terasa teruja pulak??...dah ramai yang berjaya..baru mula rasa menyesal...

Jangan "give up"...masih belum terlewat..bak kata Datuk Wira Dr Maznah Hamid...dalam rancangan Apa kata wanita...

Do it
Do it
Duit online
Bukan sahaja blog ini sebagai tempat untuk pemasaran produk kita, ia juga dapat digunakan untuk berkongsi cerita, maklumat dan pelbagai perkara, yang paling pasti...GOSIP!!! (ohh x kuasa mak???")  #jom layan blog Roti Kaya dan blog Denaihati.....

Kebaikan yang lain, jika blog kita nanti mempunyai ramai pengunjung @ trafik maya, mugkin ada pengiklan yang sudi menyewa tapak di blog kita nanti, jadi itu pasallah en keladi menekankan berkaitan Blog..besar peluang tu nanti uollsss!!...sebelum tu kita perlu tahu teknik SEO dahulu supaya setiap entry kita dicari di enjin carian dan dipaparkan diruang utama pada carian.
Keladionline.com
HOT TOPIK : #TEKNIK SEO ( en keladi akan postkan pada entry akan datang)

Jadi sebab itulah, en keladi mohon sangat untuk korang promote blog en keladi ni...pasti ingat do it, do it, duit online...share kepada kawan tau...terima kasih....

Buit duit dengan blog

Mudah ke??

Hasil pembacaan dan blogwalking en keladi..dapat di simpulkan..Bagaimana cara mudah buat duit dengan blog.

  1. Promosikan produk affiliate
  2. Penyewaan ruang untuk iklan
  3. Meletakan iklan syarikat pengiklanan contoh: adsense,innity,nuffnang
  4. Jual perkhidmatan @ service
  5. Kedai online untuk menjual produk fizikal.
Mungkin dengan blog suatu hari nanti menjadi pelbagai medium bukan sahaja untuk perniagaan dan pemasaran, banyak sangat kebaikannya.

AWASS!!! bagi mereka yang fanatik dengan isu-isu sensitif ...jangan jadikan blog sebagai tempat untuk korang lepaskan geram...

Buat duit dengan blog

Bagi mereka yang masih newbie seperti en keladi ini, pergi ke blogger @ wordpress..cepat2 buka, jangan berlengah masa lagi...gunakan yang free dahulu...jom bersama en keladi telusuri dunia internet marketing dengan blog dan semoga kita berjaya bersama-sama nanti...amin

Perkongsian dan cadangan amat dialukan mohon dropp di sini


Ikhlas dari en keladi

Panduan lengkap buat duit dengan blog !!!!!







Panduan Buat Duit Blog
Read More...

Permulaan Duit Online

Assalamualaikum bagi umat islam..dan Salam sejahtera...untuk semua, sayang kamu...

Akhirnya tercapai juga untuk keladi membuat blog bagi menceritakan topik yang pasti membuat korang teruja..wow teruja ke...
Impian menjadi 

Niche untuk blog keladi adalah :-

Lifestyle, ala-ala blog Ben Ashari dan akupenghibur.com...saja nak caras otai...hihihihi

Keladi akan gunakan platform Blog ini untuk membincangkan pelbagai Perkongsian tentang kehidupan, ilmu yang dipelajari serta tip-tip yang di copy/paste daripada blog orang lain???  serta pelbagai perkongsian yang menarik yang susah untuk diceritakan menanti anda..

Do it..

Do it..

Duit online

Terima kasih yang sudi mengikutinya..

Duit online

( Tagline ini telah diubah, memang dulu keladi guna blog ini untuk mencari duit, tapi kini, duit bukan yang utama, minat adalah segala-galanya)

Korang juga boleh berinteraksi bersama keladi..andai ada ilmu terkini yang terbaik dalam menambahkan pendapatan terutama menerusi online.

Cadangan dan artikel berguna amat di alukan...
Hantarkan ke...

Keladi018@gmail.com

Teruskan menyokong blog en keladi..dan mohon sebarkan kepada rakan2 dan seluruh dunia, tapi maaf ya, en keladi gunakan 100% bahasa ibunda en keladi, sungguhpun ilmu dan tip di cari dalam bahasa penjajah..

Dapatkan pelbagai tip yang menarik..

Do it!!!

Duit Online

Jadikan perniagaan satu pekerjaan
Jadikan peluang satu perniagaan
Jadikan pekerjaan satu ibadah
Jadikan online satu perniagaan, satu pekerjaan, satu peluang dan satu ibadah

Dengan nama Allah yang memberi rezeki dan jalan yang mudah.....maka terlancar Blog Keladionline Pada 27 September 2015..jam 1541 pm.......amin

Keladionline.com
Semoga blog ini memberi ruang dan peluang dalam bidang perniagaan online untuk kita semua.

Do it !!!
Do it !!!
Duit online

Ikhlas dari en keladi.

Belajar buat duit dengan blog..........????




Panduan Buat Duit Blog
Read More...
 
 photo cats_zpscdjdlx5h.jpg
COPYRIGHT 2017|www.keladionline.com