Kenapa supplier produk tidak menjaga hati pelanggan dalam bisnes dropship?

Assalalmulaikum. dan salam sejahtera semua.

Okay hari cuma nak share sikit jerlah pasal dunia drosphip ni,  sekarang ni kan tengah trending giler pasal cari duit tambahan dengan dropship so rasa memang rugi kalo abang keladi tak gunakan peluang ini untuk share sesuatu kat adik-adik yang baru nak start dalam bisnes konsep ini.

aik!! bukan dah jadi trend kat blog abang keladi ni ke, cerita tentang dropship?

owahh, ya'. bukan lupa, saja nak buat pendahulu entri ini, sebab tak ada idea nak tulis pembuka bicara. rasa nak stright to the point jer, al-maklum lah, ni bab nak mendajjal orang memang kena cepat-cepat. Hello, bukan dunia gosip tau, ni cuma nak marah jer, pasal supplier aka pembekal produk yang kita join tu langsung tak menjaga kualiti dan nilai produk yang dihantar kat client kita tu.

Macam biasa lah, kita ni sebagai online seller untuk konsep bisnes dropship selalu mengharapkan sesuatu yang terbaik untuk customer, bukan mudah tau nak dapatkan customer di dunia bisnes online ni, bayangkan satu barang yang mudah untuk didapatkan dan jauh lebih murah dalam dunia offline kita pula tawarkan harga yang agak tinggi, dan lepas tu customer pulak perlu di charge postage, kena tunggu pulak beberapa hari barang tu sampai depan rumah. tapi bila terima jer barang tu depan mata, jeng jeng jeng, barang yang seperti diharapkan rupaya hanya............................dotdotdotdot. kalo dah macam tu, korang rasa supplier yang bajet bagus tu nak bertanggungjawab ker!.

Itulah risiko paling besar dalam dunia Dropship. hermm, ada dikalangan anda  sampai sekarang kot rasa takut nak join bisnes konsep ini, gara-gara pengalaman senior yang dah terkono. so sendiri makan pengat sendiri lah mau ingat. itu lah realiti, tapi kalo tak join memang tak tau, jangan kerana nila setitik rosak reputasi untuk supplier yang benar-benar jaga kualiti tu.

okay lah untuk entri ini abang keladi tak mau cakap lebih-lebih, abang keladi pun tak ada jawapan bagi persoalan ini, kenapa erk, supplier aka pembekal ni tak jaga langsung hati pelanggan kita. sesuka jer hantar barang dalam keadaan yang amat mengecewakan, ni lah namanya hanya mengharapkan keuntungan jer, mereka langsung tak menghargai customer kita, herm yang kena  taruk nanti bukan mereka tapi kita lah yang akan dicop sebagai Online seller PENIPU. warduhhhhhh!!! tak mau, tak mau baru nak belajo berniaga ni pulak yang diterima.

Erk!' jadi apa yang perlu dibuat supaya kita tak terkono dalam senario gila mengila tu.?

"sediakan payung sebelum hujan Yunk'

INGAT tau kena bijik memilih dan rancang strategi jangan sampai tersalah pilih supplier tau.

Kenapa supplier produk tidak menjaga hati pelanggan  dalam bisnes dropship?
Supplier tidak berhadapan dengan karenah dan complain customer, tetapi kita lah sebagai dropshiper yang menjadi mangsa keadaan, jadi terus bangkit dan fikirkan sesuatu strategi untuk kita pecut dalam berbisnes jangan jadikan masalah ini untuk kita tidak memulakan perniagaan konsep dropship ini.


Alaasan yang menyebabkan supplier kita tu bosan nak bagi servis tiptop untuk customer kita tu.



Supplier tak cukup barang dan terlalu banyak permintaan/tempahan

Situasi ini memang selalu berlaku, kiranya kebanyakan supplier ni pown ada yang ambil daripada pemborong, kiranya supplier kita ni pun bukannya pengilang, jadi nak ke tidak dia pun bersaing dengan suplier-suplier yang lain untuk dapatkan stok daripada pemborong, so, diorang pun mugkin terpaksa menunggu stok-stok yang diborongnya tu, jadi korang kena bijak lah mengelongkar status suplier korang erk, sebab ini ada kaitan dengan produk yang korang akan jual nanti tau. daripada situasi macam tu kita dah boleh agak lah, barang yang kita jual nanti akan berlaku kelewatan dalam mendapatkan barang tersebut, lagi malang, si pembekal langsung tak hantar barang tu, aiyooo, nak menangis dek non. 

Supplier sambil lewa dan kurang dipercayai

Yupsss, hot, hot hot, statement uolls, okay abang keladi tak mau nak buruk-burukkan mana-mana suplier erk, ni cuma situasi yang terikat jer, mana tak kecewa bila dapat jer produk customer asik complain dan terus complain, kalo complain benda yang okay tak apa lah, ni tak, hermmm, yang maksud sambil lewa tu kiranya bila tag msg tu, memang slow giler nak feedback, lepas tu stok asik tak de jer. memang entah lah, nak cakap, tu yang saya kata kat point satu tadi, kebanyakkan supplier ni bukan status pemborong, dia sebenarnya bukan orang tengah, dia pown tunggu lama nak dapatkan barang.

Dalam bisnes konsep ini memang payah, bab-bab nak jaga hati customer ni, sebab barang or produk tu bukan stok kita, kita hanya ada gambar jer, keadaan fizikal produk langsung kita tak tau, hermm sedih dan sedih, menangis tepi bucu katil lah jawabnya. Kita hanya mampu untuk memohon maaf beribu kali tapi kita tak mampu untuk memberi kepuasan terhadap keadaan fizikal barang tersebut. 

Aik, tadi abang keladi nak share sikit jer, ni dah berjela pulak share nyer kan, owahhh, tulah namanya si blogger meroyan tak tentu pasal. hello abang keladi meroyan pada benda yang betul tau!". okay adik-adik yang baru bermula tu, jangan lah takut nak menceburi dunia bisnes konsep dropship yang menjanjikan pulangan keuntungan yang berganda ni. sebabnya ada jer supplier yang begitu mementingkan kualiti dan nilai produknya untuk customer, rasa macam tak adil lah kita terus menghukum kan,  bayangkan lah kalo kita dapat supplier macam tu, kan best, kirannya, nama kita pun tak tercemar daripada kes-kes yang entah apa-apa gak nyer.

Untuk menyimpulkan bebalan abang keladi ni, sikit jer nak kata, Petua supaya korang tak tertipu dan korang masih dapat selamatkan nama korang sebagai online seller adalah, tolong laburkan sikit duit untuk beli produk yang akan dijual tu. dengan ini selain korang dapat merasai keberkesanan produk tu, korang pown akan tahu, bagaimana perjalanan, penghantaran dan penerimaan produk tu nanti, dan lepas tu mudah lah nanti uolls nak explain or sharing, kiranya, prospek tu akan lebih percaya kat uolls, dan uolls pun tak lah acah-acah berbisnes nanti. memang best tau jadi dropshiper ni. kiranya tengok duit masyuk memang tersenyum lebar ler nanti.

Okay, sambung makan kuih batang buruk Dahan Rapuh uolls, abang keladi dah masuk 2 kali oder tau, jangan jelous uolls. memang sedap giler, sambil-sambil menulis sambil-sambil ngap batang buruk ni.  


~abang keladi menulis tak ingat dunia,~ 





Read More...

Kenapa masih gagal dalam berbisnes konsep Dropship?

Helo hello hello adik-adik ku , assalamulaikum, kenapa muram durjana tu, barang tak laku ke dik!!
.

Kenapa masih gagal dalam berbisnes konsep Dropship?
Bisnes dropship memang mudah tapi jika niat kita semata-mata untuk untung dan tak mahu untuk melaburkan masa dan wang ringgit untuk mencari ilmu. ko memang silap. Dunia dropship penuh dengan persaingan tau, jika malas nak upgred confirm terus tersungkur


Hello semua, ayuh! bangkit semua, jangan rasa give-up menerima kegagalan yang mendatang tu anggap lah ia sebagai ujian untuk kita lalui kejayaan. betoi kan!"

Oriate der, I olls hari ni cuma nak merepek dan merapu jer, maklum lah kalo otak asik tepu je pulak, asal nak taip jer kat key board ni, tetiba pulak, idea tak keluar, hermmm, benci tau benci tau, ni mesti dah kena santau niang rapik tujuh keturunan kan. Khikhikhik, saja berlawak,!' NoP, tak baik menuduh tau, kalo bisnes down jer, mesti uools akan kata macam tu kan, ini kalo dunia bisnes offline lah , tapi kalo bisnes online, dan perniagaan tu pulak, down and slow dan terus sendu, nak salahkan pak pawang ker, yang buat bisnes kita jadi macam tu. Ayaiooo!!' mana mau bikin ler. Jangan sampai terkentut dikhayalak ramai der. saja aku membel #asik berangan uolls. Okay abaikan kata-kata diatas sana, kalo faham. faham jer lah, tapi kalo adik-adik ku yang tak faham, abaikkan aje, anggap ini perenggan permulaan yang paling memeningkan di dunia blogku ini. ahahahhaha.

Nak sambung sembang2 yang sepatutnya nya abang keladi cerita ni.

Kenapa masih gagal dalam berbisnes konsep Dropship?

Kenapa dik, ko tak buat promosi ker dik. kalo maaalas memang lah fail. GAGAL. tapi kalo rajin pulak belum tentu bisnes dropship tu UP. ada gak yang slow jer. apa sebabnya erk. 

Okay, Jom tanya sifu dropship.

Kenapa sifu dropship, kenapa erk, kenapa bisnes saya ni down giler, satu jualan pown tak laku, susah ke orang nak beli dengan kita, padahal pengguna internet ni dekat 10 juta, nie statistik di Malaysia jer, belum masuk dunia lagi. TOOOOOOlong ler wahai sifu dropship. hantar kan inspirasi untuk kami newbie ni terpecut dan lajuz dalam bisnes dropship ni.

Hello abang keladi mencelah kejap. Dah ku kata wahai newbie yang kobies ni, uolls semua jangan harap bisnes tu baru bermula malam tadi, pagi-pagi besok nyer, jualan dah kencang sehebat artis menjual minyak wangi. hello sekali lagi budak-budak newbie hinggusan ni, korang kena berpijak pada dunia nyata tau. okay sifu dropship, pergi explain baik-baik, bagi faham budak-budak newbie yang mengelamun panjang itew.

Ermmm, Thx abang keladi, sekarang abang dropship pulak nak explain.

Kenapa masih korang tersungkur tanpa berhabis duit dalam bisnes stail dropship ni?


#1. Menggangap bisnes ni cukup mudah dan senang : 

Oriate bro and sis. betul sangat ker bisnes ni sangat mudah!', kalo mudah takan ler, hanya beberapa ketul jer yang mampu buat duit beribu-ribu lemon, dan yang hang duk pi mana, pi mana, dan tak kemana-mana pun dalam bisnes ni. menangis terus tepi bucu katil uoolss. Okay,  Yang sebenarnya, wahai anak-anak murid ku, bisnes stail dropship ni mudah daripada sudut, jika ada orang yang nak membeli, korang cuma uruskan tentang pembelian tu, dan korang tak payah nak sibuk pasal uruan pengeposan. Tapi yang payahnya adalah, Bagaimana untuk mencari prospek yang betul-betul target market kita, dan ubah mereka jadi client kita, betoi tak. mesti korang dah penat mengayat dan post iklan, sana sini korang tapal iklan kat medium online tu, tapi sampai la ni, satu pown tau mau melekat. #hairan bin ajaib ler. Keuntungan adalah bergantung kepada client dan jadi fikir lah sehabis-habis, perah lah otak, sekuat-kuatnya. supaya keluar semua idea-idea yang WOW, ko memang ohsem bro, ko memang POWER sis!! dan yang pasti jangan terlalu set kan minda korang tu yang bisnes ni sangat mudah, dan tak payah nak kerja giler-giler buat promosi dan  kerja menup gradkan skill.berdropship ni tau.

Oriter der, jom pi point no 2. kalo no 1 tak faham, baca ulang-ulang, bagi kasih terbuka otak tu.


#2. Tiada pengalaman dan skill dalam urusan bisnes. 

Helllo!!! erkkk, terguna pulak ayat si abang keladi benyek dan busuk tu, sorry, okay ni time abang dropship membebel lak yer, jangan kasi korang keliru.

Kenapa gagal dalam bisnes konsep dropship ni!!!

sebab korang memang zero dalam urusan bisnes. betoi kan. okay macam situasi ni, dalam pada korang sibuk mengepos tetiba ada sorang ni tag mesgg. so, korang pown, acah-acah online seller berjaya lah erk.

Pelanggan Dadu : Assalamulaikum sis, saya ada nampak iklan tempoh hari, boleh terangkan tak, produk tu sikit.

online seller is typing...

Wassalam. errk.  yup ubat tu memang mujarab untuk melaawaskan kencing, lepas tu memang mudah penyediaannya. senang jer, pakai air suam jer, tak payah risau-risau, memang kaw kaw power. kalo sis nak, nanti beritahu tau. Harga nyer RM 49.55, nanti bayar post dalam RM10.00. nanti bank inn tau kat dalam acc maybank 025XXXXXXXX. kalo dah bank inn nanti PM saya bukti send duit tu. 

Wahai si online seller yang hebat, ko rasa pelanggan dadu tu akan terus bank inn ker duit kat ko kalo macam tu balas ayat nye. sayonara lah beb. kalo aku dapat online seller Macam tu, Jangan harap aku nak tanya banyak-banyak.

Okay, situasi tu mugkin dah membuka sikit minda korang, betul tak. ada gak macam situasi  korang dah layan dia, dan cukup punya lah bagus, satu persatu maklumat yang korang explain, tapi penat jer sudahnya, pelanggan dadu tu diam membisu.  Tak mengapa ini adalah salah satu pengalaman dan yang pasti korang tau, macam mana nak handle karenah customer yang bajet giler tu. 

Jangan tiru stail si onlie seller diatas tu. sebenarnya dia tak de langsung ilmu CLOSE UP sale. yer. cara dan strategi melayan customer dalam dunia perniagaan ni terutama online bukan macam tu erk. TOLONG catch ilmu seni close sale, Insyallah berduyun-dunyun nanti orang menunggu tak sabar nak bank inn duit. okay sifu tak mau nak expalin kat sini rahsia seni close up, sebab topik ni bukan untuk itu, nanti kalo ada ruang sembang khas, akan ku khaborkan.

Masuk pulak point yang ke 3. ayoii, panjang pulak point no 2 tu, tapi tak apa, asalkan korang faham erk.

#3 Orang Tak Percaya lagi.

Cehwahhhh!!!, punya bergaya dan berdandan si mak lijah ni, cantik berkebaya gitu, bejalan-jalan sambil membawa bakul yang berisi kuih. si mak lijah menjerit, kuih!! kuih!!! Kuih, sedap tau, mak lijah buat karipap power ni letak iti yang banyak, kulitnya pulak, pakai tepung hongkong tau. beli lah, Fuhhhhh, tetiba datang sekumpulan encik duda yang meroyan nak makan karipap power mak lijah, kerana dia benar-benar tau karipap tu walaupun tak sedap, tetapi kalo makan terbayang muka mak lijah yang cun melecun tu.

Erkk. sifu bukan sembang merepek tau, situasi kat atas tu nak menunjukkan kepada korang semua, betoi tak! betoi tak,  dunia bisnes perlu kan TRUST, yup orang berniaga ni perlukan kepercayaan yang tinggi daripada pelanggan. Okay kalo korang tengok situasi kat atas tu, si mak lijah ni memang bergaya dan cantik, dengan baju kebayanya. dan dia pun mengaku, yang kuih karipapnya tu beriti penuh dan tepung yang sedap. Jadi si duda yang mroyan tu, memang betul-betul percaya lah, sungguhpun karipap tu sbenarnya bukan mak lijah yang buat, a'ah, dah kena tipu, tapi atas alasan pada kepercayaan, jadi karipap tu laris terjual.

Korang relate kan pulak pada bisnes online korang tu. adakah pelanggan benar-benar percaya kat korang, okay, tengok tempat korang post iklan tu, contohnya, kalo korang guna Facebook Personal dalam promosi, adakah nama yang korang gunakan tu mencerminkan diri korang, kalo lah korang letak nama power rangers, dan jual pulak barang kosmetik ada ker yang nak percaya dan yakin dengan barang jualan korang tu. ni dah menunjukkan ketidak percayaan prospek terhadap apa yang korang tawarkan tu. jadi mulai daripada sekarang jom kita reramai belajar macam mana nak jadi orang bisnes, tukar cara penyampain korang, belajar lebih dan lebih tentang PERSONAL BRANDING, pecahkan kepala korang dengan idea dan strategi nak menjelmakan korang sebagai orang bisnes yang dihormati dan dipercayai.

#4 Salah Target Customer.

Lor!!! patutlah, barang korang jual tu sepi sendu terus. rupaya selama ini ko tak tau siapa sebenarnya yang memerlukan barang tu. salah target ler. bak kat sifu MB2000, Jangan jual pisang pada Harimau, tetapi pisang kena jual kat monyet. sebabnya harimau tak makan pisang. kalo paksa macam mana pun dia tak makan pisang. silap hari bulan korang pulak yang kena makan. so, selama ini rupa nyeer kita salah target market.

Jual bag tangan tetapi pergi post kat group abang-abang sado, so takan abang sado yang macam nak pakai bag tangan Gucci Butik Petaking Street tu erk, kan dah nampak salah target. 


#5 Tiada Ilmu dan strategi dalam berbisnes

Yang point ini memang mengiler der. dah tercatat kat dalam al-quran. BACALAH. so kalo nak jadi master dalam bisnes dropship ni, mesti kena ada ilmu dan banyak membaca tau. 

Yer. mesti ada ilmu dan rajin mencari maklumat tentang dunia dropship ni. ilmu yang dimaksudkan dalam dunia ini banyak. sebab tak boleh kata itu tak betul ini tak betoi, sebabnya, ilmu itu semua betoi jika memang terbukti dah berjaya. jadi orang yang newbie baru nak belajar berdiri ni kena lah pilih dan bertindak terhadap ilmu yang dipelajarinya tu, jangan lah pulak hangat-hangat tahi ayam jer, tak istiqamah. lepas tu situasi yang berlaku kat newbie pulak, terlalu taksub dengan ilmu-ilmu seni perniagaan online sehingga ter over loaded kepala hotak ko tu. kesan nya, menangis tepi bucu katil, sebab sale langsung tak ada. khikhikihi. 


Fuhhhh... habis sudah 5 point ni, nanti kalo ada masa abang dropship akan kembali di blog si abang keladi ni, okay saya pass button kat abang keladi yer, tunggu dia rapp up, untuk sembang kita ni, dadadda. see u at next entry.


Kesimpulannya,  Thanks sifu dropship, ko memang power,


Erk!!!, korang rasa cukup sangat ke kelima-lima point tu. macam tak cukup kan, otak pown masih buntu dan buntu apa yang boleh di buat eerk, kenapa sale tak de, puas dah jual-menjual ada orang PM, tapi terus senyap. okay no worries, uolls, memang macam tu lah, dunia bisnes online, permulaan memang agak sukar sikit. lepas tu kan, yang sbenarnya adalah sekarang ni bisnes dropship terlalu padat dengan persaingan. YUP, prospek mudah nak cari barang tersebut kat mana-mana. Jadi nak ke tidak korang kena cari jalan bagaimana untuk menang dalam dunia perniagaan dropship ni?

Sifu Irfan Khari ada pesan nak berjaya dalam persaingan ni kena bina perhubungan diantara prospek kita, bila prospek kita dah tahu dan yakin apa yang kita tawarkan maka, peratusan untuk prospek memilih kita sebagai penjual tinggi, okay macam ni lah, kirannya, sekarang abang keladi sedang share sesuatu untuk orang-orang yang benar-benar nak berjaya dalam dunia Dropship, abang keladi cuba sedaya upaya untuk korang yang akan beli e-book saya nanti kenal siapa sebenarnya saya, dan baca artikel-artikel yang percuma dulu, kalo mereka dah lebih trust dengan hasil perkongsian saya secara percuma, mesti mereka mau, sesuatu yang lebih eklusif dan berbayar. betul kan. 

Okay lah, dah larut malam ni, time tengah tulis lah..abang keladi memang suka tulis time malam sebab siang sibuk memperomosi produk.


Jadi pokok pangkalnya adalah sifat kerajinan dan istiqamah kita pada apa yang kita rancang. jangan hari ni gila-gila buat promosi, besok lusa dah lemah lesu. macam-mana lah pospek nak percaya kat kita kan, lepas tu duk fikir, Kenapa lah aku ni masih gagal menjual dalam dropship style ni?

Tamat dah....

~abang keladi sembang-sembang tentang dropship, ada isi ke tak ada isi, jom scroll FB personal saya Nazir Aziz ~


Read More...

Cara Mudah Close sale prospek - Irfan Khairi #TanyaIKLive[replay]




Perkogsian bersama Irfan Khairi tentang cara mudah close sale prospek. please please, adik-adik abang keladi. korang kena tonton tau, kasi rapat-rapat follow.
Read More...

5 TIP MENGHADAPI PERSAINGAN DALAM KONSEP BISNES DROPSHIP (BAHAGIAN 2)

Assalamualaikum semua.

Okay hari ni, tiba masa untuk abang keladi sambung celoteh pasal tip menghadapi persaingan dalam konsep bisnes dropship. ( Bahagian 1)


5 TIP MENGHADAPI PERSAINGAN DALAM KONSEP BISNES DROPSHIP (BAHAGIAN 2)
Tip menghadapi persaingan dalam konsep bisnes dropship

#3. Jadi seorang yang pakar - Yang macam mana dikatakan pakar tu erk, kat dalam dunia ni ramai tau orang yang tersangat pakar, macam-macam pakar ada, AWAS jangan tersalah pilih pakar pulak nanti. Jadi korang rasalah kan, korang pakar dalam bidang apa erk?, okay contoh lah kan, korang ni memang expert bab tentang masakan, so ni memboleh kan korang merebut peluang dengan share dan cari sesuatu yang menarik untuk prospek korang nanti, a'ah, nampak tak, macam mana korang boleh present diri nanti, ni lah dinamakan Personal Branding korang, orang betul-betul nampak korang ni seorang yang boleh dipercayai dan pakar dalam bidang itu. so, nama pun dah dikenali, sekarang apalagi, join lah mana-mana dropship bisnes yang menjurus kepada bidang korang tu.

#4. Yang ini raasanya korang boleh catch tak, uh'uh, kalo abang keladi insyallah, kalo ada modal lah kan, yupss!! tetapi jangan mengalah dulu insyallah boleh. Apa yang boleh korang buat adalah target pasaran yang belum diterokai. Bagaimana tu erk?, abang keladi saya nak tau!". erkk!! sabar-sabar.

Okay ni abang keladi yang hot ni nak share erk, produk yang sama sebenarnya boleh dijual dipasaran yang berbeza. ah'ah, dah pening kepala lah tu. okay dengan syarat korang benar-benar tahu, apa sebenarnya yang dimahukan oleh kelompok pasaran sasaran yang korang target tu.

Contohnya, seorang suri rumah mungkin inginkan supaya dia dapat mencari pendapatan tambahan bagi membantu suami tercinta membina ekonomi keluarga. seorang pelajar mugkin perlukan pendapatan tambahan bagi membeli buku dan bahan rujukan. seorang yang banyak hutangnya perlukan pendapatan tambahan bagi melangsaikan hutang-hutangnya dengan cepat.

Aik, macam tak faham jer abang keladi dengan statement kat atas tu. 

Oh, masih tak faham nampaknya, okay mudah dan ringkas, macam ni abang keladi terangkan satu persatu. suri rumah cari duit tambahan, pelajar juga cari duit tambahan, kemudiannya seorang pekerja swasta juga cari pendapatan sebab nak langsaikan hutang, so, memang semua orang  yang kat atas tu niatnya sama kan tapi yang membezakan adalah matlamat mereka, takkan ler suri rumah nak cari duit untuk beli buku rujukan, betul tak, tulah yang dinamakan kreativiti, pasaran dah semakin tepu, takkan kita jugak buat benda yang sama, jadi try untuk tiruvasi, supaya kita ni lebih mantop, daripada persaing-persaing. produk kita ni memang ada ummphhhh, lah.

.

Dan Point yang terakhir.. Yahoo dah nak habis pown, share tip ni memang nampak mudah tapi kena perah gak otak dik, tapi jap erk, raasanya macam tak cukup pulak.kan kan kan, abang keladi ni kalo share jer, mesti ada yang tertiggal. ayat pun tongang terbalik. hermmmm, tak pe lah, Jangan marah yer, okay saya share dulu mana yang mampu, nanti kalo rasa ada idea, abang keladi akan share agi pada next entry.bukan mudah o' nak menonjolkan diri kita sebagai peniaga online yang mengamalkan bisnes dropshiping. letih tau. 

sambung Topik 5 pulak yer.

#5 ILMU. ini lah paling dan paling penting dek non. abang letak dia sepatutnya rangkin TOP tau. yup,baiklah  sekarang abang keladi share pasal bagaimana nak bersaigan dalam industri bisnes stail dropship yang makan tepu persaigannya, untuk Ilmu sdan strategi, YES za, jika kita ada ilmu insyallah sukar orang nak menipu, memang lah tak dinafikan yang kita ni pernah kena tipu, tapi insyallah kalo kita ada ilmu, bolehlah kita tau apa yang patut dan apa yang tak patut, jadi apa kata kita semua cari ilmu dan bertindak secara istiqamah terhadap ilmu itu. sifu abang keladi kata, kita takkan tersesat seribu langkah jika kita ikut laluan orang yang pernah lalu dilaluan itu. aiyoo, tak faham abang keladi. cuba explain sikit boleh tak.

Boleh adik-adikku.

Okay, korang boleh memendekan perjalanan bisnes korang jika kita ada ilmu, kita tau mana yang boleh dan mana yang tak boleh. so, tu yang dinamakan ilmu, kalo nak lagi power, kena + GST, erkkkk

Bukan GST lah tapi mantor, Yer sebelum ni pon abang keladi yang bujang dan teruna terlajak laku ni dah bincang pasal kreatiria seorang mentor yang boleh kita ambil. jadi malas nak stroy gila-gila kat sini. MENTOR sangat penting dalam pada kita nak bersaing dalam dunia dropship yang entah apa-apa penuh gila peniaga tu.

Hu'uh, tip ni nak tulis punya lah azab,  nampak panjang pulakkan, memang penat dek non, ni lah nasib seorang bujang tua, khikhi.#hello apa kaitan dengan topik ko tu,  erk!! mengelamun sekejap.

cuba nak taip seribu patah kata tapi NOP idea tak sampai sampai, otak terus diam membeku, #mugkin hari hujan ler tu tak apa lah cuba jer kan buat dulu 500 patah kata adahzab pun azhab lah, memang nampak  giler and haruk beb,

Okay lah malas nak panjang kan tau, nanti tunggu next appoiment kita deh, kesimpulan untuk kedua-dua tip yang abang keladi share ini adalah bisnes stail dropship memang mudah, tak kisah la korang tu budak hingusan, budak remaja terkepop, budak dewaasa yang bajet dan orang tua yang dah ganyut. kiranya semua boleh dan semua boleh join bisnes dropship ni, mudahkan, cuma kena ada smartphone and talian internet yang super. Jadi timbul pulak ramai gila manusia dropshiper, semua jual produk yang sama, makcik cleaner tu pun duk prmote benda yang sama kat FB nyer tu, jadi persoalan nyer bila pulak kita nak dapatkan extra income ni.


TAMAT-

#abanggoje
#abangkeladi

~Ko memang hot, thks semua kerana sudi singgah ke teratak abang keladi~ 

Read More...

5 tips menghadapi persaingan dalam konsep bisnes dropship

Assalamualaikum semua.

Abang keladi ni rasa takut lah dengan keadaan pasaran bisnes yang tepu giler ni. yer lah mana tak nyer, ramai si'utttt, adik-adik abang keladi ni masuk pasaran bisnes berkonsep DROPSHIP. Yer lah, memang konsep bisnes yang, wow mudah tanpa kos dan tanpa penat lelah, cumaa usaha dan usaha lebih pada pemasaran, baru lah, aummmmm, masyuk ko! TAPI kalo dah pasaran ni tepu, buka jer FB, beribu-ribu promote pasal produk sama tu, bukak pulak instagram, fuhyooooo, gila ko. memang kaw kaw sama, ayat copy and paste, dan dot dot dot same jer, aiyoo, macam mana nak buat income kan.

Jadi apakah jalan terbaik untuk diriku dan  adik-adikku yang baru nak melangkah ni ke dunia Dropship terus pecut lajuz dek non, dan apakah ada petua-petua yang boleh kita bom kan jualan hanya dengan berniaga stail dropship ni?.

#TOLONG bagi jawapan yang agak bernas erk.!!

MEMANG TAK ADA LANGSUNG CARA DALAM BERNIAGA  KONSEP DROPSHIP NI NAK MAJU. NAK KE TIDAK KORANG KENA LABUR DUIT UNTUK PEMASARAN.

Betoi! Betoi! Betoi


Yupss, tadi boleh pulak aku kata rasa  takut dengan pasaran yang agak, Uh'uh. begitu lemas untuk mereka-mereka yang baru setahun jagung ni. betul, siapa yang tak terasa kan, al-maklumlah, bisnes ni, memang mudah tapi tapi tapi, tersilap langkah memang tak jadi dik. nampak macam tak ada sinar harapan nak masuk dalam bisnes stail ini. kononya nak jadi usahawan berjaya bermula daripada kos RM 0, tapi ku kecewa lagi lah ni.

Errrk!!!, jangan semua jangan mengelabah, kita cuba sama-sama tau. Penduduk Malaysia ada dekat 31 Juta orang uolz. kita cuma perlukan 100 orang jer pembeli untuk produk kita dan hanya cuma perlu 50 orang jer untuk maintain order dengan kita, fuh' kalo dihitung dan congak, takan ler untung bersih sebulan kita tak boleh dapat dalam RM300 kan. Betul tak!'

Abang keladi tengah join dropship jual kek lapis sarawak dan produk kecantikan nurraysa beauty + cari duit online dengan menulis blog, aiyoo, mampukah aku berjaya doa-doakan jer lah yer.

Okay, kat bawah ni, ada 5 Tip yang abang keladi sedang lakukan dan abang keladi ambik daripada tip mentor abang keladi. Dr. Azizan Osman, yup kredit juga pada member abang keladi yang pernah masyuk jual barang stail dropship lelong. wah mantop ko anak.




5 TIPS MENGHADAPI PERSAINGAN DALAM KONSEP BISNES DROPSHIP

#1 Kalo pasaran dah tepu, banyak pulak orang jual barang yang sama tu, maka kita perlu jadi lebih kreatif, a'ah, kreatif macam mana tu. okay apa yang abang keladi buat adalah, bagi hadiah percuma. aik nampak kan, kat situ dah nampak macam kena keluar modal lah sikit, untung lah tak seberapa dah nak kena keluar sikit  modal. HELLO dek non, abang dah khabar mula-mula tadi, DROPSHIP style ni dah tak macam dulu, waktu first konsep ni bom kat Malaysia. kini, banyak jer student-student, pekerja kilang, makcik kat kampung tu dah advance dan lebih tau, bisnes dropship ni, jadi makin lama makin lemas lah pasaran, jadi nak ketidak, TOLONG bagi sesuatu yang ada nilai kat customer kita tu, bagi dia reward dek, kasi heboq sikit bisnes dropship kita tu. Untuk bab hadiah free ni, aku bagi kat customer e-book, tip nak make-up ringkas giler. oh' macam bengong jer tip gila tu. aiyo. kita cuba erk, tak kan ler nak biar prsaing kita tu menang, okay, buat sesuatu yang kreatif dan menarik untuk customer.

#2 Tulis artikel yang bermanfaat!!!. 

Panjang lebar dah penerangan untuk tip 1 tadi jadi tip yang seterusnya penerangan nyer pendek jer lah, bukan apa, takut nanti korang pulak boring, dah ler penulis blog ramai giler, kan kan silap hari abang keladi menangis pulak tepi bucu katil uollz., okay yang point ni korang faham jer lah, maksud sharing informasi. contoh kalo korang ni adalah salah seorang team dropship nurraysa beauty, cuba buat satu blog yang khusus niche kecantikan dan penjagaan kesihatan. lepas tu cuba update teknik dan more kepada kecantikan dalam pemilihan produk yang suci. jadi nanti korang strat lah dengan demo bersolek ker, cara selawat keatas nabi pagi-pagi hari untuk tarik seri muka, dan lepas tu pandai-pandai lah selit kat teknik yang aummmmmmm. untuk orang terus membeli produk anda tu. okay benda ini bukan untk produk cantik jer tau, sebab maklumlah sekarang ni banyak giler orang keluar dengan produk kecantikan, kan kan kan.

Sambung.

sebab abang keladi tulis artikel ni kul 11 malam, jadi otak pun dah penat nak memerah lagi dan lagi, tapi janji nak bagi 5 tapi ni, 2 jer yang mampu, uh'uh, itulah nasib seorang peniaga yang menjalankan bisnes stail dropship. so abang keladi sambaung next entry tau. tungggggu.


~abang keladi sembang kencaang kononnya hot sangat ler~

Bersambung.




Read More...

Tiga Perkara untuk Peniaga Dropship


Assalamulaikum semua.

Okay masih lagi dalam mood sembang-sembang kosong, jadi untuk entri kali ini abang keladi nak list kan 3 perkara yang wajib korang ikuti untuk berjaya dalam bisnes sistem dropship ni.


#1. Memilih Produk yang tepat

Korang perlu bijak dalam memilih produk yang mempunyai ramai permintaan dan kadar keuntungan yang menarik. abang keladi ada gak tekankan pada entri sebelum ini, PEMBEKAL or supplier tu penting sangat, sebab, jika korang terperangkap dengan pembekal si kaki penipu, silap-silap nama korang buruk. dan lebih parah,sama-sama diheret ke dalam penjara.

#2. Melakukan pemasaran secara agresif

Melakukan pemasaran dan jualan adalah perkara yang lebih utama. yang pasti key word nyer untuk korang sebagai dropshiper adalah RAJIN dan KOMITMEN dalam berperang pemasaran untuk korang dilihat sebagai penjual yang dipercayai. Korang perlu cari jalan tau, bagaimana caranya untuk menghasilkan jualan berdasarkan kebolehan dan kemampuan yang anda ada. Terus usaha dan terus cari ilmu dan bertindak, jangan putus asa tau.

#3. Berikan perkhidmatan terbaik

Jika sudah mempunyai pelanggan, jagalah mereka sebaiknya, kos untuk mendapatkan pelanggan baru sangat tinggi, jadi fokus untuk membina perhubungan yang baik dengan pelanggan, buat mereka membeli berkali-kali dengan korang.

uh'uh, mood tengah down, jer kan, so, gagah kan diri untuk berkongsi, sudahnya ini lah hasil nya, apa-apa pun abang keladi semabang kosong tapi berisi tau.

~abang keladi terlajak down~ 


Read More...

Sembang abang keladi tentang kelebihan bisnes Dropship

Assalamualikum W.b.t, terima kasih kerana sudi singgah ke blog abang keladi nie, moga anda yang membaca artikel ini terus dan terus berjaya.

Okay, untuk entri kali ini, abang keladi masih dalam mood bersembang @moodmalas, kiranya tak mau terlalu penuh kan kepala hotak nie dengan benda-benda yang memberatkan sangat, jadi abang keladi nak sembang-sembang kosong jer lah, biar ku habaq tentang duniaku untuk mu.

#sentiasa mendongak ke langit untuk mencari idea, ohyeah!!

inilah kesannya kan, kalo nak menulis tanpa ada perancangan main bantai jer, #syok sendiri jer, sudahnya, tetiba jer stuck tak tau apa nak tulis. tapi abang keladi tak mau, tak mau dan tak mau, STOP untuk penuhkan artikel yang berguna untuk adik-adik yang terus setia melekat kat dalam blog ni, so, abang keladi tak nak terus give-up, abang keladi mesti bangkit dan kuat untuk gagah menjadi seorang penulis blog yang berjaya.

oriate der!!, tak mau buang masa' lah, hari ni nak sembang pasal apakah kelebihan kita join bisnes dropship ni. ewahhhh!!. memang cantik uollz, semua girlz, or boboyz, sibuk nak join bisnes dropship ni, kononnya mudah ler sangat, tapi memang mudah, cuma kena kerja kuat sikit lah, baru boleh kutib hasil nyer. so, abang keladi yang terlajak hot ni, senagaja simpulkan topik level budak-budak tabika ni, ada yang nak membangkang!!, #ada aku kisah,.


Sembang abang keladi tentang kelebihan bisnes Dropship
Bisnes dropship memang banyak kelebihan, cuma kita perlu pandai dalam bab  pemasaran jer, jika ada tempahan kita tak payah nak susah-susah, pergi pejabat pos tu, hanya deal jer dengan pembekal dan beritahu alamat kemana yang nak dihantar barang kita tu.


Kelebihan Bisnes Dropship


#1. Mudah untuk dijalankan

Korang rasa mudah sangat ke bisnes style dropship ni, raasa-rasannya kan boleh ke korang mencapai target RM 2000 sebulan secara konsisten dengan hasil bisnes dropship ni. "Kalau ada kemahuan disitu ada jalan", kalo mereka yang tak tau apa itu Dropship klik (Dropship). KONSEP bisnes sebegini mampu dan praktikal dilakukan oleh sesiapa sahaja. iya. memang tak perlu mempunyai kemahiran teknikal atau ilmu perniagaan yang tinggi. Tetapi perlu pandai daripada segi pemilihan produk yang kena pada target, cari pembekal yang memang sah dan dipercayai, kemudian menjual, menjual dan terus menjual. lepas tu kira duit erk, $$$$$$$$$$$.


#2. Tidak perlukan modal yang tinggi

Bab tak keluar modal tu memang tak boleh percaya 100%, zaman sekarang ni, sekurang-kurangnya, kalo nak jualan gila-gila masyuk, perlu sedikit pelaburan, so kalo korang rasa bisnes ni memang mudah tanpa keluarkan modal, korang SILAP, zaman sekarang ni dropshipper sangat ramai, so tak kan ler setiap masa korang nak publist iklan promo dan , buat scam kat mana-mana tempat online tu, kan kan kan, so, kena labur sikit masa dan duit untuk ILMU, jadi nanti memang betul korang akan rasa bisnes ni Tidak perlu modal yang tinggi. Istilah tak keluar modal yang tinggi adalah daripada sudut tidak perlu menyewa kedai, membeli stok produk, menggaji pekerja dan sebagainya. So, Ingat yer, perlu sedikit pelaburan untuk mewar-warkan produk korang tu kepada umum.

#3. Fokus kepada jualan dan khidmat pelanggan

Abaikan semua perkara berkaitan operasi, penyimpanan stok ataupun perlu beratur di pejabat pos untuk menghantar produk kepada pelanggan. Semuanya akan diuruskan oleh pihak ketiga. Lakukan jualan secara agresif, belajar ilmu pemasaran dan tingkatkan perkhidmatan kepada pelanggan.

#4. Tentukan sendiri keuntungan anda

Bagi sesetengah produk yang tidak mempunyai jenama, korang boleh tentukan sendiri berapakah keuntungan yang ingin anda perolehi. pembekal tidak menetapkan berapakah harga jualan yang anda perlu patuhi. Contohnya, ada produk diberikan harga kos RM20, anda bebas menjualnya dengan pelbagai harga sama ada RM30, RM40 dan mugkin. wow RM 100, tak der orang nak marah, asal korang pandai mengayat.

#5. Sesuai untuk permulaan

Bagi korang yang ada impian yang cukup besar untuk memiliki empayar bisnes sendiri, konsep perniagaan dropship ni sangat ler sesuai untuk dilakukan sebagai permulaan untuk korang bertapak. orang tua dah kata. "belajar dulu merangkak, jangan nak terus berjalan laju". 


hu'uh, itu jer ke kelebihan berbisnes style dropship ni.!!!

Banyak lagi, kalo korang rajin update sendiri lah kat blog korang, rasanya memang banyak wei, untung nyer kalo betul-betul kita keep track bisnes ini.

Okay kesimpulannya, dotdotdot. bukan malas nak tulis, abang keladi terlajak hot ni memang berlagak. okay, yang abang keladi nak habak mai, bisnes ni nak strat memang payah, uhuh, payah uolz, kita ni bukan cik ta erk, tak pun kita ni buka Tuan Fizo Omar, tag jer massege kat Instgram tu, wahhhh, banyak gila viewer or follower, so, memang tak heren dik, nak buat dropship style, confirm-confirm free cost marketing + pulak dengan tarik produk tanpa keluar modal. Fuyoooooo. confirm masyuk. Untuk kita yang tak berapa nak merak kayangan ni kena usaha lebih dan  cari branding nama kita, YUP. kena Branding Personal kita, supaya orang sedar kehadiran kita. ubatnya adalah belajar dan terus belajar bagaimana nak tarik manusia  untuk tengok kita, dan kenal siapa kita. 

Untuk abang keladi, saya nak korang kena saya sebagai abang keladi kuat berangan, tak sedar diri dah tua ganyut uollz.

Wasaalam

~Sembang abang keladi megarut dan merapu, tapi ada isi tau.~




Read More...

Dropship pilihan perniagaan generasi Y

Assalamulaikum dan salam sejahtera, abang keladi membuka bicara, 

Okay, hari ini, dan entri ini jugak, tak mau nak formal sangat, al'maklumlah, otak pown masih membeku, dan terus membeku. kiranya idea tak keluar-keluar, entah apa lah saka yang ada kat diri ini.

Upsss salahkan saka pulak erk!! ini lah orang melayu, ada jer yang nak mengarut cakap-cakap benda yang khurafat tu.

Ermm, kalo dulu-dolu boleh lah kan, kalo bisnes kita ni suram tanpa kedatangan pelanggan, kedai nampak gelap jer, dah mula lah kita fikir bukan-bukan, yup!!!, kononnya ada orang letak. dotdotdot lah, ada orang buat lah, entah macam-macam lagi lah. Tapi kini dah tak jalan lah, nak santau apa ke bendanya, sekarang ni zaman milineum lah, budak-budak dah tak pakai tangkal-tangkal pelaris dah. sistem bisnes pun dah berubah uollz, sekarang ni orang berniaga hanya perlu promosi guna online jer, tak payah nak sibuk-sibuk berkemas stok tak habis paasal kena santau tau, a'ahh, nampak kan, jadi, tangkal pelaris tu letak tepi. yang kena pakai sekarang ni pelaris pemasaran produk dalam medium online. #mediasosial. so, korang yang dah mula berjualan menggunakan media sosial ni memang tak boleh dilabelkan sebagai katak bawah tempurung okay. ayioo tongang terbalik ayat abang keladi tu.

DROPSHIP PILIHAN PERNIAGAAN UNTUK GENERASI Y

Dropship pilihan perniagaan generasi Y
Sistem Dropship


Memang lah best kalo, kita boleh monitar bisnes kita hanya guna laptop dan talian internet jer, tak payah sibuk-sibuk nak ke stor untuk packing lah, simpan lah, entah apa-apa lah, memang serabut kan, tapi sekarang ni budak-budak ni dah bijak sana tau, bisnes yang tak payah nak sakit kan badan, hanya bertemakan sebuah laptop jer, dan ada talian internet, duit berkepol-kepol dalam bank. Aiyoo, kalo siapa yang tak tau istilah DROPSHIP, terjun bangunan yer nak!!.

#istilah duit berkepol-kepol masyuk tu, tak sesuai untuk mereka yang malas tau!!

Topik ni untuk sembang-sembang jer. tak mau serabut kepala. 

kalo ada free nanti abang keladi nak share pasal bagaimana kita nak berjaya dalam sistem dropship ni.

Okay, si remaja purba yang sempat baca entry abang keladi ni faham ke faham sistem dropship tu macam mana.

kalo tak faham meh sini, abang keladi nak habaq mai!!.

SISTEM DROPSHIP :  Tidak memerlukan anda menyimpan stok dan tidak perlu membayar  dulu sebagai modal untuk  barang jualan dan yang penting mempromosikan produk kepada prospek yang ingin mengetahui produk tersebut, jika prospek bersetuju untuk membeli. kita sebagai dropshiper perlu deal harga dengan pembekal, dan setelah bersetuju, urusan jual beli berlaku setelah transaksi dijalankan, iaitu diantara dropshiper dengan pembekal, pelanggan dengan dropshiper, urusan penghantaran pula adalah tanggungjawab pembekal, dropship hanya perlu tunggu tracking number pos, untuk dihantar kepada pelanggan sebagai bukti penghantaran.

Role Penting untuk game bisnes dropship

  1. ada barang
  2. ada suplier
  3. ada medium promosi
  4. ada pelanggan.
okay, anda pulak nak letak kat no berapa erk?

Dalam sistem dropship ni, anda lah yang memainkan watak dalam permainan game ni tau, hello jangan kata sistem bisnes game ni mudah tau, ada yang dah bertahun join bisnes sistem ini, tapi tak naik-naik ke tahap level ejen or stokis tau. erm, silap strategi tulah namanya.

Baik, untuk entri ni, abang keladi tak mau lah , nak cerita panjang lebor pasal bagaimana nak melangkah dengan lebih berjaya menjadi dropship ke tahap founder. wahhhh!!, tak pe nanti abang keladi akan share, tapi kini sekarang saya akan explain satu persatu, point yang saya listkan kat atas tu.

Barang

Hukum jual beli mesti lah kena ada barang, dan barang tersebut mesti memang keperluan manusia tau. yer lah, yuppp, ada yang kata macam ne pulak ada orang jual tahi ayam.!!. ohh, tu pun dikiralah keperluan untuk manusia, tahi ayam tu diorang buat baja pokok-pokok tumbuh hidup subur, kiranya orang yang mengendalikan kebun tu, bukan ker manusia. so, memang kiranyalah apa yang kita nak jual tu mesti memang diingin dan ada permintaan. uhh. konsep bisnes. dropship pulak. uolls perlu tentukan barang apa yang hot kat pasaran sekarang ni. INGAT tau, barang memang banyak, tapi perlu fikir, ada tak pembelinya, mudah kata, tengok trend sekrang ni, sebabnya kita ni akan berhubung sepenuhnya dengan prospek melalui online, so, INGAT yer, kaji dan test market dulu barang tu, jangan nak syok sendiri jer.

Suplier / Pembekal

Okay, yang ini kena berhati-hati. memang katakan barang yang banyak permintaan tu dah ada, kiranya semangat berkobar-kobar ni, lepas tu apa, nak buat erk, tak kan nak display picture jer kan, dah tu kena lah cari pembekal yang ada membekalkan stok seperti yang korang nak jual tu. waktu first abang keladi start menjual dulu, selalu gak stalker kat laman lelong tu, lepas tu buat test market lah, ambik mana-mana  produk yang hot selling, lepas tu, abang keladi yang terlajak excited nak buat duit terus lah promote kat FB Group, kalo ada yang banyak bertanya, maka itu namanya ada permintaan, kemudian strat contact pembekal. tututup, sorry dik kami dah clear stok, semua jual melalui online dibekukan, aiyooo, siapa ler silap erk!!, tu lah pasal pegalaman telah membawa penganjaran, korang nak pilih pembekal pun kena berhati-hati gak tau, takut-takut gua terkono den.

Medium Promosi

Yang ni kan tak payah nak khabo ler, sebabnya, sistem dropship ni more kepada more, nop tak der ler bisnes offline, yer, kalo dulu-dulu erk, rasanya ada stail offline ni, kiranya guna katalog jer, alah takan korang tak perasan, kalo yang dulu-dulu suka tempah name card lah, tempah stiker lah, beli gelang mainan, entah macam-macam, yang guna sistem katalog, wahhh, lepas tempah, kita pulak kan dapat katalog tu. tapi kini, banyak dah guna online, jadi korang harus gunakan sepenuhhnya medium online tu. 

Pelanggan/prospek

Barang yang nak dijual sudah tentu ada yang meminta tau. yer. mesti ada permintaan kalo tidak siapa yang nak jer beli barang kita tu. maka tak leh buat untung lebih-lebih. nak cari pelanggan lah ni memang susah sikit rasanya, kiranya tengok pada produk lahkan, lepas tu, nak-nak kalo produk kita tu terlalu ramai ejen dropship, uhu. memang gigit jari lah kita. sebabnya pelanggan lebih trust orang yang dia kenal menjual, so, adakah dia percaya kat kita tentang barang yang kita jual tu. Hanya peniaga yang mampu menjawabnya.

Kesimpulannya.

abang keladi nak gulung topik ni sampai kat sini jer tau, nanti kalo ada masa saya sambung, okay untuk kesimpulannya, memang best genarasi Y kini, mudah sangat nak start bisnes tau, tanpa Modal lagi tu. tapi, korang jangan lah terlalu terbuai-buai dengan angan-angan mu itu, memang sistem ni sangat mudah nak sertai tapi dalam pada keseronokkan ada jugak kekurangannya, dan kesukarannya tau. yer. bayangkan kalo satu supplier yang korang rasa boleh deal bisnes dengan korang. #hanya korang saja, memang silap tanggap tu. sebabnya, kebiasaanya si founder produk ni akan bukak seramai mana ahli dropship dibawah merekaa tau. yer. memang lagi ramai lagi untung si founder tu, tak payah nak laburkan lebih-lebih untuk promosi, hanya guna ejen jualan dropship jer jenama akan meningkat. so, korang yang baru nak merangkak ni confirm akan tenggelam jika tak ada strategi. ohh yaey!!, betul tu, kalo kita ingat bisnes dropship ni hanya goyang kaki jer, memang kita silap dan terus silap, sebabnya, perniagaan ini pun perlukan startegi dan pelaburan duit untuk kos marketing. jadi jangan anggap bisnes ni macam sekim cepat kaya dan akan membuatkan korang kaya raya hanya sekelip mata. kalo malas confirm tersontot ditengah jalan, bak kata sifu, kita dah tolong bawak kudu tu tempat yang banyak rumput, tapi kita tak boleh nak paksa kuda tu makan rumput. so sendiri makan pengat keladi, sendiri lah kenali hati.

~Sembang dengan abang keladi terlajak hot uollz.~



Read More...

Sembang kosong with abang Keladi

Assalamualaikum semua, terima kasih yer kerana sudi singgah ke teratak abang keladi ni. cehwahh!! abang keladi uollz.

Itulah realiti abang keladi ni tau dalam dunia blog nie, tak habis-habis nak bertukar-tukar niche, kiranya daripada setup blog tahun 2015, sampai lah sekarang ni asyik dengan mengelamunnya, dulu corak penulisan macam tu, kini macam ni, entah lepas ni apa lak erk. Yang best pantang jer, tengok trend semasa, nak jer ikut, yer lah, bila ada jer blogger yang kebabom dengan nichenya tu, mula lah abang keladi yang ganyut ni nak bergayut dengan corak ikut-ikutan tu. aduh!!, sampai bila pun tak kemana kan, sudahnya blog ni dah beberapa bulan menyendiri tanpa khabar berita. 

Bidang penulisan untuk newbie, memang macam tu kot, kiranya kita-kita lah yang belum pandai nak berdiri, #masih merangkak ni memang selalu mengelabah, dan tak istiqamah pada apa yang dirancang, kiranya ikut-ikutan jer. orang yang otai dah kata, "belum dapat MOMENTUM uollz. so abang keladi memang tak salah kan sesiapa, walaupun nak menyalahkan diri sendiri. Aikk!! habis tu nak tunding jari kat siapa pulak?. 

  1. Salahkan pada trend semasa
  2. Salahkan pada Mereka yang terlau cepat mencipta sesuatu yang viral.
Upssss!!! betul ker apa yang abang keladi ni tulis.

Hello bukan tersilap nak, ni cuma gomelan ku tentang topik ini, dalam bidang penulisan blog ada trend setter nye, dulu-dolu, waktu Facebook, tak berapa nak glmaour, kiranya, waktu zaman mark zurkerburg, tengah setup FB untuk group perbincangan member-membernya di kolej. time tu rasannya BLOG ni sangat ler popular. yer dik, dulu-dulu, abang keladi ni pun ada blog tau, kirannya cerita tentang puisi cinta, wahhhh, gila ko nak!!, abang keladi ni memang suka bab-bab cinta cintun ni. sudahnya, sehingga kini ku masih membujang. Tapi kini blog bukan sahaja masih mantap, tetapi menjadi satu keperluan untuk peniaga. yer. blog masih relevan tau, jangan ada yang kata malas lah nak tulis blog. nanti akibatnya. sendiri makan pengat keladi, sendiri ler rasa dihati. owahhh. tulis tajuk tentang Dunia dropship, tapi kenapa abang keladi ni sibuk cerita tentang dunia blog pulak.

Ermmm. itu namanya tektik nak menyerba luas kan jumlah perkataan. dalam pada tak ada idea!!!.

Korang kena lah related kan topik abang keladi tadi dengan trend semasa, faham ke faham ni. nak suruh say Hi, tak boleh dengar lak, maka, senyap jer lahkan. okay, maksud abang keladi ni, uollskan semua tau, zaman sekarang, sangat padat, tambah-tambah, masyarakat ni terlampau ramai, dan tinggi persaigannya,  zaman sekarang ni pulak ekonomi sangat mencabar tau, jadi orang yang bekerja pagi, tak semestinya pulang pada petang hari terus rehat. mereka ada yang jadi peniaga pasar malam dik.

Itu lah realiti sekarang ni, memang gaji tak mencukupi untuk keperluan harian. maka nak ke tidak tetap ada side income. wahh class gitew. abang keladi memang mantap.

Aikk, hilang pulak idea abang keladi time nak menulis ni, hermm, takut pulak korang tak faham apa yang abang maksudkan ni, maklumlah anda yang tengah baca blog ni lagi hebat menulis dan popular daripada abang keladi. so, rasa tak tak faham apa yang nak disampaikan.

okay2, abang keladi tak mau nak panjang-panjangkan lagi penceritaan ni, maklumlah zaman ni zaman hipster so, uollz semua memang nak benda-benda yang ringkas dan padat jer kan, apa yang abang keladi nak inform adalah jikalau korang adik-adik abang keladi semua yang bekrja parttime, Ingat yer, jangan sampai menganggu tugas utama korang, yerlah nanti yang dikejar tak dapat yang dikendong kecicirian, ni pun peringatan untuk abang keladi gak.


So, hari ni, sembang kosong with abang keladi lah yer. 


Read More...
 
 photo cats_zpscdjdlx5h.jpg
COPYRIGHT 2018|www.keladionline.com