Blog ikutan

Blogger ikutan ke...blog ikutan?

Apa yang ikut dan apa yang diikut...wahai encik keladi...

Pendapat dan pandangan seorang blogger picisan, kembali bergema:

Uoalls...tau tak blog aku ni sudah ada peniru, habis isi dalam di tirunya !!

Hebat sangat ke blog ko tu encik keladi!!

(Upsss terjaga dari tidur, rupayanya ku bermimpi menjadi seorang blogger yang punya ramai  pengikut)

Realitinya aku hanya seorang blogger menggikut blog yang popular.

So,

Bagaimana untuk menjadikan blog kita sebagai blog ikutan ?

  • Mesti blog tersebut dikenali ramai
  • Mesti blog ada niche dan kumpulan sasar yang tersendiri
  • Mesti blog tersebut penuh dengan info dan maklumat yang diperlukan
  • Mesti blog tersebut hasil tulisannya seorang pakar dalam sesuatu bidang
  • Mesti blog tersebut adalah pemilik kepada seorang blogger yang sentiasa mempunyai idea yang baru dan segar dalam menunjukkan kreativiti.
Boleh ke hanya dengan 5 point blog akan ramai pengikutnya.

TAK JUGA!!! 

Hanya sekadar pandangan dan pendapat, tapi jika blog kita itu memang terbukti telah berjaya dalam mencapai status pencarian tertinggi dalam rangking alexanya dan blog tersebut menjadi tumpulan pengiklan-iklan dan seterusnya boleh menghasilkan pendapatan, SAH, akan ramai pengikutnya, maklumlah bak artis popularkan, sebab banyak media memberi reputasi kepada blog kita itu, jadi popularlah blog kita itu...

( hanya mengharap...mampukah encik keladi bergelar blogger berjaya??)

Untung jadi artis popular, tulis je blog, memang confirm ramai peminat yang serbu blog mereka tu....maka jadilah BLOG IKUTAN.

jadi,

Bagaimana dengan blog anda, sudah bersedia untuk menjadikan blog anda blog ikutan dan seterusnya menjadi blogger yang diikut?

Blog menjadi ikutan
Adakah jumlah pengikut menentukan kejayaan sesebuah blog

Ikhlas 

Seorang blogger picisan yang masih mengikut.



Read More...

Blog sarang labah-labah

Blogku sarang labah-labah..

Arghhhhhhh!!

Berabuk, bersawang, entah2 ada hantu..

Takutnya...

Keladionline:kreativiti dalam berblog memberi semangat kepada kita untuk tidak malas berblog
www.mrkeladi@blogspot.my

Encik keladi nak bukak cerita sikit, maklumanlah time cuti hujung minggu inikan, banyak pula masa untuk menaip artikel di blog, nanti taklah jadi blogku ini sarang labah-labah.

Sarang labah-labah

Biasanya jika korang tengok rumah yang tidak berpenghuni lama, pasti akan dilihat suram bukan, nak2 time malam-malam..ieee takutnya ada hantu, jadi sama juga dengan blogkan, bila sudah lama tiada artikel baru pasti akan lari semua pengunjung.

Kenapa blogku jadi sarang labah-labah?

Ko baru sedar ke encik keladi, si blogger picisan!!

Nah ini sebabnya

  • Sudah bosan dengan blog
  • Tiada masa untuk menaip artikel
  • Tiada idea untuk dikongsi
  • Kecewa blog masih tiada trafik
  • Tiada daya penarik dan hilang semangat untuk berblog
  • Blog bercampur aduk
  • Malas, malas dan malas
So, ada aku kisah !!!, ujar seorang blogger picisan yang berlagak sombong.

Blogku bukan sarang labah-labah

Biasalahkan, macam encik keladi juga, permulaan join blog adalah untuk mencari pendapatan sampingan, tapi belum ada rezekikan, tengok orang yang berjaya tu, jelous pula, apakan daya saya seorang newbie blog picisan, kadang kala sebab itulah encik keladi ini berasa malas untuk berblog, macam tiada semangat untuk mencapai apa yang diinginkan dalam berblog dan hilang arah tujuan dalam berblog, motivasi untuk berblog hilang gara-gara blog ini masih kurang trafiknya, tapi,

wahai encik keladi, ko jangan jadikan alasan untuk tidak berblog lagi, ko perlu
  • Bangkit dan bersemangat
  • Berfikiran positif
  • Terus rajin mengupdate blog
  • Belajar daripada kegagalan
  • Sentiasa memperbaiki kelemahan yang ada.
  • Cari ilmu, cari ilmu dan terus cari ilmu.
So,

Kenapa blog masih menjadi sarang labah-labah

JANGAN MALAS TAU!!

Pendapat dan candangan encik keladi adalah untuk perkongsian bersama tiada menceritakan kisah mana-mana pihak dan bukan juga untuk syok sendiri, ia boleh digunakan pada masalah yang sama dihadapi oleh korang semua, kitakan newbie, apa salahnya kita tolong menolongkan

Ikhlas daripada

Encik keladi blogger 


Read More...

Tiada idea untuk menulis

Ohh..tidak..blog hangat2...tahi ayam..

Ko mampu!!

Malas aku nak menulis, tak ada idealah,

Wahai encik keladi jangan bermalas-malasan...dulu waktu tak ada blog, jelous pulak bila ada orang yang sudah berjaya jadi blogger jutawan..lah ni sudah ada blog..ko jadi malas pula..aiyooo!!!

Keladi blogger : idea datang daripada hasil pemikiran yang kreatif

Idea datang bergolek

Boleh ke idea datang bergolek jika kita
  • Malas membaca
  • Malas mengikuti perkembangan semasa
  • Malas berblog walking
  • Malas menuntu ilmu
  • Malas join dalam laman sembang
MALAS bukan sifat seorang blogger berjaya.

Jadi jika kita tak malas, confirm ada idea untuk menulis blog, betul tak kawan-kawan, encik keladi pasti mesti blog korang mempunyai kualiti dan identiti tersendiri jika malas telah dijauhkan.

Idea melalui kreativiti

Jangan beri alasan, kata nak berjaya dalam berblog encik keladi oii, kenapa tidak gunakan 
  1. Isu semasa dalam mencari idea ketika menulis
  2. Media sosial banyak membantu dalam mencari idea
  3. Pengalaman yang dilalui oleh  kita sendiri ataupun orang lain
  4. Berblog walking pada blog yang sama niche, tapi awas jangan copy n paste, cari kelainan, walaupun isu yang sama
  5. Membaca dan terus membaca.
Hanya sekadar panduan dan pandangan, bagi encik keladi sebagai newbie, pada permulaan memang kita akan rasa banyak isu dan topik yang ingin dikongsi kepada umum, tetapi makin lama kita berasa semacam bosan untuk menulis, mugkin disebabkan blog yang kita hasilkan masih tiada pengunjung, ataupun, isu dan topik tersebut bercampur aduk niche nya , jadi mugkin belum ada sesuatu yang bernilai pada blog kita.

Tunggu apa lagi, jom kita terus berblog walking dalam misi menjadi blogger yang berjaya.

Read More...

Bagaimana gaya penulisan yang terbaik untuk blog


Keladionline : penulisan di blog bukan untuk di semak oleh guru bahasa. 

  • Ehh..!!! aku sudah kata korang jangan hendak berlagak sangat dengan cara korang berblog
  • Ak tak kish pon ko nk ckp ape, yg pasti belog ak cntik.
  • Blog, ohh, belog, sangat menguji saya ketika bereksperimen dengan blog.
  • Maksud sebenarnya bagi blog adalah satu medium yang digunakan dalam memberi maklumat yang berguna kepada umum.

( sebahagian contoh gaya bahasa yang digunakan didalam blog)

Adakah perlu diberi keutamaan pada gaya bahasa ketika menulis blog ?

Gaya bahasa

Hanya sekadar pandangan dan pendapat daripada encik keladi, bagi saya gaya bahasa serba sedikit membawa personaliti blog kita, kadang-kala gaya penulisan blog nampak macam kurang ajar, tapi penerimaan blog tersebut jauh lebih ramai daripada blog yang dikira gaya dan penulisan yang sopan, jadi siapa nak menjawabnya?

Identiti blog

Blog perlu ada identiti tersendiri, ohh yer ker encik keladi, blog ko ni bukan meniru cara gaya bahasa otai-otai ker..

#ko jangan nak menuduh sebarangan!!!

Penarikan

Selain niche blog yang menarik berserta template yang agak mengagumkan, gaya penulisan yang baik juga menjadi daya penarikan untuk blog kita terus diikuti.

Jadi,

( lu fikirlah sendiri...gaya bahasa dalam berblog juga adalah salah satu kreativiti si blogger untuk menarik lebih ramai menyukai blognya itu)

Tapi,

Bagaimana sebenarnya gaya penulisan yang terbaik untuk blog?

  1. Bosan : jangan jadikan pembaca blog anda berasa bosan
  2. Tidak faham : jangan buat pembaca blog anda kurang faham apa yang korang tulis
  3. Santai : biar cara penulisan yang santai, sebab pembaca sekarang ini banyak sumber 2 maklumat untuk dibaca bila dia baca kita punya article..rasa relax pula nanti.
  4. Seolah-olah kita berbual dengan pembaca, ( bagaimana tu encik keladi?)
  5. Biar padat dan ringkas, macam harian metro...saja promosi...jgn marah ya.
  6. Penggunaan perkataan yang tidak sepatutnya harus dielakkan, tapi ada cara yang tersendiri untuk menyampaikan mesej yang agak keterlaluan....bukan mengalak tapi untuk pembelajaran.
  7. Ikut kreativiti, mugkin loghat negeri boleh difikirkan.
  8. Blog macam karangan budak sekolahlah, boleh ke?..ikut kreativiti sendiri ya.
  9. Penulisan berbunga-bunga, ohh tidak, korang perlu ingat, jika blog korang tu kisah percintaan bolehlah menggunakan kata2 puitis yang berbunga-bunga, tapi jika blog kita niche nya tentang "mencari duit dengan blog"..takkanlah nak berbunga2..kot...ikut kreativiti tau.
  10. Bombastik, kononya kita pandai sangat dalam berbahasa, tapi jadi tertanya2 pula pembaca kita nanti maksud perkataan tersebut, tapi jika ingin buat juga pastikan kita tahu caranya dan ikut kreativiti.

Gaya penulisan yang terbaik di dalam blog, 

Apa pula pendapat dan pandangan korang?

www.mrkeladi@blogspot.my


Read More...

Banyaknya blog

Wow...banyaknya belog ko tu !!

Perlu ker?

Motif!!

1 blog pun tiada pembaca, inikan pula banyak blog, yang bestnya tu, confirm blog hanya " hangat-hangat tahi ayam", permulaan je excited untuk menulis, lepas tu.. sendiri makan pengat..sendiri mau ingatlah.

Keladionline: Perlukah kita menghasilkan blog terlalu banyak?
www.keladionline.com

Perlu ke blog banyak?

  • Jika korang rasa perlu
  • Jika banyak idea ataupun niche
  • Jika korang mempunyai banyak masa
Logik ke alasan di atas wahai encik keladi..

Aku cuma tulis je, logik ke tidak itu semua bergantung kepada cara masing-masing, mugkin ada kegunaannya jika blog kita banyak, tapi pastikan blog kita itu bukan sekadar dipinggiran saja, mesti ada pengisian yang berkualiti selaras dengan tujuan kita berblog, dan mugkin juga ada keburukannya, jika blog kita terlalu banyak...( lu fikirlah sendiri)

Backlink

Malas encik keladi nak bercerita pasal pentingnya backlink untuk seo blog kita nanti, jika terlalu banyak backlink yang dilakukan keatas blog kita , mugkin mudah robot -robot google atau enjin carian yang lain, mengindex kita punya artikel didalam blog kita itu, maka macam tak rugi rasanya jika banyak blog.

Ikut kreativiti sendirilah, mugkin ada yang pandai menggunakan peluang dan mugkin ada yang perlu belajar lebih sikit untuk berjaya dalam dunia blog ini.

Pandangan dan pendapat seorang insan bergelar blogger picisan, encik keladi juga mempunyai banyak blog



Read More...

Promosi blog

Promosi dilakukan untuk memberitahu kepada umum tentang blog kita
www.keladionline.com

Si blog picisan sudah bergema..berlagak bagus, kononnya nak bukak cerita pasal promosi blog, tapi blog nya sampai lah ni tak de orang baca !!!

Hello encik perfect...encik keladi nak cakap sikit...jangan nak menuduh sebarangan, tak de orang baca...habis gua yang selalu baca ni..bukan orang ke??

Sungguhpun blog encik keladi ini hanya blog picisan sekadar berkongsi rasa, tetapi gua tetap melakukan promosi, 

Penting sangat ke promosi ini?

Wahai encik sombong, ko tu bukan artis popular, jadi jangan nak perasan orang  akan cari blog ko tu, so, kita senasiblah..

Tujuan promosi blog :-

  • Artikel yang dihasilkan tu untuk siapa
  • Blog tersebut digunakan untuk apa
  • Iklan-iklan di dalam blog tu, untuk apa
  • Jualan yang dilakukan didalam blog, untuk siapa
So, kenapa masih malas untuk lakukan promosi, wahai encik keladi.

Jangan jadikan blog ini syok sendiri, ya, 

Maaf encik keladi tulis bagaimana untuk promosi blog anda untuk semua.

Jika korang nak promosi blog, jom ikut cara ini
  1. Laman sosial 
  2. Laman sembang
  3. Singnature email
  4. Blog walking
  5. Link blog
  6. Jadi penulis jemputan
  7. Join group @ kelab blog
  8. Menyertai seminar2 yang dianjurkan otai blog.
  9. Menyertai contest blog, walaupun banyak kali gagal
  10. Buat logo blog dan sentiasa pamerkan dimana-mana
  11. Selalu menyebut tagline blog
  12. Konsisten dalam menulis
  13. Aktif memberikan pendapat dan pandangan sambil menyebut2 nama blog.
  14. Cuba lakukan spam cara baik..
  15. Wujudkan kumpulan blog sendiri
  16. Menganjurkan contest blog
  17. Beri hadiah kepada pembaca blog yang setia
  18. Belajar daripada otai blog. 
  19. Sentiasa mempersiapkan diri dengan mempelajari teknologi baru.
  20. Gunakan video blog ataupun youtube
Mampu ke encik keladi oii, sebenarnya, perlu tahu juga, tujuan kita mengasilkan blog ini, jika untuk suka-suka, tidak perlulah promosi secara gerilla dan jika blog kita tu memang untuk cari makan, apa salahnya kita laburkan duit sikit untuk activiti promosi..

Jom lawat ke blog saya juga di keladicoklat.wordpress.com

Encik keladi
........

Read More...

Berbaloikah berhabis duit dengan blog

Memang berbaloi kot..

Apa yang berbaloi nyer tu..

Berhabisan duit dengan blog lah..

Maklumlah blog inikan perlu

  • Domain nama yang tersendiri
  • Mungkin lebih advance, siap ada hosting lagi ko!!
  • Reka bentuk yang menarik @ ada corak yang tersendiri
  • Template yang nampak lebih profesional
  • Siap ada logo untuk blog.
  • Artikel yang baik dan bermutu untuk semua.
  • Blog mesra SEO, katanya..
  • Promosi yang luar biasa.
  • Menganjurkan contest yang power.
  • Menubuhkan kelab blog sendiri.
  • Menganjurkan seminar-seminar berkaitan dunia blog.
  • Selalu beri hadiah untuk pembaca blog.
Itu saja ke encik keladi oii...ko labur berhabisan duit untuk blog picisan ko tu!" ( kata seorang pengkritik tetap yang tidak sedar diri)

Diatas tu hanya cadangan...bukan sudah buat pun...ko ni jah!!"''nak sergah orang tu tengok2 lah dulu oii...

Keladionline: blog mempunyai potensi dalam mencari sumber pendapatan sampingan

Berbaloikah berhabisan duit untuk blog?

Jawapannya...

Jika blog korang tu telah
  • Berjaya dalam mencapai jumlah trafik yang baik setiap hari.
  • Mempunyai peminat yang boleh dikatakan  macam seorang artis yang popular
  • Mempunyai jenama yang tersendiri
  • Menghasilkan artikel yang bermutu tinggi nilainya
Sangat berbaloi, jika blog korang mempunyai ciri diatas.

Tapi,  jika blog korang mempunyai ciri-ciri seperti dibawah
  • Blog masih kurang trafiknya
  • Blog banyak copy and paste artikel orang lain
  • Masih tiada hala tujuan
  • Blog kurang mesra pembaca
  • Blog syok sendiri
  • Blog pemalas
Jadi rugilah jika melabur berhabisan duit, tapi blog masih kurang power kot, kiranya blog sudah menarik tapi ada...dot dot dot...( entahlah labu)..aduoi terasa pula gua.

Dimana ada kemahuan di situ ada jalan, dan dimana ada kerajinan disitu pasti ada kejayaan.

Bagi pandangan dan pendapat encik keladi, blog biar ada ciri-ciri blog yang mempunyai mutu dan kualiti yang selaras dengan tujuan, memberi maklumat dan info yang berguna kepada orang ramai, ibarat sebuah program televisyenlah ya, jika kita letak seorang pengacara yang jelitawan atau rupawan sekalipun, tapi rancangan tersebut kurang pengisian, confirm tidak kekal lama, jadi sebelum melabur, lihat dahulu potensi dan kelebihan yang ada pada blog, tidak semestinya perlu melabur dan berhabisan duit, mugkin dengan cara kita mempersembahkan artikel yang bermutu dan berkualiti, walaupun blog tersebut free sekali pun, blog kita mugkin akan diterima umum.

(Blog ibarat ibarat pelaburan hartanah) 

Encik keladi



Read More...

Blogger sebagai kerjaya sepenuh masa

Keladionline.com : jika blog boleh menghasilkan pendapatan yang lebih baik berbanding dengan kerjaya sepenuh masa, kenapa tidak kita memilih blogger sebagai kerjaya.

Setuju ke jika jawatan kerja kita adalah blogger ?

Ko kerja apa ?

Jawapan si blogger : jadi blogger

Binatang apa tu, gomen ke...??

What ever??..duduk goyang kaki..and I am a blogger...so what your problem??

( seperti biasa korang jangan ambil pusing dengan kenyataan diatas)

Jadi, persoalannya adalah...

Bolehkah kita memilih blog sebagai kerjaya?

Boleh jika....dan

Tak boleh jika...

( lu..fikirlah sendiri)

Bagi encik keladi jika ada kemahuan di situ mesti ada peluang, blog sebagai medium untuk mencari rezeki dan blogger adalah nama jawatan kita, tapi apakah yang harus kita lakukan untuk mendapat sumber pendapatan dan seterusnya kita boleh berbangga dengan jawatan kita itu.

Boleh ataupun tidak, semuanya terletak pada hasil kreativiti kita sendiri, contoh macam perniagaanlah, jika kita menjual sesuatu produk dan memberi sumber pendapatan yang cukup untuk kita, kenapa tidak kita memilih peluang tersebut sebagai kerjaya, tapi perlulah

  • Sifat kerajinan yang perlu ada
  • Sifat kesabaran
  • Sifat yang sentiasa ingin belajar
  • Sifat yang sentiasa fokus
  • Sifat yang sentiasa patuh pada masa
  • Sifat yang ingin sentiasa mencari peluang baru.

Takdir dan ketentuan ilahi memang sudah ada tapi jika kita minat pada sesuatu bidang kenapa tidak kita usahakannya sehingga kita berjaya, walaupun banyak rintangan dan halangan.

Jadi, korang setuju ke, blogger adalah jawatan korang.

Jangan dilihat hanya pada senario blog di Malaysia sahaja, cuba lihat di serata dunia, mugkin ada yang telah menjadikan blog sebagai medium mencari pendapatan secara sepenuh masa.

Kalo di Malaysia, adakah mereka hanya melihat blog hanya untuk berkongsi pendapat dan pandangan?

Tak juga, ramai pun sudah gunakan blog sebagai tempat mencari pendapatan..

  • Promosi barang @ produk guna blog
  • Promosi hasil masakan guna blog
  • Promosi testimoni pun guna blog

Jadi, boleh ke kata blog ni tak boleh cari makan.

Jawapannya cuma ada pada mereka yang benar-benar mahukan kejayaan dan hasil yang diinginkan.

En keladi masih menggunakan blog hanya sekadar mengisi masa terluang sambil berkongsi info yang berguna untuk semua.

Syok ke jadi blogger ?

Encik keladi



Read More...

Seronok ke jadi blogger?

I am a blogger, so what your problem??

Suka hati aku lah..nak tulis apa...hangpa pasal apa nak busuk hati sangat!!!

Ala blog...puas aku tulis kat sini...

Tapi

Dengan blog aku boleh promosi produk aku....wahhh mudah bukan??

Seronok ke jadi blogger ni?

Blogger adalah orang yang menulis blog,

Oh kiranya en keladi ini blogger lah ya kan, tapi tulah, asal orang yang menulis blog ini, pasti dikatakan blogger, tapi yang netizen pula apa ke bendanya tu??

Netizen pula merujuk kepada mereka yang aktif dalam melibatkan diri dalam membicarakan tentang pelbagai isu di  dalam media online.

So,

Apa kaitannya dengan syoknyer berblog ni?

Ooo en keladi sudah lari tajuk nampaknya.

Seronok ke jadi blogger?

Ada kala seronok dan ada kala tidak seronok.

TERPULANG PADA KORANG LAH

Bagi pendapat en keladi, kenapa jadi blogger ini seronok.

  1. Boleh mempraktikkan kebolehan dalam penulisan 
  2. Betul ke boleh tambah pendapatan, ohh masih tiada Income yang diterima..sedih
  3. Memberi idea dan pandang tanpa halangan, oo ye ker, tapi susahlah jika tersilap tulis...alamat nyer.. sendiri mau ingat.
  4. Dapat menunjukan kreativiti kita kepada orang ramai...bagaimana tu?? Lu fikirlah sendiri ma...
  5. Mempromosi barang@ produk..laku ker.
  6. Banyak perkara baru yang boleh dipelajari..oo apa perkara yang boleh kita belajar daripada blog.
  7. Menjadi popular, oo..ye ker boleh jadi terkenal ke....best nyer..#jangan ko nak berangan lah!!
  8. Boleh berkongsi kepada semua orang tentang apa yang kita lalui...oo...tak de privasi la...
  9. Memberi manfaat kepada orang ramai tentang info yang kita tulis tu..ooo yer ker
  10. Mungkin boleh sertai pertandingan yang melibatkan blog...dan menang..siapa tahu...rezeki dimana-mana.
Alahai...en keladi oii...baru 10 sebab jer kenapa ko syok sangat untuk jadi blogger ni...

Sebenarnya banyak lagi

Panduan lengkap buat duit dengan blog !!!!!

Panduan Buat Duit Blog

Read More...

Bagaimana menghasilkan artikel yang menarik untuk blog?

Sumber : Internet

Soalan cepuk gangsa yang perlu di jawab..

Hebat sangat ke artikel ko tu??

Blog setakat sendiri jer yang baca, ada hati nak tulis artikel yang menarik !!!

Mampu ke ko??

Motiff!!

Korang jangan risau caci maki diatas asalkan kita tahu apa yang ingin dihasilkan dalam  blog kita nanti, bagi en keladi menghasilkan artikel memang mudah tapi sejauhmana penerimaan artikel yang ditulis dan dapat memberi manfaat untuk semua  adalah perkara pokok yang perlu difikirkan ketika hendak menulis.

Bagi en keladi, blog di anggap sebagai kulit kita, dan kandungannya adalah nyawa blog, dan topik serta tajuk yang dipilih sebagai akal fikiran. Jadi jatuh bangun blog kita ibarat diri kita sendiri.

So,

Bagaimana menghasilkan artikel yang menarik?

Perlu lihat pada diri kita juga, apa yang terbaik yang pernah dilalui dan perkara yang buruk yang pernah diterima.

Korang yang sedang baca artikel ini pasti berasa, diriku ini sedang meroyan

Apa yang sedang ko tulis ni en keladi oii..

Gua mau tulis tip menghasilkan artikel yang bagus, jom ikuti ien...


  1. Minat terhadap topik yang ingin ditulis, contohnya, jika kita tahu serba sedikit pasal penanaman buah anggur di kawasan suhu biasa, jadi bolehlah kita melakukan experimen, kemudian jika berjaya ke @  fail ker, korang jangan risau asalkan ia berguna untuk mereka yang berminat dalam topik kita itu.
  2. Topik ringkas tapi cara pengolahan juga memberi kebaikan untuk kita ketika menulis blog, kiranya cara kita mengolah ayat dan ayat tersebut boleh memberi inspirasi kepada pembaca juga sudah dikira berjaya pada artikel kita itu.
  3. Mempunyai fakta dan maklumat yang diperlukan, YA, kita bukan seorang pemikir tapi jika kita mampu hasilkan artikel berserta info yang diperlukan oleh orang ramai, menampakkan kebijakkan kita dalam topik tersebut...tapi jangan auta tau..@ palagiat hasil karya orang lain.
  4. Melakukan sedikit soal-selidik serta ada kajian yang dibuat sendiri, mampu ke ko en keladi oii...haruslah, perlu ada kajian untuk topik yang kita pilih, confirm ia dapat diguakan oleh adik2 kita nanti ketika membuat assigment, so kita perlu rajin sikit dalam mengunyah sesuatu topik tu, terutama yang ingin menjadikan blog sebagai kerjaya.
  5. Semak semula dan baca berkali-kali artikel yang telah dihasilkan sebelum publish kepada orang ramai. Setuju ke korang dengan point 5 ni, en keladi kalo menulis memang tenyeh jer, tak kira ejaan lintang pukang, lepas tu malas pulak untuk buat semakan semula, tapi bila point 5 ni dirasakan sangat perlu, jadi lepas ini tiada lagi kesalahan ejaan ya.
  6. Info grafik @ statistik, wahh macam mana pula jika blog kita itu kisah peribadi, perlu ke point tu, en keladi, jangan sempitkan minda, cara kreativiti lah oii...contohnya jika kita cerita pasal kuncing, cuba kita letak jenis2 kuncing yang ada di Malaysia, so dari situ kita sudah nampak kajian yang telah dilakukan.
  7. Jangan terlalu banyak menceritakan keburukan orang lain, YA, jika kita ambil topik gossip..tak kisah lah artis ke, public figure ke, golongan vvvip ke, tapi sebagus mana artikel kita tu, confirm tak ke mana, tak de faedah pun, buat dosa jer nanti.
  8. Mengambil contoh atau pengalaman sendiri, yang ini memang mudah, kita sudah lalui sesuatu perkara, jadi kenapa tidak kita berkongsi kepada orang ramai.
  9. Mesti ada kepakaran dalam topik yang kita pilih, jika tiada kepakaran tetapi kita minat untuk menulis topik tersebut, jadi tak salah kita lakukan point no 4, banyakkan membaca berkaitan topik tersebut.
  10. Fokus, fokus dan terus fokus, kadang-kadang sedang syok kita menulis, tak perasan pula macam tiada kesinambungan pula dalam artikel tersebut, jadi jangan lupa tau guna kan teknik....Pendahuluan.....isi.....penutup

Korang  rasa artikel ini bagus ke?, 

Tapi,

Apa-apa pandangan dan pendapat korang, amat dihargai untuk en keladi menjadi seorang blogger yang berjaya.


Jom lawat saya di www.mrkeladi.blogspot.my



Read More...

Bagaimana membina blog mesra seo ?

Sumber : internet
Tercabar diriku ini jika dapat tahu ramai di luar sana, si blogger 2  yang mampu menjana beribu-ribu ringgit hasil daripada aktiviti berblog.

Apa rahsia mereka ini ya..

Cantik sangat ke blog ko tu !!

Hebat sangat ke blog ko tu !!

( hello jangan sentap dengan penulisan ku diatas.........diriku hanya insan biasa)

Hebat ke, cantik ke blog kita, semua tu ditentukan  oleh bilangan trafik dan pembaca artikel yang disiarkan di blog kita, jika kurang sambutan macam manalah nak menjana pendapatan, betul atau tidak otai 2 blogger yang di sayangi..

Tapi

Memang saya hasilkan artikel yang menarik tanpa ada budaya palagiat ( copy and paste), memang unik artikel saya ini, tapi masih tiada pembaca dan tiada trafik yang datang singgah ke blog aku ni!"

Ok something wrong somewhere ??

En keladi bukan pandai sangat pasal blogger ini, masih terkial-kial untuk mencari niche blog yang menarik, gaya penulisan pula, masih tahap kurang memuaskan, apatah lagi untuk template....sendiri jawab lah..

So,

Kenapa ngada2 pilih niche blog macam ni, sedangkan en keladi ni kurang ilmu bab blog ? Kenapa gedik sangat nak selongkar topik ini??,

Sentap,

Soalannya,

Bagaimana membina blog mesra seo?

SEARCH
ENGINE
OPTIMIZATION

Jom kita cek it dot apa yang perlu dilakukan untuk menjadikan belog kita ini, sangat mesra dengan SEO, dan setrusnya mudahlah mereka2 mencari topik yang kita tulis.


  1. Adakah kita seorang public figure yang sangat di kenali ( confirm en keladi bukan, jadi perlu usaha mempromosi blog dengan giat sekali
  2. Adakah artikel blog korang unik dan mengikut topik semasa ( jika en keladi punya topik dalam blog ini,macam malar segar, relevan sepanjang masa. Kira ada harapan lah kot blog ini untuk mesra ceo.
  3. Adakah anda mampu hasilkan artikel yang panjang?  Panjang tang mana tu!!!, jika bab2 mengutuk orang bolehlah kot untuk hasilkan artikel yang panjang tapi untuk mesra seo, artikel panjang tu mesti mempunyai info dan maklumat yang berguna dan bermanfaat, kiranya boleh membantu orang ramailah ..tak mau artikel caci mecaci, kot untuk menjadi ahli pemikir kononnya, last2 blog di banned oleh kerajaan Malaysia.
  4. Sasaran perkataan dan topik yang digunakan ( long tail keyword )adakah topik atau isu yang korang tulis mempunyai jumlah carian yang tinggi? Kebiasaannya jika terdapat isu yang sering di paparkan di media massa, time tulah si blogger2 akan mencari peluang untuk menulis juga topik  tersebut supaya mudah pencari maklumat menjumpai artikel yang di tulisnya di enjin carian. Maka, tidak rugi lah jika kita seorang  yang suka mengambil tahu hal dunia, tapi bukan orang yang kepoci tau.
  5. Adakah artikel korang mempunyai backlink yang berkualiti ?, backlink !!! Binatang apa tu? Jangan kata korang blogger jika baclinks pun tidak tahu, bukan propagnda, maaf semua,en keladi tahu korang semua, hebat2 belaka pasal baclinks ini, jika tak tahu cekitdot kat uncle google.
  6. Adakah blog korang tu selalu update ?, belong hantu...iee takut nyer!! Jagan mengedik en keladi oii..jadi untuk membina blog mesra seo, confirm perlu rajin menulis dan update, tidak mengapa jika belum mendapat gaya penulisan yang menarik, tapi lama-lama boleh kot jadi pakar..bak kata pepatah dahulu kala..alah bisa tegal biasa.
  7. Zaman sekarang orang guna smart phone untuk bersosial, maklum lah zaman teknologi canggih, maka blog kita semua ini mesti mesra mobile, hampir lebih 60 % trafik biasanya datangnya daripada smartphone, jadi jangan biarkan pembaca blog anda sukar untuk mengikuti hasil penulisan anda menggunakan smartphone.

Mudah bukan perkara yang telah kita semak @ cekitdot bersama, tapi yang pasti kita perlu terus fokus berkarya di arena blog, dan sentiasa mencari ilmu yang baru untuk menjadi seorang blogger yang berjaya dan seterusnya blog kita dapat menjana pendapatan seperti yang diimpikan. Waaaahhhlawei...jangan marah hanya sekadar penulisan biasa yang lahir dari pengalaman dan pembaca yang masih lagi kurang.



Read More...

Berbaloikah jika branding blog?

Sumber : Internet
Menjadi seorang blogger, best ke ? Seronok ke?

Terpulang kepada diri sendiri, dengan tujuan dan perkara apa kita syok sangat untuk berblog..

Tapi

Korang rasa, jika permulaan korang berblog ada ke orang nak baca, dan artikel yang ditulis tu ada ke peminat fanatiknya.

Bukan aku seorang public figure yang mempunyai peminat yang ramai, jika ya confirm, en keladi tulis pasal kacang panjang pun, bertalu-talu orang comment dan baca.

Tapi 

Untuk jadi blogger yang hebat perlukan masa dan pengorbanan, untuk dapatkan pembaca dan trafik pun perlu ada ilmu yang cukup dalam berblog.

Perlu ke untuk rebrand kita punya blog tu?

Soalan macam nak kena penumbuk..!!

Perlu jika


  1. Setelah lebih setahun blog masih kurang pembaca.
  2. Blog nampak suram dan tiada aktif
  3. Kurang daya penarikkan
  4. Topik yang tidak seksi, kurang mampu menarik pembaca
  5. Blog tidak kreatif
  6. Banyak copy and paste
  7. Niche blog yang nampak kurang sesuai
  8. Blog agak keterlaluan
  9. Banyak iklan daripada maklumat.
  10. Blog tidak fokus pada satu-satu niche blog.
Sebab itu lah blog perlu rebrand sehinggalah kita rasa berpuas hati. Jadi berbaloikah...jika rebrand blog, jawapan hanya diri sendiri yang perlu jawab.



Read More...
 
 photo cats_zpscdjdlx5h.jpg
COPYRIGHT 2017|www.keladionline.com