CARA PEMASARAN DI INSTAGRAM

Orang kata nak letop kan bisnes kita secara gila-gila kena buat apa yang tengah orang guna sekarang ni.

??????. statement yang agak pelik, tapi, tapi, tapi


Zaman sekarang ada banyak gila persaingan tau, dulu saya join dropship untuk produk #nuryasabeuaty, mah syaAllah, hanya dia jer yang tau, memang gila-gila sangat berperang, nak-nak kat fesebuk tu, nak menangis tau, sale tak mencanak pun, akibat kesan yang lambat bertindak, tengok jer lah, berapa juta orang guna Fesebuk untuk berbisnes, yang saya lak baru terkial-kial nak belajor tentang Fbads.


Okay, itu semua dulu-dulu punya, cerita, waima saya lambat belajo tentag Fbads tapi fesebuk  masih releven, dan pengikutnya pulak punya lah ramai kot sehingga sekarang ni, gila-gila ramai. Jadi yang kes fbads ni jangan ditinggalkan, kita perlu teruskan gila-gila belajo benda ni.

Sekarang ni,

Jengjengjeng!!!!

Perlu ada strategi baru untuk berperang, maklumlah kalo nak berperang tak boleh nak pakai satu senjata je, perlu banyak-banyakkan senjata. okay, agak kekeringan idea, tapi saya nak share gak, sebab blog ni pun senjata gak untuk berbisnes, alang-alang dah setup banyak-banyak blog, ku tetap akan menulis walaupun kepayahan melanda.

Uolls baca erk, kalo tak baca nanti saya merajuk,      #adakukisah

Bisnes tak akan krik! krik! Krik lagi dengan adanya Instagram. betul tak, betul tak, betul tak.

sebabnya kan uollls, Pihak Instagram ni, masih open, kiranya konsep IG ni adalah Gambo, jadi sebanyak mana pun korang tag gambo, kiranya tak ada pun polis IM yang akan tahan korang, tapi kalo gambo tu ala-ala pelakon prono, so korang tau jer lah akibatnya, bukan saja polis IM yang akan tangkap korang, entah2 jabatan islam negeri pun akan saman korang, so, gambar tu biar polite sikit noh, sebab niat kita nak berbisnes aka yang tak bisnes tu pun kena lak jaga-jaga supaya tak ada isu panas yang akan dipaparkan kat surat khabor metro nanti.

Okay Sis/ Bro, tak payah lah saya bercerita panjang berjela sangat, sebab, korang pun rasanya lebih arif pasal IG ni tapi yang saya nak share adalah pasal cara  berbisnes menggunakan platform IG.

Sifu pemasaran kata, kat IG ni kita boleh buat sell secara gila-gila aka Hardsell, so kalo rasa tension sangat pasal Fesebuk ad tu dah mahal tapi hasilnya mendukacitakan, dah tiba masanya, kakak-kakak ku dan abg-abagku beralih arah kepada IG. 

Terus masuk kepada point yang saya nak jelas kan, ini hanya point jer tau, saja nak share maklumat-maklumat yang sepatutnya memang kita perlu alert sebagai pengusaha bisnes online, dan maklumat ni pulak saya pinjam daripada blog Dr Azizan Osman, so, nak bagi kredit ohsem untuk sifuku itu.

Korang jangan lari, baca sampai habis tau.


CARA PEMASARAN DI INSTAGRAM


  •  Gambar Berkualiti 


keladionline : CARA PEMASARAN DI INSTAGRAM


Mulakan IG korang dengan picture yang sangat-sangat berkualiti, bukan apa yer kalo IG kita ada picture yang memang menyedapkan  mata untuk  memandang, maka pemasaran di IG kita akan menjadi lebih efektif dan profesional. setuju ke idak!

Kiranya kita perlu cari idea yang gila-gila hebat #unik bagi menarik ramai follower IG untuk singgah ke IG kita, maklumlah nak jadi viral perlu le lain daripada yang lain erk.


  • Biodata dan link


keladionline : CARA PEMASARAN DI INSTAGRAM


Makesure erk, pastikan korang punya IG tu mempunyai biodata, #saja nak tujuk IG sendiri, okay, kalo IG saya ni, korang tengok jer ya, jgn lupa follow IG ku, #comel&cute Shop, barang-barang yang cute jer tau jual kat sini.

Lps tu, satu lagi rule yang penting sangat dalam IG ni adalah nama mempamerkan produk kita, dan  username yg dipilih tu jgn lah terlalu panjang sangat, sehingga mak-mak kita payah nak menyebutnya.

Nama merupakan identiti kepada produk kita, jadi sebolehnya sertakanlah dengan "Tagline" untuk jenama kita tu, dan "Link" perniagaan kita ni ke Facebook atau blog.



  • Target Follower


keladionline : CARA PEMASARAN DI INSTAGRAM


Yang seterusnya, sangat-sangat ler important, yup, kalo IG kita krik krik krik, so, alamatnya, baik kita delete jer acc. IG tu yer, 

Jadi, apa yang perlu adalah kumpul seramai yang boleh follower, korang tengok jer lah, dan mugkin diantar follower kita tu adalah prospek yang memang diidamkan selama ini, 

Tapi, awas yer, dalam kumpul bebanyak follower, korang kena pastikan , yang follower kita tu adalah target market kita, 


  • Hastag dan Tagging

keladionline : CARA PEMASARAN DI INSTAGRAM

Okay untuk point yang ini, saya tak berapa pandai nak cerita, jadi saya copy dan paste jer lah erk, yang pasti korang akan dapat manfaat yer, bak kata sifuku, sesiapa yang dapat manfaat apa yang dipelajari, say "Hi".

Salah satu cara yang berkesan ialah menggunakan "Hastag" (#) dan "tagging". Untuk 'hastag' anda boleh mengambil peluang dengan menggunakan ' hastag' yang popular atau sedang 'trending'.

Ini secara tidak langsung, apabila seseorang klik "hash" tersebut, barangan atau produk anda akan muncul bersama. Tetapi, sila gunkan "hashtag" dengan penuh etika.

Jangan pula anda sibuk nak war-warkan bisnes anda dalam #hashtag yang tak bersesuaian, contoh anda buat posting pasal produk kecantikan, dengan gambar yang ceria dan gembira tapi gunkan #akudalamdilema, kan  nampak tak sesuai "sangat".

Tip yang baik : untuk penggunaan 'tagging' pula, anda boleh meminta rakan-rakan anda 'tag' menggunakan produk atau servis yang anda sediakan ( cross tagging)




  • Caption yang memukau


keladionline : CARA PEMASARAN DI INSTAGRAM


Kalo yang ini memang kena ada bab copywriting skill sikit erk, tak yah nak fikir power-power sangat, sebab copywriting yang menarik sebenarnya bukan nak panjang berjela macam tulis kat blog, untuk caption di IG, cuma kita nak terangkan apa sebenarnya yang pengguna akan dapat jika menggunakan produk kita tu. Biarq unik sikit noh, nanti barulah mengacam!!

Okay, kat dalam gambar tu, kena abaikan, tapi korang boleh cek kat mana-mana IG yang boleh korang jadikan contoh. lepas tu buat tau.



  • Hubungkan IG dengan FB dan Twitter



keladionline : CARA PEMASARAN DI INSTAGRAM


Yang pasal ini kena arif sikit bab teknikal, sebabnya, mudah kalo korang ada FB, Twitter, bila time nak share tu kan, jagan lupa klik kat hubung post ke FB dan Twitter, kiranya dah jimat masa korang, nak tau macam mana, rasanya tak payah kot nak cerita panjang-panjang, korang cuba jer dulu erk. tak faham rujuk kat google.



  • Masukkan Video



keladionline : CARA PEMASARAN DI INSTAGRAM

Lepas tu kan, kat IG ni semua sedia maklum rasanya, boleh rakam video dan 'edit', wahhh, macam mana tu erk, 

Okay nak tau lebih lanjut, korang kena berguru, hihihi, tak de lah mudah jer, rasanya korang tak payah nak habiskan duit untuk benda-benda macam ni, tapi yang pasti video korang tu , memang betul-betul bercerita tentang produk korang.

Baru lah tertarik erk pelanggan nanti.



  • Konsisten


keladionline : CARA PEMASARAN DI INSTAGRAM

Oh ya, abaikan apa yang korang lihat, tapi ini lah yang sangat penting, tolong dan tolong jadi peniaga online yang rajin dan konsisten bab mengemaskini status di media sosial tu.

( Ayat copy and paste kat bawah)

"sebagai seorang peniaga, anda mesti konsisten dalam memuat naik atau mengemaskini status anda di Instagram atau media sosial yang lain.
Sekiranya tiada barangan atau produk yang ingin dipromosikan, anda boleh memuat naik kata-kata motivasi, hadis-hadis, peringatan dan perkara-perkara yang bermanfaat kepada pelanggan atau pengikut anda."


  • Promosi atau free gift


keladionline : CARA PEMASARAN DI INSTAGRAM


"Jangan kedekut untuk menghargai pelanggan setia anda.
Apa kata sekali sekala anda melakukan ‘event’ seperti ‘contest’ dengan menawarkan hadiah yang menarik.
Pastinya ia akan mendapat sambutan dan secara tiadak langsung memperkenalkan lagi barangan anda.
Jika anda tidak berbuat demikian, mereka mungkin akan ingat yang anda sudah tidak aktif lagi."


Okay sampai disini saja penulisan saya di blog ini, kita jumpa lagi pada post yang seterusnya


Read More...

Trafik Blog dan cara untuk tingkatkannya

Sudah berhari saya tak menulis didalam blog ini, "Rasa macam rindu pulak" dan last topik yang saya syok sendiri tulis kat dalam blog ini adalah tentang DR. Azizan Osman, yang kontroversi pasal Ijazah kehormat dia tu, Pembongkaran Penipuan Azizan Osman, Okay topik tu dah basi, kemudian Pihak Dr Azizan pun sudah menjelaskan apa yang berlaku sebenarnya, dan saya pulak tak mau nak keruhkan lagi keadaan tentang isu tu. Kalo korang nak baca apa kesudahannya cari tajuk "Jawapan Kenapa Dr. Azizan Osman guna PHD Dokter Palsu"

Sekarang saya nak cerita pulak pasal trafik blog, rasa sudah lama tak bukak topik tentang blog ni, al maklum lah, blog ni orang dah mahir, kiranya budak sekolah pun dah pandai tau main blog, inikan pulak kita yang tua bangker ni, kalo tak pandai, susah ler, dunia persaingan blog memang teramat dahsyat erk.  orite nak ke tidak saya tetap akan bercerita tentang Trafik Blog dan apakah caranya untuk kita tingkatkan lagi trafik ke blog kita.

Okay, motif diawal penulisan saya tadi, sengaja saya backlink tajuk "Pembongkaran Penipuan Azizan Osman", sebab apa ? ceritanya begini, topik tu saya tulis sehari selepas pihak Universiti Malaya mengeluarkan kenyataan berhubungan Doktor Palsu En Azizan Osman, kemudian, saya sebagai blogger yang perasan ni, tulislah tentang isu tu, maka korang tau apa berlaku, Fuhyoooo.....trafik masuk berlambak-lambak beb!!, mana tak nyer, DR Azizan ni memang kuat pengaruhnya, so, secara tak langsung orang nak tau, apa sebenarnya yang berlaku, tak nak mempesiakan peluang, maka, rebut lah peluang keemasan ni. "Ko memang terbaik bro!!, cerita pasal cari mencari ni,  kalo korang taip jer kat Google Search tu, akan keluar lah topik yang kita ingin baca, kebiasaannya kalo lah  hasil penulisan yang berada di Page pertama, kebanyakkannya itulah yang paling ramai orang akan singgah. maklumlah, semua orang  nak  tau sangat apa yang berlaku , bukan nak buat research bagai, zaman nak cepat kan so, yang berjaya berada dimuka pertama tu, dia lah Hero dan  itu lah yang dipanggil SEO.


Dup dap dup dap, yang arif tu mesti korang kata " Kacang Panjang sangat topik ni", tapi yang blur-blur tu akan kata, " Binatang apa pulak tu, tak faham aku". dan blog aku ni macam tak de orang singgah pulak. " itu perkara biasa bagi mereka yang tersangat baru dalam dunia blog erk, tapi ada gak blog otai yang masih kurang trafik nya, so sendiri makan pengat sendiri mau ingat lah!

Penting sangat ke trafik untuk blog kita ?

Okay, jawapan nya ada 2 jer, Penting trafik blog jika korang benar-benar nak cari duit guna blog, dan Tak penting trafik blog kalo korang tak fikir langsung pasal buat duit kat blog ni, kirannya korang set up blog saja-saja je, nak mengelamun @ meluah rasa hati yang terbuku selama ini. so korang fikir je lah erk, nak cari duit menerusi sistem affiliate ni sangat penting trafik blog tau, kalo tak ada trafik ke blog kita ni, manakan nak kita dapat beribu-ribu daripada sistem affiliate yang kita daftar tu, - kalo otai memang dah biasa, tapi kalo korang newbie - masih blur lagi.

Bagaimana Cara Meningkatkan trafik ?

Caranya adalah.............( sila isi tempat kosong), sebenarnya nak tarik trafik singgah ke blog kita adalah semuanya bergantung kepada artikel yang kita hasilkan, itu sebabnya, mugkin kita ni seorang peminat sukan bola sepak, contohnya lah,  dan dalam blog kita tu, kita banyak bercerita tentang pemain-pemain handalan yang kiranya memang banyak pengikutnya, nak-nak cerita yang kita bawa tu sangat eklusif yang tidak ada pada mana-mana blog, so korang rasa blog kita tu akan sunyi sepi ker? jawapannya tentu tidak, betul korang!, nak tarik trafik ni sebenarnya banyak bergantung kepada jenis artikel yang kita kongsikan, bayangkan kita seorang penyayi popular lah erk, kita tulis jer komen apa-apa yang berlaku kat Malaysia ni, confirm jadi perhatian, so nak tarik trafik yang gila-gila ramai ni, memang banyak cara, sehinggakan sifu blog yang hebat pun sebenarnya tak boleh meramalkannya tau, bagi kita yang memang tak popular ni, macam mana nak tarik trafik berduyun-duyun ke blog kita erk?, jawapannya adalah PERBANYAKKAN ARTIKEL YANG BERKUALITI , kalo dah jadi pro, confirm ada peminat setia yang sentiasa melekat dengan artikel-artikel kita tu.

Berapa banyak artikel yang diperlukan ?

Pertanyaan yang biasa orang tanya, yup, sebenarnya berapa banyak artikel yang sepatutnya kita nak hasilkan, tak boleh nak jawab, sebabnya sangat subjektif, awal-awal saya sudah highlight kan, kalo korang pandai bermain dengan isu semasa yang terkini dan menjadi viral dikalangan netizen, confirm mencanak nanti naik trafiknya. tapi tak boleh jamin jugak, sebabnya ada kaitan dengan SEO, so yang pasti kita mencubakan. Tapi kan korang tak payah give up, mugkin sebab niche blog korang biasa jer, atau memang kurang pengaruh, mugkin korang boleh buat artikel korang menjadi viral, yang ini saya tak nak beritahu, sebabnya fikirlah sendiri erk.

Jadi apa perlu buat untuk tingkatkan Trafik?

Jawapannya adalah kita perlu hasilkan artikel yang memang orang cari dan akan dibaca, biasa lah, macam kita juga kan, contohnya, kalo kita nak berdiet lah kan, tentu lah first kita akan cari bagaimana cara yang sesuai untuk kita berdiet, adakah Diet Atkins sesuai?, jadi nak cari kat mana erk? sudah tentulah di Google Search, so, korang fikir je lah, siapa yang makan pengat sendiri mau ingat lah ya, tapi kan korang, artikel yang dihasilkan tu mesti berkualiti dan menarik tau, sebabnya, perlu ingat erk, kita semua ni dah bijak pandai so, jangan ler tunjukkan sangat kebodohan diri pada orang lain.

Trafik blog dan Adsense

Adsense!! Apa tu adsense? Jumlah trafik kita tu sebenarnya ada kaitan dengan google adsense, yup, jika blog korang masih belum ada iklan google adsense mugkin masih tak jelas, tapi jika korang betul-betul faham dan nak buit duit dengan adsense mesti trafik memang kena tinggi giler, baru lah masyuk. Kalo kurang mana lah nak cari yang sudi klik iklan kita tu, betu tak, betul tak. Jadi, korang sudah bersedia ke nak menerima jumlah kunjung yang beribu-ribu??, mesti ada yang masih blur kan. okay tak payah nak blur, yang pasti kita terus melangkah dan terus belajar ya, dan kita kena ingat, sekarang zaman persaingan, persaingan sangat tinggi, kalo didunia blog ni tak payah cerita lah, memang ramai giler, jadi sebenarnya siapakah yang sudi membaca blog kita ni, atau dengan kata lain pembaca yang benar-benar mengikut hasil penulisan kita ni? Tak ada jawapan, maka, jagan lupa tragetkan pembaca anda, siapa sebenarnya yang anda nak untuk baca blog anda tu. sendiri makan pengat sendiri mau ingat erk.

Itu lah serba sedikit perkongsian saya tentang Trafik Blog, kirannya memang agak sukar kita nak jelas dan bagi kaw kaw punya topik tentang cara nak tingkatkan trafik blog ni, sebabnya, memang banyak jer tip dan caranya yang dikongsi oleh otai-otai blog, korang boleh ikut lah mana yang mampu tetapi perlu diingat ya, sehebat mana pun teknik dan cara kita ikut, perlu tau, trafik akan datang dan pergi, ada jugak yang datang tu akan datang semula dan terus follow, kita sebagi blogger ni mesti lah bijak erk, jangan asik kejar dan kejar trafik sehingga kita lupa yang kita tulis tu mugkin ada yang tidak berpuas hati atau telah menyingung mana-mana pihak, ingat yer, tujuan kita untuk mencari rezeki, tapi nanti bila rezeki diterima, jangan pulak kita tak boleh menjawabnya.



Panduan Buat Duit Blog



Read More...
 
 photo cats_zpscdjdlx5h.jpg
COPYRIGHT 2017|www.keladionline.com