Produk halal di MIHAS 2016

Hai bloggers and readers, terima kasih kerana sudi membaca blog keladi ni.

MIHAS 2016
Mihas 2016, acara tahunan yang mesti dilawati untuk mencari produk halal

Apa pulak kaitannya blogger dengan MIHAS 2016.

Tak payah nak pelik, sebabnya keladi nak berkongsi cerita seorang blogger ke acara MIHAS 2016.

Sebab apa ya, takkan ler si blogger picisan ni sudah kemaruk untuk dapatkan berita-berita bernilai di acara tersebut kot.

Keladi terus ke pada point jelah, sebenarnya bukan sebab berita ataupun apa-apa idea penulisan yang keladi cari di acara ini, tetapi ini adalah keluar daripada hati keladi sendiri sebabnya:-

  • Peluang untuk keladi melihat pelbagai produk halal antarabangsa
  • Peluang untuk keladi kenali tentang produk halal antarabangsa
  • Peluang untuk keladi mempelajari teknik dan cara perniagaan dipasarkan untuk produk halal
Tapi yang paling peting dalam acara tersebut untuk keladi adalah :-
  1. Idea yang baru
  2. Kreativiti yang ditunjukkan
  3. Peluang yang diberikan
  4. Pengalaman baru yang diterima
  5. Potensi yang harus direbutkan 
#keladi tak nak berkongsi panjang lebar tentang acara ni, sebabnya keladi belum pergi lagi ketika entri ini ditulis, dan akan pergi selepas entri ini di tulis, 

Alamak banyak pulak cerita aku ni,  okey tak payah nak ribut-ribut, jom kita serbu acara ini, tapi korang perlu daftar dulu kat websitenya tu, tak pun boleh je daftar kat kaunter.

Kiranya hari ni adalah hari ke -2, keladi pilih hari ini untuk serbu kerana nak mengelakkan diri daripada berebut-rebut dengan orang ramai bila time hujung minggu ni.
Read More...

Apakah sebenarnya pembaca cari di blog?

Hai Bloggers and readers, terima kasih ya kerana sudi singgah ke blog keladi dan baca artikel ini, jika nak tarik orang datang ke blog kita ni memang sukar  tau!!!, tapi untung badan sebabnya korang sudi singgah ke blog keladi ni, dikala korang punya blog lagi cantik daripada blog keladi, keladi melalut lagi, jangan marah ya korang. Tapi sebenarnya apa yang pembaca blog ni cari ya?, maklumlah nak tarik pembaca ke blog kita ni payah, entah artikel kita ni ada ke yang sudi nak baca tak pun kita ni saja syok sendiri menulis.


Apakah sebenarnya pembaca cari di blog?

Keladi tanya korang ni jawab lah!!!!!!!!

Sekali lagi aku cakap sorang-sorang tak de siapa nak layan...

Okey, aku terus pasarah dengan apa yang aku terima ni, tapi nak tanya sekali lagi, Apakah sebenarnya pembaca cari di blog?
  • Adakah pembaca ni cari cerita sensasi?
  • Adakah pembaca ni cari penyelesaian masalah?
  • Adakah pembaca ni cari peluang untuk menambah duit?
  • Adakah pembaca ni cari kerja?
  • Adakah pembaca ni tengah melakukan research?
  • Adakah pembaca ni memang hobi dia membaca blog?
  • Adakah pembaca ni cari rumah sewa?
  • Adakah pembaca ni mencari ilham untuk menulis?
  • Adakah pembaca ni sengaja membaca blog?
  • dan banyak lagi.....
dan yang akhir sekali adakah sebenarnya cerita-cerita yang dianggap ekslusif menjadi pilihan pembaca di blog?

Niche lifestyle blog yang selalu blogger pilih tu memang susah nak dapat sambutan, jika si blogger ni bukan popular sangat pun, jadi jangan harap ada yang sudi membacanya. (Sebagai peringatan je ni)

Apakah sebenarnya pembaca cari di blog?

Baiklah keladi nak start berceloteh, sebelum korang nak blame- memblame ni, keladi nak tanya kat korang, sebenarnya PEMBACA tu siapa?, kena tahu juga siapa tu yang dimaksudkan dengan pembaca, adakah pembaca tu 
  • Budak sekolah tadika
  • Murid sekolah rendah
  • Pelajar sekolah menengah
  • Student Universiti
  • Belia yang sudah berkerja/ berkerjaya
  • Golongan surirumah sepenuh masa
  • Golongan Dewasa
  • Golongan pencen
  • Blogger-blogger yang ada didunia ini
Jadi sebenarnya siapa yang dikatakan Pembaca blog awak tu?

#Entri ini nampak bosan!!, jangan lari untuk membaca sebabnya, keladi ada juga entri yang tak bosan untuk dibaca : Blog sudah tidak releven, Kedaionline wajarkah dibina ketika ekonomi sedang merudum, Segmen dan giveaway menjadi pilihan blogger

Pembaca blog kita tu adakah kita tahu siapa dia, ataupun adakah diri kita sendiri yang membaca penulisan kita tu, dan mugkin juga yang membaca entri kita ni seorang blogger, macam blog keladi ni lah, entah-entah yang baca blog ni seorang otai blogger yang sangat handal dalam ilmu blognya tu, tapi tak kisah dan tak kiralah popular ke tidak, mereka tetap dikatakan pembaca untuk blog kita tu,itu pasallah, nak buat blog ni bukan boleh suka-suka je, jika kita masih tidak mengetahui apakah kumpulan sasaran untuk blog kita ni dan apakah niche yang sesuai untuk kita gunakan tu, memang payah nak cari pembaca setia untuk blog kita ni.

                                             300 x 250

( Hello tak perlu nak selitkan nasihat yang tak berapa nak baik tau untuk blog)

Jika nak ceritakan apa yang boleh blogger buat untuk menarik perhatian pengunjung memang sukarlah kalo masih si blogger tu tak tahu lagi apakah kumpulan sasaran pembacanya, nak mengharapkan follower untuk terus melekat di blog kita ni memang tak lah. Jadi pokok pangkalnya blog kita tu mesti ada niche yang tersendiri dan ada kumpulan sasarannya. Jika nak mengharapkan follower je tak guna juga, sebabnya follower tu cuma hanya display di widget tepi tu, dan mugkin dia pun tidak menghiraukan langsung penulisan kita tu, dan pembaca ini pulak yang menjadi kekuatan untuk kita terus berkarya, sebabnya dia membaca dan menilai hasil penulisan kita tau, dan ada juga pembaca yang rajin cuba berkongsi pendapat di ruang komen, tapi nak cari ciri-ciri pembaca macam tu sekarang ni susah la....tak dapat gua nak menolong, dan ada ke kat Malaysia ni yang pembaca tegar macam tu.
Bagi mereka yang masih tercari-cari cara dan teknik yang berkesan untuk memasarkan produk melalui facebook, sila kilik disini
Aduh pening pulak keladi nak explain untuk entri kali ini, kejap nak cerita tentang follower dan kejap-kejap cerita tentang pembaca,

Jadi,

Sekarang ni keladi cerita tentang apa?

Pembaca atau Follower !!!

Sebabnya, kat situ dah menunjukkan engkau gagal memukau orang ramai singgah ke blog ko tu keladi, Pembaca tu berbeza tau dengan follower, tak sama cuba tengok ejaan untuk perkataannya pun sudah tunjuk kelainan -

engkau suka melalut itu pasal orang muak nak baca ko punya entri ni!!!!"

Pembaca- tak semestinya dia tu seorang blogger, dan dia singgah ke blog kita tu untuk membaca maklumat dan mungkin nak cari penyelesaian masalah, dengan mudah dia ni netizen lah.

Follower- dia tu sah seorang blogger, dan dia akan follow blog kita mugkin atas tujuan nak dapat sokongan kepada blognya tu, dan lebih mudah kata, tu yang banyak diorang anjurkan segmen dan giveaway tu. dan mugkin diaorang singgah ke blog kita atas faktor terpaksa - amboi pedas nya ko keladi.

Nampak tak perbezaan diantara Pembaca Vs Follower,

Alamak keladi tak nak cerita panjang lebar tentang perbezaan diantara Pembaca Vs Follower tu, tapi yang keladi nak cerita kat entri ini adalah apakah sebenarnya pembaca cari di blog?

Entah lah, kadang kala keladi terfikir juga, sebenarnya apa yang membuatkan pembaca ini tertarik dengan blog kita ni untuk terus melekat di blog kita tu, dan yang lagi best dia akan repeat pulak tu membaca blog kita ni, dan yang lagi dahsyat siap dia bookmark untuk tak nak terlepas membaca entri kita yang terkini, tapi itu semua agak sukar dan hanya khalayan semata-mata.

Susah memang susah, nak ke tidak kita tetap perlu mencari pembaca untuk membaca entri yang kita tulis dan minta tolong dikongsikan, barulah orang akan lihat dan tahu kehadiran kita di dunia blog.

Erkkk, kejap, korang keladi nak bagi contohlah, yang menunjukkan diantara niche dan kumpulan sasaran terhadap blog kita ni, keladi nak ulang sekali lagi, untuk mencari pembaca ke blog kita, mestilah blog kita tu mempunyai niche yang menarik dan diminati ramai.

Contoh, yang keladi nak tunjuk bagi relatekan apa benda yang keladi nak terangkan ni seperti dibawah :-,
  1. Niche Fesyen - blogger tu akan mencari pembaca-pembaca yang memang update tentang fesyen, dan sudah tentu lah si blogger ni cerita panjang lebar tentang dunia fesyen, dan apa yang dicari si pembaca tadi adalah tentang fesyen.
  2. Niche Lifestyle - Yang ini banyak, dan bersepah-sepah, sebab nya, niche ini mudah, si blogger ni akan ikut suka je menulis, tak kisah lah tentang diri sendiri ke, tentang kisah hidup orang lain  ke yang pasti memang pengikutnya akan terasa seronok nak membaca.
  3. Review Produk - Jenis blog ni pula mengetengahkan pelbagai produk yang dirasakan sesuai, dan dijadikan testimoni untuk dicuba, dan pembaca blog tu kebiasannya akan cari tentang cara penggunaan produk tersebut.
  4. Berita sensasi dan Gossip- yang ini tak payah la nak di cerita, sebabnya pembaca blog ini sudah tentu mencari berita-berita yang hangat lagi sensasi.
  5.  Blog Masakan - Resepi yang terbaru, cara nak masak, apa yang sesuai dan pelbagai lagi benda yang menarik untuk dicari oleh pembaca blog ni, terutama benda yang ada kaitan dengan masakan.
  6. Niche pelancongan- Si blogger akan menarik minat pembaca dengan menunjukkan cerita-cerita yang ekslusif tentang tempat pelancongan yang mesti dilawati, bukan copy and paste je tau, gambar tersebut mesti real ya.
  7. dan seterusnya, banyak lagi blog-blog yang tumbuh mengkhusukan kepada kumpulan target masing-masing, kiranya ada niche yang tersendiri dan unik,  Jadi adakah blog anda memang mempunyai niche yang menarik dan mampu menarik pembaca yang setia? ( Tak payah jawap...sebab jawapannya ada kat report page review tu) 
Entri ini bukan untuk melepaskan geram atau entah saja-saja keladi nak tulisnya, tetapi entri ini adalah satu peringatan untuk semua blogger, sebabnya jika tidak ada orang yang sudi singgah ke blog kita, dan membaca artikel-artikel kita tu, susah juga, macam mana nak hidup sebagai blogger yang berjaya kan, dan nak beritahu juga jika asyik nak cerita tentang perkara yang merepek je ada ke pembaca yang setia untuk terus bersama dengan blog kita tu, masing-masing sudah ada blog dan masing-masing juga cuba untuk mendapatkan pengaruh yang ramai untuk mengikut blognya tu, tapi entahlah sejauh mana blog kita boleh pergi jauh, semua ada kaitan juga dengan sikap dan budaya membaca dikalangan rakyat malaysia, aikk ada kaitan ke?

Mestilah ada, rakyat Malaysia kan suka benda yang short form, dan cepat, mereka malas nak baca benda-benda yang panjang lebar ni, macam keladi juga lah, tak ada masa lak nak baca satu persatu, nak-nak blog tersebut buka bagus pun. Sampai sini jelah entri ni, kang tulis lebih-lebih tak ada pulak yang sudi membacanya nanti.

Bagi mereka yang mencari pakar dalam membuat website jualan seperti zalora, jom klik disini
                               
Read More...

Blog sudah tidak releven?

Hai bloggers and readers, terima kasih kerana sudi singgah ke blog keladi dan baca artikel ini. Okey tajuk entri nampak macam nak kena penumbuk 5 ni si keladi, tapi korang semua jangan nak berdiri sambil menjerit-jerit, menegakkan pendapat masing-masing tentang tajuk tu, nampak macam agak melampau nak kata blog sudah tidak sepatutnya digunakan pada masakini.

Jangan jadi gilalah ko keladi!!

Yang ko tengah tulis ni dekat mana?

"Bukan ko tulis kat medium blog ke!"

"Dah tu kenapa ko tulis entri ni, ko boleh kata blog tak releven, gila ke apa ko ni, tak pun ko ni memang dah tak ada idea untuk menulis blog?".

Aik!! jangan marah blogger-blogger sekelian, keladi cuma tanya blog ni sudah tak releven ke?

Tentu semua blogger-blogger tegar akan jawab

B.L.O.G TU..MA.SIH...RE.LE.VEN LAH!!!!!! ( kita jerit kuat-kuat)




Okey, dah tak payah nak bagi penumbuk 5 untuk keladi, simpan penumbuk tu, dan bagi kat mereka-mereka yang masih berfikiran jumud dan sempit tentang pandangan mereka mengatakan, masih ada lagi ke yang tulis blog sedangkan kita kan dah ada Facebook, Twitter, Pinterest, Tumbler, Instagram, Wechat, Whatsapp, G+ dan lain-lain lagi, #perlu ke keladi nak mantion!!!,, 

Hello si pemikiran yang sempit lagi kuno, jom tengok kenapa blogger-blogger tegar mengatakan blog ni akan selama-lamanya kekal dan terus releven untuk semua

  • Blog adalah milik kita, nak-nak kita milikinya dengan Domain Name + Hosting kita
  • Blog kita adalah apa yang kita tulis @ Idea kita sendiri
  • Blog juga macam rumah ataupun kedai kita, cantik kita hias, cantik lah pandangan mata orang yang melihatnya
  • Blog untuk segala-galanya tanpa ada sekatan, upsss yang ini jangan buat-buat tak faham, sebabnya ada orang gunakan blog untuk mencurahkan segala idea dan pendapat, ada juga gunakan blog untuk menunjukkan bakat dan kreativiti dan ada juga buka blog untuk menambah pendapatan serta berniaga, dan banyak lagi dengan blog adalah segala-galanya tanpa ada sekatan.
  • Blog masih releven, sebabnya makin ramai orang menggunakannya.
Yang point terakhir tu, macam tak ada motif!!!! ( jika setuju duduk diam-diam)

Blog sudah tidak releven?
Blog tetap releven sepanjang masa,
blog juga boleh dijadikan aset untuk perniagaan yang kita jalankan

Sekarang kita tak lagi berfikiran sempit tentang blog, sebabnya blog tu tak macam media sosial yang lain, cuba je bayangkan jika kita asyik obses dengan facebook kita tu, tak habis-habis dengan facebook kita tu, dan paling best siap boleh buat duit dengan facebook, tapi tiba-tiba je, si pemilik facebook tu tutup service fb, atau sesetengah fuction di facebook tu di delete, so macam mana gak nyer kita yer, tentu nangis tak sudah....tapi beza dengan blog....sendiri mau ingat lah labu!

Jap!!!, bagi mereka yang baru nak mula berblog tu korang kena baca dulu point yang keladi tulis, dan korang-korang yang otai gak jangan nak lari membacanya, sebabnya memang le blog ni hak kita, suka hati kita lah nak tulis apa-apa, asalkan ada orang singgah sini tapi si hunters blog yang tak ada etika tu, korang kena ingat yang blog ini juga boleh menjatuhkan maruah negara kita kepada musuh negara kita tau...aikk apa keladi melalut ni, entah lah, jom kita baca dulu Etika Kewartawanan yang blogger perlu tahu, 

Blog Masih Releven sengal!!!

Okey baiklah, keladi tak nak cakap lebih-lebih tentang blog ni, keladi yakin blog ni adalah medium yang akan sentiasa digunakan untuk pelbagai tujuan, maklumlah kita ni dah pun bijak dan pandai, kadang kala suara pandangan dan pendapat kita ni jarang orang nak dengar, sebabnya, entah lah, macam di blok pula suara dan pandangan kita.

Tapi dengan blog, kita boleh menggunakannya sebagai satu peluang untuk kita menyuarkan pendapat dan pandangan tak ada rasa bersalah, ahahahahahha, jangan!! ko keladi ingat blog ini bukan tempat untuk melepaskan geram, atau pun blog ni juga bukan tempat engkau nak buat sesuka hati untuk menjatuhkan maruah orang lain, tapi jadilah blogger tegar yang sentiasa mendisplinkan diri ketika menulis blog....kalo setuju tak payah nak cakap apa-apa.

Sambung balik cerita tentang blog ini, keladi nak cerita benda yang dah dianggap klise, iaitu dengan blog kita boleh buat duit, tak percaya, kena percaya, sebabnya sudah ramai buka blog dan berniaga di blog macam jadi kebiasaan, blog digunakan untuk berjual dan promosi produk untuk blog keladi lak, keladi nak offer pada mereka yang nak menyewa ataupun mintak keladi promosikan produk mereka di blog ini , jangan risau harga boleh kasi baik punya, murah je tak nak mahal-mahal.

Jap keladi nak kongsi tip untuk jadi blogger terhandal, mampu ke, sebab kalo tak mula mana nak tau hasil nya, kalo tak jadi newbie macam mana nak jadi otai atau pun blogger terhandal, so kena bermula daripada bawah, dan disini keladi ambil tip dan petua daripada mereka-mereka yang pakar dalam dunia blog.
  1. Jadi diri sendiri - blogger yang terhadap adalah menulis berdasarkan maklumat yang diterimanya sendiri, bukan copy and paste daripada orang lain.
  2. Gaya penulisan dan penghuraian yang berkesan lain daripada yang lain, walaupun isi dan beritannya sama.
  3. Mempunyai pemikiran yang kreatif untuk menarik pembaca.
  4. Tahu untuk mempromosikan blog kepada umum
  5. Cerdik dalam menilai sesuatu berita ataupun maklumat yang akan diulas di blog nya
  6. Mempunyai blog yang ada niche menarik dan unik.
  7. Sentiasa berfikiran positif 
  8. Rajin untuk memantapkan ilmu
  9. Tidak pernah berlagak sombong, sebabnya ada je yang blog otai ni memperlekehkan newbie, kononnya, dia hebat, #yang ini keladi mintak simpang dan dijauhkan berperagai buruk....
  10. Belajar dan terus belajar.
Panduan Buat Duit Blog So, Anda berani ke nak jadi blogger handalan?.

Sudah!!! handal ke tidak, yang pasti keladi nak setkan minda dan terus berdoa supaya keladi akan terus kekal menulis dan terus menulis, sebabnya kan korang kalo tengok ada sesetengah blogger yang dah berjaya ni, lepas tu dia akan hilang macam tu je, kiranya jadi blogger tu untuk semusim je, lepas tu hilang entah ke mana, keladi tak nak jadi maacm tu, biar keladi mula dengan slow2 untuk memperkenalkan diri kepada umum, dan bila terkenal sebagai blogger berjaya nanti... keladi nak terus maintain..dan tak nak hilang selama-lamanya dalam dunia blog ni.

Jadi sebenarnya, blog ni masih releven ke?

Korang jawab sendirilah, sebab pendapat dan pandang tak pernah ada salah dan betulnya tu hak masing-masing, tak payah nak bising-bising, sendiri makan pengat sendiri mau ingat lah beb...

Bagi mereka yang masih tercari-cari bagaimana untuk mempromosikan produk kita menggunakan facebook dan tidak tahu cara dan teknik yang betul, jom klik disini

Dan bagi mereka yang berminat untuk buat website untuk perniagaan online seperti zalora, jom klik disini, kedaionlinez sudi membantu dengan harga yang berpatutan 




Read More...

Segmen dan Giveaway menjadi pilihan blogger

Hai bloggers and readers, terima kasih sudi singgah ke blog keladi dan baca artikel ini, sejak kebelakangan ni entah kenapa keladi suka berkongsi topik tentang keusahawanan, tapi yang gilanya semua topik yang di kongsi tu nampak hancur la, keladi pun tak tau apa silapnya, rasanya pada gaya penulisan keladi kot yang masih tak cukup umpsssss nya, macam tak ada power lagi kot.

Artikel yang harus di baca : 
  1. www.niagaaffiliate.biz menipu?
  2. Kedaionline, wajarkah dibina ketika ekonomi merundum
  3. 5 Strategi pemasaran untuk bisnes online
  4. 5 Strategi pemasaran Dato Vida yang mesti dilakukan oleh usahawan baru
  5. Dato Vida tidak berani buat ke?


Okey, korang boleh menilai sendirilah penulisan keladi yang agak membosankan tu, tapi yang pasti keladi tetap seronok menulis dan terus menulis tentang apa yang dirasakan sesuai untuk dikongsi, tapi entri kali ini keladi tak nak share tentang keusahawanan dan perniagaan, sebabnya keladi nak cerita tentang realiti dan senario dunia blogger iaitu segmen dan giveaway menjadi pilihan blogger.

Kenapa blog kita tak ada orang lawat ?

J : sebab kita Malas

Kenapa blog kita ni kurang menarik?

J : sebab kita Malas

Kenapa blog kita ni caca-merba ?

J : sebab kita Malas

Kenapa blog kita ni membosankan?

J : sebab kita Malas

Kenapa blog kita ni tak ada follower?

J : sebab kita Malas nak join segmen dan Giveaway


Keladionline.com :Segmen dan Giveaway menjadi pilihan blogger

Segmen dan Giveaway menjadi pilihan blogger
Blog adalah satu medium yang selalu digunakan dalam pelbagai tujuan, yang pasti tujuan utama kita buka blog adalah untuk menambah pendapatan, tapi kita terlupa juga untuk menambahkan kualiti penulisan dalam blog kita tu, dan hanya mengejar follower dalam segem dan giveaway, " Done Follow" / Blowaking Here!


Korang rasakan jika keladi tak join segmen dan giveaway yang dianjurkan rakan-rakan blogger yang lain, ada ke yang nak jadi follower blog keladi ni, jawapan yang bernas, memang confirm tak de langsung la orang nak follow.

Sebabnya keladi ni bukannya orang yang popular, dan bukannya ahli politik yang penuh dengan kontroversi, tak pun keladi ni jugak bukannya ada pakar dalam bidang tertentu jadi memang tak akan ada orang lawat blog keladi ni, maka kesimpulannya, keladi perlu menjadi peserta yang wajib join segmen dan giveaway blogger.

Segmen dan Giveaway menjadi pilihan blogger

Dunia blogger ni memang ramai persaingannya, dan sekarang ni rasanya rata-rata diantara kita yang muda dan belia ni mempunyai blog, yup sebabnya otai kewangan ada kata nak cari duit sampingan dengan blog, nak buat bisnes online dengan blog dan nak popular pun dengan blog, buktinya sudah ada yang berjaya gara-gara menjadi blogger yang ramai pengaruhnya dan siap sudah jadi blogger sebagai kerjaya sepenuh masa pun!". (untung badankan)

Jadi, kalo sudah ramai menjadi blogger, siapa je yang sudi membaca hasil penulisan kita ni, nak-nak, blog kita ni bukannya ada niche yang unik dan tersendiri pun, paling koman pun, tentu je kita caca merba kan blog kita ni dengan bercerita pelbagai perkara dengan harapan blog kita ni akan mendapat tempat dihati dikalangan netizen. tapi itu memang tak akan berlakulah, ada ke orang excited nak baca kisah peribadi kita jika kita ni bukan popular sangat pun!'

Kesimpulannya.....A.K.U. J.O.I.N segmen dan giveaway  untuk mendapatkan jumlah follower yang ramai, tapi kadang-kala tak ramai pun yang rajin berblogwalking, sebabnya, masing-masing kan ada blog, siapa ko nak minta aku follow blog ko tu, blog aku ni lagi menarik tolong sikit ya, tak ada masa aku nak tolong promote blog ko tu!!'

So,

Keladi ulang je point tu lagi memang kita buat artikel ni jarang ada yang sudi membacanya, dan jarang ada yang cuba tolong kongsi ke mana-mana media sosial, kecuali kita ni memang betul-betul popular dan satu lagi artikel kita ni membawa satu kesan yang besar ke pada orang ramai, korang faham-faham je lah!"

10 perkara kenapa blogger lebih mengemari segmen dan giveaway daripada membaca artikel kita
  1. Dapatkan follower
  2. Menempatkan blog kita dalam senarai bloglist
  3. Dapatkan pelawat untuk singgah ke blog kita
  4. Dapat hadiah yang disediakan oleh pihak penganjur
  5. Bila join segmen ni tak lah membosankan
  6. Sebab Malas nak tulis entri, jadi bila join kita copy n paste je, 
  7. Menunjukkan kita aktif berblog
  8. Blogger-blogger yang lain sedar tentang kehadiran blog kita
  9. Ikut trend semasa
  10. Tak ada idea nak menulis artikel.
Jadi, bagaimana mana dengan artikel kita tu, siapa sebenarnya yang sudi nak baca?

Keladi dah kata jika kita ni bukan seorang yang popular ataupun artis yang tengah hot jangan harap lah ada yang sudi nak baca kisah hidup yang kita tuliskan tu, kecuali lah apa yang kita tulis tu mempunyai keunikan yang tersendiri.

Jadi, Adakah blogger perlu pentingkan jumlah follower daripada mementingkan kualiti penulisan di blog tu?

JAWAPAN KELADI : itu semua terletak pada pandangan dan pendapat masing-masing, sebabnya buka blog ni ada banyak tujuan, jika nak dilistkan sebab kenapa kita buka blog memang banyak lah point yang mesti diletakkan, tapi nak buat macam mana, persaing sudah semakin ramai, nak diikutkan kenapa blogger-blogger yang ramai tu mempunyai follower yang ramai, sebabnya, mereka tu bijak merebut peluang, dan menjadi kumpulan terawal sebagai blogger yang betul-betul menulis, jadi tentulah rezeki mereka lebih murah. Tapi rasanya itu bukan alasan untuk kita menyalahkan diantara satu dengan lain, gara-gara blog kita ni memang tak dapat perhatian orang ramai dan kat bawah ni sengaja keladi listkan tentang , Tujuan kita ni nak menjadi blogger
  • Jadi blogger orang kata mudah nak dapat duit sampingan, 
  • Kiranya blog ni macam rumah dan tanah lah, jika tempat tu strategi ada yang nak menyewanya dengan pelabagi tujuan
  • Mudah untuk dapatkan pengaruh dan populariti
  • Cuba mendapatkan viral tentang apa yang dilakukan
  • Sebagai mengisi masa lapang atau hobi
  • Perniagaan online
  • Promosi produk
  • Promosi bakat
  • Kerjaya separuh masa ataupun sepenuh masa
  • dan banyak lagi.
Jadi, apa pendapat korang pula, sebenarnya sekarang ni penting sangat ke jumlah follower daripada kualiti sesuatu blog tu ?

Aktiviti yang boleh disertai blogger : Sepetang bersama blogger 2016

Entah la, keladi tak mau komen lebih-lebih, sebabnya keladi ni pun bukan mahir sangat bab blog ni, keladi join blog ni pada permulaan memang keladi nak dapat duit samping kerana terpengaruh dengan otai yang kaya raya dengan berblog, tapi, keladi muhasabah semula selepas gagal mendapat sesen pun daripada aktiviti berblog, dan keladi yakin blog ni dapat :-
  • Mengembalikan semula zaman menjadi wartawan untuk keladi, sebabnya dulu keladi ni wartawan, tapi rezeki tak ada dalam bidang ini.
  • Berkongsi sesuatu yang menarik dan dapat dimanfaatkan orang ramai
  • Menunjukkan bakat keladi dalam bidang kewartawanan dan penulisan @ mengasah bakat
  • Peluang untuk mempromosi produk jualan / perniagaan
  • Menjadi blogger sepenuh masa @ Kerjaya sebagai blogger.
Untuk point yang ke-4 tu keladi memang bercita-cita sangat untuk berniaga secara online, maklumlah nak buka kedai memang tak done lah, sebabnya kos sara hidup yang tinggi, tapi bagi keladi medium bloglah yang sepatutnya di ambil oleh semua orang untuk cuba mencari peluang kedua dalam menambah pendapatan dan disebabkan itu jugalah maka lahirlah blogger-blogger yang baru dengan tujuan untuk menambah pendapatan dan sebab itulah ramai blogger-blogger ini cuba tarik pengaruh dalam aktiviti bersegmen dan giveaway di blog dengan menyediakan pelbagai hadiah yang menarik , yang pasti untuk tujuan menarik orang ramai singgah ke blognya itu. 

Jadi,

Segmen dan giveaway tetap akan menjadi pilihan blogger selamanya.

ada cara yang lebih menarik dan kreatif tak dalam menarik pengunjung untuk singgah ke blog kita ni?

Tanya pendapat blogger ? jika sudi jawablah terima kasih

Bagi mereka yang masih berminat untuk menjalankan bisnes secara online dan tidak tahu cara dan strategi berjaya dalam memasarkan produk menggunakan facebook jom klik disini
Anda masih tiada kedai online yang lebih menarik, klik disini, kepakaran kami adalah menyediakan website jual yang lebih nampak menarik untuk keselesaan  pengunjung anda, percaya pada kedaionlinez.com



Read More...

5 Strategi Pemasaran Dato Vida yang mesti dilakukan oleh usahawan baru

Hai Bloggers and readers, terima kasih kerana sudi singgah ke blog saya dan baca artikel ini, untuk entri ini keladi nak korang turut sama untuk mengkaji dan melihat bagaimanakah Dato Vida menggunakan idea dan strategi pemasaran beliau dalam memajukan bisnesnya tu,

Alamak!!!

Nampak macam terlalu tertekan pulak keladi  menulis blog ini, tapi keladi tak nak jadi macam robot yang sedang bercakap, untuk entri ini dan seterusnya keladi cuba dan cuba untuk menyesuaikan diri dengan menggunakan gaya penulisan yang lebih santai, huhuhuhu..... penat membaca beb, gara-gara untuk mencari gaya dan teknik penulisan yang lebih berkesan untuk menarik perhatian pembaca.

Okey, kita tinggalkan dulu tentang teknik penulisan yang berkesan tu, dan yang pasti kita teruskan je perbincangan ini tentang strategi pemasaran dan idea Dato Vida dalam memperlihatkan produk beliau yang utama dikalangan persaing produk yang lain.

Korang rasakan Dato Vida ini memang dilahirkan dikalangan orang yang benar-benar berbisnes ke? 

Jika dilihat, latar belakang Dr Vida, memang sahlah...biasannya wanita kelantan ni memang suka berniaga, kat mana-mana wanita kelantan ni rajin berniaga, daripada sekecil-kecil barang sehingga sebesar-besar barang pun mereka akan niagakannya, buktinya keladi tengok gelagat dan aktiviti rakan sekerja keladi yang berasal daripada kelantan tu, memang suka berniaga, buat nasi lemak lah, jual kain lah, tudung lah, semua dikira ada dan diniagakan, banyak lagi bukti yang menunjukkan yang wanita kelantan ni memang kaki niaga kot.

Jadi, kesimpulannya Dato Vida ni memang mempunyai darah daging berniaga dan semangat niaga yang tinggi, sebabnya beliau adalah anak kelahiran kelantan, sudah tentu pengalaman beliau menyebabkan Dato Vida ni mempunyai idea dan strategi yang berkesan dalam meningkatkan jual serta terus berjaya mengukuhkan jenama pada waktu persaingan yang ramai dalam industri perniagaan kosmatik ni. Kiranya Faktor pemasaran yang utama bagi beliau adalah MINAT BERNIAGA, kenapa keladi kata minat berniaga adalah salah satu strategi pemasaran beliau, macam pelik je!, pelik ke? tak pelik lah, sebabnya cuba korang lihat, dan baca perjalanan perniagaan beliau, daripada zaman sekolah sehingga zaman menjadi tenaga pengajar, beliau ni tak pernah berputus asa, dan terus melakukan atas dasar minat beliau terhadap  perniagaan walaupun ia dilakukan secara partime, kesungguhan dan ke sabar beliau adalah kunci utama yang dapat kita lihat, apabila kita melihat kesungguhan dan usaha beliau untuk memberikan sesuatu yang baik untuk pengguna, mestilah produk beliau tu berkualiti, bukan hanya untuk mendapat keuntungan je,  beliau juga mengkaji dan terus mengkaji apakah bahan sumber alam  serta nilai-nilai komersial sumber alam tersebut yang boleh digunakan dalam produk beliau dengan niat untuk membantu orang ramai dalam mencari produk kesihatan yang baik terutama peringkat umur yang lebih tua, secara tidak langsung pelanggan akan merasai yang produk ini memang mempunyai kebaikan dan kelebihan untuk kesihatan secara tersendiri, korang rasa jika sesuatu produk tu tidak diketahui bahan yang digunakan dan keberkesanannya, nak ke korang beli ?, sekarang ni pun banyak je produk-produk kesihatan yang dijual dipasaran, tapi jika lihat produk tersebut mesti kita kurang yakin terhadap produk yang hanya dijual saja, kita tak tahu pun bahan yang digunakan, apa kajian yang dilakukan, adakah ia betul-betul berkesan pada tubuh badan kita ataupun akan meninggalkan kesan  dan banyak lagi lah alasan untuk kita was-was terhadap sesuatu produk sebelum membelinya. 

Selain itu, bagi keladi kan korang!' selain produk tu boleh memberi kebaikkan kepada tubuh badan kita, faktor HARGA juga adalah salah satu yang utama untuk kita membeli sesuatu produk, jadi strategi yang digunakan Dato Vida adalah pada harga, harga mampu milik untuk memiliki sesuatu produk adalah yang difikirkan oleh beliau, menyebabkan produk beliau mendapat permintaan yang tinggi, maklumlah zaman sekarang ni ekonomi tak berapa nak baik, dengan GST nya, harga barang melambung dengan tinggi, entah apa lagi yang meningkat, tapi barang yang dijual oleh dato vida dikira mampu milik lah, ala cuba je korang bayangkan, produk yang dijual oleh beliau bukan produk keperluan utama ia hanya sampingan je, jika tak ambil pun tak mengapa, mugkin dengan kenaikan kos hidup yang tinggi agak mustahil kita nak keluarkan duit yang banyak untuk mendapatkan produk sampingan yang kita suka, berfikir seribu kali kot, tapi dengan harga yang berpatutan, menyebabkan kita beli juga, walaupun kos sara hidup meningkat, sebabnya harga tak lah terlalu mahal untuk dimiliki, puteh pun dapat, "Qu Puteh Qu Puteh", baru lah puteh", confirm tak menyesal jika belinya.

Ala maaf la ya, lupa pulak sepatutnya keladi perlu share tentang strategi pemasaran Dato Vida yang boleh kita ikut ni dalam bentuk point, barulah mudah untuk korang faham apabila membaca point keladi ni, kiranya walaupun korang tak membaca habis pun tetapi sekurang-kurangnya korang boleh ambik point je kan nanti, terima kasih ya, okey jom kita sambung pulak apakah point seterusnya...

Strategi Pemasaran Dato Vida yang mesti dilakukan oleh usahawan baru

  1. PRODUK : Dato Vida ni bijak dalam memilih perniagaan yang dijalankan, sebabnya korang tengok jelah produk beliau, apa yang dijualnya tu, hemm tak payah la keladi senaraikan, sebabnya memang produk Dato Vida ni teringat-ingat kat minda kita, sungguhpun kita tidak membeli dan menggunakannya, produk yang beliau jual juga mempunyai permintaan yang tinggi, sungguhpun kita tidak membeli dan menggunakannya tetapi keinginan untuk mengetahui kebaikan jika menggunakannya tetap ada, macam keladi lah kalo jalan-jalan tu tengok kat tokoh-tokoh jamu, mesti akan menjeling produk-produk tersebut, kononnya nak kulit gebu, tapi yang keladi nak maksudkan di point ini, dalam strategi pemasaran beliau, beliau bijak menggunakan kepakaran dan kemahiran serta minat beliau untuk menghasilkan produk yang mempunyai permintaan yang tinggi, jadi mudah jika produk tersebut mempunyai pengaruh yang besar. ( "Jika keladi nak berniaga nanti, entah apa perniagaan yang menjadi minat keladi, entah lah, tak kan nak jual idea je kan, entah ler kita abaikan dulu!"), jom kita lihat point yang seterusnya.
  2. PENGIKLANAN : Jika kita buat produk, kalo tak diberitahu kepada orang ramai. ada ke yang nak beli, itu sebabnya, Dato Vida ni sanggup melabur berjuta-juta untuk pengiklanan, tapi kan korang keladi ada membaca kisah kegagalan Dato Vida dalam mengiklankan produk Pamoga Qu Puteh tu, rasanya, peringkat permulaan hanya lebih kurang 500 unit saja yang terjual sungguhpun beliau telah melabur banyak dalam pengiklanan, tapi tulah semangat dan kekuatan yang dimiliki beliau tidak mematahkan semangat beliau untuk meneruskan penjualan produk tersebut, dan akhirnya beliau menemui kejayaan dalam memasarkan produk selepas mucul di siaran radio kelantan, dan ketika itu juga mereka melihat ramai pengguna yang beratur untuk mendapatkannya produk  Pamoga tu, tapi entahlah keladi ada terbaca juga yang pengiklanan Dato Vida buat ni ada juga yang kurang mendapat perhatian, kiranya belanja pengiklanan lebih banyak daripada pembelian kot, dan sebab tu jugalah dia akan muncul di setiap produk yang dijualnya tu. Jadi Ilmu yang kita perolehi, adalah dalam memasarkan sesuatu produk tu, perbelanjaan untuk iklan mesti difikirkan..entahlah apa yang keladi melalut ni, korang yang baca kena faham-faham saja lah.
  3. PENJENAMAAN DAN TRAD-MARK BISNES : Yang ini tak payah la nak cerita, setiap hari kita dengar tagline beliau tu dimana-mana jadi secara tak langsung orang akan sentiasa sedar dengan kehadiran produk ini, mugkin selama-lamanya tagline tu akan tersemat difikiran kita, teringat pula keladi pasal produk zaitun tu, kiranya memang tak boleh nak hilanglah jika teringat je produk halal, mesti akan terbayang produk zaitun, ziatun ku kenali kesucian mu aneka jenis barangan bermuta.....zaitun suci....betul tak, kita akan sentiasa teringat padahal produk tu pun sudah lama tiada dipasaran. kiranya yang point ni keladi tak nak cerita panjang lebar sebabnya nanti jika ada masa keladi nak share satu entri khusus untuk cerita tentang point ini, dan yang pasti penjenamaan untuk produk Dato Vida tu memang benar-benar dapat meninggalkan kesan kepada pengguna.
Jap ya, keladi ulang semula poin-point yang keladi telah tuliskan diatas, sebab mudah nanti untuk kita buat rujukan, point yang pertama adalah Minat berniaga, (2) Harga, (3) Produk (4) Pengiklanan (5) Penjenamaan dan trad-mark, nak diikutkan banyak lagi tau teknik pemasaran Dato Vida ni yang boleh kita tiru, tapi jika nak ikut 100% tu, mampu ke beb!, bukannya sikit tau makan duit berjuta-juta juga, tapi itulah yang dikatakan jika berani dengan kerugian tak mustahil keuntungan yang berlipat kali ganda yang akan kita terima..akan bersambung pada entri seterusnya, sebab penat nak memerah otak, terima kasih sekali lagi sebab sudi membaca, jika tak faham perlu buat-buat faham jelah, jangan ketawa ya...






Read More...

Etika wartawan yang mesti diikuti oleh blogger

Hai bloggers and readers, terima kasih kerana singgah ke blog keladi dan baca artikel ini, pada permulaan saya join dunia blogging ini adalah semata-mata untuk mencari duit samping, sebabnya jika saya search je kat enjin carian tu, rata-rata bloggers akan mengatakan blog adalah tempat yang mudah untuk kita menambah pendapatan, dan telah terbukti kot yang blog memang boleh menjadikan satu kerjaya yang menjamin untuk korang, secara jujurnya yang keladi nak kata, tak mudah untuk kita menempatkan nama di arena blog, "memang sangat sukar " , nampak macam mudah, maklumlah kepala penuh dengan idea nak dikongsikan kepada pembaca, tapi hakikat itu perlu dikikis dan angan-angan nak jadi blogger popular mesti diletakkan jauh-jauh jika kita tak pandai untuk memberi kesan kepada pembaca, sebabnya jangan asyik kita menulis didalam blog tetapi kita buat-buat tak tahu bahawa bidang penulisan blog juga ada etikanya seperti wartawan, ibarat blogger ini pun macam wartawan juga, baik yang diceritakan maka baiklah perspektif umum terhadap sesuatu perkara, tapi jika buruk yang kita tulis, mugkin buruk padahnya nanti. Tak payah ler keladi nak bercelotoh panjang lebar, sebenarnya keladi nak korang tahu sebelum keladi menuliskan point-point tentang topik diatas, keladi juga dulu ada mengikuti krusus kewartawanan selama satu semesta ketika berada di U dulu, dan untuk entri ini, nampaknya keladi kena buka kitab lama lah, untuk memberi informasi kepada korang.

"Blog mudah tak perlu bayar apa-apa, bebas tak ada ketua yang memantau, boleh tulis suka-suka hati tanpa memikirkan kesalah bahasa dan bla bla bla!!!!', 


Etika wartawan yang mesti diikuti oleh blogger
Blogger tu fungsinya sama je dengan wartawan, memberi maklumat dan informasi kepada umum,
 tapi jika wartawan perlu ikut etika dan garis panduan yang telah ditetapkan tapi jika blogger pula ada ke etika dan garis panduan yang perlu diikuti?

Etika wartawan yang mesti diikuti oleh blogger

  1. Tugas utama wartawan adalah melapor kebenaran dan menghormati hak orang ramai untuk mendapatkan maklumat yang benar : Jadi jika bloggers pulak macam mana, selalu macam saya suka ambik maklumat daripada sumber utama, kemudian copy and paste je, sebabnya nak tarik pengunjung yang ramai untuk datang ke blog saya ni!, ( itulah yang dikatakan blogger juga perlu tahu yang sumber berita tersebut boleh dipercayai, jangan asik salin dan tampal je, tanpa mengetahui kesahihan berita tersebut, kesannya, kita pun akan terpalit sekali dosa nanti,  maka apa yang patut kita lakukan sebagai blogger adalah kita mengupas semula berita ataupun dianggap berita panas tu dengan memberi kesan yang positif kepada berita tersebut, "jangan suka mencurahkan minyak tanah lagi jika api tersebut terus membara".
  2. Dalam melaksanakan tugas ini dia menghayati kebebasan memungut dan menyiarkan berita secara jujur serta berhak membuat ulasan dan kritikan yang saksama : Untuk blogger pula, kebiasaanya berita atau isu yang selalu dipublishkan adalah bersifat sense of humor, dan dapat menarik perhatian orang ramai, kiranya cerita yang dikupas tu lagi banyak kebencian lagi disukai oleh blogger untuk mengupasnya, jika tak buat macam tu bagaimana untuk menarik perhatian pembaca untuk singgah ke blog kita kan!, tapi nak ke tidak kita sebagai blogger juga mesti jujur dan tidak terlalu bebas untuk mengupas sesuatu isu yang dianggap sensitif , sebabnya, kita hanya mendapat sumber dan rujukan daripada orang tengah, maka takut nanti berlainan fakta pulak, kesannya akan menimbulkan isu lain pulak, bukan untuk menjernihkan keadaan tetapi akan mengeruhkan lagi keadaan. STOP!!!, jangan kata tidak setuju, "Jika takut di lambung ombak jangan berumah ditepi pantai"
  3. Wartawan hendaklah menggunakan cara yang wajar untuk mendapatkan berita, gambar/filem dan dokumen : itu wartawan kot, tapi kalo blogger pulak, mudah je, baca-baca isu ke, topik ke, entah apa-apa situasi yang menjadi viral, kitorang akan publish je, itu semata-mata nak mencari pageview yang tinggi, budaya copy and paste ini kiranya menjadi lumrah seorang blogger, kiranya entri kena diisi cerita-cerita yang menjadi bualan, jika tidak hemmmm telan air lur jer la. 
  4. Sebarang maklumat tersiar didapati tidak benar hendaklah diperbetulkan : jika blogger pulak, korang akan memperbetulkan tak, hihihihi, point ini nampak kelakar bagi kami, bagaimana untuk memperbetulkannya, sebabnya kita ni dapat berita daripada orang tengah la, dan lebih parah berita tersebut daripada sumber internet, jika salah berita tu, salahlah berita yang kami siarkan tu. 
  5. Wartwan hendaklah menghormati kerahsiaan sumber berita : jika site blogger pula bagaimana?, berita dan isu yang dianggap rahsia tulah yang menjadi tumpuan dan idea untuk dikongsi kepada umum, tapi tulah untuk menjadi blogger yang lebih professional, kita mesti sentiasa ingat point ini.
  6. Wartawan hendaklah berbudi pekerti ketika menjalankan tugas dan mengelakkan diri daripada plagiarisme dan hasutan, tuduhan tidak berasas serta rahsuah dalam apa bentuk sekalipun : Korang rasa yang ini kita boleh ikut ke, sebabnya kebanyakkan raka-rakan blog memang suka meniru dan suka pada benda-benda yang boleh memberikan Viral pada blog nya. Entah lah, keladi rasa isu plagiat dikalangan blogger memang tak akan ada kesudahannya tu.
  7. Wartwan hendaklah menghindari siaran berita rencana yang bersifat perkauman melampau dan bertentangan dengan tatasusila masyarakat majmuk Malaysia : Tak payah nak cerita, kalo blogger ni memang suka benda-benda yang dianggap memang panas, tanpa berfikir panjang, jommm, kita publishkan di blog, tanpa memikirkan kesan yang akan berlaku.
  8. Wartawan hendaklah memahami undang-undang dan peraturan negara yang berkaitan secara langsung dengan profession mereka : Blogger juga jangan lupa tau, point yang ini kita kena sematkan didalam diri supaya orang lain tak lagi memandang kita ni picisan, cuba bawa sesuatu yang lebih professional barulah kita akan dipandang blogger yang professional.
"Etika yang mesti kita ikuti sebagai blogger", mesti korang akan marah kat keladi kan tak pasal-pasal nak tunjuk pandai pulak nak mengajar, bukan apa, sebabnya, ada je blogger yang otai berblog tanpa ada etika ataupun garis panduan yang perlu dipatuhi mampu berjaya dan mendapat purata pendapatan yang memberangsangkan secara konsisten, mereka menggunakan sesuatu isu yang sensitif untuk di viralkan secara bijak,  dan kesannya blog tersebut mendapat jumlah page view yang banyak dan pengaruh blog meningkat, persoalannya perlu ke blogger ini ikut garis panduan dan etika sama  seperti wartwan ketika bertugas?, blogger pun manusia jugakan, kita menulis pun semata-mata untuk mendapat nama dan populariti, nadi dan kekuatan blog adalah pada isi yang mampu menarik perhatian umum, dan wartawan pula bekerja kerana terikat dengan jawatan, dan setiap hujun bulan gaji masuk, ada ke tidak orang yang membaca artikelnya tu, duit tetap masuk....entahlah keladi malas nak cerita panjang, kalo kita pandai sangat baik kita jadi pensyarah je, dan yang pasti blogger perlu menjadi bijak dalam mencari populariti, jangan sampai badan yang merana, faham-faham je lah maksud keladi tu.
Read More...

10 Tip viral Blog yang mesti dicuba

Hai Bloggers and Readers, terima kasih ya kerana sudi singgah dan baca artikel keladi, entri ini keladi sengaja nak berkongsi tip untuk menjadikan blog kita terus popular dengan viral. Mana tak nya, dunia blog ni banyak persaingannya, banyak blogger-blogger baru yang tumbuh bak cendawan selepas hujan, dan mugkin mereka menghasilkan blog dengan keunikan yang tersendiri, rasanya boleh ke kita mencari dan mendapatkan pengunjung yang tinggi untuk blog kita tu, ataupun "kita masih berangan-angan yang blog kita tu kononya popular", yang pasti kita lupa rupanya yang pembaca blog @ netizen ni memang sentiasa mencari blog yang dikira mempunyai nilai keunikan yang tersendiri dalam blog yang disinggahinya itu,  jadi itu sebabnya mugkin ada yang terus kecewa gara-gara melihat page view yang tidak memberangsangkan, dan blog yang dikira orang tak singgah, sungguhpun blog kita tu memang cantik dan kreatif, tak payah ambil contoh orang lain lah, keladi pun pecah kepala juga memikirkan bagaimana untuk menarik pengunjung ke blog www.keladionline.com dan terus membaca artikel-artikel saya tapi tulah yang banyak singgah ke sini adalah daripada mereka yang turut sama aktif join segmen blogger, mereka datang dan membawa perkataan " Done Follow, berblogwalking here, datang daripada segmen yang sama", tapi kirannya ada juga yang sudi singgah, tapi nak mengharapkan pembaca yang betul-betul setia dengan blog kita memang payah, dan agak susahlah jika kita bukan orang yang dikira memang popular, nak kata apa, hanya perlu terima kenyataan dan lepas tu keladi terus kecewa dan  terus kecewa, bak kata orang frust nongeng, sambil hentak kepala kat dinding tapi keladi tak nak furst nongeng lagi, keladi terus membaca dan terus membaca untuk meningkatkan lagi kualiti dan penerimaan blog www.keladionline.com kepada umum.

Bila blog kita diviralkan ni, paling mudah untuk dapat pengunjung yang ramai,
tapi adakah pengunjung tersebut akan terus berkujung ke blog kita itu,
kreativiti dan keunikan yang menjadi faktor utama blog kita akan terus diterima.

Hasilnya jumpa tip ini bagaimana untuk viralkan blog kita, kiranya keladi sudah olah bagi ikut cara penulisan blog ini, takut nanti orang kata keladi ciplak pula, jadi jom kita sama-sama lihat dan kaji adakah sesuai tip ini untuk diikuti dan seterusnya blog kita akan diviralkan secara tidak sengaja.

10 tip viral blog yang mesti dicuba
  1. Perkongsian : Adakah blog kita mudah dikongsikan, jika susah mugkin pelawat blog kita akan biarkan saja artikel kita, sungguhpun artikel kita itu memang benar-benar memberangsangkan, so, jangan menyusahkan pembaca, kerana merekalah yang menjadi tulang belakang dalam viral-memviral ni.
  2. Menjadi punca utama terhadap trend yang berlaku : Blog kita tidak akan popular jika kita adalah pengikut atau pengupas terhadap sesuatu isu yang berlaku, maksud disini kebiasaannya jika berlaku sesuatu kejadian ataupun isu, kita sebagai blogger picisan hanya akan berkongsi maklumat daripada blog orang lain, tak pun mudah cerita kita ambil maklumat daripada blog orang lain dan tampal saja, kiranya tak ada hak eklusif la, jadi jika fikirkan balik bagaimana untuk kita viralkan blog kita sedangkan semua isi dan maklumat sama je, dan lebih mudah baik si netizen ni baca je kat blog yang utama tu, maka lepas ini kita mesti jadi seperti seorang wartawan yang dahagakan cerita-cerita yang eklusif.
  3. Directory Topik ataupun tajuk entri : Yang ini memang orang selalu buat, tapi kadang-kala tajuk kita tu tak memberangsangkan pun, maka pengunjung blog hanya sekadar datang dan tak klik pun untuk terus membaca, kesudahannya blog kita ini tak akan di share ke mana-mana pun.
  4. LOL,WIN, OMG, CUTE, TRASY, FAIL and WTF : LOL ( Kandungan yang lucu), WIN ( Kandungan yang berguna), OMG ( Kandungan yang mengejutkan), CUTE ( Kandungan yang agak comel dan unik), TRASY ( Kandungan yang tidak masuk akal dan pelik), FAIL ( Kandungan yang mengecewakan), WTF ( Kandungan yang agak keterlalulan, dan mugkin menjengkilkan orang), sungguhpun begitu tak semestinya kandungan blog kita yang lebih positif tidak akan diterima pembaca, secara kebiasannya ada je yang penulisan bersifat positif diterima orang, tapi jika kita benar-benar mahir dalam bidang kita tu, dan meghasilkan sesuatu artikel,  tak payah nak cari viral, sebabnya viral akan datang sendiri.
  5. Tulis Entri dengan Panjang Lebar: Point yang ini keladi cuba untuk lakukan di blog ini, biasalah mugkin korang rasa kekurangan idea pula untuk buat entri yang panjang lebar, tapi itulah yang menjadi kesukaan pak cik google, aduh kena buat entri panjang lebar, tapi tulah entri kita nanti bukan saja panjang lebar, entri tersebut juga perlu mempunyai keunikan yang tersendiri dan dapat menarik pembaca untuk meneruskan pembacaan mereka.
  6. Adakah Jaringan Media Sosial memberi pengaruh yang besar terhadap isi kandungan blog anda: Media sosial seperti Facebook kebanyakkannya lebih mudah untuk menerima viral disebabkan oleh status ataupun maklumat kita yang dikongsikan mudah dilihat oleh follower, dan mugkin juga status kita tu di share oleh orang yang benar-benar berpengaruh, secara tidak langsung status kita tu akan menjadi perhatian umum, gara-gara dicuit oleh orang yang sememangnya popular.
  7. Pengaruh Visual Kandungan : Korang rasa keladi punya artikel yang kononnya panjang lebar ini agak membosankan ke tidak ? jika ya, jawapan anda adalah memang bernas, sebabnya lumrah manusia yang memang inginkan pemandangan yang indah-indah, mugkin sekeping gambar yang kita publish di blog ataupun mana-mana media sosial  akan memberi tarikan yang tersendiri dan kemudian bahan tersebut akan mudah menjadi viral. Secara tepatnya yang boleh kita katakan disini, Kandungan yang berbentuk visual lebih mudah untuk diterima dan dipandang, jika visual tersebut boleh mempengaruhi perhatian orang ramai, kenapa tidak kita yang mencubanya.
  8. Jangan hanya tumpukan pada Jaringan Media Sosial yang popular saja : Faham ke apa yang keladi maksudkan di point ini, kebiasannya kita akan memilih Facebook, Twitter, Instagram dan Google +,  dalam mencari pengaruh dan tempat untuk mempromosi artikel kita tapi mugkin ada yang terlupa untuk aktif terhadap media sosial yang lain, contohnya Slideshare - 120 juta paparan setiap bulan, Pinterest bermula 2013, mempunyai pengguna lebih daripada 70 juta, korang rasa jika kita tinggallkan media sosial tersebut, adakah kita akan kerugian untuk mencari pembaca blog kita?, jawab untuk diri sendiri la bro!!!!
  9. Buat Video : Video ni mudah mendapat perhatian, sebabnya memang kita mudah tertarik dengan kesan dan gambaran yang berbentuk pergerakan, ala korang pun sudah tau, saya pun jika nak cari tip-tip pemasaran yang berkesan lebih mudah klik je kat youtube tu, lebih mudah faham kot.
  10. Memahami dan mengetahui kumpulan sasaran untuk blog kita : sejujurnya pada permulaan keladi menghasilkan blog ini adalah semata-mata untuk berkongsi cerita ( Lifestyle) dan memperkenalkan keistimewaan  blog kepada umum, tapi memikirkan kelewatan untuk keladi berblog, sebabya ketika ini ramai yang sudah ada blog, blog mereka pula lebih cantik lagi daripada blog keladi ni, jadi permulaan untuk blog keladi ni memang gagal dan tiada langsung target kumpulan pembaca, dan niche blog juga memang agak ketinggalan dan kelam kabut, korang rasalah kan, blog keladi ni akan diterima orang ke, dan ada ke pembaca yang sudi membaca blog ini dan seterusnya blog ini akan menjadi viral dikalangan pengemar-pengemar blog, sendiri makan pengat sendiri mau ingat je lah bro....jadi kesannya keladi  cuba mengubah niche blog yang lebih menarik dan terus mencari sesuatu yang boleh menarik pengunjung untuk terus ke blog keladi.
10 tip yang keladi share ini adalah benda yang sedang dan akan dilakukan untuk menarik viral bagi mempopularkan blog kita, tapi kan korang, sebenarnya viral ni bukannya kita perlu merancangnya sangat, kadang-kala viral tu akan datang dengan tanpa dirancang, boleh percaya ke ni? memang perlu dipercayakan, tapi entahlah, popular ke tidak popular yang pasti penulisan ini perlu ada minat bukan semata-mata hanya ikut trend je, apabila lihat orang menulis blog boleh buat duit tambahan kita pun ikut, tapi hakikaktnya kita tidak mampu atau tiada minat untuk melakukannya, hal ini kerana kita hanya semata-mata mengikut trend yang berlaku, kesudahannya, blog tersebut hanya tinggal nama dan angan-angan je.

Panduan Buat Duit Blog


Read More...

Sepetang Bersama Blogger 2016

Hai Bloggers and readers, terima kasih ya kerana sudi singgah ke blog ini dan baca artikel saya. Kiranya 2 hari bercuti, dan 2  hari tu jugalah keladi tak menjeguk blog ini, bukan nak kata sibuk sangat tapi tulah bila bercuti ni macam-macam agenda nak dilakukan tapi sudahnya masa terus berlalu begitu saja, #kononnya nak jadi blogger berjaya tapi itulah yang orang kata hangat-hangat tahi ayam je...
SEPETANG BERSAMA BLOGGER 2016

Sepetang Bersama Blogger 2016
Acara yang dinantikan oleh blogger di Malaysia, pasti menjanjikan sesuatu yang menarik
"Sepetang Bersama Blogger 2016"

Tak yah nak memperlekehkan diri sendiri!!!...Blog keladi tak hangat-hangat tahi ayam, 2 hari bercuti keladi cuba isikan masa dengan mempelajari teknik dan strategi perniagaan online, maklumlah ilmu dalam perniagaan online ini sangat luas, mugkin tak terhabis jika kita nak mempelajarinya, tapi yang pasti dunia perniagaan ini bukan hanya kita perlu mencari ilmu saja, tapi yang paling penting adalah tindakkan kita dan pengalaman sebenarnya yang mengajar, jika kita tidak bertindak dan hanya terus mengutip serta mempelajari ilmu-ilmu tersebut tak berguna juga, sebabnya setiap hari mugkin teknologi ini akan berubah dan mugkin kita akan terus ketinggalan jika kita tidak cuba mengalami apa yang dipelajari, kiranya tak kisah la kita menerima kegagalan dalam bisnes online kita tu tapi yang pasti langkah seterusnya kita tahu di mana kesilapan dan dimana juga peluang yang harus kita ambil, ( serba sedikit perkongsian ilmu yang telah saya pelajari 2 hari mengikuti kelas bisnes online) oo ya, sebelum terlupa, bagi mereka yang ingin mengikuti dan mempelajari teknik dan strategi pemasaran melalui Facebook boleh klik disini, jangan risau bagi mereka yang duduk luar daripada Lembah Klang, kelas ini dijalankan secara online dan bagi mereka yang malas sangat nak fikir klik je kat youtube tu TanyaIK, confirm mucul video-video yang sememangnya memberi semangat dan motivasi.
SEPETANG BERSAMA BLOGGER 2016
Sepetang Bersama Blogger 2016
Alhamdulilah sudah buat pembayaran untuk Sepetang Bersama Blogger2016

Okey, termelalut pula, sebenarnya untuk entri ini keladi nak mengajak korang join sepetang bersama blogger 2016 yang dianjurkan oleh Denaihati.com, acara ini akan berlangsung pada 16 April 2016 (Sabtu) di Dewan Campbell Complex, Kuala Lumpur. Rasa seronok pula keladi untuk join acara ini, maklumlah ini adalah tahun pertama bagi keladi berada di dunia blog, jika nak dibandingkan dengan blog-blog yang lebih senior daripada blog keladi ini, "macam langit dengan bumi"...kiranya mereka lagi hebat dan blog mereka lagi menarik daripada blog www.keladionline.com, tapi tak mengapa, bagi keladi ini adalah langkah awal untuk keladi menjadi penulis blog yang lebih professional dan mugkin disinilah tempatnya untuk keladi boleh memgenali dan berjumpa dengan rakan-rakan blogger yang berjaya secara bersemuka, maka secara tidak langsung pengalaman baru yang keladi akan dapat disini. Keladi berterima kasih sangat-sangat dengan pihak penganjur Denaihati.com yang telah menganjurkan acara sebegini untuk tahun yang ke-5, setahu keladi acara ini memang dinantikan oleh para blogger di Malaysia, kiranya memang ramailah nanti blogger yang hebat-hebat akan ke acara tersebut, aduh makin dup dap dup dap pula jatung keladi ni, mana taknya, mugkin yang datang semua yang otai, jika nak dibandingkan keladi yang tak sehebat mana ni, "siapa lah aku".

Jadi, rakan-rakan bloggerku korang sudah daftar ke, jika lambat daftar nanti kena bayar RM50, jadi perlu daftar awal-awal, sebabnya Yuran hanya RM30 saja bagi pendaftaran awal, jangan lepaskan peluang ini tau sebab inilah peluang bagi kita untuk mengeratkan tali persaudaraan bersama keluarga blogger dan dengar cerita juga pihak penganjur telah menyediakan 500 tempat untuk peserta yang ingin turut serta, wow ramai tu, boleh lah keladi promote lagi blog ini, tapi peserta tersebut mestilah 12 tahun keatas ya, yang bawah umur tu, tak boleh ikut dan dibawa masuk ke dewan, takut menganggu pula..hihihi gurau je, sambung semula cerita tentang sepetang bersama blogger 2016, bagi aturcara majlis keladi masih tidak mengetahui sebarang maklumat tentang perjalanan majlis itu nanti, mugkin masih terlalu awal kot, tapi tak mengapalah asal keladi sudah daftar itu cukup menterujakan diri ini lagi, mana tak nya, kot-kot boleh menang hadiah cabutan bertuah daripada pihak penganjur nanti, huhuhuhu untung badan, first time ini aduh rasa tak keruan pulak, entah apa dalam fikiran sekarang ini, bagaikan keladi nak menang duit satu juta!!!, harapan keladi untuk acara ini adalah memang keladi harapkan yang terbaik daripada pihak penganjur, baiklah korang bagi mereka yang nak tahu lebih lanjut tentang acara ini jom klik disini, dan InsyAllah kita akan berjumpa disana, ingat blog keladi Ya....www.keladionline.com.....Hai Bloggers and Readers, terima kasih ya kerana sudi singgah ke blog keladi dan baca artikel saya........




Read More...

5 Strategi pemasaran untuk bisnes online

Hai bloggers and readers, terima kasih sudi singgah ke blog keladi dan membaca artikel ini, semalam keladi ada update entri tentang "Kedai Online, Wajarkah dibina ketika ekonomi merundum?" Jika korang yang belum baca jom klik di sini. Untuk entri kali ini keladi akan mengupas tentang 5 strategi pemasaran untuk bisnes online, ilmu ini macam biasalah keladi dapat daripada mengikuti kelas dan krusus perniagaan online, kiranya memang banyak tapi yang paling keladi suka ikuti adalah kelas Irfan Khairi, jika korang berminat untuk ikuti tetapi duduk  luar daripada Lembah Klang, jangan risau sebab kelas ini dibuat secara online dan nak tahu lebih lanjut, jom klik disini.

5 Strategi pemasaran untuk bisnes online
Bisnes Online nampak macam senang, tapi hakikatnya bukan senang yang disangka,
jom ikuti keladi memberi rahsia strategi pemasaran bisnes online


Okey kita tinggalkan dulu kelas saya dan En Irfan Khairi tu, dan sekarang ni keladi akan share kepada korang tentang strategi pemasaran untuk bisnes online.

Aikk, kejap lupa pulak, sebelum keladi tuliskan point-point tersebut, keladi nak share dulu pengalaman keladi berbisnes online ni, kiranya keladi agak lama jugalah terlibat dalam bisnes online tetapi itulah yang orang kata, melayu ni jika berbisnes hangat-hangat tahi ayam je, bila tengok orang lain buat tu, sibuk pulak nak buat, dan bila orang lain buat dropship, nak ikut jugak, bila ada yang telah jadi jutawan affiliate sibuk jugak nak buat, bila ada orang sudah berjaya buat e-book, nak buat juga, last nya, semua tak menjadi, dropship entah kemana, produk sendiri entah ke mana, affiliate entah ke mana dan entah apa-apa, semuanya entah kemana, memang secara khususnya, keladi tidak sepenuh masa terlibat dalam pemasaran ataupun penjualan secara online, tetapi latarbelakang keladi dan pengalaman keladi sedikit sebanyak dapat mengetahui cara dan pemasaran yang sepatutnya digunakan untuk berjaya dalam bisnes online. Jadi, untuk tahun 2016, keladi dah tak nak ke mana-mana, dan tak nak jadi lalang lagi, keladi perlu fokus pada sesuatu core bisnes online saja, dan tak nak terikut-ikut sangat tentang trend yang berlaku sekarang ni, itulah sebabnya sedaya upaya keladi mengikuti krusus dan terus mencari ilmu dalam bisnes online, dan apa salahnya keladi share kepada korang pulak, oo ya, terlupa pula, bagi mereka yang ingin membina website jualan tetapi tiada kemahiran jangan risau, kedaionlinez akan membantu anda, dan harganya pula sangat berpatutan, sudah ramai yang telah mengunakan service kedaionlinez, nak tau lebih lanjut jom klik disini, korang boleh hubungi terus admin mereka.

5 Strategi Pemasaran Untuk Bisnes Online
  1. Content Marketing : Informasi untuk pengguna di internet, kaedah yang saya pelajari, untuk berbisnes online ini bukan saja kita menjual tetapi cuba bawa pelanggan kita untuk mengenali dan mengetahui dahulu, maksudnya, kita perlu menyediakan maklumat dan informasi yang diperlukan, dan seterusnya barulah kita memasarkannya, Informasi yang kita sediakan untuk prospek dan pengguna internet adalah dalam pelbagai bentuk samada artikel, testimonial, bahan visual atau audio, selain dapat menarik prospek dan pengguna internet untuk terus mengikuti laman jualan kita, ia juga dapat menunjukkan sifat profesional dan kreadibiliti kita terhadap barang ataupun produk yang kita jual secara online itu, nanti tinggi kepercayaan pelanggan terhadap bisnes kita tu.
  2. Mobile Marketing : Kajian telah dibuat dan mendapati hampir 90% pengguna internet didunia menggunakan peranti mobile phone untuk mengakses internet, tak kisahlah mereka menggunakan tablet, Iphone ataupun Android yang pasti kita yang menjual produk secara online ni perlu memastikan laman jualan kita "user friendly" terhadap peranti phone tersebut. Jadi jangan nak menyesal jika pelanggan lari daripada laman jualan kita gara-gara kesusahan mereka untuk melihat produk jualan, ataupun laman jualan kita tu menyusahkan mereka untuk berwindow shopping. Untuk laman website yang mesra pengguna, tidak perlu risau, kerana keladi pun pada mulanya memang tidak pandai tapi nasib baik ada kedionlinez, hanya beritahu idea kita mereka akan membantu, dan website jualan kita tu nanti mesra pengguna tau, nak tau lebih lanjut jom klik disini
  3. Continuous Marketing : Dalam kefahaman keladi, continuos marketing ini adalah pemasaran produk melalui jaringan sosial. Masakini memang banyak jaringan media sosial ini, dan ada antaranya yang memang ramai pengikut dan penggunanya, jadi mungkin daripada ini kita boleh mencari dan mengkaji serba sedikit permintaan dan trend terkini para pengguna, maka bolehlah kita relatekan nanti untuk produk jualan kita. contohnya, laman facebook, memang mugkin korang akan kata, keladi ni asik cakap tentang facebook je, tak habis-habis, tapi itulah hakikatnya, laman facebook ni memang ramai pengikutnya, jadi keladi cuba fokus pada facebook untuk menunjukkan contoh, kita cuba update status tentang produk kecantikan yang menjadi pilihan ramai dan tanya kepada pengguna FB tentang produk tersebut, dan cuba kita interaksi juga kepada mereka yang berminat untuk berkongsi pengalaman mereka tentang keberkesanan menggunakan produk tersebut, mugkin ada antara pengguna ni memang seronok ingin berkongsi produk yang mereka gunakan dan ini adalah peluang untuk kita melihat daripada sudut kualiti yang harus kita tingkatkan dalam produk kita nanti, dan mugkin kita tahu apa sebenarnya masalah pengguna. Disini keladi nak share juga tentang pemasaran di Facebook, keladi pun macam korang juga buat jualan di Facebook tetapi tidak berjaya sebabnya korang perlu klik disini, irfan khairi ada bercerita sebab tak mampu buat jualan di FB dan beliau telah  menunjukkan cara-cara untuk kita berjaya dalam pemasaran Facebook.
  4. Integrated Digital Marketing : Yang ini korang pun sudah tau, penggabungan diantara media sosial dalam melakukan pemasaran. Jika nak berperang takkan lah kita hanya gunakan satu senjata sahaja, tentulah kita akan bawa pelbagai senjata untuk bertempur di medan peperangan tersebut, jadi korang sudah fahamkan apa maksud keladi tu.
  5. Visual Marketing : Jika waktu belajar dulu, cikgu kita selalu minta buat peta minda supaya mudah mengingati fakta dan sesuatu maklumat yang kita sukar faham, dan kini zaman bisnes online juga kita perlu praktikkannya. Tak payah rasanya keladi nak bercerita panjang, korang pun lebih kreatif dalam mempersembahkan produk kepada pelanggan supaya ia lebih mudah diingati,  gambar yang kita tunjukkan dalam laman jualan kita, jadi cuba tarik visual yang kreatif dalam mencari prospek untuk produk kita tu. Jangan lupa ya, buat video dan share ke Youtube, Pinterest, vine, atau laman sosial yang lain, sekarang ni banyak sangat keladi pun tak terkejar pulak.
  6. Bonus Point : Personalized Marketing : kita tahu kumpulan sasaran dan target terhadap produk kita tu, dan kita ada maklumat prospek tersebut yang berminat terhadap produk kita, jadi dengan  ini mudah bagi kita,  cuba tampilkan sesuatu yang menarik untuk mereka sama ada beri ucapan selamat hari lahir ataupun ulang tahun perkahwinan mereka, ini secara tidak langsung kita cuba membawa nama perniagaan kita lebih bersifat mesra pelanggan, dan mugkin ini memberi perspektif yang positif terhadap prospek tentang perjalanan perniagaan kita yang lebih mengutamakan pengguna, dan mugkin jangan terkejut pelanggan yang tidak disangka-sangka akan hadir untuk kita gara-gara mugkin prospek kita bercerita tentang perniagaan yang kita jalankan itu.

Jika korang ingin membina website jualan yang mesra pengguna jom klik disini kedaiolinez

Menarik ke tidak entri keladi ini, hihihihi, ia sebagai salah satu ilmu yang keladi perlu kongsi kepada mereka yang memerlukannya, maklumlah untuk mengikuti kelas yang dianjurkan oleh mereka yang berpengalaman dalam bidang ini memang banyak duit perlu dilaburkan, perniagaan pun tak stabil lagi dah kena bayar yuran pula untuk kita ikuti kelas-kelas tersebut, jadi bagaimana nak buat jualan, asyik kena bayaran je untuk dapatkan ilmu tentang perniagaan online tu, itu sebablah keladi cuba kongsikan sesuatu yang bermanfaat untuk korang, jadi tak salah kan, entri akan datang keladi akan kongsikan lagi tentang ilmu perniagaan internet yang lain, jangan lupa tau untuk terus ikuti. Keladi sudah ikuti kelas Irfan Khairi, korang bila lagi....

Panduan lengkap buat duit dengan blog !!!


Panduan Buat Duit Blog
Read More...

Kedaionline, Wajarkah dibina ketika ekonomi merundum?

Hai Bloggers and Readers, terima kasih kerana sudi baca artikel saya, entri kali ini keladi nak bagi tahu kat korang tentang cara asas untuk bina kedai online, perkataan "kedaionline" tu seakan-akan sama pulak dengan "Keladionline", ( hahahahhah) tak payah nak berseloroh keladi!!' ingat perenggan yang pertama mesti ada perkataan boleh dikira sebagai key word, jadi tak payah nak bercerita panjang lebar, entri ini sememangnya untuk tip dan cara untuk kita bina kedai online, Tapi, Wajarkah kita bina ketika ekonomi sedang merundum ?

Kedai Online ?

Kenapa Kedai Online?

Sebab ia Murah, tak perlu modal yang banyak untuk membukanya, lepas tu kedai online ini akan buka sepanjang masa 24 hours, 7 hari seminggu dan 365 hari setahun tau. Semua orang sudah tau lah keladi!'. upsss, sorry sengaja nak mengulang semula, sebab keladi ini baru je nak mula buka kedai online, memang dulu ada niat nak buat bisnes, tapi tulah diri sendiri tak yakin pada kemampuan #takut rugi, jadi keladi lupakan dulu. Dan kini tiba-tiba je semangat untuk berniaga datang selepas disuntik oleh Irfan Khairi, jika korang nak turut serta pun boleh, sebab beliau akan ajar cara-cara dan teknik mencari duit secara online, terutamanya peluang dan platform media sosial dapat digunakan sepenuhnya, jadi jom klik disini Akedemi Irfan Khairi, sebabnya bagi mereka yang luar daripada Lembah klang dah tak risau untuk turut serta, sebabnya ia dilakukan secara online dan rakaman, jangan lepaskan peluang ini ya.

Okay, kembali semua pada topik kita, memanglah jika lihat potensi kedai online ini luas dan besar tapi korang pun perlu ingat, bukan mudah untuk memuaskan hati semua orang dan bukan mudah juga jika kita ini tak berapa mahir dalam bidang IT, dan mugkin idea serta projek kita itu nanti akan menjadi "hangat-hangat tahi ayam je". Sebab itulah kena mencari ilmu sebanyak yang mugkin keladi, oooii!!, bagi keladi kan korang, ilmu tu memang sangat mudah untuk kita dapat, contohnya lah, cara untuk buka perniagaan online ni, jika korang search di enjin carian google tu, confirm berlambak-lambak, rakan blogger yang  lain pun banyak menulis dan berkongsi tentang topik ini, macam juga keladi yang sedang tulis entri ini, selain keladi berkongsi sesuatu yang berfaedah untuk korang, keladi juga mempraktikannya, tapi itulah yang keladi katakan, ilmu memang mudah untuk kita perolehi, yang jadi masalahnya adalah cara dan tindakan untuk kita melakukan kesemua ilmu yang dipelajari tu, tak payah nak cakap orang lain lah, keladi ni yang banyak kali mengutip ilmu berbisnes pun sama saja, bermula dengan zaman Dr Azizan Osman dan kini Irfan Khairi pula tetap je masih takut-takut untuk berbisnes secara online. Tapi tak mengapa, mentor saya En Irfan Khairi ini ada pesan, dalam berbisnes online ini, jangan fikir bila kita buka kedai online hari ini dan esok kita dapat untung beribu-riban, sebabnya bisnes online nampak mudah tapi jika tidak ada startegi dan teknik yang betul, sudah tentu kita semua yang baru nak mula ni akan sesat di tengah jalan. Tambahan pula, zaman ekonomi yang agak merundum ni, tentu ramai yang sedang mencari peluang untuk mula berbisnes secara online, maka persaingan akan semakin sengit dalam perniagaan ini dan mugkin juga ada mereka yang cuba untuk mengaut keuntungan daripada senario yang berlaku ini secara menipu, perlu berhati-hati ya korang, dan persoalannya wajarkah kita bina kedai online ketika ekonomi sedang merudum?

Jika nak kira tunggu dan terus menungu sampai bila nak bertindak, tak kan nak tunggu durian jatuh ke riba baru nak bertindak dan takan nak tunggu orang bagi kat kita duit beribu-ribu baru nak mula bro...


Kedaionline, Wajarkah dibina ketika ekonomi merundum?
Contoh kedai online yang wajib dikunjungi, tapi boleh ke kita mewujudkannya



Kedaionline, Wajarkah dibina ketika ekonomi merundum?
Jika tidak pandai buat kedai online sendiri, tak perlu risau,
sebab kita juga boleh menjualnya di Mudah.my ataupun lelong.my


Bagi keladi jika kita tidak mula bertindak tulah yang patut kita kesali daripada mengingati kerugian yang akan berlaku dalam berbisnes secara online. Korang setuju ke!, wajar ataupun tidak kita mulakan ketika ekonomi merundum tak perlu dipersoalkan lagi, tetapi tindakan dan strategi tulah yang harus kita fikirkan, maka keladi nak simpulkan disini teknik dan cara asas untuk bina kedai online, ilmu yang keladi kongsi ini adalah hasil pembacaan dan ada yang keladi ambil daripada mengikuti krusus perniagaan online,

Cara asas bina kedai online
  1. Produk : untuk produk pilihan, kita mesti membuat keputusan yang tepat berikutan ini adalah aspek terpenting, mana taknya, jika tak ada produk bagaimana nak menjualkan, dalam bisnes offline pun mesti ada produk barulah urusan perniagaan boleh dijalankan. Pemilihan untuk produk ni korang boleh buat samaada produk tersebut berbentuk produk fizikal ataupun digital seperti e-book, tapi setiap produk mugkin ada cara yang berlainan dalam memasarkannya, contohnya jika menjual e-book, kita tak boleh hanya meletakkan gambar saja tanpa memberitahu isi dan maklumat yang terkandung didalam buku tersebut, berbeza dengan produk fizikal, pelanggan biasa lebih suka kepada gambar yang menarik dan testimonial pengguna produk tersebut.
  2. Perancangan Perniagaan : Rancang perniagaan jangan dilupakan, ya bukan saja bisnes offline saja yang memerlukannya tetapi bisnes online pun perlu RP ni, kirannya ia berguna untuk kita melihat lebih jelas matlamat dan perancangan yang akan dilakukan, selain itu kita melihat modal, pebelanjaan semasa, serta kos-kos yang akan dikeluarkan bagi menjayakan projek kita nanti. Rasanya korang dah tak perlu risau untuk merangka rancang perniagaan ni, sebabnya keladi hanya klik di search enjin tu, cari contoh rancang perniagaan, dan cuma relatekan je pada idea bisens online kita tu, Mudah bukan!.
  3. Laman Web : Platform yang menjadi tulang belakang kepada bisnes kita nanti, atau lebih tepat projek kedai online. Reka bentuk platform ini perlu memudahkan pengunjung untuk menyemak, melihat stok, variasi produk dan pamerkan apa sahaja kelebihan yang korang ada. widget kita nanti pastikan tidak terlalu menyusahkan pelanggan untuk membuat klik, sebabnya jika banyak benda yang perlu di klik memang menyusahkan, keladi pun tension jika kita ber window shoping di website yang susah macam tu.
  4. Bayaran : Kaedah yang biasa digunakan ialah menggunakan akaun, disini kelebihan pendaftaran syarikat, setiap urusan transaksi diatas nama syarikat anda, tetapi perlu peka dengan akaun bank yang digunakan oleh majoriti pengguna di Malaysia, khususnya. Untuk kaedah pembayaran ini, maklumat yang keladi dapat daripada sifu yang mengajar tentang kaedah ini ialah, cuba ambil kad kredit dan cuba pelajari cara penggunaannya, dan cuba juga aktif untuk akuan Paypal, sebab semua tu ada related pada bisnes online kita nanti. tapi keladi tak pun menyuruh dan mengatakan penting kad kredit tu untuk bisnes online.
  5. Media Sosial : Meskipun jika korang lebih selesa membuka "Kedai" utama masing-masing di facebook atau pun di Mudah.my, ia sebenarnya kurang selamat. nak kata sebab apa, rasanya korang mesti fikir sendiri kenapa?,  Dan seharusnya kita mesti memiliki tapak hosting laman web yang mengendalikann seratus peratus urusan kedai dalam talian kita dan  kita juga mesti mempunyai domain sendiri bagi kedai online tu. Bagi media sosial seperti Facebook, Twitter dan lain-lain yang sewaktu dengannya, ia boleh dijadikan ejen pemasaran untuk kedai online kita tu dan mugkin ia adalah salah satu tarikan pelanggan untuk terus ke keadi online kita. Cantik promosi kita nanti barulah nampak gahnya.
  6. Iklan : Iklan mesti ada barulah pengguna internet perasan kewujudan kedai kita, sungguhpun tidak membelinya, tapi sekurang-kurangnya mereka akan selalu singgah berwindow shopping di kedai online kita tu, ala macam kedai offline juga, tak semestinya yang ke kedai kita tu akan membeli, ada je yang hanya tengok-tengok je. Jadi perlu sentiasa beriklan tak kiralah nak berbayar atau free, tapi jangan pula korang buat spamming nanti jatuh kreadibiliti kita sebagai usahawan internet.
  7. Kad Kredit : Yang ini sudah keladi kata di point 4, penggunaan kad kredit, itu sebabnya kita perlu mempelajari cara penggunaannya, sebab mugkin ada diantara pelanggan kita nanti yang perlu menggunakan kad kredit dalam urusan pembayaran, jadi taklah menyusahkan kita nanti. Tapi ada kaedah yang perlu kita pelajari dalam urusan pembayaran selaian penggunaan kad kredit iaitu penggunaan Paypal. sebenarnya saya juga masih baru dalam Paypal, masih terkial-kial lagi, tapi tak mengapa ilmu tu penting. 
  8. Lesen perniagaan : Yang ini sangat penting dan jangan dilupakan, korang mesti daftar perniagaan dulu di Suruhanjaya Syarikat Malaysia, ala mudah je, korang pergi je ke kaunter kat SSM tu dan tanya diorang nak daftar pernigaan online, nanti jika ada masa keladi akan kongsi untuk korang ya tentang cara pendaftaran perniagaan tersebut.
Cara asas bina kedai online yang keladi kongsikan kepada korang ini sebenarnya hanya sebahagian saja, tapi mugkin korang boleh belajar lagi asas membina kedai online dengan mengikuti kelas yang dianjurkan oleh Irfan Khairi  dan bagi korang yang memang  sudah ada produk atau sudah lama berniaga secara offline dan sekarang ini ingin cuba untuk berurusniaga  secara online pula, ada cara yang mudah, iaitu korang minta kedaionlinez.com binakan kedai untuk korang harganya pun berpatutan.

Jika ada yang berminat untuk membina kedai online dengan mudah boleh klik disini

Jadi, Wajarkah kedaionline dibina ketika ekonomi merundum?
        
Jawapannya hanya terletak kepada keinginan dan kemahuan masing-masing, jika tindakkan dan cara yang betul tak mugkin kita akan gagal dan mengalami kerugian lagi. korang juga boleh baca pengalaman keladi bersama Niagaafiliate.com, kiranya zaman sekarang ni macam-macam cara orang nak menipu dan menanguk di air yang keruh, maklumlah kita ni dikira baru dalam mencari duit tambahan menggunakan medium online, lepas tu ada je iklan yang menjanjikan pendapatan sampingan yang beribu-ribu jadi teruja pula dengan iklan-iklan tersebut, kemudian sanggup pula untuk membayarnya, lastnya suruh minta beli e-book, sekarang keladi sudah tak nak tertipu lagi dan , malas nak cerita panjang lebar, bagi korang yang memang benar-benar nak buka kedai online tetapi tidak tahu untuk membukanya,

jom korang klik di sini
Kedaionlinez.



Read More...
 
 photo cats_zpscdjdlx5h.jpg
COPYRIGHT 2017|www.keladionline.com