Tip menjadi usahawan internet yang beretika

( * Tagline sekarang dah tak do it, Do it lagi sekarang dulu, kini dan selamanya aku berblog, jom terus membaca Tip menjadi usahawan internet yang beretika, hasil penulisan keladi ketika permulaan di dunia blogging)


Do it
Do it
Buat duit online..

Terima kasih jika anda terus mengikuti blog en keladi, pastinya korang mesti sudah mula dalam kempen promosi peroduk @ service secara online, teruskan usaha, maklum lah kitakan newbie, banyak perkara yang harus dipelajari dengan lebih mendalam, en keladi akan sentiasa update diblog ini selepas en keladi ber blogwalking blog-blog otai kita, dan pastinya korang terus ikuti entry ini pasti selepas ini kita akan tahu dalam pemasaran online ini tidak kira kita guna apa sahaja media sosial yang pasti perlu ada etika, untuk peringatan bersama dalam berblog untuk tujuan apa sekalipun, etika perlu dijaga.

Tips menjadi usahawan internet yang beretika

  • Tidak spam : aktiviti spam ini sering berlaku, mugkin ia tidak boleh dibendung, atas sikap kerakusan mereka yang ingin capai target dengan cepat, 
  • Tidak scam :  mengambil kesempatan terhadap orang ramai, ia memberi tanggapan yang negatif bagi mereka yang baru kenal dunia online, wahai para scammer jangan lah kamu membunuh kami yang baru nak bermula berniaga secara online, dan bagi korang pula, mesti jauhkan, andai ada produk yang terjual mesti bagi aa yang dijanjikan dan bertanggunjawab andai barang tersebut rosak ataupun tidak boleh digunaka, cara ini boleh memberi kepercayaan yang lebih terhadap perniagaan online korang nanti
  • Menjaga privasi pelanggan :  yang ini perlu diambil berat, korang jangan sesekali jual senarai emel dalam niche tertentu kepada orang lain, contohnya,jika seorang Im mempunyai 3000 senarai emel dari niche buat duit online, mereka pun menjual semua emel itu kepada orang lain yang berminat untuk masukkan ke dalam system autoresponder mereka.
  • Mesra pelanggan : sangat dituntun jika ada pelanggan yan tidak berpuas hati terhadap apa produk yg korang tawarkan, tolong ya jawab dengan adap sopan, walaupun mugkin time tu, korag tengah tension
  • Menjaga sensitivity : jangan sesekali membangkitkan isu yang dianggap boleh mengugat keharmonian negara, terutama nya agama,sendiran terhadap budaya atau apa2 upucara agama sebagai bahan negatif diblog korang harus dielakan
  • Menjaga adab bicara dan bahasa : sangat penting korang jaga adab bicara tidak kira melalui penulisan atau ketika bercakap, jangan gunakan bahasa kasar, ejaan yang ringkas dan aneh-aneh.
  • Tidak menyertai keyboard warriorr : keyboard warrior terlahir dimana-mana sahaja di internet samada di laman facebook, twitter, instagram atau pun di forum, cuba elakan daripada daripada perdebatan terhadap sesustu isu yang menjadi kemarahan ramai dan korang pula sibuk untuk beri ulasan yang bagai mencurah minyak petrol keatas bara api.
Etika perlu dijaga, supaya kita akan bertahan lama, dan terus unggul dalam bidang ini,ingat tujuan kita adalah untuk mencari duit dalam berblog.

Do it
Do it
Buat duit online dengan blog

Bagi mereka yang sedang berblog teruskan semangat dan usaha korang, entry en keladi ini di tulis pada 3 october 2015, bagi panduan untuk en keladi dan korang yang dikategorikan sebagai newbie seperti en keladi.

Bonus tambahan, en keladi nak sampaikan top 6 komunikasi berkesan antara penjual dan pembeli online yang wajib korang semua tahu, kredit untuk ruang wang cyber

  1. Komunikasi melalui blog : blog adalah tempat utama di mana ramai pengguna internet berkunjung untuk mendapatkan info secara percuma tidak kiralah ia berkaitan dengan berita , tips dan sebagainya
  2. Komunikasi melalui emai : medium yang paling utama untuk korang mewujudkan system komunikasi yang berkesan antara anda dan orang ramai, emel menjadi antara pilihan utama untuk pengguna internet menghubungi anda.
  3. Komunikasi web facebook merupakan antara laman web yang mempunyai pengaruh yang sangat tinggi didunia. Laman web ini juga dikatakan sudah mula menjadi pesaing utama untuk website google dan juga youtube.com, korang boleh menbangunkan fanpage khusus untuk website jualan korang, gunakanlah nama fanpage anda itu sama dengan nama website jualan anda agar proses penjenamaan boleh di lakukan juga di laman web facebook
  4. Komunikasi melalui forum :  mugkin ada dikalang IM kita yang masih belum sedar akan komunikasi melalui forum, laman forum menjadi antara tempat dimana ramai orang berkumpul
  5. Komunikasi melalui skype : skype telah menawarkan pelabagai fungsi dan ia sentiasa di update dan upgrade dari masa ke semasa, jadi kenapa tidak memilih skype?
  6. Komuniasi melalui media chat , whatsapp: whastapp baru-baru ini sudah di ambil alih oleh syarikat facebook dengan kos lebih dari USD 2 billion.pengguna whatsapp juga di katakan mencecah lebih dari 200 juta pengguna .tidak hairan jika anda melihat mereka yang menggunakan smartphone akan install whatsapp ke dalam phone mereka
Post a Comment
 
 photo cats_zpscdjdlx5h.jpg
COPYRIGHT 2017|www.keladionline.com