Perancangan Blog untuk tahun 2016, Gagal ?

Perancangan Blog untuk tahun 2016, Gagal ?

Blog keladi tengah sakit
ada masalah  pada bloglist, selalu je keladi update tapi entri yang terkini di update tu tidak tersenarai dalam bloglist pulak, hanya entri yang sama membeku di senarai bloglist rakan-rakan.

Blog keladi perlu rawatan secukupnya, aduhai keladi pulak sibuk dengan kerja yang bertangguh tak sempat nak godek-godek apa sebenarnya virus yang berada didalam blogku ini,
Siapakah yang boleh menolongku ini
terima kasih ku ucapkan,

Kita tinggal dulu pasal keluhan keladi berkaitan penyakit blog keladi tu, ada blogger yang lain kata ada masalah pada feedburner keladi, dan mugkin perlu di godek-godek lagi,
entahlah malas nak fikir panjang, keladi seperti biasa tinggalkan dulu, masalah ini dan teruskan berblog.

Apa kaitannya dengan perancangan blog untuk tahun 2016, dan gagal pulak tu, tahun 2016 ni baru je 3 minggu berlalu ?
Apa sebenarnya yang nak engkau cerita dekat pembaca-pembaca blog ni?

Hemmm, ayat yang aku tulis kat atas pun sudah nampak yang sebenarnya kepala aku dalam kekusutan, saya minat berblog, dan saya nak berblog, tapi perancangan yang aku buat untuk blog di tahun 2016, nampak macam nak gagal je!'

sebab dan alasan yang aku rasa perancangan tersebut gagal adalah

1.
Tiada masa untuk hasilkan artikel dan entri yang bermanfaat 

2.
Terlalu tertumpu pada topik yang kurang menarik

3.
Tiada daya tarikan yang eklusif dan menarik

4.
Tidak mendapat sambutan daripada rakan-rakan blog

5.
Terlalu banyak idea yang ingin ditulis sehinggakan tiada arahan tujuan, isi dalam entri lintang pukang

wow sebenarnya keladi nak gariskan dan taip banyak lagi penyebab-penyebab yang keladi rasakan perancangan blog untuk tahun 2016 akan gagal
tapi
sebenarnya korang tau ke apa perancangan keladi untuk blog di tahun 2016 ?

Perancangan keladi untuk blog pada tahun 2016 adalah,  setiap hari  ada segmen yang dibuat, contohnya, hari Isnin keladi ingat nak tulis berkaitan motivasi kerja, jadi segmen pada hari itu dinamakan Monday Blues, seterusnya, hari selasa, kononya nak buat segmen kewangan, segala berkaitan kewangan keladi kongsi pada hari selasa dan seterusnya pada hari-hari berikut akan ada segmen yang dibuat oleh keladi tapi masalah yang dihadapi, keladi taK BOLEH istiqamah dalam apa yang dirancang

Kesimpulannya perlu buat perancangan lain untuk kemajuan diri didalam dunia blog

tapi

Apakah perancangan terbaik untuk blog di tahun 2016 ?

hanya kerajinan yang boleh menjawab


Read More...

Penggantungan Biasiswa JPA Untuk Pelajar Cemerlang?

Penggantungan Biasiswa JPA Untuk Pelajar Cemerlang?


Datuk Wee Ka Siong telah membangkitkan isu biasiswa JPA dibekukan dalam Mesyuarat Kabinet semalam berikutan  dalam beberapa aduan pelajar cemerlang
Sumber internet : www.keladionlie.com, 

Dalam pada keladi malas nak menulis blog, maklumlah minggu bisu katanya berblog pada minggu ini, tangan gatal pula untuk menaip  berkiatan  cerita kerajaan telah membekukan tajaan untuk Biasiswa JPA bagi pelajar yang cemerlang.

Waktu zaman keladi muda-mudi dulu, biasiswa inilah yang menjadi rebutan setiap calon lepas SPM, Matrikulasi/STPM dan sewaktu dengannya, maklumlah nak masuk U, time tu perlu struggle dan anak kampung macam keladi ini memang perlukan biasiswa, Jadi kiranya, biasiswa menjadi impian untuk direbut dikalangan pelajar yang ingin menyambung pelajaran ke peringkat yang lebih tinggi, mereka yang dapat tu kiranya bertuahlah ya, memang menjunjung surat tu, kalo boleh nak mencanang satu kampung, maklumlah bila dapat biasiswa ini, bukan saja dapat penajaan untuk belajar nanti, tetapi mengikut firasat kami, bila dah dapat biasiswa dibawah tajaan JPA, confirm pekerjaan nanti terjamin.

Betul ke pekerjaan nanti akan terjamin jika kita dapat biasiswa JPA ini,

Tak pun, time tu budak-budak, asal ada sangkut paut dengan kerajaan, kononya mudah dapat kerja, tapi time tu juga zaman pengganguran besar-besaran, budak cerdik ke, budak 4 flat, budak terlebih aktif ke, si pelajar dekan ke, hemmmm semuanya jadi mangsa tanam anggur, jadi pelajar tajaan JPA ini tetap je akan menganggur, untungnya sebab kita ditaja oleh kerajaan untuk belajar, itu yang jadi keuntungan dan tak payah fikir untuk bayar balik duit penajaan tu. Untuk dipendekkan cerita lepas keladi habis belajar, nasibnya sama juga buka ladang anggur, tapi nasib baik rezeki menyebelahi keladi. Dapat juga kerja makan gaji, bak kata orang kolar biru, itu kisah keladi

Tapi sekarang ini,

 keladi baca di laman sosial yang kementerian telah menggantung biasiswa Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) untuk Ijazah dan bursari Kementerian Pendidikan bagi Program Pra-Universiti, jadi apa natijahnya nanti,
bagi keladi memang tak ada kesan keatas diri ini, kerana keladi sudah tua dan zaman berebut-rebut biasiswa pun sudah berlalu, jika tergerak dan gatal sangat nak sambung belajar pun guna jelah simpanan tu ataupun KWSP, tapi kesiannya nanti dekat adik-adik keladi nanti, yalah, kos sudah semakin meningkat, persaingan semakin tinggi, ramai yang cerdik dan pandai, jadi mugkin dengan pergantungan ini akan menjatuhkan semangat mereka untuk belajar ke peringkat yang lebih tinggi.

 Jadi apa kaitannya dengan biasiswa ni dengan semangat untuk sambung belajar?

Macam tergantung pulak cerita keladi inikan, sebenarnya, selain biasiswa pelajar-pelajar yang sedang mencari penajaan boleh je buat pinjaman dengan pihak PTPTN atau pun mungkin sekarang ini pihak bank juga ada menawarkan pinjaman pelajaran, yang jadi tak berminat adalah perlu pulangkan balik, ya, sampai ke anak cucu kot tak terbayar nanti, fikir punya fikir nanti samaada nak buat pinjaman ke untuk belajar ?, lepas habis study nanti confirm mereka akan cari dan paksa membayar pula walaupun, gaji time tu cukup-cukup makan je, memang biasiswalah yang menjadi rebutan.

Kenapa keladi nak melalut ni, #saja nak panjangkan entri,

Malas keladi nak cerita panjang nanti takut pula di banned oleh kerjaan Malaysia, tapi sejujurnya keladi katakan hanya boleh kesian kepada mereka-mereka yang tidak akan dapat meresai biasiswa kerajaan lagi lepas ini, dan kesian juga kat kita-kita yang membayar cukai bagai nak gila ni, mana perginya duit-duit cukai tu, setahu keladi JPA pun telah membekukan pengambilan pekerja sejak tahun 2011 lagi, jadi apakan daya kitalah jadi mangsa, dan adakah kerajaan Malaysia benar-benar tak ada duit?, tepuk dade tanya kat pak menteri ya.

Baiklah sebenarnya isu ini memang ada yang tak gembira terutamanya pada mereka yang betul-betul cemerlang dan memerlukan biasiswa untuk menyambung pelajaran, tapi, saja keladi nak katakan korang jangan bersedih dan terus bersemangat untuk meneruskan pengajian, dan ada rezeki yang menanti, dulu-dulu ustazah keladi kata, orang yang menutut ilmu ni Fiisabilillah, berjuang di jalan Allah, jadi jangan patah semangat untuk terus berjuang, mugkin ada biasiswa lain yang boleh di mohon.

BERITA SEPENUHNYA BOLEH DIBACA DISINI

Penggantungan Biasiswa JPA Untuk Pelajar Cemerlang?


Secara kesimpulannya, tak payah lah keladi nak menghuraikan cerita panjang lebar, takut ada yang tak puas hati nanti, cuma apa yang diharapkan ekonomi kita akan terus berkembang dan nilai mata wang kita akan terus mengukuh dengan kadar inflasi yang tidak akan terus meningkat, dan doa kita untuk yang terbaik bagi ekonomi Malaysia,  yang pasti kita mengharapkan sesuatu yang terbaik juga daripada pihak kerajaan.









Read More...

Wordless Wednesday

keladionline
www.keladionline.com
Read More...

Berpagi-pagi dalam mencari rezeki

Alhamdulilah, sampai saja di Ofis terus online di Android

Hari ini Jumaat !!!

Segmen Tazkirah di Keladi Blog

Mudahnya bila kita kata, perlu berpagi-pagi dalam mencari rezeki

yang terbaik adalah datang daripada diri kita sendiri dan keburukan juga datang daripada kesilapan yang kita lakukan, walaubagaimanapun kedua-dua itu adalah daripada ketentuan ilhai

Jadi

Adakah kita hanya perlu berserah kepada takdir dan ketentuan ilahi?

Assalamulaikum dan salam sejahtera kepada pembaca blog keladi, terima kasih uolss, yang singgah sebentar disini,

Untuk segmen tazkirah kali ini, sengaja, keladi pilih tajuk 

Berpagi-pagi dalam mencari rezeki

Maaf ya keladi bukan nak kata, keladi ni seorang yang alim dan kuat beribadah, tetapi keladi akui, sifat kelemahan dan kekurangan diri sentiasa ada, dan setiap masa juga keladi seperti semua sifat manusia yang akan melakukan dosa, dan diakhirnya akan bertaubat seketika.

Itulah resam hidup, adakala iman kita sentiasa berada di tahap maksimum dan adakalanya ia akan berkurangan dan terus alpa dengan nafsu keduniaan

Alamak, keladi sudah melalut panjang pula,
keladi sebenarnya nak cerita pasal
Berpagi-pagi dalam mencari rezeki
tapi terlajak sudah

Jom kita tengok sabda nabi ini dahulu

Berkata Nabi di dalam hadis yang diriwayatkan oleh at-Tabarani di dalam al-Awsath:
باكروا الغدو -أي الصباح- في طلب الرزق، فإن الغدو بركة ونجاح'
"Berpagi-pagilah (subuh) dalam mencari rezeki, sesungguhnya berpagi-pagi itu adalah berkat dan kejayaan."
Betul tu, jika kita sentiasa berfikir untuk berpagi-pagi, ia adalah permulaan yang baik untuk keseluruhan hari pada hari tersebut

aduhh!!, gua terpusing-pusing pulak berbicara berkaitan
Kita semua perlu berpagi-pagi dalam mencari rezeki

..................Titik Nokhta............

Kenapa ni, masih kaku dan idea terus buntu pula rasa untuk menyiapkan artikel ini, secara jujurnya, untuk menjadi seorang pendakwah bukan mudah, nampak saja senang, beritahu, je perlu buat ini dan perlu buat itu, lepas tu ambik pengalaman orang lain untuk dijadikan contoh dan lagi best cari artikel-artikel yang ditulis oleh pak ustaz kat blog tu, kita pun paste kat blog kita,

Macam itu ke seorang pendakwah jadian yang kononnya pandai berbicara?

Hello, keladi sedaya upaya tak nak menjadi seorang pendakwah jadian seperti mereka-mereka yang hanya memenuhi ruang entri blog mereka dengan hanya menyalin bulut-bulut artikel orang lain

Sememangnya, ustaz kita kata, sampikanlah ilmu walaupun satu huruf dan ustaz kita pula kata, umat islam perlu menyebarkan kebaikan, jika tidak mampu cegah keburukan melalui hati, tapi cara teguran seperti itu adalah selemah-lemah iman.

Tetapi

Takanlah untuk menyiapkan artikel berbentuk kebaikan untuk semua, kita pun nak salinan artikel orang lain, tiada cara tersendiri pula nampak untuk mengajak orang ramai kearah kebaikan.

Idea diminda saya terus buntu dan kaku untuk menyiapkan artikel berbentuk tazkirah, dan peluang ini juga keladi perlu gunakan untuk menjadi seorang insan yang boleh menyebarkan sesuatu kebaikan kepada saudaranya, dan juga dirinya sendiri.

Sejujurnya keladi katakan, segmen tazkirah bukan semata-mata untuk saya memenuhi ruang segmen di hari jumaat tetapi, kenapa tidak, sehebat dan serajinnya kita berblog, kita selitkan sedikit unsur dakwah dan mengajak rakan-rakan kita kearah kebaikan, mugkin hari ini, besok atau lusa, tuhan akan menjemput kita, tetapi hasil penulisan kita di blog mugkin akan kekal selama blog kekal di medium online. Mugkin agak sukar keladi katakan untuk menyiapkan artikal berbentuk tazkirah untuk insan yang biasa seperti keladi, haruskah aku copy dan paste je, artikel orang lain?

Itu adalah satu penipuan kepada Allah S.W.T

"Jadilah seorang umat manusia yang berguna, bukan sahaja untuk diri sendiri tetapi untuk orang lain"

Adakah keladi terus kekurangan idea dalam menulis artikel ini?

Tidak

cuma keladi nak beritahu, disebabkan artikel ini ditulis diwaktu pagi, dan keladi terus gerak ke tempat kerja awal, tambahan pula hari ini adalah penghulu segala hari, jadi tuhan telah menganugerahkan keladi untuk terus menulis dan itulah untungnya

Berpagi-pagi dalam mencari rezeki


Read More...

WORDLESS WEDNESDAY

wordless wednesday
www.keladionline.com

Read More...

Langkah 3P dalam menjana pendapatan tambahan melalui online

Hello pencari maklumat secara Online
terima kasih kerana korang terjumpa entri ini

Teruskan membaca entri ini tau,
Jangan lari, keladi tau korang tengah mencari cara bagaimana untuk menjana pendapatan tambahan melalui online, maklumlah zaman sekarang ini, sudah tidak boleh dielakkan lagi, semua barang naik, rasa gerun pun ada, tapi gaji ciput je, cukup-cukup makan je,
itu pasallah sekarang ni ramai orang yang telah mencari formula dan cara-cara untuk menjana pendapatan melalui online, katanya mudah untuk berjual beli di online ni, tambahan pula, Encik Ahmad Maslan kita yang arif lagi bijaksana tu telah menyarankan kita untuk melakukan 2 kerja, dan mungkin perniagaan online boleh difikirkan, katanya.

Jika ramai ushawan yang berjual di dalam talian, tentu banyak persaingannya, dan of course barang tersebut belum tentu terjual, mana tak nye, kalo katakan keladi jual tudung, dan sekarang ramai pengusaha-pengusaha tudung menjual juga secara online, mana datang pembelinya nanti,
Waduhhhhh!!! mana tahan kok dengan situasi begini!!

Jadi berbaloikah kita menjalankan bisnes secara dalam talian?

Bagi keladi yang kurang gantengnya ilmu dalam menjana pendapatan melalui online, pokok bagi persoalan ada ke pembeli yang akan beli produk kita tu bukan yang utama, tetapi yang penting kita perlu fikirkan sejauhmana kemampuan kita untuk menjalankan bisnes tersebut

Korang rasa setuju ke pandangan keladi tu!

Biasalah dunia semakin terhimpit, dan dunia semakin terdesak kot, yorrrrler!!, dunia terus wujud dengan idea-idea yang baru, terutamanya dalam bidang teknologi komunikasi,
so, harus ke kita perlu berpandangan cetek seperti 

"Ada ke pelanggan yang akan membeli produk kita secara dalam talian sebab ramai juga yang telah menjalankan bisnes online?"

jadi


abaikanlah anasir-anasir negatif tu, dan kita terus buat apa yang dirancang

...........................Titik Nokhta...............

Panjang pulak mukadimah si keladi tua dan ganyut ni, tak pe abaikan, sekarang yang penting keladi nak share kat korang, yang sememangnya mencari langkah dan cara menjana pendapatan tambahan melalui online,

sebelum keladi pergi panjang lebar, sebenarnyakan korang, keladi suka sangat mengikuti video si En. Irfan Khairi dalam youtube, banyak informasi dan tip yang sangat berguna dan boleh kita praktikkan dalam projek menjana pendapatan kita nanti, rasanya korang pun sudah tau, tak payah keladi nak cerita panjang lebar, nanti takut pulak tersilap taip, malu pulak rasanya, keladi dengan jutawan internet tu.

Baiklah jom kita kaji, langkah 3P yang disarankan oleh En Irfan Khairi dalam menjana pendapatan tambahan melalui online

Produk ( P)

Mencari produk yang betul-betul kita minat
maklumlah, lepas balik kerja tu, confirm penat, jadi jika kita jual atau melakukan sesuatu perkara tu, bukan berdasarkan minat, jawapannya, hanya sekerat jalan jelah, jadi apa yang kita minat tu, cuba cipta sesuatu kelainan, supaya produk kita tu, nampak unik dan ada keistimewaannya yang tersendiri daripada produk yang sedia ada
Hemmm, keladi tengah fikir apa yang menjadi minat keladi erkkk!
keladi suka bercucuk tanam, boleh ke keladi cari produk berdasarkan minat tu??

Platform ( P ) 

Platform = Tempat untuk kita memasarkan produk yang ingin dijual, dan kita tau menggunakan medium tersebut, yang ini saranan yang korang semua tau kot, dan lagi hebat daripada keladi, yang lebih malang keladi cuma tau guna blog je, media sosial yang lain macam agak ketinggalan pulak, tapi tak mengapa, dimana ada kemahuan disitu ada jalan,
dah orang tua-tua kata, usaha tangga kejayaan
jadi gunakan sepenuhnya kemahiran dalam berblog untuk memasarkan produk.

Promosi ( P )

P yang terakhir telah digariskan oleh En Irfan Khairi adalah, promosi, yang ini memang betul, jika tiada promosi bagaimana produk kita tu boleh diketahui umum, maka perlu promosi yang besar-besaran supaya kesan pembujukan tu sampai kepada pelanggan-pelanggan kita nanti, 
jadi keladi kalo di blog ni bagaimana untuk mencari publisiti yang lebih supaya ramai orang yang datang ke blog?
Tak payahlah keladi nak cerita, sebab blog keladi ni masih kurang trafik nye, tapi yang pasti perlu cari kaedah promosi yang bekesan dalam mempromosi produk tu, sebab, tak semestinya, medium yang kita pilih akan memberi kesan keutangan yang besar, sebab kita mengikut cara mereka yang sudah berjaya secara membuta tuli, dan yang pasti cuba mencari sesuatu kelainan yang lebih kreatif dalam memperkenalkan produk kita itu nanti.

dan En Irfan Khairi pun mengajak kita yang berminat sangat untuk menambah pendapatan secara online dengan mengikuti kelas yang dianjurkan oleh syarikat beliau IKSB

Tapi korang tak perlu risau, yang jauh tu, 
sebab, tengok jer youtube dan sidang live di tanya IK Live, macam keladi selalu buat,
rasa sudah berbakul-bakul ilmu yang keladi pelajari
berkaitan medium online berpotensi dalam menajana pendapatan online daripada beliau, jadi tak salah rasanya keladi share pulak kat korang semua


Keladi ingin mencuba perniagaan online


dalam segmen hari selasa di blog keladi

*Jika ada pandangan dan pembetulan boleh hantar maklumat diruang komen, pandangan dan cadangan adalah amat bermakna untuk saya, entri ini ditulis adalah untuk segmen di blog keladi pada hari selesa, dalam untuk topik minggu depan apa ya yang menarik dalam bidang perniagaan ni, tunggu..



Read More...

Monday Blues : Nilai yang perlu ada dalam pekerja

Hello pembaca blogku yang sudi singgah sebentar di entri ini
Terima Kasih ya,

Seperti biasa
Hari ini, blog keladi akan buka segmen yang bertajuk 
Monday Blues

Upssss!!!, segmen ini untuk blog ini je, belum buka penyertaan kepada rakan-rakan blogger yang lain, maaf ya, mugkin akan datang keladi akan minta korang join sekali dalam perbincangan ini,
dan boleh menambah follower

#Monday Blues

Tetapi

Keladi megharap sangat

Korang boleh turut serta dengan menghantar komen-komen yang membina dan positif dalam bidang kerjaya, andai ada sesuatu yang menarik untuk dikongsi kepada pembaca, harap boleh linkkan artikel korang tersebut di ruang komen entri ini,


Terima Kasih sekali lagi ya,

..................Titik Nokhta...........

Baiklah, untuk segmen Moday Blues kali ini keladi nak gariskan nilai-nilai yang perlu ada dalam setiap pekerja.

Maklumlah kadang-kala, motivasi kita ini tak selalunya kekal, 
aura positif tu tak semestinya akan ada dalam diri kita sentiasa, kekadang tu boleh hilang, emosi bekerja pun terganggu
dan akibatnya, mulalah malas nak buat kerja
kerja pun jadi bertangguh
banyak kerja yang disiapkan sambil lewa
Kualiti kerja kurang
tertekan dengan bebanan
dan yang lagi teruk
marah-marah tak tentu pasal
tambahan jika pekerjaan kita tu banyak deal dengan pelanggan
habislah jika moody!!!

Jadi Bagaimana nilai ini perlu ada dalam diri pekerja dan kita akan sentiasa mendapat aura positif ketika kita bekerja?

keladi ambil nilai ini daripada seminar yang keladi telah hadir minggu lepas, dan rasanya tak rugi jika keladi kongsikan kepada korang semua

Jom Kita tengok nilai-nilai tersebut

MONDAY BLUES : NILAI YANG PERLU ADA DALAM PEKERJA
Nilai kerja yang perlu ada dalam pekerja

1
EXPERTISE

Mahir dalam bidang kerja yang dilakukan, 
ohhh macam mana tu, adakah kerja yang kita lakukan hanya boleh dibuat oleh orang yang betul-betul mahir?
Saya ni fresh graduate, tak ada peluanglah macam tu, nak touch kerja
ayoiiii, tolong lah saya nak belajar, kalo tak belajor macam mana nak mahir

otak jangan kolot!!!

Mahir dalam apa yang dilakukan, maksudnya, kita buat kerja tersebut setiap hari, takkan ler selama-lamanya tak pandai-pandai, 
contohnya

ko buat kerja itu sudah hampir 2 tahun tapi kualiti masih ditahap freshie...so sendiri mau ingat lah beb,

Mahir itu perlu, semakin lama kita lakukan sesuatu kerja itu, semakin mahirlah kita dengan apa yang dilakukan. 

Jadi

Bila rasa ada mahir dalam kerja kita pun mudah untuk melakukan kerja,dan rasanya akan ada semangat untuk buat kerja, sudah tentulah kualiti kerja kita pun meningkat,

Bagi mereka yang dah expert tu jangan pulak berlagak dengan pekerja yang baru...perlu
tunjuk ajar ku sifu...

2
INTEGRITI

ohhh...yang ini rasanya tak perlu di ceritakan panjang lebar kot,
korang pun sudah tau
nilai integriti dalam kerja yang perlu ada dalam diri kita

tau ke apa maksud integriti tu?

jap ya...jangan blame diriku dan kata 
alah...ko tu berlagak alim je, kononya nak jaga keberkatan rezeki
berpura-pura depan bos
poyo je...kononnya datang awal....
pekerja cemerlang lah kononya
haikkk tuihh!!!!

Hello...jangan nak mengutuk tak tentu pasal ya,

kita tau kerja kita, kita tau peraturan yang telah di buat oleh syarikat kita bekerja,
jadi 
Kenapa kita tak nak ikut dan melanggar peraturan-peraturan yang ditetapkan

Mana sifat integriti kita dalam bekerja?

Korang dah tau maksud integriti tu

saja keladi kiaskan maksud integriti

dalam ayat diatas tu

3
BEST PEOPLE

Orang terbaik 
adalah 
pekerja terbaik

apa maksud ko tu?

Pekerja yang cemerlang adalah dikalangan orang yang mempunyai sikap yang terbaik

ehhh!! macam tak logik pulak!!

pekerja cemerlang tak semestinya dia cemerlang pada kerja

mugkin 

dia seorang kaki bodek

dia seorang kaki ampu

Bagimana boleh dikatakan pekerja terbaik datang daripada orang yang baik?

Maksudnya disini adalah

walaupun kita ini tidak dipandang kerja yang dilakukan oleh pihak atasan tetapi kita tetap melakukan tugasan tersebut dengan cemerlang

sebab kita adalah orang yang baik

Cuba kita ni seorang yang busuk hati

iri hati

kaki ampu

dan 

sewaktu dengannya

adakah kita bersungguh dalam melakukan kerja jika tiada apa-apa pujian atau penghargaan yang diberikan?

Kesimpulannya, perlu menjadi orang yang terbaik

4
SAFETY FIRST

Aikk!!!...ada kaitan ke dengan kerja ke

kenapa perlu utamakan keselamatan?

kerja kitaorang duk kat dalam ofis jer
 hello keladi yang tua dan ganyut ni
apa kaitan keselamatan dengan meningkatkan motivasi kerja

Yup perlu diutamakan

Keselamatan di tempat kerja

Pergi dan balik kerja

jangan asyik bekerja je, lihat apa yang dirasakan boleh mengakibatkan kemalangan,

contohnya lahkan,

Tangga ataupun lantai di ofis tu boleh mengundang kemalangan

Jika berlaku kemalangan kita tergelincir ke

terjatuh ke, confirm akan beri impact pada kerja kita nanti

jika sudah sakit bagaimana untuk menjalankan tugas dengan sempurna?


5
PERFORMANCE

yang ini korang sudah tau kan, bagaimana untuk meningkatkan prestasi kita ketika bekerja, takkan lah sudah lama bekerja asyik dengan tahap memuaskan je, bila nak sampai cemerlang nya,

entah ler ko keladi

dalam berblog ni pun perlu ada pencapaiannya

dan tunjukkan prestasi dan persembahan yang terbaik barulah blog ko tu akan diingati dan diterima

jika dalam bekerja pun, perlu sentiasa bersemangat dan buat yang terbaik

6
CUSTOMER FOCUS

ohhh....yeahh!! yang ini sangat penting
terutamnya memang tempat kerja kita tu,yang utamanya adalah berurusan dengan pelanggan
jadi perlu menjaga nama baik syarikat kita
supaya tak ler nanti akan menjadi buah mulut dikalangan pelanggan
dan ini akan memburukkan lagi nama syarikat yang kita bekerja tu, jika tingkah laku dan penerimaan kita terhadap mereka seperti acuh tak acuh je
jadi 
sentiasa beri yang terbaik dan menjaga mutu dan kualiti terhadap service yang kita berikan untuk pelanggan syarikat kita
jika ramai pelanggan yang suka terhadap sercive yang diberi, tak rugi mugkin hujung tahun, dapatlah bonus.

7
TEAMWORK & COLLABORATION

tak payah kata apa-apa, kerjasama dan kerja dalam pasukan adalah utama dalam semua perkara yang kita lakukan, maklumlah kita ni manusia, memang mugkin pada diri kita rasa hebat dan boleh buat sendiri kerja-kerja tersebut, tapi pernah tak kita terfikir andai kerja yang kita ingin lakukan tidak boleh dilakukan ketidakcukupan tenaga, jadi memang perlu bantuan daripada rakan setugas yang lain, masing-masing ada kemahiran dan bakat
takkan semuanya kita nak sapu kot
nampak sangt membodek
dan yang penting pengkhususan kerja kan lebih memberi kegembiraan kepada kita, taklah kita tertekan dengan kerja yang terlalu banyak
nasib baik ada yang akan menolong kuranglah stress tu.

Habis setakat 7 point je yang keladi bagi, sebenarnya, setiap point tu korang boleh oleh sendiri dengan cara fahaman korang, yang keladi ulaskan tadi adalah pemahaman keladi sendiri, ketika seminar tersebut taklah diulas seperti apa yang keladi taip, cuma apa yang keladi faham, kongsilah kat korang,
asalkan korang faham

jangan lupa, ada yang menarik dan dikira boleh dikongsi

hantar komen ya

nanti keladi baca 

Segmen Monday Blues


keladi








Read More...

Jom kenali aktiviti lasak di Malaysia

Hello readers
Hujung minggu yang bosan
Bosan ke
Dah ko terperuk je kat dalam bilik confirm rasa bosan
Cubalah jalan-jalan ke
Lepak-lepak di shopping complex
Pergi santai-santai ke
Ataupun
Cuba aktiviti lasak 

Waaarghhhh!!!aktiviti lasak?

Sakit badan dan urat aku nanti, 

Hem...tak tahu jangan nak buat andaian

...........Titik nokhta........

Dalam entri ini keladi nak kongsikan kepada korang tentang aktiviti sukan lasak, bagi mereka yang berminat tu,
Jom cuba!!!


Kayak Jeram


Jom kenali aktiviti lasak di Malaysia
Kredit kepada pemilik gambar 

Aktiviti berkayak ini dilakukan sama ada secara individu atau berdua memerlukan sesiapa saja mengerah kudrat melawan arus ganas bagi mengekalkan keseimbangan badan.
Aktiviti ini memerlukan peserta berhempas pulas merentasi alur sungai berbahaya yang berbatu dengan pelbagai rintangan tidak terduga.
Anda boleh merasai pengalaman aktiviti ini di Sungai Kenaboi, Kuala Kelawang, Negeri Sembilan.


Paragliding dan paramotor
(Luncur udara)

Aktiviti meluncur udara menggunakan payung terjun termasuk yang dilengkapi enjin sokongan ini antara aktiviti yang semakin memikat peminat sukan ekstrem.
Biarpun sangat ekstrem berikutan terawang-awang diudara, satu yang mengujakan apabila korang dapat lihat keindahan panorama alam semula jadi dari udara yang pastinya melenyapkan rasa takut.
Antara tempat untuk melakukan aktiviti ini ialah di Bukit Pahat, Kuala Kubu Bharu dan Bukit Jugra, Banting Selangor selain dari puncak Gunung Kinabalu, Sabah


Memanjat cerun berbatu
(Rock Climbing)


Gambar diambil daripada internet
Antara aktiviti sukan lasak yang bukan saja memerlukan keberanian, malah ketahanan badan dan aspek keselamatan paling tinggi.
Antara tempat semulajadi bagi anda melakukan aktiviti ini adalah di Batu Caves, Kuala Lumpur.


Menunggang ATV
(All-Terrain Vehicle)

Sumber Internet

Aktiviti menunggang ATV ini membolehkan individu menakluk cabaran lasak di laluan 'off road'
Antara cabaran ialah meredah laluan berlumpur, berpasir, mendaki bukit selain melintas anak sungai
Anda boleh mencuba aktiviti ini di ATV Adventure Park, Hulu Kelang , Kuala Lumpur.


Zorbing

Aktiviti rekreasi yang memerlukan seseorang itu diikat dalam sebuah bebola gergasi lutsinar berdiameter 3 meter
Anda boleh mencuba aktiviti ini di Tasik Titiwangasa, Kuala Lumpur, The Heritage Village, Seri Kembangan, Selangor, The Cruise, Tasik Putrajaya atau di Taman Ekspo Pertanian Malaysia Serdang (MAEPS), Selangor.


Flying Fox Zipline

Berbeza dengan aktiviti Flying Fox lain, Flying Fox Zipline membolehkan sesiapa saja melakukan aktiviti meluncur atas tali dalam jarak yang tinggi sambil menikmati pemandangan indah dengan mengambil gambar
Antara tempat paling menarik untuk melakukan aktiviti ini adalah di Bukit Tinggi Pahang
Tersenarai sebagai paling panjang di rantau Asia Tenggara, Flying Fox Zipline di Bukit Tinggi sepanjang 530 meter.
Selain itu, anda boleh mencuba pengalaman baru dengan meluncur dari pulau ke pulau yang lain di Tunku Abdul Rahman Marine Park yang terletak di Pulau Sapi, Kota Kinabalu Sabah.


Flyboarding (luncur air)

Aksi luncur air yang menggunakan sebuah enjin khas yang diletakkan di bawah kaki.
Tujahan air daripada enjin ini membolehkan sebarang pergerakan atas air dilakukan
Tersenarai sebagai aktiviti ekstrem, ia memerlukan latihan dan pengalaman untuk menggerakkannya.
Anda boleh mencuba aktiviti ini di Marina Putrajaya


Sky Diving ( Luncur Udara )

Aktiviti terjun payung bebas ini hanya boleh dilakukan menerusi pertubuhan yang didaftarkan
Tersenarai antara aktiviti ekstrem paling berbahaya, hanya beberapa lokasi dibenarkan untuk menjalankan aktiviti ini.
Antara kawasan yang dibolehkan untuk melakukan aktiviti sukan lasak ini ialah di Segamat, Johor, di Taiping, Perak selain terjunan dari pelantar di Menara Kuala Lumpur

Bungy Jumping ( terjun bungy )

Aktiviti yang memerlukan seseorang itu terjun dari kawasan tinggi dengan kedua-dua kaki diikat
Kebiasaanya, jarak ketinggian melebihi 20 meter atau bersamaan ketinggian bangunan sembilan tingkat.
Aktiviti ini terkenal di New Zealand, Australia, Amerika Syarikat dan beberapa negara Eropah lain namun kini boleh dilakukan di Malaysia.
Anda boleh mencuba aktiviti ini di Sunway Lagoon Bungy Jump yang setinggi 22 meter.
Sebuah platform dibina di kawasan Extreme Park di Sunway Lagoon bagi membolehkan sesiapa saja mencuba aktiviti itu.


Cabaran berakit arus deras
(Water Rafting)

Cabaran berakit ini menggunakan kelengkapan bot getah untuk meredah arus deras sungai
Tersenarai sebagai aktiviti sukan ekstrem, ia mesti dilakukan dengan panduan peserta berpengalaman mengenai selok belok dan kemahiran berakit.
Selain kemahiran berakit, aspek lain kemahiran yang diperlukan adalah selok belok kawasan sungai yang menjadi tempat aktiviti berkenaan
Antara kawasan popular dengan aktiviti ini seperti di Perak, Kedah, Pahang, Selangor dan Sabah.





Read More...

Wasabi Rice Wrap KFC kurang Sedap?

Nak makan dimana?

Hello pembaca-pembaca blogku yang dikasihi,

Ada ke peminat blog ko ni!!!

#entah lerr

Baiklah tak payah buang masa, hari sabtu jadi untuk permulaan segmen diblogku ini

Nak makan dimana?

Keladi nak ke KFC

Alahai tak de tempat lain ke, kfc  dah tak macam dulu, ayam berminyak, tak sedap, kurang umphhhh!!!!
Entah apa-apalah
Sangat mengecewakan

Hello pengkritik sekelian, tak semua KFC menyediakan ayam yang berminyak dan kurang sedapnya, jangan kerana nila setitik ko buat kesimpulan terhadap semua KFC di seluruh dunia

Aku tak nak cerita panjang pasal KFC yang agak mengecawakan tu

Tapi

Aku nak ke KFC sebab nak makan Wasabi!

wasabi rice wrap kfc
Wasabi Rice Wrap KFC



Aikkk!! Kat KFC ada wasabi

Ni KFC mana?

Kat Jepun ke

Taklah kat Malaysia

Lepas je aku tonton bultien utama kat tv3 tu, adalah iklan pasal KFC dengan resepi barunya itu, aku tengok iklan macam menyelerakan pulak, maklumlah, aku tak pernah pun makan wasabi, cuma pernah dengar jelah dan aku ada tengok wasabi kat supermarket tapi aku tak tau nak makan dengan apa.

Jadi,

Kesimplannya keesokan harinya aku terus ke KFC untuk dapatkan 

Wasabi Rice Wrap

aku tak pergilah pagi-pagi, nampak sangat macam menipu

Okey, sesampinya keladi di Restoran KFC, Sea Park, Petaling Jaya terus order kat kakak kaunter yang masam bercuka muka, hai kakak cubalah ko tu senyum sikit kat pelanggan-pelanggan, aku tau lah aku ni bukan artis popular yang hot.

Aku tinggalkan kisah pasal kakak kaunter KFC yang muka masam bercuka tu, malas nak cerita panjang

Niat hati nak makan Wasabi

Sambung cerita aku pasal nafsu makan terhadap wasabi, keladi ambil pakej combo, harganya RM 8.90, dapatlah kentang goreng dan air mountien dew, rasa kenyang dengan pakej ini untuk lunch, korang pun boleh je beli wasbhi wrap sahaja harganya hanya RM6.90

Wahhhh mampu milik..

Memang pun harga kesemua makanan di KFC, mampu milik,
Tak mahal sangat dan taklah murah sangat

Tapi awas yer

Makan hari-hari boleh jadi gemuk

Sambung semula pasal wasabi rice wrap, kiranya keladi berpuas hati dengan new resepi ini,ohh baru tau bila makan wasabi ni hidung macam terasa, entah ler, tak tau perkataan apa yang boleh ditaip, kalo korang nak tau, cuba jelah washbi rice wrap ni tak rugi kot

WASABI RICE WRAP KFC
Bungkusan Wasabi Rice Wrap KFC

WASABI RICE WRAP KFC
Sedap sangat ke?


wasabi rice wrap KFC
Wasabi oh wasabi



wasabi rice wrap kfc
Mana Wasabinya?

Tapi yang tak gemar wasabi tu, janganlah mengatakan ketidak sedapan pasal Wasabi Rice Wrap 

Cuba dulu baru tau


Read More...

Tambahan 33 syarat Dr Vida dipersetujui

Mama glam oh mama glam

Gempak sihh

Gara-gara 16 juta

Persatuan bola sepak Kelantan (Kafa) bersetuju dengan 35 syarat yang telah ditetapkan oleh Vida Beauty.

Hebat si mama glam ni, banyak acara-acara besar telah pun ditaja oleh syarikatnya, maklumlah, demam gegar vaganza pun tak hilang lagi ni, keluar pulak berita Dr Vida menaja TRW

Upssss salah sebut pulak

Pamoga Qu Puteh TRW

Itu belum lagi mama glam ni di Anugerah Juara Lagu ke 30
Bertambah-tambah menyinarlah Qu puteh qu puteh ni nanti

Keladi tak nak cerita panjang pasal mama hot dan glam yang berbling bling lagi menawan dengan taglinenya tu, 
Qu puteh qu puteh barulah puteh

Yang 33 syarat tu masih kita tak ketahui apa sebenarnya permintaan Dr vida dalam penajaan ini, 2 daripada telah diketahui, jadi kita tunggu dan lihatlah ya, tak mustahil nanti jersi pasukan ini akan bertukar warna kepada merah jambu
Upsssss?

Itu spikulasi oleh ahli nujum pak keladi ya...

Dan mugkin penyokong-penyokong

The red Worriors 

Perlu menyebut

Qu puteh qu puteh

Kita tunggu dan lihat je errkkk




Read More...

Kronologi RM 16 Juta Pamoga Qu Puteh TRW

28 Disember 2015

Presiden persatuan Bola Sepak Kelantan ( Kafa), Tan Sri Annuar Musa mengesahkan pertemuan dengan Pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif Vida Beauty Sdn Bhd, Datuk Seri Dr Hasmiza Othman atau Dr Vida berhubung tajaan skuad The Red Warriors (TRW)

1 Januari 2016

Dr Vida menetapkan dua syarat kepada Persatuan Bola Sepak Kelantan sebelum bersedia menaja badan induk itu. Dua syarat itu ialah Stadium Sultan Muhammad IV dicat dengan warna merah jambu dan nama pasukan ditukar kepada Pamoga Qu Puteh The Red Warriors

2 Januari 2016

Agak sukar kafa untuk memenuhi  syarat Dr Vida supaya Stadium Sultan Muhammad IV dicat dengan warna merah jambu. Ini kerana kafa bukan pemilik stadium dan andai syarat itu mahu dipenuhi, badan induk itu perlu mengemukakan permohonan rasmi untuk mendapat persetujuan daripada Perbadanan Stadium  Kelantan (PSK)

2 Januari 2016

Penyokong TRW meminta Ketua Pegawai Eksekutif Vida Beauty mengkaji semula dua syarat yang dikenakan keatas kafa sebelum bersedia menaja badan induk itu musim ini.
Presiden  TRW Lembah Klang, Mohd Faizal Hasbi berkata, syarat yang dikenakan jutawan kosmetik itu agak berat untuk diterima penyokong dan tidak mustahil turut sukar dipenuhi oleh Kafa mahupun Perbadanan Stadium Kelantan (PSK)

4 Januari 2016

Pengasas Vida Beauty  Qu Puteh, Datuk Seri Dr Hasmiza Othman berkata, beliau akan tetap meneruskan dua syarat iaitu Stadium  Sultan Muhammad IV dicat merah jambu dan nama skuad kelantan ditukar kepada Pamoga Qu Puteh The Red Warriors ( TRW) walaupun penyokong tidak bersetuju dengan cadanganya itu.

5 Januari 2016

Kafa bersetuju secara lisan dengan dua syarat Dr Vida untuk menaja pasukan TRW musim ini, walaupun rundingan awal sudah dilakukan oleh Presiden Kafa, Tan Sri Annuar Musa dan Bendahari Kafa, Nik Aminaldin Jaafar dengan jutawan kosmetik itu, kedua-dua pihak belum membuat persetujuan secara bertulis

5 Januari 2015

Pengasas Vida Beauty Qu Puteh, Datuk Seri Dr Hasmiza Othman berkemugkinan menukar tajaannya kepada pasukan lain iaitu gergasi Lembah Klang, Selangor, jika dua syarat yang ditetapkan olehnya sebelum ini tidak mendapat persetujuan Persatuan Bola Sepak Kelantan

7 Januari 2016

Dr Vida menegaskan tidak mempunyai masalah untuk mengeluarkan tajaan RM 16 juta seperti yang diminta Persatuan Bola Sepak Kelantan ( Kafa )

8 Januari 2016

Pertemuaan diantara Dr Vida dan Presiden Kafa, Tan Sri Annuar Musa berkaitan penajaan skuad TRW RM 16 juta bagi tempoh dua tahun hampir terlaksana.

08 Januari 2016

Dr Vida dilantik serta merta menjadi Penasihat Kehormat Kafa, dengan perlantikan ini diharapkan Dr vida akan berperanan bukan sahaja dalam persatuan tetapi pasukan untuk TRW terus digeruni lawan pada masa akan datang

15 Januari 2016

Majlis menandatangi perjanjian membabitkan penajaan RM16 juta diantara Vida Beauty dengan Persatuan Bola Sepak Kelantan ( Kafa) dan nama baru untuk pasukan bola sepak ini
Pamoga Qu Puteh TRW


Read More...

Tazkirah di Keladi Blog : Keutamaan dan Keistimewaan Hari Jumaat

Hello rakyat-rakyat seluruh dunia sekelian!'

dan 

Salam bagi mereka yang beragama Islam!'

Keladi ko ingat blog ko ni international, satu dunia faham apa yang ko tulis tu?

Hello pengkritik tetap yang tak mampu nak kat apa-apa, ini blog keladi, suka hati akulah nak sapa sesiapa,, lantaklah mereka-mereka yang tak faham

Blog ini untuk orang yang faham je,

Mungkin dekat dunia ada yang tahu  

Bahasa Kebangsaanku

Jadi

Biarkanku ucapkan salam satu dunia

Dalam

Bahasa Melayu

Tapi

Bahasa kedua tu penting juga ya!!

Keladi ko jangan nak merepek dan merapu lagi

apa sebenarnya yang ko nak story dalam entri ini?

Hari Jumaatlah, keladi bukan nak kata diri ini ustaz ataupun pakar motivasi, tapi secara jujurnya setiap umat didalam dunia ini perlu menjadi pendakwah, sungguhpun dia tidak mampu berdakwah untuk orang lain, tapi diri sendirikan ada.

Hebat sangat lah ko ni, 

Errkk!! bukan nak tunjuk alim ya, maklumlah manusia ni kadang-kala suka berfikiran negatif terhadap isu-isu yang dianggap islamik

asal orang tu melakukan solat je, di panggil ustaz

asal orang tu rajin je ke Masjid di panggil Pak Imam

asal orang tu bawa Quran, lain je di pandang

errkkkkk, maaf keladi sudah beralih topik pulak, jangan lari yang pembaca yang budiman, keladi sebenarnya nak bukak topik berkaitan Keutamaan dan Keistimewaan Hari Jumaat

Keladi buat salingan sikit tadi berkaitan cara pandangan manusia terhadap mereka-mereka yang sudah beralih kepada cara kehidupan yang lebih islamik ni

Mulai Tahun 2016, apa kata saya dan semua manusia kat dunia ini berubah terhadap anasir-anasir negatif tu, andai ada rakan-rakan kita yang telah kembali ke panggal jalan kita terus doakannya untuk terus kekal pada kebaikannya itu


..........................TItik Nokhta..........................

Sambung semula topik utama kita, Keutamaan dan Keistimewaan Hari Jumaat, 

Aduhai, bosan sangat lah nampaknya topik yang ko bawak ni, 
semua orang sudah tahu apa yang kutamaan dan keistimewaan hari jumaat

Tolonglah ya, pembaca-pembaca blog ko ni akan lari dan tidak akan kembali untuk membaca blog ko semula

Hello, pengkritik yang ku kagumi, dan korang jangan lari tau untuk baca topik ini, keladi tau topik ini agak biasa didengari, mugkin jika korang ada topik yang lebih mencabar untuk keladi simpulkan di blog ini, beritahu ya, diruang komen tu, kot keladi boleh cuba simpulkan, jika ada keladi tersilap ke aya-ayat yang di copy atau di taip, mohon untuk perbetulkan, maklumlah keladi adalah insan biasa yang menumpang kasih kat pembaca-pembaca blog, siapa keladi tanpa korang...

ehwahhh! ehwahh! ehwahh!
Jangan nak meraih simpati
teruskan tazkirah ko itu

Keutamaan dan Keistimewaan Hari Jumaat

Hari Paling Mulia

Hari Jumaat adalah hari yang paling utama dan merupakan penghulu segala hari. Terdapat beberapa peristiwa yang terjadi pada hari Jumaat ini, di antaranya:

Allah SWT ciptakan Adam Alaihissallam

Nabi Adam alaihissallam dimasukkan ke dalam syurga.

Nabi Adam alaihissallam diturunkan dari syurga menuju bumi.

Allah mewafatkannya Nabi Adam Alaihissallam.

Hari Jumaat juga merupakan hari akan berlakunya Qiamat.

.
Dari Abu Hurairah Radhiyallahu ‘anhu bahawa Rasulullah صلى الله عليه وسلم bersabda: “Hari paling baik di mana matahari terbit pada hari itu adalah hari Jumaat. Pada hari itu Adam diciptakan, dan pada hari itu juga Adam dimasukkan ke dalam syurga, serta diturunkan dari syurga. Pada hari itu juga kiamat akan terjadi dan pada hari tersebut terdapat suatu waktu dimana tidaklah seorang mukmin solat menghadap Allah mengharapkan kebaikan kecuali Allah akan mengabulkan permintannya.” (HR. Muslim)

Abu Hurairah Radhiyalahu ‘anhu meriwayatkan, bahawa Rasulullah صلى الله عليه وسلم bersabda;

خَيْرُ يَوْمٍ طَلَعَتْ عَلَيْهِ الشَّمْسُ يَوْمُ الْجُمُعَةِ، فِيْهِ خُلِقَ آدَمُ، وَفِيْهِ أُدْخِلَ الْجَنَّةَ، وَفِيْهِ أُخْرِجَ مِنْهَا، وَلاَ تَقَوْمُ السَّاعَةُ إِلاَّ فِي يَوْمِ الْجُمُعَة

“Sebaik-baik hari yang matahari terbit padanya adalah hari Jumaat; pada hari inilah Adam Alaihissalam diciptakan, pada hari ini (Adam Alaihissalam) dimasukkan ke dalam syurga, dan pada hari inilah juga Baginda dikeluarkan dari syurga. Dan tidaklah kiamat akan terjadi kecuali pada hari ini.” (HR Muslim r.a.)

Dalam riwayat Aus bin Aus Radhiyallahu ‘anhu pula menyatakan:

إِنَّ مِنْ أَفْضَلِ أَيَّامِكُمْ يَوْمُ الْجُمُعَةِ، فِيْهِ خُلِقَ آدَمُ، وَفِيْهِ قُبِضَ، وَفِيْهِ النَّفْخَةُ، وَفِيْهِ الصَّعِقَةُ …….

“Sesungguhnya seutama-utama hari kamu adalah hari Jumaat; pada hari ini Adam Alaihissalam diciptakan, pada hari ini juga ia dimatikan, pada hari ini ditiupkan sangkakala (tanda kiamat), dan pada hari ini juga hari kebangkitan.”


                                                         Hari Bagi Kaum Muslimin

.
Hari Jumaat adalah hari berkumpulnya Umat Muhammad صلى الله عليه وسلم dalam masjid-masjid
 mereka yang besar untuk mengikuti solat dan sebelumnya mendengarkan dua khutbah jumaat yang 
mengandungi wasiat bertaqwa dan nasihat-nasihat, serta doa.
.
Dari Kuzhaifah dan Rabii bin Harrasy Radhiyallahu Anhuma bahawa Rasulullah صلى الله عليه وسلم berkata, “Allah menyesatkan orang-orang sebelum kami pada hari Jumaat, Yahudi pada hari Sabtu, dan Nasrani pada hari Ahad, kemudian Allah mendatangkan kami dan ember petunjuk pada hari Jumaat, mereka umat sebelum kami akan menjadi pengikut pada hari kiamat, kami adalah yang terakhir dari penghuni dunia ini dan yang pertama pada hari kiamat yang akan dihakimi sebelum umat yang lain.” (HR. Muslim dan Ibnu Majah)

Al-Hafidz Ibnu Katsir berkata: “Hari ini dinamakan Jumaat, kerana merupakan ambilan dari kata ‘al-jamu’ yang ertinya berhimpun, kerana Umat Islam berkumpul pada hari itu setiap minggu di masjid-masjid. Allah SWT memerintahkan hamba-hamba-Nya yang mukmin berkumpul untuk menunaikan ibadah kepada-Nya.”

Allah SWT berfirman:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا إِذَا نُودِيَ لِلصَّلَاةِ مِن يَوْمِ الْجُمُعَةِ فَاسْعَوْا إِلَىٰ ذِكْرِ‌ اللَّـهِ وَذَرُ‌وا الْبَيْعَ ۚ ذَٰلِكُمْ خَيْرٌ‌ لَّكُمْ إِن كُنتُمْ تَعْلَمُونَ ﴿٩

“Wahai orang-orang yang beriman! Apabila diseru untuk menunaikan solat pada hari Jumaat, maka bersegeralah kamu kepada mengingat Allah dan tinggalkanlah jual beli; Yang demikian itu lebih baik bagimu Jika kamu mengetahui (hakikat yang sebenarnya).” (Surah Al-Jumaah 62: Ayat 9)


Penghulu Segala Hari
.
Hari Jumaat adalah hari yang teramat istimewa kerana Islam meletakkan Jumaat sebagai ketua dan
 ganjarannya lebih berbanding hari-hari yang lain.
Dalam suatu hadis Rasulullah صلى الله عليه وسلم yang diriwayatkan oleh Abu Hurairah: “Jumaat dinamakan sebagai ‘Saidul aiyam’ iaitu penghulu segala hari (sebaik-baik hari).”

Dari Abu Lubabah bin Ibnu Mundzir Radhiyallahu Anhu berkata, Rasulullahصلى الله عليه وسلمberkata,“Hari Jumaat adalah penghulu segala hari dan hari yang paling mulia di sisi Allah. Hari Jumaat ini lebih mulia dari hari raya Aidilfitri dan Aidiladha di sisi Allah. Pada hari Jumaat terdapat lima peristiwa; Diciptakannya Adam dan diturunkannya ke bumi, pada hari Jumaat Adam dimatikan, di hari Jumaat juga terdapat waktu yang mana jika seseorang meminta kepada Allah maka akan dikabulkan selagi tidak memohon yang haram, dan di hari Jumaat juga akan berlakunya kiamat. Tidaklah seseorang Malaikat yang dekat di sisi Allah SWT, di bumi dan di langit kecuali dia dikasihi pada hari Jumaat.” (HR. Ahmad)

........................Salam Hari Jumaat yang penuh Barakh....................

Keladi ambil maklumat daripada sumber internet ya, jika korang nak baca selanjutnya boleh terus menerjah ke blog-blog yang memberi tazkirah berkaitan hari jumaat yang penuh dengan kemuliaan ini.

Keladi tahu hari ini adalah penghulu hari, 

Keladi tahu hari ini juga, Allah akan memakbulkan doa kita

Keladi tahu hari ini, amalan baik yang dilakukan akan dilipat gandakan

Keladi tahu, hari ini kita perlu banyak bersedekah dan berzikir

dan

Semua orang tahu hari ini adalah kemuliaan hari bagi umat islam

tapi kadang-kala Kenapa kita buat tak tau je, kenapa juga keladi hanya sibuk untuk mengejar kebendaan dunia sehingga terlupa, sesuatu yang bernilai pada hari kemuliaan ini

Entri ini sekadar paduan dan pedoman untuk kita sama-sama menjadi umat yang terbaik di dunia dan di akhirat

Doa untuk keharmonian dan kesejahteraan rakyat Malaysia

Amin




Read More...
 
 photo cats_zpscdjdlx5h.jpg
COPYRIGHT 2017|www.keladionline.com