Blogger mesti tahu dan lakukan perkara ini

Hai bloggers and readers, terima kasih ya kerana sudi singgah ke blog keladi, terharu sangat korang sudi membaca coretan keladi, dan keladi nak beri tahu korang yang sebagai blogger ni mesti tahu dan sentiasa melakukan perkara ini.

Topik nampak tak bosan ya, harap-harap korang sudi nak membacanya, maklumlah keladi ni tak sehebat blogger- blogger yang popular tu, biasalah kita blogger-blogger yang kurang popular ni sentiasa akan jelous dengan mereka-mereka yang sudah ada nama dalam dunia blog ni...tapi pernah ke korang yang baru-baru macam keladi ni terfikir
  • Blog yang popular tu bukan mudah untuk mereka berada di kedudukan sekarang.
  • Jika blog kita ni baru setahun jagung, jangan harap le nak sepopular mereka
  • Lagi satu, jika kita ni malas nak mengupdate entri terbaru, kiranya kejap ada kejap tak muncul, jangan haraplah nak sebaris nama dengan  mereka.
  • dan tambahan lagi, jika kita ni bukan seorang yang berfikiran luas dan kreatif, jangan harap nama blog tersenarai dalam blog disukai ramai.
  • Entah le, kalo kita malas juga nak menjengah ke blog orang lain, jangan harap blog kita akan disinggahi
  • Yang ini nampak macam gila sikit, jika kita tak ada isu yang meletop dan sensasi kat blog kita tu, jangan harap ada yang sudi nak singgah ke blog kita.
  • Dan yang terakhir sekali, jika semangat kita tu hangat-hangat tahi ayam jangan harap lah blog kita akan diterima, mula-mula je excited menulis entri, kesudahannya, copy and paste jelah.
Jadi, Macam tu nak popular dalam dunia blog jika asik dengan alasan newbie je!!"

Sebab tulah kita ni semua yang kurang popular perlu menjenamakan blog kita, sekarang ni rasanya pengiat penulisan blog telah pun diiktiraf tau, sebab nya, ada acara besar yang telah dianjurkan untuk mengiktiraf si penulis blog ni, jadi kiranya usaha kita nanti untuk mempopularkan blog tak sia-sia lah.

Jap aku termembebel lak, takut nanti orang benci, antara acara dan majlis anugerah yang wajib blogger tahu
#mugkin banyak lagi acara yang underground dan tak mendapat liputan sangat, jadi memang keladi tak tau le, tak pe lah, biarkan ia, yang pasti keladi nak kena enjoy berblog dan seharusnya niat berblog bukan semata-mata nak popular tetapi biar dia keluar daripada hati yang ikhlas.

Bagaimana untuk menjadi penulis blog berjaya? 

Klik disini tau, nak baca lebih lanjut, Tip menjadi Blogger Berjaya

Dan jom kita masuk pada topik Blogger mesti tahu dan lakukan perkara ini,

Aikk, macam formal pulak, ini bukan arahan ini sebagai perkongsian je tau, keladi saja nak share kononnya, nak menang dalam teknik SEO tu, maklumlah ada blogger popular ni bagi tau, kalo berani tulislah entri panjang lebar, confirm mudah blog terindeks di enjin carian nanti, mampu ke aku!!!, jadi tu yang saja berceloteh panjang, padahal isi pun tak de.

Blogger mesti tahu dan lakukan perkara ini
  1. Blogwalking - biasalah nak mempopularkan blog, si blogger ni mesti lah rajin bertandang ke blog orang lain...."Done Follow, Blogwalking Here hello blogger!!!" ( antara ayat yang selalu digunakan)
  2. Join contest dan giveaway yang dianjurkan oleh blogger yang lain-yang ini memang dah sejak azali kot ada dalam dunia blog.
  3. Tumpang ke blog orang lain untuk meletakkan blog kita ke dalam senarai bloglist mereka- tapi yang ini kena lah mintak izin dulu.
  4. Kreatif dalam mencari idea untuk menulis-hemmm, payah beno nak perah otak!!
  5. Jadilah blogger yang dahagakan maklumat dan info terkini - jika kita jadi katak bawah tempurung, confirm le, entri kita tak laku, maklumlah info ketinggallan zaman, sape je nak baca.
  6. Teknik SEO, yang ini memang nampak mudah tapi, memang susah, teknik onn-page dan off page, nak promote tu macam mana entah, tapi keladi nak kata teknik seo wajib diketahui oleh blogger
  7. Yang ni masalah teknikal kot, yup blogger ni perlu tahu tentang masalah-masalah teknikal diblog tu, ala dengan mudah kata kita kena la tau serba sedikit macam mana nak setup widget, template, HTML, dan lain-lain, 
  8. Rajin dan teruskan usaha untuk mempromosi blog.
  9. Spamming- yang ini secara haram, korang jangan spam sesuka hati, nanti jatuh kredibiliti kita sebagai blogger, guna media sosial la bro, huhuhu, ala teknik spam ni susah gak.
  10. Tarik pengunjung dengan cerita yang sensasi, ohhh, yang ini memang untung jika blog kita di viralkan, sebabnya orang akan kenal dan terus ikuti penulisan kita, contohnya, Blog Kisahemasputih, lepas kes si Uzu tu complain pasal FIZO omar tu, terus blog ni menjadi hangat dipasaran, untung badan. jom baca artikel ini : Viralkan blog anda
  11. Pancing pembaca untuk terus melekat dengan blog kita.
  12. Tahu apa yang sedang pembaca cari dan pelayar tengah fikirkan untuk sesuatu maklumat tu. ( kehendak pembaca kita)
  13. Pandai mencari duit sampingan melalui blog- yang ini tak payah lah nak diajar, memang tulah tujuan blogger ini, nak dapat keuntungan RM kot.
  14. Niche blog berdasarkan kumpulan sasaran - maksudnya, si blogger ini tau siapa kumpulan pembaca blog nya tu.
  15. Membaca, membaca, membaca, membaca dan terus mencari ilmu.
  16. Tambahkan follower.
  17. Beri sedikit pujian dan ucapan terima kasih kepada yang sudi membaca blog kita.
  18. Mempromosikan blog orang lain, jangan nak sombong tau.
  19. Blog menyemak dengan iklan, sampai naik menyampah pelawat blog nye tu - nak buat macam mana kan korang itulah nak kaut keuntungan.
  20. Copy n Paste hasil tulisan orang lain- yang ini keladi tak nak bsing-bisng sebab ada je blogger yang pemalas selalu je yang salin dan tampal hasil penulisan orang lain - jadi tak adil ler ko sesuka hati ambil hasil kerja orang, lain lah ko mengulas dengan cara yang tersendiri.
OKey, stop penat pulak nak menulis, andai kata ada yang sudi nak sambung sila tag di ruang komen,, 

Upss terlupa pulak nak beriklan, sebabnya, beriklan ini penting untuk blogger, maklumlah, tu jelah tujuannya nak buat duit samping. Jadi keladi ambil kesempatan daripada trend dikalangan blogger-blogger popular tu, tapi tak over tau.
Jika anda ingin mempelajari teknik pemasaran Facebook yang lebih berkesan, jom join Master Class facebook, secara online, klik disini jika ingin tahu lebih lanjut.
Website jualan seperti Zalora, siapa tak nak!! Murah je tak perlu risau, Kedaiolinez kan ada, mereka boleh bantu kita tau. Jom Klik Disini nak tahu lebih lanjut. 
Blogger mesti tahu dan lakukan perkara ini, kita perlu bersabar dan terus bersungguh dalam mencipta nama didunia blog, caiyokkk noh!!!! termasuk ler keladi.

Keladi selalu gak baca blog, daripada blogger-blogger negara barat tu, memang diorang ni advace tau dalam hasil kerjanya tu, kiranya, untuk satu entri, mereka akan back link pada satu info yang lain, dan blog mereka tu akan nampak lebih berinformasi, dan menarik untuk diikuti - alah malas saya nak cerita panjang lebar lah.

Keladi Cuma nak kata, belajar dan terus belajar,  Blogger mesti tahu dan lakukan perkara itu.

Panduan Buat Duit Blog

Jom baca artikel ini : aku malas kemaskini blog, halang dalam berblog, mengisi masa lapang dengan berblog, persaingan blog di Malaysia

Post a Comment
 
 photo cats_zpscdjdlx5h.jpg
COPYRIGHT 2017|www.keladionline.com