cara untuk dapat follower dan like banyak di instagram

Hai semua and Assalamulaikum untuk yang muslim tu, yang non muslim salam sejahtera hendaknya.
Okay, kalo keladi ni konon-kononnya Sifu Internet Marketer, kena sapa korang dengan dialogue macam ni kot.


" Hello semua anda terus bersemangat, terus bersemangat, untuk capai impian jualan terus meroket ke planet pluto, " dot dot dot dot." Say " I " kalo anda semua nak Berjaya.


Itu konon-kononya lah dialog yang mantap lagi sentap, tapi tak cukup dong!!! , kena praktikal lagi, kena buat lagi sampai boleh, and boleh dan boleh. Baru ler boleh kau keladi merampas takhta si sifu fbads  sifu jamal tu, Insyaallah moga-moga, kan kan kan.

Aik, apa ler keladi ni awal-awal dah berangan melangit 7, ni kang kalo duk dilayan, entah sampi ke planet mana gak nyer.

Hello!!!!! i cuma nak share tau, untuk berjaya kena pasang niat yang benor vs betul, lepas tu tau, jangan dilupai, tulis ler impian besor-besor dan baca setiap hari, dan lagi ler dahsyat, ada orang-orang yang dah jutawan ni, dia kata kalo kita nak apa yang kita impikan tu kena pura-pura jadi seperti apa yang kita bayangkan tau.

Upsss, itu hanya pembukaan jer, so, tak tau nak tulis apa kat perenggan pendahuluan tu, maka ku cerita lah benda-benda yang merepek, nampak sangat tak related pada perkara tajuk, so yang blogger-blogger diluar sana tu jangan tiru tau, aksi keladi ni, nanti korang pun jadi benyek jugak.



 Jap!!!!! 3X



Jap!!! Jap!!! TUNGGGU Ler!!!!!



cara untuk dapat follower dan like banyak di instagram
Instagram menjadi pilihan masakini untuk pemilik bisnes mempromosikan bisnes mereka disini, tidak cerewet, mudah dan sasaran target pelanggan yang ramai menjadikan IG sangat praktikal untuk meningkatkkan jualan.






Terlupa lak, ni nak kasi tau, #padahaloranglamadahtau. ok yang kita nak share ni pasal Instagram ler. memang penting sangat kena ada IG untuk kita-kita ni berperang pemasaran dalam dunia perniagaan ni. #angkattanganletakkatbahumatanaikkeatas lambat lah ko ni keladi nak info kek kita owang ni, ko ghoyak benda dah basi. so cuba ghoyak paasal macam mana nak tarik nak tarik nak tarik berjuta-juta orang kat IG kita ni, HELP ME!! HEELP ME!! para pakar pegemboom yang meletop untuk follower IG tu.

Ohh yer ker, ingat gempak sangat lah rahsia ku ini, rupa-rupanya, ramai giler dah pakar bab pemasaran kat IG ni erk!! aduh malu nyer guak. TOLONG dan Tolong abaikan rahsia ku itu, yang pasti untuk entri nie, aku tetap nak story mory cerita bab Cara nak tarik follower dan like untuk riuhkan kita punya IG tu.



Erkkk!!!! korang, time kita gi cek kat google search tu, bila taip kata carian cara untuk menambah follower kat IG, fuhyoooo!!! banyak giler para blogger-blogger ni sembang tentang benda alah tu, rajin mereka-mereka ni kan share bab-bab tip naikkan follower tu, tapi yang tak syok lak, keladi busuk dan benyek ni baru ler terhegeh-hegeh nak tarik tip mereka-mereka tu, ermmmmmm, sedih campur sadis tau. tak apa, tak apa, terus semangat keladi terus semangat keladi. 


Okay3, aku dengan rendah diri nya tak mau nak sadis3 verses sob sob sob, maka tekad dan bulat kan semangat untuk baca dan baca semua tip-tip mereka itew, tapi kan kengkawan ku sekalian, semua nya, macam konsep dan tip yang seakan-akan sama jer. ohh, maklum ler, IG ni sebenarnya tempat untuk kita share picture jer, so, nak ke tidak, memang tak banyak ragam nyer, yang penting kena rajin uolls. 


Aduhai, peranggan dah semakin banyak, tapi point penting tak ler diceritakan lagi, ko ni memang benyek dan busuk betul lah keladi tension tau kitorang.




Erkkkk!! jangan lari, jangan lari, korang tolang lah baca, ni tak tipu tau, korang baca ni, lepas tu confirm nak berpuluh-puluh follower tu kat IG, betul-betul berkat doa ku ini.

Okay, jom-jom kita selidik dan praktik satu persatu point ni, and kredit untuk blog www.rafzantomomi.com sebab keladi ambik contoh daripada blog ni, saje je nak tumpang famous, kelakor nyer. nanti next topik kita nak share lagi tau, nak share lagi tau tentang topik nie, supaya blog kita ni boleh jadi trending, "Aduh melalut ler pulak aku ni!', okay3 jom cek point ni, tak mau buang masa korang lagi.


๐Ÿ™ˆ FOLLOW SEBERAPA RAMAI YANG BOLEH


OMG, dahsyat kok, kena ramei-ramei follow kita punya IG, lepas tu kita pulak follow IG awak. "krik krik krik", betul ke petua ni, uit!! tolong jangan percaya  tau, buat jer apa yang disuruh tu, pergi bukak dan stalker IG retis-retis yang hot3 sekarang ni, lepas tu, tengok kat follower yang berjuta-juta tu, next action, kita pun follow ler semua, INGAT yer, kita punya limit untuk follow owang 7500 jer, so, selagi cukup quota, apa lagi serbu ler semua. Jeng Jeng Jeng, kesan nya nanti korang jugak yang untuk, lepas tu INGat kalo dah rasa tension ke apa ke dengan follower tu, boleh jer Unfollow, so siapa berani langkah kaki ku ini dulu.



๐Ÿ™ˆ LIKE POST DEKAT TIMELINE YANG SELALU JER BERLEGAR-LEGAR

Alahi, korang jagan kedekut sangat tau like tu, tak luak pown uolls, kita support orang next time owang pulak support kita. tulah petua orang-orang yang succes, maklum lah, kita ni bukan AWAL Ashari Vs Lara anak dia tu, memang confirm, tag hai, pun berpuluh ribu sapa, cuba kalo kita, hermmmm, sendu sepi terus, so sebab itew ler, kita kena like jer post-post mereka-mereka yang sama level, moga-moga ada lah keberkatan nyer nanti dan untungnya, FOLLOWER bertambah nanti Insyallah.



๐Ÿ™ˆ LETOPKAN DAN BOOMKAN LIKE

Ohh, point nie seakan-akan sama point kat atas, memang nampak sama tapi tapi tapi tak serupa pada ejaan, yeszaa!!!, okay, korang tak kan le tak pernah buat, kita jalan-jalan kat IG mereka-mereka yang open and tak private kan IG mereka, so lepas tu stalker jer lah picture mereka-mereka yangcomel-comel belaka tu, lepas tu tak reti-reti ke nak like ker, komen ker, kiranya berkat kome and like korang nanti, tengok lah kat IG follower tu akan bertambah, Mujur ada Kuasa, erkkkk, mujur ada pamoga!!!!. #adakukisah



๐Ÿ™ˆGAMBAR YANG MENARIK DAN CANTIK

alamak, banyak lagi ler, point nak di taip, sakit nyer jari jemariku yang lentik ni nak menaip, aduh, okay3, gagahkan diri, niat nak berkongsi ILMU, so, jangan Malas tau keladi yang benyek dan busuk, sabo-sabo, terus langkah mu, dan terangkan kenapa orang ni suka pada gambar-gambar yang cantik jer. ohhh, memang naluri manusia yunk, gambar-gambar yang menarik akan menarik lebih ramai owang, dan yang best, korang post gambar yang cantik molek confirm lepas tu follower akan bertambah, nak3 korang buat satu tema dan konsep yang boleh kasi letop IG tu, memang gempak nanti, tu lah kan kan kan. okay lepas ni, keladi nak buat gak ler konsep ala-ala koboi sendu sepi kat IG tu, so ada aku kisah.



๐Ÿ™ˆPROMOSI

Yang point ni nampak jer maacam kasar tapi dalam bahasa marketing nyer, memang halus tau, iyee!! benor ker. Betul betul betoi, kalo kita duk hentam keromo dan promote and promote, tentu ada yang tak gemar tau, silap-silap kita dicap sebagai SPAMM, and berkemugkinan akan di UNFOLLOW - padan muka kan kan kan. saya tak kata tak boleh promote tau, alahai, korang pandai-pandai lah nak promote tu, buat cara terhormat sikit, sekurang-kurangnya ada lah sikit yang mereka kan terima #apaerkk, lu fikir ler sendiri tau.




๐Ÿ™ˆPOST MENGIKUT MASA YANG SESUAI

Bagaimana nak tau yang netizen ni begitu aktif dimedia sosial, aduh sih susah bebenor ker, hello tanya diri lah, waktu bila ko tu aktif bersosial media. aduh garang nyer keladi yang busuk dan benyek ni.  okay3 sorry erk, terlepas pulak perangai panas baran, waktu yang best bersosial media ialah time kita free, bila time free tu, tet tet tet tet tet, Pagi sebelum start kerja kan kan kan, dalam kul 7 pagi sehingga 9 pagi, lepas tu time luch ler, mugkin ada dalam kul 1230 pm sehingga 2 ptg. dan paling waktu kemuncak adalah Malam dalam kul 7 ptg sehingga 9 Malam, betul ke tu, betul lah tu, tengok diri sendiri lah, aikkk tapi aku ni berkepit dengan smart phone 24 jam, so ingat waktu bersosial media ni setiap masa. jeng jeng jeng, itu tak dapat nak guak tolong erk.




๐Ÿ™ˆ UPDATE SETIAP HARI

Kena ler rajin update, tak kan le nak biorkan sendu jer kan kita punya IG tu, dah ler seribu alasan kot kalo mintak update Belog, so kat IG yang mudah tu pun nak bagi alasan, niat hati melangit 7, tapi usahanya, cuma tanah lapis paling bawah kot, so kalo dah cam tu rupaya, macam mana ler nak tingkatkan follower berjuta-juta. macam Noradanish tu, so tak usah nak menambah kesedihan dan sendu didada, teruskan selalu usaha anda yer, kita sama-sama menuju tingkatkan jumlah follower.



๐Ÿ™ˆ GUNAKAN HASTAG (#) SIMPLE DAN MENARIK

Ohhh, yang ini WAJIB tau, korang ke hastag kat mana-mana perkataan yang jadi trending lah ni, tapi mesti related lah dengan apa yang korang share tu, tapi saya ada gak waktu mula-mula nak hidup sebagai IGters ni, keladi pergi # benda-benda yang sedang hot dan popular, time tu tengah trending pasal sukan olimpik tu, so, punya lah niat jahat, cerita pasal makan tapi pergi # sukan antarabangsa tu, niat kononnya nak tambah follower, tapi sudah nyer, tak dapat apa-apa pun, tulah owang kata niat tu dah tak betoi so, jangan nak membebel pasal tak naik-naik follower tu. Pengajarannya, memang kena guna hastag yang simple, menarik dan tengah trending, lepas tu jangan suka-suka # benda yang tak relate tau.


Huih!! lepas nafas panjang guak, nak menaik, harap-harap korang dapat sesuatu tau.



Yang newbies vs kobies tu dah faham tak dah faham tak, harap-harap faham tau, sebab bukan apa kalo korang setup IG memang niat nak berbisnes, confirm kena berjuta-juta follower, tapi klao sesaja jer, nak buang -buang masa tu, tak yah lah nak serabut-serabut kepala nak fikir macam mana nak naik kan follower tu. so sendiri makan penget sendiri mau ingat lah ya.

Okay lah kawan-kawan ku, kita jumpa pada next entry erkk, 

Wassalam.



๐Ÿ˜ธFollow seberapa ramai yang boleh
๐Ÿ˜ปLike post kat timeline yang selalu berlegar-legar
๐Ÿ™€Letopkan dan Boomkan Like
๐Ÿ˜ธGambar yang menarik dan cantik
๐Ÿ˜ธPromosi
๐Ÿ˜ผPost mengikut masa yang sesuai
๐Ÿ™€Update setiap hari
๐Ÿ˜ธGunakan Hastag (#) yang simple dan menarik.




Read More...

cara memulakan bisnes online dengan 3 langkah mudah

Hai, assalamualaikum semua, yang orang-orang islam jer erk ya kena jawab,



yang non mulsim tu, salam sejahtera lah yer.



Okay, tak pelik kan tak pelik kan, kalo kita nak share tentang cara-cara nak mulakan bisnes online ni.




kiranyakan masih tak terlewat kot, kalo kita share pelbagai tip untuk orang diluar sana untuk strat bisnes melalui online, rasa tak kot. kan kan kan. maklumlah bisnes cara online ni memang giler-giler hot demand nya, mana tak, budak-budak hingusan pun dah pandai promote barang. Guna blog jer tau, yang best nyer, jualan siap boleh kencang uolls. kita ni yang ala-ala berbisnes suam-suam air suam didapur tu, bila ler nak kencangkan bisnes ni.



Ohh, ada yang mulut laaser pun mencelah, ala dia boleh ler, anak orang kaya, ada banyak network, boleh la terus pecut close sale tu, yang kita-kita ni tak berapa nak banyak duit, memang tak ler, nak lajuz terus.



"Entah ler labi, ikut suka suara kecik korang ler, kiranya kalo kita asik nak jelous jer dangan kejayaan orang, bila la lagi nak merasai kejayaan sendiri, baik tutup jer lah apa-apa usikkan manusia yang bermulut longkang, dan kita ni pulak, ambik semua-semua kejayaan tu, buat kan kita lebih pecut dan bermotivasi dalam mencapai impian jualan lajuz dan terus kencang."Betul tak kawan-kawan ku semua.



erk!!! yang belum kenal siapa diriku ini, meh kita nak perkenalkan dulu, sikit sebelum diriku ini meletop didunia online.


cara memulakan bisnes online dengan 3 langkah mudah
Impian nak jadi Internet Marketer sepenuh masa, Insyallah jika dizinkan tuhan




Okay, impian dan harapkan saya adalah nak menjadi bisnes marketer online yang berjaya, lepas dah berjaya tu, confirm ler duit berkepok-kepok kat poket nanti, aikk!!! niat tak benor tu, kan kan kan, nanti tuhan tarik nikmat rezeki tau. Upsssss, terlepas lak. okay3 i slender lah, yang sebenornya, saya ni insan biasa yang mengharapkan lebih banyak ilmu yang boleh saya pelajari, dan masih mencari apakah sebenarnya kepakaran yang ada pada diri ini, lepas dah jumpa, saya akan gunakan untuk menaikkan lagi semangat dan mengajar pulak kepada mereka-mereka yang sedang diambang blur, maklumlah saya ni pun merasai kepayahannya untuk mencapai apa yang diimpikan, nak buat macam mana selagi tak tercapai, sampai tu jugak lah usaha-dan terus usaha, maka itu lah sebabnya, korang yang ikut perkembangan saya nanti kan jumpa, macam-macam niche saya cuba jual, lepas tu yang best, kalo korang iku, penulisan saya lak kat dalam belog ni, macam-macam ler saya bantai cerita, dan kalo korang baca pulak yang lepas-lepas, penulisan saya tu, cuba tengok gaya penyampaian, macam-macam cara kot, jeng jeng jeng, dan akhirnya saya mau jadi diri saya sendiri, dan tak nak lagi terlalu formaliti dalam mengutarakan sesuatu isu, supaya orang akan tau siapa itu keladionline dan apa yang keladionline perjuangankan selama ini. huuuuuh!!!! panjang pulak peranggan ni.


Dah tau siapa diriku, maka terus ikuti aku, ini blog peribadi tau, tiada jual menjual kat sini, cuma perkongsian dari hati ke minda korang so don worri loor, uolls tetap dihati ku.



#komembaramacampewiranegara



Aiyooo, kata nak share sikit tip pasal nak start berbisnes online ni, tapi tapi tapi kenapa lak saya ni merepek dan merapu sehingga membuatkan korang-korang terlopong mulut.

Jap otak tengah blur pulak!!!!, almaklumlah banyak sangat plan nya, sebab tu lah, ada jer benda samping yang nak dibuat tengah-tengah menaip artikel ni. wahhh macam penulis jemputan ruang untuk majalah lah bunyinya kan.

Insyallah mana ler tau, ayoiiii, melalut-melalut lagi guak, okay3, nak share terus cara memulakan bisnes online dengan 3 langkah mudah.




PRODUK

Ok adik-adik ku yang nak strat berniaga online ni erk, kalo nak berniaga, pucuk pangkalnya kena ada produk, ya kena ada produk, kalo tak de produk lak, macam mana lah korang boleh menjual, sebab syarat wajib jual beli tu pun salah satunya mesti ada barang.

kalo barang pulak tak kiralah apa yang boleh memberi manfaat dan penyelesaian manusia, 

okay3, ada orang tanya lak nanti, macam mana pulak orang yang buat skim cepat kaya tu, mana ada produk yang dijual nyer.

Hello, siapa suruh percaya, dah sah-sah skim tu memang tak menjanjikan sebarang faedah dalam bentuk wang atau barang, so kenapa ko join, kan dah kata syarat menjual tu mesti ada produk, dan produk tu pulak mesti memberi faedah kepada manusia tau. Jangan korang jual benda-benda yang boleh memudaratkan manusia dan alam sekelilng kerana ia hanya membawa keburukan, saya tak cakap kalo jual benda tu berdosa tau. sebab kenapa tanyalah ustaz korang.

Macam jual-menjual kat dunia offline, dunia online ni pun lebih kurang sama jer, konsepnya, menjual mesti ada produk, produk yang macam mana tu, itu pelanggan -pelanggan kita jer yang tau.

Jap3 ada tip bonus untuk newbie vs kobies, ada adik-adik kita ni yang masih blur dan tak tau, apa yang nak jual kat medium online ni, terfikir nak jual shawl, ramai pulak dah menjual, lepas tu terasa nak jual kasut lak, mak aii, tengok kat IG, fuyooooo, punya la bersepah-sepah, and then tengok pulak pasaran yang dah tepu dengan produk kosmatik tambah ler cuak nak menjual, tambah-tambah Dato vida sayang-sayang tu, memang gerilla giler buat pemasaran, jawapannya memang tak menjual ker kesudahannnya. okat TIP yang nak khabor kat adik-adik yang virgin ni, uolls semua jangan takut pada pasaran yang nampak tepu tu, Mula jer apa yang ada kat tangan, lepas tu baru tau, apa yang kita boleh pergi, Macam saya gak, saya langgar jer, apa-apa pasaran, sebab kalo tungu-tunggu sampai bila3 pun kita akan duduk kat bawah tempurung, so strat jer dengan apa yang ada dengan kita lepas tu baru kita rasa dan perlu, rezeki tu ada dimana-mana yunk.




 PLATFORM

Alamak, terpanjang pulak point kat atas tu, korang halal kan jer lah yer, memang macam tu lah, kalo dah asyik menaip kat keyboard ni, sampai tak teringat dunia pulak, tu belum lagi masukkan formula-formula buku lali berniaga, kalo masukkan confirm, terperuk ler korang nanti kat belog ni.

Okay2 tak nak melalut sangat nak terus ke point tau, Platform, apa yang ada kat platform untuk Bisnes online ni. 

Ayoii, kau ni telah mengelirukan orang-orang diluar sana tau, nak khabo pasal platform pun payah.

upsss, tak payah la, sebabnya, semua orang tau, kita boleh menjual kat medium media sosial

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter
  • G+
  • Blog 
  • Email
  • Minisite
  • dan lain-lain, sebab banyak sangat dah ekarang ni.
So, sebab tu dah tak usah nak pening kepala belajar jer cara nak menjual, kiranya kalo tak pandai nak menulis tu, cari lah sifu sehebat Tuan Aqif Azizan, lepas tu kalo nak ayat yang berbunga-bunga sikit tu, gi lah menuntut kat cikgu Junemohdsom, cikgu ni garang tau dan baik hati, okay3, banyak dah sifu-sifu yang tumbuh bak cendawan lepas hujan, macam-macam kepakaran yang korang boleh cari dan dan dan yang paling best, dan selalu jer saya ikut adalah sifujamal sifufbads, memaang power sangat dan giler jadi jualan-jualan ku.

alolaoalloa, lo hai, aku dah melalut lak, disebabkan otak blur sekali lagi, gara-gara aku lari sekejap buat promosi produk kat IG.

okay terus point yang ke -3, aik "kenapa lah aku ni suka sangat cakap "OK", #nampaksangat kurangnya membaca 



 PEMASARAN

Yang point ni saya suka nak terangkan, best tau best tau best tau.!!!

Teknik pemasaran ni memang jiwa ku, so tak heren ler ku nak terangkan, ni taip sambil tido tau, huuuh", acah jer, takkan ler si keladi busuk dan benyek ni ada kuasa power nak menaip sambil terlena diulik mimpi. memang tak ler.

Oriate, kembali ke dunia nyata tau. tak de nak tido, tido, ku masih bersemangat untuk menulis.

ok, kalo bab pemasaran ni kiranya meluas, korang ada yang masih blur tak pe, sekarang ni ramai je yang pakar-pakar bab viral menviral menyediakan servis untuk uolls yang tak tau nak pilih jalan yang sesuai untuk letopkan bisnes korang. so bayar jer lah yer, erkkk!!! Jangan upah membabi buta erk, kena ada sedikit pengetahuan gak, nanti tak le, lebur duit tu.

Bab pasar memasar ni banyak nampak mudah tapi hakikatnya, payah gak, kita boleh lah kata sekarang ni nak dapat nama, senang buat jer, benda-benda yang nak pelik @ kontroversi, memang akan meletopzz habis, lepas tu menangguk di air yang keruh lah si pembisnes ni.

Upss, entah ler, jangan tipu daya ketika mempromosi, ingat yer, nak letopkan bisnes kena ada teknik dan strategi, sekurang-kurangnya biar kita ada ilmu, sebab kita tau apa yang perlu dan apa yang tak perlu. lepas tu jangan sangat nak kejar-kejar nama, nanti ada pulak yang tersinggung, ayuhhh, parah tu geng, berdosa tau, 

Dah habis dah pasal topik ni, kalo seronok, kita sambung pulak yer, kalo lah saya ada kerajinan, tapi tapi tapi tetap nak menulis gak, sebabnya dengan blog ni pun boleh jadi salah satu platform untuk mempromosi tau. Kena percaya pada rezeki Allah, yang penting usaha dan usaha. 

Lepas tu kalo ada yang nak belajar bagaimana untuk menjadikan blog ini lubuk duit, boleh korang klik kat sini, kirannya memang sekarang ni trend habis, kita-kita ni nak sangat buat duit melalui internet, nak ke tidak sekurang-kurangnya kita kena ada blog tau, ok tak nak membuang masa, korang klik jer lah, Alhamdulilah ada hamba yang sudi ingin berkongsi ilmu, semoga kita memprolehi manfaat daripada nya.


Panduan Buat Duit Blog

Wasalam.



۞ PRODUK
۞PLATFORM
۞PEMASARAN



Read More...

10 ilmu bisnes yang perlu dikuasai newbie

Jika tanya pada semua, 

Korang nak tak tolong jual barang tanpa modal kat on9 tu?


Aku ada peroduk ni, kerja ko senang jer, copy paste, lepas tu kalo ada org "PM", tolong explain kasi pukau, nanti kalo dia bayo, ko akan dapat sikit komisyen. ala!!, memang nampk sikit, tapi ko x kelur modal duit pun, kan kan kan, sikit3 lama3 jadi bukit.

Wahh!!! Terexcited mak nak join, daripada gentel3 cengkodok kat dapur tu, baik aku gentel butang keypad android ni, dapat gak untung nyer. Kan kan kan.


Hello, mak jah oii, langit x selalu cerah, jangan kau sangka, hari ni post produk3 nak cantik, nak putih, nak gebu, besok jualan naik mencanak #akujuaraclosesale. Tolong sikit erk. Bisnes online ni memang susah untuk orng yang baru belajo merangkak tau.

INGAT INGAT INGAT budak newbiz baru nak merangkak jangan harap jualan boleh meroket sehingga langit ketujuh.

Perlu ada skill uols.

Okay, nijam banyak bebenor sifu-sifu muncul untuk membantu newbiz3 yg tgh belajo bejalan dalam dunia bisnes onlie ni.

Nak ikut yg mana, itu terpulang utk korang erk, dengan kata lain ikut kemampuan duit korang ler, sebab demo-demo nak mengajar korang bukan free erk, semua perlu pulus beb, tak de RM, x de tunjuk ajar ku sifu. 

Aduh tepu pulak kepala saya nak memerah idea utk tulis artikel ni, maklumlah, gigil sih, kalo cerita pasal sifu3 ni, mana tau silap tulis, mampouih guak.

X pe ler, saya pun newbiz jugak, so, kita cerita pada sudut darjah seorang yg muda remaja gitu. Kononnya baru lah sangat.


Hello keladi yang busuk dan benyek, tadi kata nak cerita about Ilmu bisnes yang perlu kami sbg newbiz ni kuasai, so boleh x tolong straight to the point.

Kami ni x bnyk mase tau, nak baca ko punya celoteh ni. Bnyk lagi nak promote barang kat IG and Facebook.

Upsss, sorry3 uolls yg ku sanjungi. Ini blog mah!!! Bagi ler masa kat kita membebel3 sikit, baru ler ada umpphhh, mana ler tau, taun depan boleh dapat award, blog niche bisnes paling sampoi.

So, berbangga I tau... uolls ni nak pancing pun x boleh.

Okay3 lah, kita sambung balik topik yg nak dibincangkan tu. Uolls salin tau.

Erkk!!!! Sorry tak payah salin uolls, sbb ni cuma nak kasi tau, ilmu yang wajib, uolls sbagai newbiz ni tau, dan korek sebelum turun berjuang kat media sosial tu, nanti x ler,  bising 1 produk pun x terjual. 

Ehh!! Apa aku cakap tu, sorry, blog perlu ada content baru orang nak singgah. 

Peringatan yer, ni blog peribadi ku, so x de nyer guak nak berformal3 bagai, so kalo x berpuas hati hentam ler banyak3 kita lagi suka. #lagakdiva.

Hermmmmmmm, malas lah nak cerita lebih lagi, takut ada yang menyampah lak.

Aduh kenapa lak aku ni terlajak cerita lak, asal nak cerita jer, terlajak ke cerita lain. Sorry uolls anggap ler, x de apa-apa makna yer.

Okay ler, dibawah ni ada 10 ilmu yang kiranya penting sebelum korang-korang yang kobies macam keladi ni terjun ke dunia online.

Hello, itu dulu tau, kini aku telah berjaya buat jualan RMxxxx. 

Sendiri makan pengat, sendiri mau ingat tau.



10 ilmu bisnes yang perlu dikuasai newbie

  1. Customer avatar
  2. Usp - Uniqe Selling Point
  3. Copywriting
  4. Apa itu straving crowd
  5. Kuasai kehendak dan kuasa minda pelanggan
  6. Branding + positioning diri dan produk kat dunia online.
  7. Belajar edit pict untuk menyerlahkan persembahan gambar untuk prospek.
  8. Teknik close sale
  9. Teknik follow up
  10. Ilmu fbads atau pun pemasaran dlm banyak3 media sosial. Aduh memang penat uolls nak catch semua. Tak larat mak, tapi kalo nak untung x boleh nak malas malas tau.

Dah pun cukup 10, guak bagitau apa yg uolls newbiz ni kena kejar. Untuk jadi cemerlang dalam mencanak jualan.

Erk kejap, ada maklumat bonus utk korang, keladi boleh jer bantu, bagi mereka yang malas nak study3 10 point tu,tapi niat dihati jualan nak meroket sampai ke planet pluto. So I ni orang copywriting, so bab3 menulis nie memang mainanku, nak servis menulis whasapp 0182838810, kasi terangkat uolls punya bisnes tu.

Hello kita tak kata, kita ni pakar tau, cuma nak bantu jer,maklumlah nak buat marketing kat media sosial ni kena banyak masa digunakan, jadi apa salahnya kalo saya bantu.

Ohh tadi kata bonus extra, ni iklan namanya keladi oii!!!

Yer ke, iklan, rasa tak kot, tu gerilla marketing namenya...so berdosa kahku berdosakah aku.

Hanya kata3 manis ku akan terungkam segala-gala portfolioku.

Okay, nak tip biz lagi TOLONG TOLONG TOLONG like kita kat FB : keladionline, nnati kita bagi korang suntikan semangat positif untuk succes dalam biznes online.

Wasalam.
Read More...

Nasihat Sifu Fbads

Hello korang-korang semua,



Bisnes online ku terus sendu tanpa keseronokan, tapi aku percaya pada rezeki Allah.


Aik!!! Meluah perasaan nampak!'

Erk...tak lah, sengaja buat touching emosi jap.

Hello ingat erk, sifu bisnes dah pesan, uolls yang kobies dlm berbisnes ni, jangan harapkan hari ni, strat menjual besok dah berdoyon3 cestemer datang.

Ubah niat

Ubah niat

Ubah niat

Ingat berniaga sunnah rasullah dan berniaga juga untuk mencari keredhaan Allah.

Lepas tu kena ingat erk pada sabda nabi tentang berniaga ni.


" Ahli perniagaan muslim yang amanah dan jujur akan berkumpul di hari akhirat bersama para-para Syuhada" ( Ibnu Majah)

Okay sebagai ingatan bersama tau, kalo bagus share2 lah erk.

Uolls, saya nak tanya ler, sepanjang uolls set up bisnes ni, korang berguru dengan siapa erk?

Aduh, x faham ke soalan aku tu.

Nampak macam terbelit-belit pulak kan.

Okay, macam ni soalannya, kita ni kan sangqt newbie dalam bisnes tak kisah la online ke offline, lepas tu saya nak tanya, korang buat semua tu seorang diri ke atau ada guide daripada pakar?

A'ah dah fahamkan soalan saya tu.

Ok. Kalo saya punya situasi, macam ni ceritanya.


  • Saya bermula dengan niat nak kaya raya, sebab tengok orang3 yang naik kereta beso semua berniaga
  • Lepas tu, saya mula berniaga dengan membabi buta, buat spamm, pergi usha fb orang, lps tu buat hardselling.
  • Kemudiannya, saya masih terkapai3 tau, beli produk secara banyak, dengan istilah kononnya nak jadi ejen produk tapi tapi tapi, semua produk letak kat bawah katil. #produksendutanpapembeli. Erk ada lagi usaha tau, saya ambik produk3 tu saya letak kat kedai3 jamu sekitar rumah, kirannya buat secara congsigment, tapi tapi tapi, malu lak nak kutib duit, sebb produk tak jalan3 pun, x kan asik nak ke kedai jer mintak duit, sedih tau.
  • So lepas tu saya tak give-up tau, saya terus-terusan cari apakah barang yang boleh dijual, dan yang pelik nya, saya ni jenis takut, takut nak kelur duit modal, sebb nnti jadi macam produk first tu, sudahnya bukak kedai bawah katil, rugi sih, habis duit makan satu bulan tau, so selama-lamanya bukak google, search barang - barang yang boleh dijual. Aiyoo!! Sampai bila sih, sampai bila sih, katakan pada diriku, sampai bila aku harus mencari barang untuk dijual.
Bunyinya macam tu situasi yang saya alami, kiranya perasaan takut tu sentiasa ado, aiyooo!! Banyak pusing kepala lor, korang pulak macam mana, bisnes krik krik sendu tanpa bunyi.

Sedih tak sedih tak.

Okay, tanpa rasa bersalah, saya pun terus ler bangkit dan bangkit.

Tak mau nak down down ni, sebab kata nak naik kerta beso, #minicooper lps nak beli banglow beso3. Jadi tak mau patah hati tau.

Sambung cerita lak, saya gi youtube tonton pesanan mereka3 yang dah berjaya, dan setiap kali, saya search, setiap kali lah mucul video Dr Azizan Osman, oit, siapakah jejaka itu, adakah dia seorang laywer, ahli koperat, or doctor falsafah. #hatikuberkata2 kononnyalah.

Okay, nampak macam panjang pulak entri ni, okay2 saya ringkas kan lah boleh tak.

Lepas jumpa Dr azizan kat youtube tu, saya banyak follow dia kat Youtube, semua video dia saya tengok, fb, twitter dan ig dia saya follow, kira fanatik habis ler, sebab niat nak kaya dan berjaya erk, sanggup buat apa jer, tapi yang tak boleh nya adalah join secara  live program yang dianjurkannya tu, masalah bajet x cukup.

Alamak perenggan atas nampak pjg la beb. Okay gara-gara bajet x cukup, saya lak banyak dapatkan tip daripada membaca buku-buku beliau, kiranya saya hadam kasi giler2 otak.

So, apa kesudahannya.....

Kesudahannya, adalah dia pesan kalo nak berjaya dengan cepat, tolong dan tolong cari MENTOR.

Aduh, dah ler aku x berduit, nak kena cari MENTOR lak, dan confirm3 ler, perlukan duit beribu3 kot.

Doa punya doa, Alhamdulilah dapat ilham daripada yang maha esa.

Korang nak tau apa yang saya buat..


Nnatikan pada next topik





Kejamnya aku ini, okay3 tak2 teruskan bacaan anda untuk entri yang bertajuk nasihat sifufbads.

Sebenarnya saya tak buat apa3 pun, entah lah, saya minat dalam pemasaran dan Copywriting, jadi sekarang ni cuma saya baca dan terus baca, 

Selalu gak follow, Sifu Fbads, Tuan Jamal, kirannya ilmu saya ni baru sekangkang kera jer, tak bertimbun pown.

Tak apalah asal niat betulkan

Berniaga kerana Allah,

Aikk, kata topik Nasihat Sifu Fbads, tapi cerita benda lain, ko memang giler la keladi.

Hermmmm, nasihat sifu fbads tu lah dia, pengajaran dan pengalaman hidup lebih berharga, okay hari ni, ko belajar and masuk apa3 entah seminar, bayo lak beribu yuran untuk dapat mentor, tapi masalahnya, ko tu hanya belajo jer, langsung tak bertindak, so macam ne nak ko grab peluang dan jana keuntungan.

Tu lah yang sebenor-benor nasihat yang berharga daripada sifu fbads tau.

A'ah, korang belajar tak sesuatu drpada penulisan saya ni, hope uolllz dapat erk.


Jap jap...nak beritau, saya ada jual barang,barang comel n' cute kat IG, buat masa ni saya fokus untuk promosi produk nurraysa beauty, sebb saya suka produk ni, ada nilai islamiknya untuk USP, kiranya founder tu kata produk ni mesra wudhuk. So korang g ke IG saya tau, comelcuteskinz

Okay wasal
Read More...

Sifu jadian untuk Fbads

aik, sekarang ni zaman fesbuk erk.

Kirannya kalo konon-kononnya kita nak start bisnes, nanti sifu bisnes akan kata, 

"Nak start bisnes skrang ni sangat mudah!!, korang jual jer kat Internet tu, semua boleh lelong, dari sekecil-kecil barang sampai ler sebesar-besar almari baju, semua boleh lelong kat Internet tu, tapi yang tak boleh jual, korang punya laki @ bini jer!".

Itu sifu bizonline yang kata, 

lepas tu, dia sambung balik, kalo tak tau sangat nak buat jualan tu, kena Belajo gila-gila lah.

"Nijam, punya lah ramai sifu-sifu jadian muncul, pilih jer yang mana berkenan di hati, tapi korang pilih sifu tu, mesti kena ada result, baru lah korang tak tonggang terbalik otak nanti!."

dan sambungnya lagi, setelah tak puas hati, lihat anak murid nya, terkebil-kebil mata, kononnya dengar dengan FOKUS, tapi hakikatnya semua blur, dia berkata macam ini.

"Bermula dengan "0" kos, korang boleh buat duit beribu-ribu, sekarang korang tak payah risau pasal nak tarik berjuta-juta penduduk kat dunia ni, untuk beritahu mereka yang korang ada produk..........! yessza, tolong positioning diri korang kat fesebuk, TOLONG dan Tolong erk, ni wajib tau , bukan sunah dan jugak bukan harus. Kalo tak ada orang kenal, mana mungkin korang boleh kata yang produk saya ni memang hebat. hello, kalau orang tak tau, ko tu datang dari ceruk mana, confirm, produk korang nanti PM tepi #sendu memanjang. jangan kata sifu ni tak ajor erk.

Dialog sifu-sifuku sayang.

Okay, 

Jangan kata korang tak tau apa tu Fesebuk aka Facebook, yang korang selalu tak boleh berenggeng walaupun seinchi, pantang ada benda yang menarik depan mata nak dikongsi seluruh dunia.betoi betoi betoi, kan

Tadi tu sedutan daripada bait-bait, orang yang dah berjaya buat puluhan ribu ringgat dengan medium online ni, kirannya, kata-kata semangat yang dilafazkan oleh seorang sifu yang wow, ko memang hebat.

Tapi kan Tapi kan, kat entri ini tak ler, saya nak kupas gila-gila pasal penerangan sifu tu, al maklumlah , kalo korang nak menghadam lebih panjang lebar, baik korang baca kat blog dia jer.

Klik kat sini, kalo nak follow sifufbads

Korang, ermm, kadang-kadang susah jugakkan kalo nak start sesuatu benda yang memang kita buat syok sendiri. Bukan nyer apa, saya jenis orang yang kurang FOKUS nya, jadi kadang kala, mood datang mengikut musim, bila time datang bulan nyer, mula ler, lost control aka Malas aku nak buat.

Entahlah beb, korang pun macam semangat aku ker, kalo yer say 'Hi' #macamkelasdrazizanpulak

okay, semuanya berpunca daripada DUIT kan, dulu-dulu, waktu first FB ni mucul, tak adalah demo-demo nak sibuk pasal berniaga guna FB ni, kirannya time first saya login FB ni semata-mata nak follow, member-member, U, lepas tu, tag gambar-gambar yang bajet hot tu kat mereka, then lepas dapat komen, suka sangat yang amat, padahal, mereka cuma perli jer tu, #itu kisah dulu.

dan kini, FB ni dah jadi medium untuk berniaga Online, betul tak korang.

Berlumba-lumba beb, rakan-rakan kita termasuk kita jugak ribut dan terus kencang promosi produk kat FB, kononnya boleh dapat beribu-riban daripada FB, disebabkan, peluang cari prospek kat FB ni sangat Higher dan kos nyer "0", so, kalo tak rebut uolls, memang BO$##  konon-kononnya lah, padahal main hentam taruk jer. 

Situasi yang tak boleh blah, korang jangan lupa tau add FB aku, sebab ada satu produk hot yang korang mesti pakai, dan kalo korang tak pakai, nampak sangat tua.

Hello, jangan kata aku ni tak hot okay.

ermmm, tulah kan, disebabkan FB ni mudah untuk berniaga + online, maka wujud lah banyak-banyak yang mengaku pakar dalam buat duit online menggunakan FB. betoi ker tu.

Percaya ke idak korang erk.

Cuba bayangkan, sekarang ni saya baru mengodek-godek FB tu, baru nak belajo Positioning diri kat FB, baru beljo tentang Copywriter dan baru nak terhegeh-hegeh mahir dalam Fbds, dah declare diri sebagai sifu. Boleh ker macam tu?

Confirm TAK Boleh erk, nak berlagak sifu. konon!!!

Yang boleh korang follow adalah Sifu Fbads - Tuan Jamal kita tu. #bukanakpromositau.

OKay, banyak pulak saya mengelamun kat dalam entri ni, tapi sebenornya yang saya nak beritahu adalah, kenapa lah wujud banyak gila manusia-manusia yang mengaku dirinya memang sangat pakar dalam Fbads. 

Memang betoi-betoi ker, diorang tu dah ada result, 

Takkan lah, baru berjaya dan graduate dalam kolej Fesebuk, korang dah gelar diri sebagai Sifu.

Hello, saya tak kata sesiapa tau, cuma saya jadi pening jer, banyak sangat sifu Fbads Jadian yang muncul dikala, seorang newbie memang dahagakan sentuhan seorang sifu yang betoi-betoi nak beljo cari duit menggunakan FB.

Macam situasi saya lah, memang saya mengaku, yang diri ini kurang fokusnyer, impian tu cukup lah besor, bak kata orang lama, impian melangit macam mat jenin, tapi habuk pun tarak, tapi saya memang ada impian yang sangat besor, cuma akan hilang FOKUS jika tak ada sifu yang mengajar nyer.

Tulah yang jadi caca merba, kejap buat tu, kejap buat ni, sudahnya, semua hanya tinggal kenang dan angan-angan mat jenin jer.

Okay-okay, tak nak melalut lagi, belog ni bukan nak bukak pekung didada erk, tapi cuma nak positing diri jer, dan nak bagi tau, kat semua-semua orang yang pandai baca dalam bahasa melayu ni, yang saya memang ada impian nak jadi seorang Bisnes online yang berjaya, lepas tu saya gak ada impian nak jadi seorang penulis best seller yang bajet hot dan popular dengan kata-kata pujiannya. Upsss, yang impian kedua ni abaikan, masuk impian seterusnya, yang paling dekat dengan ku adalah, saya nak jadi Sifu, saya nak share ilmu-ilmu bisnes online kat korang-korang newbie yang memang tak berapa paham tu, kirannya saya nak jadi macam Sifu Jamal tu, memang kaw kaw kau, cuma sekarang jer, saya tengah kumpul duit nak join dia punya seminar.

Next impian pulak, saya nak jadi seorang copywriting yang hebat, dan dapat menghasilkan berjuta-juta jualan dengan ayat-ayat close sale yang boleh mengcengkam jiwa-jiwa prospek dan akan bertukar menjadi pelanggan setia, ko mampu!!!!.

itu sebahagian, daripada impian saya, tak done ler, nak share panjang labor kat korang semua, tapi cuma nak beritahu jer erk.

Yang pasti sebenornya, Fesebuk ni memang boleh digunakan untuk menjadi platform berjual-jualan a.k.a, bisnes online, selain kita bersosial gila-gila kat sini, cuma pengalaman sedikit ku ni telah mengajar, tentang betapa pentingnya kita berguru sebelum kita terjun kat dalam situasi ni, maklumlah, memang syok tengok orang success, dalam buat duit online dengan promosi produk kat FB tapi yang kecundang di tengah jalan tu pun ramai gak, dan tambah pulak yang hilang FOKUS macam saya ni, entah kemana-mana sesat memang sangat ramai.

Sebelum uolls, pilih sifu yang sebenor-benornya telah terbukti berjaya dengan apa yang dia kata, cuba selidik dulu erk, apakah result yang dia terima tu, lepas tu, kalo dah memang terbukti dia tu success, apalagi kita serbu dan hadam lah gila-gila ilmu dia tu, #janganegotau, pesanan dariku yang terakhir jangan sombong tau dengan sifu kita.

Nak belajar macam mana kalo nak menggunakan FBads, korang boleh pilih Sifu Jamal, Fbads, bukan promote tau, tapi, saya suka dengan cara penyampaian idea beliau, kalo baca belog dia pun, memang santai habis, tu yang saya terus jatuh cinta dalam dunia penulisan setelah membaca hasil penulisan beliau di blog dan buku-bukunya tu.

So, terus follow dan beli buku dia.

Sampai sini saja perkongsian saya di Belog ni, semoga korang yang sudi membacanya terus success dan berjaya bersama erk.

Sifu jadian untuk Fbads
Bukan nak promosi, yer, tapi ini adalah impian Keladionline, supaya suatu hari nanti, saya dapat berguru dengan Sifu Jamal, dan saya terus berjaya dalam Dunnia Biznes online.


Wasalam





Panduan Buat Duit Blog

Read More...

CARA PEMASARAN DI INSTAGRAM

Orang kata nak letop kan bisnes kita secara gila-gila kena buat apa yang tengah orang guna sekarang ni.

??????. statement yang agak pelik, tapi, tapi, tapi


Zaman sekarang ada banyak gila persaingan tau, dulu saya join dropship untuk produk #nuryasabeuaty, mah syaAllah, hanya dia jer yang tau, memang gila-gila sangat berperang, nak-nak kat fesebuk tu, nak menangis tau, sale tak mencanak pun, akibat kesan yang lambat bertindak, tengok jer lah, berapa juta orang guna Fesebuk untuk berbisnes, yang saya lak baru terkial-kial nak belajor tentang Fbads.


Okay, itu semua dulu-dulu punya, cerita, waima saya lambat belajo tentag Fbads tapi fesebuk  masih releven, dan pengikutnya pulak punya lah ramai kot sehingga sekarang ni, gila-gila ramai. Jadi yang kes fbads ni jangan ditinggalkan, kita perlu teruskan gila-gila belajo benda ni.

Sekarang ni,

Jengjengjeng!!!!

Perlu ada strategi baru untuk berperang, maklumlah kalo nak berperang tak boleh nak pakai satu senjata je, perlu banyak-banyakkan senjata. okay, agak kekeringan idea, tapi saya nak share gak, sebab blog ni pun senjata gak untuk berbisnes, alang-alang dah setup banyak-banyak blog, ku tetap akan menulis walaupun kepayahan melanda.

Uolls baca erk, kalo tak baca nanti saya merajuk,      #adakukisah

Bisnes tak akan krik! krik! Krik lagi dengan adanya Instagram. betul tak, betul tak, betul tak.

sebabnya kan uollls, Pihak Instagram ni, masih open, kiranya konsep IG ni adalah Gambo, jadi sebanyak mana pun korang tag gambo, kiranya tak ada pun polis IM yang akan tahan korang, tapi kalo gambo tu ala-ala pelakon prono, so korang tau jer lah akibatnya, bukan saja polis IM yang akan tangkap korang, entah2 jabatan islam negeri pun akan saman korang, so, gambar tu biar polite sikit noh, sebab niat kita nak berbisnes aka yang tak bisnes tu pun kena lak jaga-jaga supaya tak ada isu panas yang akan dipaparkan kat surat khabor metro nanti.

Okay Sis/ Bro, tak payah lah saya bercerita panjang berjela sangat, sebab, korang pun rasanya lebih arif pasal IG ni tapi yang saya nak share adalah pasal cara  berbisnes menggunakan platform IG.

Sifu pemasaran kata, kat IG ni kita boleh buat sell secara gila-gila aka Hardsell, so kalo rasa tension sangat pasal Fesebuk ad tu dah mahal tapi hasilnya mendukacitakan, dah tiba masanya, kakak-kakak ku dan abg-abagku beralih arah kepada IG. 

Terus masuk kepada point yang saya nak jelas kan, ini hanya point jer tau, saja nak share maklumat-maklumat yang sepatutnya memang kita perlu alert sebagai pengusaha bisnes online, dan maklumat ni pulak saya pinjam daripada blog Dr Azizan Osman, so, nak bagi kredit ohsem untuk sifuku itu.

Korang jangan lari, baca sampai habis tau.


CARA PEMASARAN DI INSTAGRAM


  •  Gambar Berkualiti 


keladionline : CARA PEMASARAN DI INSTAGRAM


Mulakan IG korang dengan picture yang sangat-sangat berkualiti, bukan apa yer kalo IG kita ada picture yang memang menyedapkan  mata untuk  memandang, maka pemasaran di IG kita akan menjadi lebih efektif dan profesional. setuju ke idak!

Kiranya kita perlu cari idea yang gila-gila hebat #unik bagi menarik ramai follower IG untuk singgah ke IG kita, maklumlah nak jadi viral perlu le lain daripada yang lain erk.


  • Biodata dan link


keladionline : CARA PEMASARAN DI INSTAGRAM


Makesure erk, pastikan korang punya IG tu mempunyai biodata, #saja nak tujuk IG sendiri, okay, kalo IG saya ni, korang tengok jer ya, jgn lupa follow IG ku, #comel&cute Shop, barang-barang yang cute jer tau jual kat sini.

Lps tu, satu lagi rule yang penting sangat dalam IG ni adalah nama mempamerkan produk kita, dan  username yg dipilih tu jgn lah terlalu panjang sangat, sehingga mak-mak kita payah nak menyebutnya.

Nama merupakan identiti kepada produk kita, jadi sebolehnya sertakanlah dengan "Tagline" untuk jenama kita tu, dan "Link" perniagaan kita ni ke Facebook atau blog.



  • Target Follower


keladionline : CARA PEMASARAN DI INSTAGRAM


Yang seterusnya, sangat-sangat ler important, yup, kalo IG kita krik krik krik, so, alamatnya, baik kita delete jer acc. IG tu yer, 

Jadi, apa yang perlu adalah kumpul seramai yang boleh follower, korang tengok jer lah, dan mugkin diantar follower kita tu adalah prospek yang memang diidamkan selama ini, 

Tapi, awas yer, dalam kumpul bebanyak follower, korang kena pastikan , yang follower kita tu adalah target market kita, 


  • Hastag dan Tagging

keladionline : CARA PEMASARAN DI INSTAGRAM

Okay untuk point yang ini, saya tak berapa pandai nak cerita, jadi saya copy dan paste jer lah erk, yang pasti korang akan dapat manfaat yer, bak kata sifuku, sesiapa yang dapat manfaat apa yang dipelajari, say "Hi".

Salah satu cara yang berkesan ialah menggunakan "Hastag" (#) dan "tagging". Untuk 'hastag' anda boleh mengambil peluang dengan menggunakan ' hastag' yang popular atau sedang 'trending'.

Ini secara tidak langsung, apabila seseorang klik "hash" tersebut, barangan atau produk anda akan muncul bersama. Tetapi, sila gunkan "hashtag" dengan penuh etika.

Jangan pula anda sibuk nak war-warkan bisnes anda dalam #hashtag yang tak bersesuaian, contoh anda buat posting pasal produk kecantikan, dengan gambar yang ceria dan gembira tapi gunkan #akudalamdilema, kan  nampak tak sesuai "sangat".

Tip yang baik : untuk penggunaan 'tagging' pula, anda boleh meminta rakan-rakan anda 'tag' menggunakan produk atau servis yang anda sediakan ( cross tagging)




  • Caption yang memukau


keladionline : CARA PEMASARAN DI INSTAGRAM


Kalo yang ini memang kena ada bab copywriting skill sikit erk, tak yah nak fikir power-power sangat, sebab copywriting yang menarik sebenarnya bukan nak panjang berjela macam tulis kat blog, untuk caption di IG, cuma kita nak terangkan apa sebenarnya yang pengguna akan dapat jika menggunakan produk kita tu. Biarq unik sikit noh, nanti barulah mengacam!!

Okay, kat dalam gambar tu, kena abaikan, tapi korang boleh cek kat mana-mana IG yang boleh korang jadikan contoh. lepas tu buat tau.



  • Hubungkan IG dengan FB dan Twitter



keladionline : CARA PEMASARAN DI INSTAGRAM


Yang pasal ini kena arif sikit bab teknikal, sebabnya, mudah kalo korang ada FB, Twitter, bila time nak share tu kan, jagan lupa klik kat hubung post ke FB dan Twitter, kiranya dah jimat masa korang, nak tau macam mana, rasanya tak payah kot nak cerita panjang-panjang, korang cuba jer dulu erk. tak faham rujuk kat google.



  • Masukkan Video



keladionline : CARA PEMASARAN DI INSTAGRAM

Lepas tu kan, kat IG ni semua sedia maklum rasanya, boleh rakam video dan 'edit', wahhh, macam mana tu erk, 

Okay nak tau lebih lanjut, korang kena berguru, hihihi, tak de lah mudah jer, rasanya korang tak payah nak habiskan duit untuk benda-benda macam ni, tapi yang pasti video korang tu , memang betul-betul bercerita tentang produk korang.

Baru lah tertarik erk pelanggan nanti.



  • Konsisten


keladionline : CARA PEMASARAN DI INSTAGRAM

Oh ya, abaikan apa yang korang lihat, tapi ini lah yang sangat penting, tolong dan tolong jadi peniaga online yang rajin dan konsisten bab mengemaskini status di media sosial tu.

( Ayat copy and paste kat bawah)

"sebagai seorang peniaga, anda mesti konsisten dalam memuat naik atau mengemaskini status anda di Instagram atau media sosial yang lain.
Sekiranya tiada barangan atau produk yang ingin dipromosikan, anda boleh memuat naik kata-kata motivasi, hadis-hadis, peringatan dan perkara-perkara yang bermanfaat kepada pelanggan atau pengikut anda."


  • Promosi atau free gift


keladionline : CARA PEMASARAN DI INSTAGRAM


"Jangan kedekut untuk menghargai pelanggan setia anda.
Apa kata sekali sekala anda melakukan ‘event’ seperti ‘contest’ dengan menawarkan hadiah yang menarik.
Pastinya ia akan mendapat sambutan dan secara tiadak langsung memperkenalkan lagi barangan anda.
Jika anda tidak berbuat demikian, mereka mungkin akan ingat yang anda sudah tidak aktif lagi."


Okay sampai disini saja penulisan saya di blog ini, kita jumpa lagi pada post yang seterusnya


Read More...

Trafik Blog dan cara untuk tingkatkannya

Sudah berhari saya tak menulis didalam blog ini, "Rasa macam rindu pulak" dan last topik yang saya syok sendiri tulis kat dalam blog ini adalah tentang DR. Azizan Osman, yang kontroversi pasal Ijazah kehormat dia tu, Pembongkaran Penipuan Azizan Osman, Okay topik tu dah basi, kemudian Pihak Dr Azizan pun sudah menjelaskan apa yang berlaku sebenarnya, dan saya pulak tak mau nak keruhkan lagi keadaan tentang isu tu. Kalo korang nak baca apa kesudahannya cari tajuk "Jawapan Kenapa Dr. Azizan Osman guna PHD Dokter Palsu"

Sekarang saya nak cerita pulak pasal trafik blog, rasa sudah lama tak bukak topik tentang blog ni, al maklum lah, blog ni orang dah mahir, kiranya budak sekolah pun dah pandai tau main blog, inikan pulak kita yang tua bangker ni, kalo tak pandai, susah ler, dunia persaingan blog memang teramat dahsyat erk.  orite nak ke tidak saya tetap akan bercerita tentang Trafik Blog dan apakah caranya untuk kita tingkatkan lagi trafik ke blog kita.

Okay, motif diawal penulisan saya tadi, sengaja saya backlink tajuk "Pembongkaran Penipuan Azizan Osman", sebab apa ? ceritanya begini, topik tu saya tulis sehari selepas pihak Universiti Malaya mengeluarkan kenyataan berhubungan Doktor Palsu En Azizan Osman, kemudian, saya sebagai blogger yang perasan ni, tulislah tentang isu tu, maka korang tau apa berlaku, Fuhyoooo.....trafik masuk berlambak-lambak beb!!, mana tak nyer, DR Azizan ni memang kuat pengaruhnya, so, secara tak langsung orang nak tau, apa sebenarnya yang berlaku, tak nak mempesiakan peluang, maka, rebut lah peluang keemasan ni. "Ko memang terbaik bro!!, cerita pasal cari mencari ni,  kalo korang taip jer kat Google Search tu, akan keluar lah topik yang kita ingin baca, kebiasaannya kalo lah  hasil penulisan yang berada di Page pertama, kebanyakkannya itulah yang paling ramai orang akan singgah. maklumlah, semua orang  nak  tau sangat apa yang berlaku , bukan nak buat research bagai, zaman nak cepat kan so, yang berjaya berada dimuka pertama tu, dia lah Hero dan  itu lah yang dipanggil SEO.


Dup dap dup dap, yang arif tu mesti korang kata " Kacang Panjang sangat topik ni", tapi yang blur-blur tu akan kata, " Binatang apa pulak tu, tak faham aku". dan blog aku ni macam tak de orang singgah pulak. " itu perkara biasa bagi mereka yang tersangat baru dalam dunia blog erk, tapi ada gak blog otai yang masih kurang trafik nya, so sendiri makan pengat sendiri mau ingat lah!

Penting sangat ke trafik untuk blog kita ?

Okay, jawapan nya ada 2 jer, Penting trafik blog jika korang benar-benar nak cari duit guna blog, dan Tak penting trafik blog kalo korang tak fikir langsung pasal buat duit kat blog ni, kirannya korang set up blog saja-saja je, nak mengelamun @ meluah rasa hati yang terbuku selama ini. so korang fikir je lah erk, nak cari duit menerusi sistem affiliate ni sangat penting trafik blog tau, kalo tak ada trafik ke blog kita ni, manakan nak kita dapat beribu-ribu daripada sistem affiliate yang kita daftar tu, - kalo otai memang dah biasa, tapi kalo korang newbie - masih blur lagi.

Bagaimana Cara Meningkatkan trafik ?

Caranya adalah.............( sila isi tempat kosong), sebenarnya nak tarik trafik singgah ke blog kita adalah semuanya bergantung kepada artikel yang kita hasilkan, itu sebabnya, mugkin kita ni seorang peminat sukan bola sepak, contohnya lah,  dan dalam blog kita tu, kita banyak bercerita tentang pemain-pemain handalan yang kiranya memang banyak pengikutnya, nak-nak cerita yang kita bawa tu sangat eklusif yang tidak ada pada mana-mana blog, so korang rasa blog kita tu akan sunyi sepi ker? jawapannya tentu tidak, betul korang!, nak tarik trafik ni sebenarnya banyak bergantung kepada jenis artikel yang kita kongsikan, bayangkan kita seorang penyayi popular lah erk, kita tulis jer komen apa-apa yang berlaku kat Malaysia ni, confirm jadi perhatian, so nak tarik trafik yang gila-gila ramai ni, memang banyak cara, sehinggakan sifu blog yang hebat pun sebenarnya tak boleh meramalkannya tau, bagi kita yang memang tak popular ni, macam mana nak tarik trafik berduyun-duyun ke blog kita erk?, jawapannya adalah PERBANYAKKAN ARTIKEL YANG BERKUALITI , kalo dah jadi pro, confirm ada peminat setia yang sentiasa melekat dengan artikel-artikel kita tu.

Berapa banyak artikel yang diperlukan ?

Pertanyaan yang biasa orang tanya, yup, sebenarnya berapa banyak artikel yang sepatutnya kita nak hasilkan, tak boleh nak jawab, sebabnya sangat subjektif, awal-awal saya sudah highlight kan, kalo korang pandai bermain dengan isu semasa yang terkini dan menjadi viral dikalangan netizen, confirm mencanak nanti naik trafiknya. tapi tak boleh jamin jugak, sebabnya ada kaitan dengan SEO, so yang pasti kita mencubakan. Tapi kan korang tak payah give up, mugkin sebab niche blog korang biasa jer, atau memang kurang pengaruh, mugkin korang boleh buat artikel korang menjadi viral, yang ini saya tak nak beritahu, sebabnya fikirlah sendiri erk.

Jadi apa perlu buat untuk tingkatkan Trafik?

Jawapannya adalah kita perlu hasilkan artikel yang memang orang cari dan akan dibaca, biasa lah, macam kita juga kan, contohnya, kalo kita nak berdiet lah kan, tentu lah first kita akan cari bagaimana cara yang sesuai untuk kita berdiet, adakah Diet Atkins sesuai?, jadi nak cari kat mana erk? sudah tentulah di Google Search, so, korang fikir je lah, siapa yang makan pengat sendiri mau ingat lah ya, tapi kan korang, artikel yang dihasilkan tu mesti berkualiti dan menarik tau, sebabnya, perlu ingat erk, kita semua ni dah bijak pandai so, jangan ler tunjukkan sangat kebodohan diri pada orang lain.

Trafik blog dan Adsense

Adsense!! Apa tu adsense? Jumlah trafik kita tu sebenarnya ada kaitan dengan google adsense, yup, jika blog korang masih belum ada iklan google adsense mugkin masih tak jelas, tapi jika korang betul-betul faham dan nak buit duit dengan adsense mesti trafik memang kena tinggi giler, baru lah masyuk. Kalo kurang mana lah nak cari yang sudi klik iklan kita tu, betu tak, betul tak. Jadi, korang sudah bersedia ke nak menerima jumlah kunjung yang beribu-ribu??, mesti ada yang masih blur kan. okay tak payah nak blur, yang pasti kita terus melangkah dan terus belajar ya, dan kita kena ingat, sekarang zaman persaingan, persaingan sangat tinggi, kalo didunia blog ni tak payah cerita lah, memang ramai giler, jadi sebenarnya siapakah yang sudi membaca blog kita ni, atau dengan kata lain pembaca yang benar-benar mengikut hasil penulisan kita ni? Tak ada jawapan, maka, jagan lupa tragetkan pembaca anda, siapa sebenarnya yang anda nak untuk baca blog anda tu. sendiri makan pengat sendiri mau ingat erk.

Itu lah serba sedikit perkongsian saya tentang Trafik Blog, kirannya memang agak sukar kita nak jelas dan bagi kaw kaw punya topik tentang cara nak tingkatkan trafik blog ni, sebabnya, memang banyak jer tip dan caranya yang dikongsi oleh otai-otai blog, korang boleh ikut lah mana yang mampu tetapi perlu diingat ya, sehebat mana pun teknik dan cara kita ikut, perlu tau, trafik akan datang dan pergi, ada jugak yang datang tu akan datang semula dan terus follow, kita sebagi blogger ni mesti lah bijak erk, jangan asik kejar dan kejar trafik sehingga kita lupa yang kita tulis tu mugkin ada yang tidak berpuas hati atau telah menyingung mana-mana pihak, ingat yer, tujuan kita untuk mencari rezeki, tapi nanti bila rezeki diterima, jangan pulak kita tak boleh menjawabnya.



Panduan Buat Duit Blog



Read More...

Pengalaman Berniaga Azizan Osman

Pengalaman Berniaga Azizan Osman
Azizan Osman

Jika entri yang lepas saya bongkar penipuan Tuan Haji Azizan Osman ni ( Pembongkaran), dan untuk entri ini saya nak share pulak pengalaman Tuan Azizan Osman dalam dunia bisnes, so korang boleh lah buat andaian sendiri berdasarkan bukti yang diberi, moga-moga apa yang saya tuliskan ini memberi prespektif yang positif untuk beliau.

  1. First time saya "berniaga" adalah jual nasi lemak dan bihun goreng disekolah rendah, sekolah Cina - Darjah 2 ( 1982 )
  2. "Perniagaan" seterusnya adalah darjah 4, mengajar tuisyen kepada 2 budak darjah 1, budak Melayu sekolah cina, Ibu dan ayah mereka minta saya tolong ajar tuisyen dan saya dibayar satu subjek RM25/sebulan. Saya mengajar 3 subjek sahaja - 1984
  3. "Perniagaan" seterusnya adalah mengajar tuisyen kepada pelajar PMR - umur 16 Tahun
  4. Mula 'Bermain' saham pada umur 17 tahun  menggunakan akaun kakak.
  5. Umur 18 : Ambil Exam insuran dan jadi agen Insuran - tidak pernah close case
  6. Umur 18 : Jual vacum cleaner Rainbow Hydrocleaner. Buat Demo by appointment dari rumah ke rumah. Berjaya jual berpuluh biji, patutnya dapat RM550/biji tapi tak dapat duit sebab leader kata saya bawah umur -duit tak dapat.
  7. Umur 18 : Jadi broker agen hartanah untuk Raine Home Zaki Partners-1 Biji hartanah pun tidak mampu jual
  8. Umur 19-22 : Masuk UITM, Segamat. Mula berniaga dalam kolej, Jual nasi Lemak / Nasi Goreng / Bihun / ambil order upah dobi/ jual rokok/ jual kalkulator/bantal/tempahan fotostat buku/ajar tutorial/ jual handphone ( Handphone baru masuk Malasyia)
  9. Umur 22-24 : Bermula Kerja dengan Basic RM 1,500 / bulan dan sambung belajar secara part-time pada waktu yang sama.
  10. umur 24 ( 1998)- 26 (2000) : Berhenti kerja dan berniaga : ( Jual kelapa - Gagal ) , Jual sabun basuh baju - Gagal, Jual Produk kesihatan lelaki - Gagal, Agen kontrak pengilang GMP produk kesihatan gagal, Berhutang dengan along/bank -bankrap dan hampir mati
  11. umur 27 ( 1 Sept. 2001 ): Mula bekeja sebagai trainee door to door  Marketing & sales untuk produk kad kredit HSBC ( 100% komisen) di bawah syarikat pemasaran di Melaka dan pada masa yang sama ambil exam Unit Trust untuk cuba jadi agen unit amanah secara part-time tapi tidak menjadi.
  12. Umur 27 (1 / 9/2001 ) : Masih bekerja syarikat yang sama. Berjaya lalui seluruh latihan dan melayakkan diri untuk ditawarkan memulakan syarikat perniagaan sendiri, syarikat pemasaran dan pengiklanan kontrak dibawah prinsipal tersebut di Melaka untuk projek pemasaran client HSBC bank dan kemudian STandard Chartered Bank sehingga kemudian barulah Standard Charted Bank berani buka cawangan di Melaka.
  13. Umur 28 ( 2002) - Dari 1 orang dalam syarikat menjadi 300 orang. Portfolio pemasaran terbesar di Malaysia untuk client TMNet Streamyx.
  14. Umur 29 (2003) : Syarikat pemasaran Regal Tycoon Holdings dinobatkan syarikat kontrak pemasaran terbaik dibawah prinsipal untuk projek TMNet dan mendapat anugerah "Owner of the year  2003'. Hanya 11 orang dari seluruh dunia. Portfolio client ketika itu mencecah RM 15 juta setahun.
  15. Umur 30 ( 2004 ) : Expansion syarikat ke KL. Projek TMnet & Celcom.
  16. Umur 31 ( 2005 ) : Syarikat berkembang ke Pulau Pinang
  17. Umur 32 ( 2006 ) : Syarikat berkembang ke Johor Bahru dan total portfolio client syarikat melebihi RM 60 juta. Projek termasuk TMNet & Digi.
  18. Umur 33 ( 2007 ) : Prinsipal minta kembali ke KL selepas expansion dan dinobatkan sebagai Ketua Organisasi Malaysia dan syarikat mempunyai portfolio menghampiri RM100 juta. Portfolio : TMNet, MAKNA, WWF dan Budimas.
  19. Umur 34 ( 2008 ) : Menamatkan kontrak syarikat dengan prinsipal dan decided untuk run independent syarikat pengiklanan dan pemasaran saya tanpa bergantung kontrak dengan mana-mana prinsipal. dan mula establishes syarikat sebagai akredited advertising agency dan marketing consultant firm. dan masih run sehingga hari ini
  20. Umur 35 ( 2009 ) : Set-up beberapa bauh syarikat lain dibawah richworks group of companies termasuk Event Organiser, Training & Coaching, Marketing Consultant Firm, Corporate Services, Publication Company, Property Investment Companies dan banyak lagi. Boleh baca dilaman web richworks
  21. Umur 41. Kepuasan hari ini Alhamdulliah adalah apabila dapat membantu lebih ramai anak bangsa membuka minda dan berkongsi ilmu pengalaman melalui seminar-seminar atau perkongsian secara online sama ada secara percuma atau berbayar. komited menggunakan seluruh pengalaman jatuh bangun untuk terus membantu ramai di Malaysia dan misi seterusnya adalah seluruh dunia Insha Allah. Setakat hari ini, lebih 650,000 orang yang telah hadir program anjuran kami Masya-Allah Tabarkallah.
Itu adalah pengalaman yang dilalui oleh beliau sebelum bergelar Jurulatih kejayaan & Pakar Pemasaran No.1 Asia!, setiap pengalaman yang dilalui akan mematangkan kita untuk tahn seterusnya, "Fast Action, Fast Result".

Sebenarnya nampakkan perjalanan hidup En Azizan ni, kalo kita yang berada dalam situasi yang sama macam dia lalui, entah kita masih bertahan atau pun tidak, tapi biasalah, bila kejayaan tu datang, orang tak akan pandang yang belakang, depa ingat, kita ni mudah jer terima apa yang kita terima hari ini, tengok jer lah, netizen-netizen yang agak lancang kata-katanya mengutuk dan memperli beliau, dulu diorang kata yang si En Azizan ni bukan daripada orang berniaga, dan ada yang mempertikaikan pengalaman beliau mengajar, lepas tu kecoh pula, Ijazah Kehormat Palsu, Dr Azizan, yang pasti itulah realiti dunia perniagaan. So, Sendiri makan pengat sendiri mau ingat lah ya.

"Anda kata saya tidak pernah berbisnes? ha ha ha hah ha.... saya tertarik dengan beberapa komen bahawa bagaimana saya mengajar tentang bisnes dan pemasaran sedangkan ( Kata mereka) saya tidak pernah run bisnes"


468 x 60


Read More...
 
 photo cats_zpscdjdlx5h.jpg
COPYRIGHT 2017|www.keladionline.com