Bila Dajjal Bertanya?

PENTAS HALAQAH 2017- BILA DAJJAL BERTANYA? 
🚨🚨🚨

Ambil input-input penting daripada halaqah ini. Jika kita tidak punya masa untuk menonton Pentas Halaqah, cubalah untuk tahu perkara yang dibincangkan. Kita akan RUGI jika diabaikan begitu sahaja. Kerana perkara ini melibatkan diri masing-masing.

*Siapa itu Dajjal?*-Ustaz Dr Danial Zainal Abidin
1) Dajjal itu lelaki, jasim (gemuk),  (sabda Rasulullah)
2) Dajjal itu menyerupai Ibn Kaddhan, lelaki dri bani uzaah (riwayat bukhari dan muslim)
3) Sesungghnya Al Masih Ad Dajjal itu  lelaki, qasirun (pendek), (riwayat  Abu Daud dan ulama')

*Ciri2 dajjal menurut hadith*-Ustaz Dr Danial
1) rambut kerinting
2) kulit kemerahan
3) sebelah matanya buta (kanan)

*Sumber Al-Quran* - Ustaz Ahmad Tirmizi Haji Ali
-perkataan dajjal sendiri tidak terdapat didalam Al-Quran,
Menurut para ulama' ianya satu bentuk penghinaan terhadap dajjal yg begitu dasyat,
-tetapi ada tanda2 didalam Al Quran, surah Ghafir ayat 57, bermaksud "Demi sesungguhnya, pada penciptaan langit dan bumi, adalah lebih hebat dan besar, serta lebih menakjubkan drpd ciptaan an-nas(manusia)"
> perkataan an-nas bermaksud dikhusus kpd dajjal tetapi disebutkan secara berlawanan/umum (tafsir Baghawi)

*makhluk yg bernama dajjal tidak sabar menanti saat ia dibebaskan, pasti akan jelajah ke seluruh tempat diatas muka bumi ini, kecuali Makkah dn Madinah*

*Terdapat 4 soalan penting yg mnjadi kunci kepada situasi dimana kunci tersebut berlaku, dan dajjal pasti akan dilepaskan (riwayat Iman Muslim)* - Ustaz Dr Danial
- Tamim Ad-Dharin menceritakan kepada Rasulullah bahawa beliau bersama tiga rakan beliau bermusafir dilaut, berlayar lalu mereka berada di satu pulau, dipulau itu terdapat satu makhluk hodoh dn menggerunkan. Makhluk itu memperkenalkan namanya Jassasah, lalu memberitahu terdapat seorang lagi diatas sana teringin sangat dan rindu nk berbicara dgn mereka, lalu mereka bergegas kesana. Kemudian makhluk itu, mereka lihat dirantai tangan dn diikat di leher dn kakinya dirantai dibahagian tgh dn di bawah, lalu dia bertanya kepada Tamim Ad-Darin dn sahabat yg lain tentang 4 persoalan (sahih muslim)
1) dia bertanya tentang Nakhli Baisan(pohon kurma di Baisan) adakah masih berbuah? Sahabat berkata; Ya. Dajjal berkata "Tak lama lagi ia tidak akan berbuah lagi"
2) dia bertanya tntg Bukhaira Tiberiah(Tasik Tiberiah) seterusnya berkata air nya akan kering.
3) dia bertanya tntg satu (mata air), adakah masih digunakan utk pertanian ataupun sudah kering? Sahabat berkata; masih ada air utk bertani. Dajjal berdiam
4) dia bertanya Nabi Ummi apa yang sedang dia buat sekarang ketika itu? Sahabat berkata; Baginda dari makkah, kini berada di Yathrib(Madina). Dajjal bertanya lagi "adakah arab memerangi nya?". Sahabat berkata; Ya. Kemudian sahabat berkata, Baginda dpt mengalahkan mereka, sehingga hari ini, mereka taat kepada Baginda.
Lalu dajjal berkata "semua yg kamu ceritakan ini, sudah berlaku ke?". Mereka menjawab "Ya". Dajjal berkata, "baik sekali andaikata mereka taat kepada Nabi Ummi, maka baik sekali". Padahal Dajjal pembawa fitnah yg paling besar.

Pertanyaan itu mengusarkan dan kemudian Tamin menceritakan kepada Rasulullah.

*Kisah ini telah berlaku lebih 1400 tahun lalu, apa kena mengena dengan kita?*
-Hadis itu mengisyaratkan tentang satu perkara besar, apabila tanda2 dajjal yg sebutkan itu menjadi satu realiti, seolah2 rantai dajjal putus, dan dajjal menjenguk keluar (sahih muslim) dia akan mengelilingi dunia selama 40 malam, tiada negeri yg dia tak pergi kecuali Makkah dn Madina.

1) Baisan ini berada di utara Israel, dan memang pohon kurma, tetapi pada tahun 2015, ada kumbang merah, telah menghancurkan semua pohon kurma di Baisan, dan sekarang masih ada, tpi tinggal sedikit kurma. Ia bermaksud sudah dekat dengan era Dajjal.
2) Tasik Tiberiah, bulan September 2016, tiba-tiba nampak seolah-olah sebuah pulau di tengah-tangah tasik itu. Rupanya itu adalah tanah yg sudah kering dan kelihatan sepertj sebuah pulau. Jerusalem pres mengatakan itu, air tasik Tiberiah telah turun 15 inci lebih rendah drpd garisan 'red line' (tahap kritikal). Penyelidikan pada 1 Oktober 2017, laporan nya ialah Yahudi memberitahu tasik Tiberiah is semakin mengering.
3) mata air itu juga berada di selatan Tasik Tiberiah, dan mata air masuk di dari bumi syria menuju ke tasik Tiberiah juga semakin mengering.
4) Rasulullah juga sudah wafat. Maka semua nya yg berlaku bermaksud bahawa era dajjal hampir dengan kita. Ini saat gawat dan apa persiapan kita.

*sumber dari ayat Al-Quran yg memberi bekal kepada kita untuk berlindung dan terselamat daripada situasi tersebut* - Ustaz Ahmad Tirmizi
-Surah Zukhruf ayat 61, bermaksud "Sesungguhnya nabi Isa menjadi tanda kedatangan hari kiamat, maka janganlah kau meraguinya, serta ikutlah petunjukKu (jalan yg lurus)"
-mereka yg beritiqamah akan perintah Allah dn ajaran sunnah, mereka tidak akan bimbang dan berduka cita pada hari orang lain berduka cita. Mudah mudahan kita dijauhkan daripada menjadi pengikut Al-Masih Dajjal.

*sejauh mana kita faham tentang Dajjal dan bagaimana untuk menyiapkan iman yg sihat dan mampu bertahan seandainya dajjal benar-benar keluar* - Ustaz Dr Danial
-org yahudi juga sedang menantikan kehadiran Dajjal
-point penting: Hadis Nabi riwayat Imam Muslim, antara persiapan nya Ialah menghafaz 10 AYAT AWALAN SURAH AL Kahf, bukan hanya membaca tetapi baca dan faham (kalau hanya baca shja, Dajjal ketika itu pasti akan tersenyum), kemudian kita mesti mengamalkan nya. Jadi ketika itu kita ada perisai untuk melawan dajjal. Lantas, 4 awalan ayat tersebut ada jawapannya, menekan 3 aspek formula ilahi,
Ayat 1- kembali kepada Al Quran, manual cara kita nk operasi didunia. Perkataan 'Alhamdulillah' syukurlah kamu kepada ALLAH kerana mengurniakan kamu Al-Quran tiada bengkang bengkok. KEMBALI KEPADA AL QURAN.

Ayat 2 dan 3- Al Quran memberi khabar gembira kpd org yng beramal soleh. Ada ganjaran yg baik2 kemuncaknya syurga drpd Allah. Juga memberi amaran kepada org yg mengatakan tuhan ada anak. Penekanan adalah iman yg betul.

*1) mesti tingkatkn keyakinan dan keimanan.. Jaga IMAN, jika ada keraguan, cari ilmu, belajar, bertanya utk kuatkan keyakinan*
*2) iman sahaja tak cukup, kena ada AMALI. Amal soleh mengikut landasan syariah*
*3) kena ada ilmu yg berteraskan wahyu Allah dan Sunnah*

*makhluk ini tidak membawa khabar gembira, persoalan, adakah Allah kejam kepada kita? yang berada di luar daripada Makkah dan Madina?*

*adakah kita sendiri akan selamat? BENAR-BENAR SELAMAT APABILA BERDEPAN DENGAN DAJJAL PADA SAAT DAN KETIKA ITU?*

Ajakkan insan yg anda sayang, saudara-saudara muslim yg lain untuk membuat persiapan ini dengan cara share ilmu yang dikongsi ini. Forward kepada yang lain untuk dijadikan sebagai amaran dan persiapkan benteng untuk diri masing-masing.

😡*anda akan rugi jika anda hanya SKROLL sahaja*

😍*ambil peluang yang dihidangkan*

Read More...

8 jenis rezeki dari Allah

8 JENIS REZEKI DARI ALLAH

1.Rezeki Yang Telah Dijamin.

‎وَمَا مِن دَابَّةٍ فِي الْأَرْضِ إِلَّا عَلَى اللَّهِ رِزْقُهَا وَيَعْلَمُ مُسْتَقَرَّهَا وَمُسْتَوْدَعَهَا كُلٌّ فِي كِتَابٍ مُّبِينٍ
"Tidak ada satu makhluk melatapun yang bergerak di atas bumi ini yang tidak dijamin ALLAH rezekinya."
(Surah Hud : 6).

2. Rezeki Kerana Usaha.

‎وَأَن لَّيْسَ لِلْإِنسَانِ إِلَّا مَا سَعَى
"Tidaklah manusia mendapatkan apa-apa kecuali apa yang dikerjakannya."
(Surah An-Najm : 39).

3. Rezeki Kerana Bersyukur.

‎لَئِن شَكَرْتُمْ لَأَزِيدَنَّكُمْ وَلَئِن كَفَرْتُمْ إِنَّ عَذَابِي لَشَدِيدٌ
"Sesungguhnya jika kamu bersyukur pasti Kami akan menambah (nikmat) kepadamu."
(Surah Ibrahim : 7).

4. Rezeki Tak Terduga.

‎وَمَن يَتَّقِ اللَّهَ يَجْعَل لَّهُ مَخْرَجًا( ) وَيَرْزُقْهُ مِنْ حَيْثُ لَا يَحْتَسِبُ
"Barangsiapa yang bertakwa kepada ALLAH nescaya Dia akan menjadikan baginya jalan keluar dan memberinya rezeki dari arah yang tidak disangka-sangkanya."
(Surah At-Thalaq : 2-3).

5. Rezeki Kerana Istighfar.

‎فَقُلْتُ اسْتَغْفِرُوا رَبَّكُمْ إِنَّهُ كَانَ غَفَّارًا ( ) يُرْسِلِ السَّمَاءَ عَلَيْكُم مِّدْرَارًا
"Beristighfarlah kepada Tuhanmu, sesungguhnya Dia adalah Maha Pengampun, pasti Dia akan mengirimkan hujan kepadamu dengan lebat, dan memperbanyak harta.”
(Surah Nuh : 10-11).

6. Rezeki Kerana Menikah.

‎وَأَنكِحُوا الْأَيَامَىٰ مِنكُمْ وَالصَّالِحِينَ مِنْ عِبَادِكُمْ وَإِمَائِكُمْ إِن يَكُونُوا فُقَرَاءَ يُغْنِهِمُ اللَّهُ مِن فَضْلِهِ
"Dan nikahkanlah orang-orang yang masih membujang di antara kamu, dan juga orang-orang yang layak dari hamba sahayamu baik laki-laki dan perempuan. Jika mereka miskin, maka ALLAH akan memberikan kecukupan kepada mereka dengan kurnia-Nya."
(Surah An-Nur : 32).

7. Rezeki Kerana Anak.

‎وَلَا تَقْتُلُوا أَوْلَادَكُمْ خَشْيَةَ إِمْلَاقٍ نَّحْنُ نَرْزُقُهُمْ وَإِيَّاكُمْ
"Dan janganlah kamu membunuh anak-anakmu kerana takut miskin. Kamilah yang akan menanggung rezeki mereka dan juga (rezeki) bagimu.”
(Surah Al-Israa' : 31).

8. Rezeki Kerana Sedekah

‎مَّن ذَا الَّذِي يُقْرِضُ اللَّهَ قَرْضًا حَسَنًا فَيُضَاعِفَهُ لَهُ أَضْعَافًا كَثِيرَةً
“Siapakah yang mahu memberi pinjaman kepada ALLAH, pinjaman yang baik (infak & sedekah), maka ALLAH akan melipat gandakan pembayaran kepadanya dengan lipatan yang banyak.”
(Surah Al-Baqarah : 245).

Read More...

Impian hanya impian. Selamat tahun baru 2018

Hai awak semua.  Tak salahkan jika berimpian untuk memiliki aset bernilai 5 juta ringgit Malaysia.  Tapi menjadi berdosa jika niat kita tu ditinggalkan jer tepi almari berkaca tanpa berkunci sebabnya impian kita tu tak der langsung dilihat nilainya.  Biar jer dia berlalu pergi.  Tahun demi tahun bertukar,  impian masih mengunung ditepi almari kaca tak berkunci.
.
Macam tu lah Pakcu.  Setiap kali melihat rumah  banglow impian abang terlajak laris kita tu #datoserialifsyukri confirm meronta-ronta perasaan suatu hari "aku akan capai" tapi akhir nya masih diletakan di tahap yang sama.  Tepi bucu almari berkaca itu.
.
Baiklah kali ini kita mesti berimpian.  Matlamat yang kita tulis diatas sekeping kertas itu mesti ibaratkan seperti hamparan permaidani mewah diimport daripada turkistan.  Lalui ia mesti diletakkan didalam almari kristal berkunci yang bertahta batu berlian dan  disadarkan dengan tongkat emas 999.
.
Maka baru lah,  impian kita tu bukan hanya ditulis tetapi ia mesti dijadikan pembakar semangat untuk teruss bertindak #luarbiasa untuk mencapai impian kita tu.
.
Anda yang membaca post ini adalah insan hebat.  Lebih hebat jika awak SHARE post ini. Yeahhh.  Amin Ya rabb 100x
.
#prubsn
#pakcutakaful

Read More...

Jangan tunggu tua baru terfikir tentang takaful

JANGAN TUNGGU TUA BARU MENYESAL!!!  RUPANYA TAKAFUL TU BUKAN BEBANAN TETAPI KEWAJIBAN.

aikk.. Jangan ler marah, Tua-tua tapi #mudatilljannah nampak cik akak flawless giler kulit dan En abang perhh mantap badan sado siuttt. Macam En norman hakemm, jelouss Pakcu!!.  

Tapi Pakcu just nak share sumthing jer. Kenapa adik-adik  dan remaja kini dan selamanyaa perlu tahu Takaful adalah satu kemestian bukan propa dikemudian hari. Kikiki. Jadi sepatutnya WAJIB bertindakk untuk ada sekurangnya 1 polisi sebagai protect uolssss. 

1. Harga Rendah.

Faktor umur ini jangan memain taw. Impact yang besar kat jumlah caruman bulanan korang tu,  lagi meningkat usia bertambah ler korang punya monthly payment korang. Kopak duit poket aku.  Baru nak beli ipong x. Kehkehkeh. 

2. Risiko Penyakit Rendah.

Abang Sado, Kakak Ramping macam wany menahan rinduuu.  Erkk.  Badan sihat kan.  Tak dee penyakit 3 serangkai lagi tu.  Dah tu!! awett hang lolak lagi. Jangan dah dapat sakit sendi tulang baru lerr terfikir.  alorrr kalo dulu aku dengo cakap si pulan penasihat takaful bajet comel tu.  Confirmm lulus aku punya polisi ni.   

3. Komitmen Rendah.

Yang nie pakcu suka,  pakcu suka.  Sebabnya kalo korang ambik time awal2,  caruman bulanan rendah,  lepas tu korang tak lehh menangis tepi highway tengok member pakai kereta honda civic xxx.  Kikii.  Sebabnya korang pown mampu beli.  Ye la.  Dah takaful protect diri tu murah,  ada saving sikit duit gaji tak banyak leburr kansss.  Maka bergaya lah kita yopp.  

4. Saving Banyak.

Perhhhh.  Lagi ler best.  Win win situasi.  Niat dihati nak ke kota cinta tu. Bawak cik puan isteri comel lotehh berbulan madu. Lepas tu, kalo korang kata Pakcu ni sembang kencang,  tak per,  tapi cer pikir,  tak kansss uolss nak duk menyewa bilik tidurr kat taukehh cina jual ikan jaket jer tu,  tak der perasaan nak buy your own assett kerr.  Nak menagihh kat datok menteri,  confirmmm bertahun lamanya baru reply email.  "Permohonan anda x lulus,  maaf sila guna duit sendiri yer yunk.  So,  kalo korang ambik takaful, ada INVESTMENT LINK. Cer pikir sejenak!!.  Medical card dapat,  simpanan dijamin pown adooo. Maka sapa yg menabung lebih awal, duit dia la yg akan byk dahulu. Yg lambat akan ketinggalan. Bye2 sayonara.

5. Medical Card Secure.

Yang ni pakcu nak explain bagi formal sikit.  Kehkeh. Macam consultant bertauliah giteww. 

"Caj Tabaru' (caj insurans) sememangnya bertambah seiring dgn umur seseorg. Hal ini kerana, makin brtambah umur seseorg, risiko dia utk mghidapi apa2 penyakit makin bertambah. Jika buat insurans waktu dah tua, caj tabaru' pastinya tinggi yakni melebihi drpd 100% harga premium. Savings waktu tu pun terlampau sikit, jadi tak mampu nak cover. So, tendency utk insurans dan medical card lapse amatlah tinggi."

Pesanan dari hatiku yang paling sweet madu lebah gunung fujiyamatomato, korang jangan fikir lelama, setiap yg bernyawa wajar mempunyai insurans takaful sedangkan kenderaan yg xbrnyawa pn ade insurans..kansss jadi Pakcu nak promote cikit. 
 *di PruBSN Takaful, insurans blh dibuat seawal usia anak 14hari taw, so ape tggu lagi? Tak fikir diri awak cer fikir anak awak. 

Nak taw nau nau boleh calling2 Pakcu,erkk wasapp lagi efective yunk.  http://www.wasap.my/60182838810

Bertindak sebelum melepass,  sila SHARE.  Untuk manfaat kita bersama anak cucu.  


#pakcutakaful
#prudentialbsntakaful
Read More...

Amalan sebelum tidur

🌻Cerita ini sangat menarik, tolong luangkan masa 5minit untuk membacanya.

★Suatu hari Rasulullah SAW pernah bersabda kepada Ali ( R.A. ) :

Wahai Ali, lakukanlah 5 perkara ini sebelum kamu tidur...

◆ 1. Berikan sedekah 4000 Dinar, kemudian tidurlah..

◆2. Khatamkan Al Quran, lalu tidurlah..

◆3. Belilah Syurga, lalu tidurlah.

◆4. Perbaikkilah hubungan dua orang  yang tengah berselisih, kemudian kamu tidurlah.

◆5. Tunaikanlah satu kali Haji, lalu tidurlah.

★Ali ( R.A.) pun menjawab, "Ya Rasulallah. Mana mungkin aku boleh melakukan semuanya itu ?

Lalu Nabi ( SAW ) pun menjawab :

◆4 kali membaca Al Fatihah adalah sama nilai dengan sedekah 4,000 Dinar.

◆3 kali membaca surah Al Ikhlas adalah sama nilainya dengan menamatkan bacaan satu Al-Qur'an.

◆3 kali membaca Shalawat adalah sama nilai dgn harga Syurga.

◆10 kali bacaan "Istighfar" adalah sama nilainya dengan menyambung silaturrahim dua orang yg berselisih.

◆4 kali membaca  "Subhanallah,Alhamdulillah, Laa ilaaha ilallah, Allahu Akbar" adalah sama dengan menunaikan satu kali Haji.

★Lalu Ali (R.A.) pun berkata, "Ya Rasulallah SAW! Kini aku akan menjalankan semua nasihatmu itu sebelum aku masuk tidur...

★Hanya perlu masa kurang 5 minit untuk melaksanakannya,
namun lihatlah semua kebaikan amalan yg Anda akan perolehi...

★Untuk mengingatkan Anda akan amalan ini, cara termudah adalah dengan menuliskan kesemua zikir tsbt dlm sehelai kertas untuk dibaca sebelum tidur & sesuai jg utk ditampalkan dekat tempat tidur supaya Anda tak lupa untuk membacanya 😊....
Dan tentu saja, dengan niat kerana Allah SWT....

🌻Indahnya jika Anda blh hebahkan tulisan ini kpd seramai Muslim yang Anda kenal kerana jika atas usaha Anda seseorang itu dpt menjalankan amalan2 ini, maka Anda pun akan menerima pahala dan kebaikannya .. InsyaALLAH.
     Aamiin...YaRobbal 'Aalamiin...

🌻Surah Al- Fatihah utk melindungi Anda dari kemurkaan Allah

🌻 Surah Yaasin utk melindungi Anda dari kehausan pada hari pengadilan.

🌻Surah Waaqi'ah utk melindungi Anda dari kefakiran dan kelaparan.

🌻Surah Al-Mulk utk melindungi Anda dari azab kubur.

🌻Surat Al-Kautsar utk melindungi Anda dari kejahatan musuh.

🌻Surat Al-Kaafiruun utk melindungi Anda dari kekafiran pd saat ajal menjemput Anda.

🌻Surat Al-Ikhlaas utk melindungi Anda dari kemunafikan.

🌻Surat Al-Falaq utk melindungi Anda dari merbahaya.

🌻Surat An-Naas utk melindungi Anda dari fikiran jahat.

🌻Saran⚠ Jangan tunggu lagi....Kirimlah pesanan ini kpd sahabat handai Anda sekarang & semoga memperolehi keberkatan dari Allah SWT..

"Aamiin Yaa  Robbal Aalamiin "

🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸🌺

Read More...

Al aqsa dijajah sepenuhnya

Secara rasminya Donald Trump mengumumkan Baitul Maqdis sebagai ibu Kota Israel

Penaklukan Baitulmuqaddis
“ Daripada Auf b. Malik r.a., katanya, "Rasulullah S.A.W telah bersabda:"Aku menghitung enam perkara menjelang hari kiamat." Baginda menyebutkan satu daripadanya, iaitu penaklukan Baitulmuqaddis." - Sahih Bukhari[1]

Allahuakbar, penghujung dunia semakin dekat. Perbanyakkan ibadah kepada Allah dan banyakkan membaca Surah Al Kahfi setiap hari jumaat. Jika tidak mampu membaca habis, baca lah 10 ayat terawal dan 10 ayat terakhir.

Sebarkan, mungkin ini merupakan saham akhirat untuk membantu kita di akhirat kelak. Dari Allah kita datang dari Allah juga kita dikembalikan.

===

*AL-AQSA DIJAJAH SEPENUHNYA* 😱😰😭

Sebentar tadi Jabatan Waqaf Al-Quds mengumumkan bahawa ia telah hilang kawalan sepenuhnya ke atas Masjid Al-Aqsa.
*Kini tiada kedengaran azan, tiada imam solat dan tiada makmum*😭😭😭😭😭😭😭😭

اللهم بحق لا إله إلا الله، وثقلها في الميزان، وبكل أسمائك الحسنى وعظمتها، يا من يقول للشيء كن فيكون، أسألك أن تنزل على الأقصى من جنودك وملائكتك من يدافعون عنه، كما أرسلت من قبل الطير الأبابيل، التي قضت على أبرهة، برحمتك يا أرحم الراحمين...
"Ya Allah, dengan kebenaran Lailahaillallah, dan beratnya ia di timbangan Akhirat nanti, dengan semua namaMu yang baik dan agung. Wahai Tuhan yang jika Dia berkata untuk sesuatu "Jadilah" maka ia terus terjadi. Kami memohon agar Engkau menurunkan tentera² dan para malaikat Mu untuk mempertahankan Al-Aqsa, sepertimana Engkau pernah mengutuskan burung² Ababil yang memusnahkan Abrahah. Ya Allah dengan rahmatMu wahai Tuhan Yang Maha Merahmati ..."

آمِيّنْ  آمِيّنْ  آمِيّنْ  يَا رَبَّ العَـــالَمِيْن

Kredit : Us. Abdul Halim Abdullah
24 Julai 2017

*Untuk sampai kepada 1 juta orang di alam maya, mohon setiap orang yang membaca mesej ini untuk FORWARD perkara ini. Moga Allah rahmati kita semua*

HasbunAllah Wani'mal Wakeel

*Ayuh Bangkit!*

Trump umum kedutaan US di Tel Aviv, Israel akan dipindahkan ke Jerusalam (Baitul Maqdis)  dan Jerusalem akan ditukar menjadi ibu negara Israel.

Esok (selepas solat Jumaat) kita akan berdemonstrasi dihadapan Kedutaan US, Kuala Lumpur. Solat Jumaat di Masjid Tabung Haji.

[Sebarkan] *FAKTA:*

♣ *ISRAEL* menerima bantuan daripada *rakyat malaysia* sebanyak *RM230,000.00* setiap hari melalui pembelian set *RM 5.90 di McD MALAYSIA.*

♣ *McD MALAYSIA* menghantar sebanyak *RM 80.4juta* setahun *ke PUSAT McD di USA,* dan wang itu telah disalurkan ke tabung *ISRAEL.* Masyarakat *Malaysia* kalau ada keperikemanusiaan, *TOLONG COPY PASTE* & Jom *Boikot Berterusan!!!*

♣ *Amanat Perdana Menteri Palestin:*
"Kami tidak meminta kamu datang bersama2 kami *mengangkat senjata* kerana kami sentiasa bersedia disini utk mempertahankan tanah *umat Islam,* tetapi kami hanya meminta dari *kamu doa* kerana *doa lah senjata* paling hebat yg tidak ada pada *orang kafir.*
Selain itu bantulah apa saja yg kamu termampu dan tolong *sebarkan tentang kami kpd semua umat Islam.*

♣ Kerana kami *terkepung* utk memberitahu *kepada dunia.*

♣ "Jika itu juga tidak mampu kamu lakukan bagaimana kamu hendak menjawab *dihadapan Allah kelak?".*
Sila sebarkan jika *anda peduli.*

♣ *Hj. Nazri Deraman, Pengerusi Cakna Palestin.*

♣ Ambil masa lebih kurang *5 minit* utk sebarkn *msg ini* supaya kita boleh menjawab soalan dari *Allah s.w.t* apabila ditanya apa yg *kita buat... In Shaa'Allah..*
Harap anda tidak membiarkan *msg* berhenti disini sahaja .
★ Untuk peringatan sebab kita *kadang-kadang lupa.*
★Sebarkan... *Demi Islam.....*

MOHON DOA

Khabar dr Ust Nazer (Thoha Travel) bersama Jemaahnya di Medina 3 jam yg lalu
Melalui FB nya
Salam untuk semua kaum muslim.
Palestine dikepung oleh pasukan Israel.
Israel akan melakukan serangan darat ke Gaza (spt juga diberitakan RCTI pkl 16.00)..

Pemimpin Hizbullah, Syed Hasan Nasrallah minta semua muslim utk dg ikhlas membaca surah al-Baqarah ayat 26-27 dan surah Yunus ayat 85,86,88 malam ini..

Tolong sebarkan forward kpd seluruh umat Islam.. bhw saudara seagama telah dikepung &  keadaan amat dahsyat.
Itu Saja JIHAD kita.... minta tolong dgn sangat kpd sahabat2 sebarkan seluas mungkin....Labbaika Allahuma Labbaika .. minta tolong dgn sangat kpd sahabat2 sebarkan seluas mungkin...maaf untuk yg non muslim Indonesia

Yahudi akan menyerang darat mlm ini  Kasihan saudara kita umat Islam, kita berdoa utk keselamatan atas rencana Israel  utk menyerang dlm masa 24jam.

La illaha illa Anta Subhanaka Inni Kuntum Minazzaalimin.

Please foward to all of our friends...
even if U'll not pray, just FORWARD

Astaghfirullah!
   3x
*Hasbunallahu wa ni'imal wakil.
*Hasbunallahu wa ni'imal wakil.
*Hasbunallahu wa ni'imal wakil.
*Hasbunallahu wa ni'imal wakil.
*Hasbunallahu wa ni'imal wakil.
*Hasbunallahu wa ni'imal wakil.
*Hasbunallahu wa ni'imal wakil (7x)

...walaupun tak baca doa, forwardkan message ini
Selesai membaca tolong forward, krn dlm bbrp menit, berjuta org akan membaca...

Subhanallah.
Read More...

Melatih Hati agar tenang

🌹MELATIH HATI AGAR TENANG

💛Ketika merasa sunyi BERZIKIRLAH kerana ALLAH Maha Mendengar

❤Ketika merasa gembira BERSYUKURLAH kerana ALLAH Maha Memberi

💚Ketika marah BERISTIGHFARLAH kerana ALLAH Maha Pemaaf

💛Ketika merasa sedih BERSUJUDLAH kerana ALLAH Maha Pengasih

❤Terkadang ALLAH memberi apa yang kita perlu bukan apa yang kita mahu kerana Allah Maha Tahu apa yang terbaik

💚ALLAH itu Maha Adil juga Maha Penyayang. Segala yang berlaku akan ada hikmahnya

💖Latih hati untuk PERPRASANGKA BAIK terhadap ALLAH

💟Latih hati untuk BERGANTUNG KEPADA ALLAH bukan kepada manusia

💖Latih hati untuk BERSYUKUR, Insha ALLAH kita bahagia

💟Latih hati untuk MEMINTA MAAF dan MEMAAFKAN, Insha ALLAH keresahan sirna

😎Semoga Kita Semua dapat meng-Amalkan nya.
Insha ALLAH hidup akan tenang...

Read More...

Biodata Rasulullah S.A.W

*BIODATA RASULULLAH S.A.W*


๐Ÿ–Œ *Nama* : _Muhammad bin Abdullah bin Abdul Muttalibs bin Hashim_.

๐Ÿ–Œ *Tarikh lahir :* _Subuh hari Isnin, 12 Rabiulawal_ bersamaan 20 April 571
Masehi (dikenali sebagai Tahun Gajah; sempena peristiwa tentera bergajah
Abrahah yang menyerang kota Kaabah)

๐Ÿ–Œ *Tempat lahir* : Di rumah Abu Talib, Makkah Al-Mukarramah.
๐Ÿ–Œ *Nama bapa* : Abdullah bin Abdul Muttalib bin Hashim.
๐Ÿ–Œ *Nama ibu* : Aminah binti Wahab bin Abdul Manaf.
๐Ÿ–Œ *Pengasuh pertama* : Barakah Al-Habsyiyyah (digelar Ummu Aiman. Hamba
perempuan bapa Rasulullah SAW).
๐Ÿ–Œ *Ibu susu pertama* : Thuwaibah (hamba perempuan Abu Lahab).
๐Ÿ–Œ *Ibu susu kedua* : Halimah binti Abu Zuaib As-Saadiah (lebih dikenali
Halimah As-Saadiah. Suaminya bernama Abu Kabsyah).

 *USIA 5 TAHUN*

๐Ÿ’“ _Peristiwa pembelahan dada Rasulullah SAW yang dilakukan oleh dua malaikat_
untuk mengeluarkan bahagian syaitan yang wujud di dalam hatinya.

 *USIA 6 TAHUN*

๐Ÿ’“ _Ibunya Aminah binti Wahab ditimpa sakit dan meninggal dunia_ di Al-Abwa '
(sebuah kampung yang terletak di antara Makkah dan Madina, baginda dipelihara oleh Ummu Aiman (hamba perempuan bapa Rasulullah SAW)
dan dibiayai oleh datuknya Abdul Muttalib.

 *USIA 8 TAHUN*

๐Ÿ’“ _Datuknya, Abdul Muttalib pula meninggal dunia_.
Baginda dipelihara pula oleh bapa saudaranya, Abu Talib.

 *USIA 9 TAHUN* (Setengah riwayat mengatakan pada usia 12 tahun).

๐Ÿ’“Bersama bapa saudaranya, Abu Talib bermusafir ke Syam atas urusan
perniagaan.

๐Ÿ’“Di kota Busra, negeri Syam, seorang pendita Nasrani bernama Bahira
(Buhaira) telah bertemu ketua-ketua rombongan untuk menceritakan tentang
pengutusan seorang nabi di kalangan bangsa Arab yang akan lahir pada masa
itu.

 *USIA 20 TAHUN*

๐Ÿ’“Terlibat dalam peperangan Fijar . Ibnu Hisyam di dalam kitab ' Sirah ' ,
jilid1, halaman 184-187 menyatakan pada ketika itu usia Muhammad SAW ialah
14 atau 15 tahun. Baginda menyertai peperangan itu beberapa hari dan
berperanan mengumpulkan anak-anak panah sahaja.

๐Ÿ’“Menyaksikan ' perjanjian Al-Fudhul ' ; perjanjian damai untuk memberi
pertolongan kepada orang yang dizalimi di Makkah.

*USIA 25 TAHUN*

๐Ÿ’“Bermusafir kali kedua ke Syam atas urusan perniagaan barangan Khadijah
binti Khuwailid Al-Asadiyah.

๐Ÿ’“Perjalanan ke Syam ditemani oleh Maisarah; lelaki suruhan Khadijah.

๐Ÿ’“Baginda SAW bersama-sama Abu Talib dan beberapa orang bapa saudaranya
yang lain pergi berjumpa Amru bin Asad (bapa saudara Khadijah) untuk
meminang Khadijah yang berusia 40 tahun ketika itu.

๐Ÿ’“Mas kahwin baginda kepada Khadijah adalah sebanyak 500 dirham.

 *USIA 35 TAHUN*

๐Ÿ’“Banjir besar melanda Makkah dan meruntuhkan dinding Kaabah.

๐Ÿ’“Pembinaan semula Kaabah dilakukan oleh pembesar-pembesar dan penduduk
Makkah.

๐Ÿ’“Rasulullah SAW diberi kemuliaan untuk meletakkan ' Hajarul-Aswad ' ke
tempat asal dan sekaligus meredakan pertelingkahan berhubung perletakan
batu tersebut.

 *USIA 40 TAHUN*

๐Ÿ’“Menerima wahyu di gua Hira ' sebagai perlantikan menjadi Nabi dan Rasul
akhir zaman.

*USIA 53 TAHUN*

๐Ÿ’“Berhijrah ke Madinah Al-Munawwarah dengan ditemani oleh Saidina Abu Bakar
Al-Siddiq.

๐Ÿ’“Sampai ke Madinah pada tanggal 12 Rabiulawal/ 24 September 622M.

*USIA 63 TAHUN*

๐Ÿ’“Kewafatan Rasulullah SAW di Madinah Al-Munawwarah pada hari Isnin, 12
Rabiulawal tahun 11Hijrah/ 8 Jun 632 Masihi.

*ISTERI-ISTERI RASULULLAH SAW*

๐Ÿ’š Khadijah Binti Khuwailid.
๐Ÿ’šSaudah Binti Zam'ah.
๐Ÿ’šAisyah Binti Abu Bakar (anak Saidina Abu Bakar).
๐Ÿ’šHafsah binti ' Umar (anak Saidina ' Umar bin Al-Khattab).
๐Ÿ’šUmmi Habibah Binti Abu Sufyan.
๐Ÿ’šHindun Binti Umaiyah (digelar Ummi Salamah).
๐Ÿ’šZainab Binti Jahsy.
๐Ÿ’š Maimunah Binti Harith.
๐Ÿ’š Safiyah Binti Huyai bin Akhtab.
๐Ÿ’š Zainab Binti Khuzaimah (digelar ' Ummu Al-Masakin ' ; Ibu Orang Miskin).

*ANAK-ANAK RASULULLAH SAW*

1.๐Ÿ’œ Qasim
2.๐Ÿ’œAbdullah
3.๐Ÿ’œ Ibrahim
4. ๐Ÿ’œZainab
5.๐Ÿ’œ Ruqaiyah
6.๐Ÿ’œUmmi Kalthum
7.๐Ÿ’œFatimah Al-Zahra '

*ANAK TIRI RASULULLAH SAW*

๐Ÿ’™Halah bin Hind bin Habbasy bin Zurarah al-Tamimi (anak kepada Saidatina
Khadijah bersama Hind bin Habbasy. Ketika berkahwin dengan Rasulullah,
Khadijah adalah seorang janda).

*SAUDARA SESUSU RASULULLAH SAW*

*_IBU SUSUAN/SAUDARA SUSUAN_*
1. Thuwaibah 1. Hamzah
2. Abu Salamah Abdullah bin Abdul Asad

*_SAUDARA SUSUAN_*
1. Halimah Al-Saidiyyah 1. Abu Sufyan bin Harith bin Abdul Mutallib
2. Abdullah bin Harith bin Abdul ' Uzza
3. Syaima ' binti Harith bin Abdul ' Uzza
4. ' Aisyah binti Harith bin abdul ' Uzza

*BAPA DAN IBU SAUDARA RASULULLAH SAW*
( _ANAK-ANAK KEPADA ABDUL MUTTALIB_)

1. Al-Harith
2. Muqawwam
3. Zubair
4. Hamzah ***
5. Al-Abbas ***
6. Abu Talib
7. Abu Lahab (nama asalnya Abdul Uzza)
8. Abdul Ka ' bah
9. Hijl
10. Dhirar
11. Umaimah
12. Al-Bidha (Ummu Hakim)
13. Atiqah ##
14. Arwa ##
15. Umaimah
16. Barrah
17. Safiyah (ibu kepada Zubair Al-Awwam) ***

*** Sempat masuk Islam.
## Ulama berselisih pendapat tentang Islamnya.

*Sabda Rasulullah SAW:*
_"Sesiapa yang menghidupkan sunnahku, maka sesungguhnya dia telah mencintai aku_.  _Dan sesiapa yang mencintai aku nescaya dia bersama-samaku di dalam_
_syurga"_ (Riwayat Al-Sajary daripada Anas )

ุงู„ู„ู‡ู… ุตู„ู‰ ุนู„ู‰ ุณูŠุฏู†ุง ู…ุญู…ุฏ ูˆุนู„ู‰ ุขู„ู‡ ูˆุงุตุญุงุจู‡ ูˆุณู„ู…

Nabi Muhammad SAW - Manusia agong

 *KENALI NABI MUHAMMAD S.A.W. SECARA LAHIRIAH*

๐Ÿ’“Begitu indahnya sifat fizikal
Baginda, sehinggakan seorang ulama Yahudi yang pada pertama kalinya bersua
muka dengan Baginda lantas melafazkan keIslaman dan mengaku akan kebenaran
apa yang disampaikan oleh Baginda.

_Di antara kata-kata apresiasi para sahabat ialah:_

๐Ÿ’ž Aku belum pernah melihat lelaki yang sekacak Rasulullah saw..

๐Ÿ’žAku melihat cahaya dari lidahnya.

๐Ÿ’ž Seandainya kamu melihat Baginda, seolah-olah kamu melihat matahari
terbit.

๐Ÿ’ž Rasulullah jauh lebih cantik dari sinaran bulan.

๐Ÿ’žRasulullah umpama matahari yang bersinar.

๐Ÿ’ž Aku belum pernah melihat lelaki setampan Rasulullah.

๐Ÿ’ž Apabila Rasulullah berasa gembira, wajahnya bercahaya spt bulan purnama.

๐Ÿ’ž Kali pertama memandangnya sudah pasti akan terpesona.

๐Ÿ’ž Wajahnya tidak bulat tetapi lebih cenderung kepada bulat.

๐Ÿ’ž Wajahnya seperti bulan purnama.

๐Ÿ’ž Dahi baginda luas, raut kening tebal, terpisah di tengahnya.

๐Ÿ’žUrat darah kelihatan di antara dua kening dan nampak semakin jelas semasa
marah.

๐Ÿ’ž Mata baginda hitam dengan bulu mata yang panjang.

๐Ÿ’ž Garis-garis merah di bahagian putih mata, luas kelopaknya, kebiruan asli
di bahagian sudut.

๐Ÿ’žHidungnya agak mancung, bercahaya penuh misteri, kelihatan luas sekali
pertama kali melihatnya.

๐Ÿ’žMulut baginda sederhana luas dan cantik.

๐Ÿ’ž Giginya kecil dan bercahaya, indah tersusun, renggang di bahagian depan.

๐Ÿ’žApabila berkata-kata, cahaya kelihatan memancar dari giginya.

๐Ÿ’žJanggutnya penuh dan tebal menawan.

๐Ÿ’žLehernya kecil dan panjang, terbentuk dengan cantik seperti arca.

๐Ÿ’ž Warna lehernya putih seperti perak, sangat indah.

๐Ÿ’žKepalanya besar tapi terlalu elok bentuknya.

๐Ÿ’žRambutnya sedikit ikal.

๐Ÿ’ž Rambutnya tebal kdg-kdg menyentuh pangkal telinga dan kdg-kdg mencecah
bahu tapi disisir rapi.

๐Ÿ’ž Rambutnya terbelah di tengah.

๐Ÿ’žDi tubuhnya tidak banyak rambut kecuali satu garisan rambut menganjur
dari dada ke pusat.

๐Ÿ’žDadanya bidang dan selaras dgn perut. Luas bidang antara kedua bahunya
lebih drpd biasa.

๐Ÿ’žSeimbang antara kedua bahunya.

๐Ÿ’žPergelangan tangannya lebar, lebar tapak tangannya, jarinya juga besar
dan tersusun dgn cantik.

๐Ÿ’žTapak tangannya bagaikan sutera yang lembut.

๐Ÿ’žPerut betisnya tidak lembut tetapi cantik.

๐Ÿ’ž Kakinya berisi, tapak kakinya terlalu licin sehingga tidak melekat air.

๐Ÿ’žTerlalu sedikit daging di bahagian tumit kakinya.

๐Ÿ’žWarna kulitnya tidak putih spt kapur atau coklat tapi campuran coklat dan
putih.

๐Ÿ’žWarna putihnya lebih banyak.

๐Ÿ’žWarna kulit baginda putih kemerah-merahan.

๐Ÿ’žWarna kulitnya putih tapi sihat.

๐Ÿ’žKulitnya putih lagi bercahaya.

๐Ÿ’ž Binaan badannya sempurna, tulang-temulangnya besar dan kukuh.

๐Ÿ’ž Badannya tidak gemuk.

๐Ÿ’žBadannya tidak tinggi dan tidak pula rendah, kecil tapi berukuran
sederhana lagi kacak.

๐Ÿ’ž Perutnya tidak buncit.

๐Ÿ’ž Badannya cenderung kepada tinggi, semasa berada di kalangan org ramai
baginda kelihatan lebih tinggi drpd mereka.

 *KESIMPULANNYA* :
Nabi Muhammad sa.w adalah manusia agung yang ideal dan sebaik-baik contoh
sepanjang zaman.

Baginda adalah semulia-mulia insan di dunia.

*Catatan :*
_Boleh Kirim kepada yang lain lainnya Untuk mengenal Beliau  dan mencintainya_

 Sambut Bulan Maulud dengan Sholawat
๐Ÿ’žุงู„ّู„ู‡ُู…َّ ุตَู„ِّ๐Ÿ’ž
   ๐Ÿ“ุนَู„َู‰ ุณَูŠِّุฏِู†َุง๐Ÿ“
             ๐Ÿ’žู…ُุญَู…َّุฏٍ ๐Ÿ’ž
                 ๐Ÿ“ูˆَุนَู„َู‰ ุขู„ِู‡ِ ๐Ÿ“
                    ๐Ÿ’žูˆَุตَุญْุจِู‡ِ๐Ÿ’žَ
                ๐Ÿ“ุฃَุฌْู…َุนْูŠْู†َ๐Ÿ“
๐Ÿ’žุงู„ّู„ู‡ُู…َّ ุตَู„ِّ๐Ÿ’ž
   ๐Ÿ“ุนَู„َู‰ ุณَูŠِّุฏِู†َุง๐Ÿ“
             ๐Ÿ’žู…ُุญَู…َّุฏٍ ๐Ÿ’ž
                 ๐Ÿ“ูˆَุนَู„َู‰ ุขู„ِู‡ِ ๐Ÿ“
                    ๐Ÿ’žูˆَุตَุญْุจِู‡ِ๐Ÿ’žَ
                ๐Ÿ“ุฃَุฌْู…َุนْูŠْู†َ๐Ÿ“
๐Ÿ’žุงู„ّู„ู‡ُู…َّ ุตَู„ِّ๐Ÿ’ž
   ๐Ÿ“ุนَู„َู‰ ุณَูŠِّุฏِู†َุง๐Ÿ“
             ๐Ÿ’žู…ُุญَู…َّุฏٍ ๐Ÿ’ž
                 ๐Ÿ“ูˆَุนَู„َู‰ ุขู„ِู‡ِ ๐Ÿ“
                    ๐Ÿ’žูˆَุตَุญْุจِู‡ِ๐Ÿ’žَ
                ๐Ÿ“ุฃَุฌْู…َุนْูŠْู†َ๐Ÿ“
๐Ÿ’žุงู„ّู„ู‡ُู…َّ ุตَู„ِّ๐Ÿ’ž
   ๐Ÿ“ุนَู„َู‰ ุณَูŠِّุฏِู†َุง๐Ÿ“
             ๐Ÿ’žู…ُุญَู…َّุฏٍ ๐Ÿ’ž
                 ๐Ÿ“ูˆَุนَู„َู‰ ุขู„ِู‡ِ ๐Ÿ“
                    ๐Ÿ’žูˆَุตَุญْุจِู‡ِ๐Ÿ’žَ
                ๐Ÿ“ุฃَุฌْู…َุนْูŠْู†َ๐Ÿ“
๐Ÿ’žุงู„ّู„ู‡ُู…َّ ุตَู„ِّ๐Ÿ’ž
   ๐Ÿ“ุนَู„َู‰ ุณَูŠِّุฏِู†َุง๐Ÿ“
             ๐Ÿ’žู…ُุญَู…َّุฏٍ ๐Ÿ’ž
                 ๐Ÿ“ูˆَุนَู„َู‰ ุขู„ِู‡ِ ๐Ÿ“
                    ๐Ÿ’žูˆَุตَุญْุจِู‡ِ๐Ÿ’žَ
                ๐Ÿ“ุฃَุฌْู…َุนْูŠْู†َ๐Ÿ“
๐Ÿ’žุงู„ّู„ู‡ُู…َّ ุตَู„ِّ๐Ÿ’ž
   ๐Ÿ“ุนَู„َู‰ ุณَูŠِّุฏِู†َุง๐Ÿ“
             ๐Ÿ’žู…ُุญَู…َّุฏٍ ๐Ÿ’ž
                 ๐Ÿ“ูˆَุนَู„َู‰ ุขู„ِู‡ِ ๐Ÿ“
                    ๐Ÿ’žูˆَุตَุญْุจِู‡ِ๐Ÿ’žَ
                ๐Ÿ“ุฃَุฌْู…َุนْูŠْู†َ๐Ÿ“
๐Ÿ’žุงู„ّู„ู‡ُู…َّ ุตَู„ِّ๐Ÿ’ž
   ๐Ÿ“ุนَู„َู‰ ุณَูŠِّุฏِู†َุง๐Ÿ“
             ๐Ÿ’žู…ُุญَู…َّุฏٍ ๐Ÿ’ž
                 ๐Ÿ“ูˆَุนَู„َู‰ ุขู„ِู‡ِ ๐Ÿ“
                    ๐Ÿ’žูˆَุตَุญْุจِู‡ِ๐Ÿ’žَ
                ๐Ÿ“ุฃَุฌْู…َุนْูŠْู†َ๐Ÿ“
๐Ÿ’žุงู„ّู„ู‡ُู…َّ ุตَู„ِّ๐Ÿ’ž
   ๐Ÿ“ุนَู„َู‰ ุณَูŠِّุฏِู†َุง๐Ÿ“
             ๐Ÿ’žู…ُุญَู…َّุฏٍ ๐Ÿ’ž
                 ๐Ÿ“ูˆَุนَู„َู‰ ุขู„ِู‡ِ ๐Ÿ“
                    ๐Ÿ’žูˆَุตَุญْุจِู‡ِ๐Ÿ’žَ
                ๐Ÿ“ุฃَุฌْู…َุนْูŠْู†َ๐Ÿ“
๐Ÿ’žุงู„ّู„ู‡ُู…َّ ุตَู„ِّ๐Ÿ’ž
   ๐Ÿ“ุนَู„َู‰ ุณَูŠِّุฏِู†َุง๐Ÿ“
             ๐Ÿ’žู…ُุญَู…َّุฏٍ ๐Ÿ’ž
                 ๐Ÿ“ูˆَุนَู„َู‰ ุขู„ِู‡ِ ๐Ÿ“
                    ๐Ÿ’žูˆَุตَุญْุจِู‡ِ๐Ÿ’žَ
                ๐Ÿ“ุฃَุฌْู…َุนْูŠْู†َ๐Ÿ“
๐Ÿ’žุงู„ّู„ู‡ُู…َّ ุตَู„ِّ๐Ÿ’ž
   ๐Ÿ“ุนَู„َู‰ ุณَูŠِّุฏِู†َุง๐Ÿ“
             ๐Ÿ’žู…ُุญَู…َّุฏٍ ๐Ÿ’ž
                 ๐Ÿ“ูˆَุนَู„َู‰ ุขู„ِู‡ِ ๐Ÿ“
                    ๐Ÿ’žูˆَุตَุญْุจِู‡ِ๐Ÿ’žَ
                ๐Ÿ“ุฃَุฌْู…َุนْูŠْู†َ๐Ÿ“

Kirimkan ke semua contact. Anda akan membuat beribu-ribu & bahkan berjuta-juta orang bershalawat atas Junjungan kita Nabi Muhammad SAW.
Read More...
 
 photo cats_zpscdjdlx5h.jpg
COPYRIGHT 2018|www.keladionline.com