April fool bahana Akidah

Bulan April telah hampir tiba tidak lama lagi, ada suatu sambutan jahiliah yang patut kita waspada bersama sebagai seorang Muslim; 1 April sebagai hari April Fool.

April Fool sendiri adalah hari di mana orang ramai diperbolehkan untuk menipu dan berbohong kepada orang lain.

Tapi tahukah Anda apakah April Fool itu sebenarnya?

Sebenarnya, April Fool adalah sebuah perayaan hari kemenangan atas terbunuhnya ribuan umat Islam Sepanyol oleh tentera salib yang dilakukan dengan cara-cara penipuan.

Sebab itulah, mereka merayakan April Fool dengan cara menghalalkan penipuan dan kebohongan walau dibungkus dengan dalih sekadar hiburan atau gurauan sahaja.

Biasanya orang akan menjawab bahawa April Fool—yang hanya berlaku pada tanggal 1 April—adalah hari di mana kita boleh  sahaja menipu rakan, orang tua, saudara, atau orang lain, dan yang terkena tidak boleh marah atau emosi ketika sedar bahawa dirinya telah menjadi sasaran April Fool.

Biasanya mangsa penipuan, jika sudah sedar terkena April Fool, maka dirinya juga akan tertawa atau membebel, dan tidak marah secara serius. 

Walaupun belum sepopular perayaan tahun baru atau Valentine’s Day, budaya April Fool dalam dua dekad terakhir memperlihatkan kecenderungan yang makin menebal didalam masyarakat kita. Terutama di kalangan anak muda.

Bukan mustahil pula, suatu masa nanti akan meluas ke masyarakat yang tinggal di kampung-kampung dan pedalaman.

Ironiknya, masyarakat dengan mudah meniru kebudayaan Barat ini tanpa menyiasatnya terlebih dahulu, apakah budaya itu baik atau tidak, bermanfaat atau sebaliknya.

Perayaan April Fool sebenarnya bermula dari suatu tragedi besar yang sangat menyedihkan dan memilukan. April Fool, berasal dari satu episod sejarah Muslim Sepanyol di tahun 1487 M, atau bertepatan dengan 892 H.

Sejak dibebaskan Islam pada abad ke-8 M oleh Panglima Thariq bin Ziyad, Sepanyol beransur-ansur tumbuh menjadi satu negeri yang makmur.

Pasukan Islam tidak sahaja berhenti di Sepanyol, namun terus melakukan pembebasan di negeri-negeri sekitar menuju Perancis.

Perancis Selatan dengan mudah dibebaskan. Kota Carcassone, Nimes, Bordeaux, Lyon, Poitou, Tours, dan sebagainya jatuh.

Walaupun sangat kuat, pasukan Islam masih memberikan toleransi kepada suku Goth dan Navaro di daerah sebelah barat yang berupa kawasan pegunungan. Islam telah berjaya menerangi Sepanyol.

Kerana sikap para penguasa Islam yang begitu baik dan rendah hati, banyak orang-orang Sepanyol yang kemudian dengan tulus dan ikhlas memeluk Islam.

Muslim Sepanyol bukan saja beragama Islam, namun bersungguh-sungguh mempraktikkan kehidupan secara Islam.

Bukan  sahaja membaca Al-Qur’an, namun bertingkah-laku berdasarkan Al-Qur’an. Mereka telah meninggalkan muzik, bir, pergaulan bebas, dan segala hal yang dilarang Islam. Keadaan tenteram seperti itu berlangsung hampir enam abad lamanya.

Selama itu pula kaum kafir yang masih ada di sekeliling Sepanyol tanpa kenal lelah terus menerus berusaha membersihkan Islam dari Sepanyol, namun selalu gagal.

Maka dihantar  sejumlah perisik untuk mempelajari kelemahan umat Islam Sepanyol.

Akhirnya mereka menemui cara untuk menakluk Islam, yakni dengan pertamanya melemahkan iman mereka melalui jalan serangan pemikiran dan budaya.

Maka mulailah secara diam-diam mereka mengirimkan alkohol dan rokok secara haram ke dalam wilayah Sepanyol.

Muzik diperdengarkan untuk memujuk kaum mudanya agar lebih suka bernyanyi dan menari daripada membaca Al Qur’an.

Mereka juga mengirimkan sejumlah ulama palsu untuk meniup-niupkan perpecahan ke dalam tubuh umat Islam Sepanyol.

Lama-kelamaan usaha  ini membuahkan hasil.

Akhirnya Sepanyol jatuh dan  dikuasai pasukan salib. Serangan oleh pasukan salib benar-benar dilakukan dengan kejam tanpa mengenal perikemanusiaan.

Tidak hanya pasukan Islam yang dibunuh, tetapi juga penduduk awam, wanita, anak-anak kecil, orang-orang tua. Satu persatu daerah di Sepanyol jatuh.

Granada adalah daerah terakhir yang ditakluki. Penduduk-penduduk Islam di Sepanyol (juga disebut orang Moor) terpaksa berlindung di dalam rumah untuk menyelamatkan diri. 

Tentera-tentera salib terus mengejar mereka.

Ketika jalan jalan sudah sepi, tinggallah ribuan mayat yang bergelimpangan bermandikan darah, tentera salib mengetahui bahawa banyak muslim Granada yang masih bersembunyi di rumah-rumah.

Dengan lantang tentera salib itu meneriakkan pengumuman, bahawa para Muslim Granada boleh keluar dari rumah dengan aman dan dibenarkan berlayar keluar Sepanyol dengan membawa barang-barang keperluan mereka.

Orang-orang Islam masih curiga dengan tawaran ini. Namun beberapa  orang Muslim dibenarkan melihat sendiri kapal-kapal penumpang yang sudah disiapkan di pelabuhan.

Setelah benar-benar melihat ada kapal yang sudah disediakan, mereka pun segera bersiap untuk meninggalkan Granada dan berlayar meninggalkan Sepanyol.

Keesokan harinya, ribuan penduduk muslim Granada keluar dari rumah-rumah mereka dengan membawa seluruh barang-barang keperluan, beriringan berjalan menuju ke pelabuhan.

Beberapa orang Islam yang tidak mempercayai pasukan salib, memilih bertahan dan terus bersembunyi di rumah-rumah mereka.

Setelah ribuan umat Islam Sepanyol berkumpul di pelabuhan, dengan cepat tentara salib menggeledah rumah-rumah yang telah ditinggalkan penghuninya.

Lidah api kelihatan menjilat-jilat angkasa ketika mereka membakar rumah-rumah tersebut bersama dengan orang-orang Islam yang masih bertahan di dalamnya.

Sedang ribuan umat Islam yang tertahan di pelabuhan, hanya boleh terpaku ketika tentera salib juga membakar kapal-kapal yang dikatakan akan mengangkut mereka keluar dari Sepanyol.

Kapal-kapal itu dengan cepat tenggelam. Ribuan umat Islam tidak boleh berbuat apa-apa kerana sama sekali tidak bersenjata.

Mereka juga kebanyakanya terdiri dari para perempuan dan kanak-kanak yang masih kecil. Tentera salib telah mengepung mereka dengan pedang terhunus.

Dengan satu teriakan dari pemimpinnya, ribuan tentara salib segera membunuh umat Islam Sepanyol tanpa rasa belas kasihan.

Jerit tangis dan takbir membahana. Seluruh Muslim Sepanyol di pelabuhan itu habis dibunuh dengan kejam. Darah mengalir di mana-mana.

Laut yang biru telah berubah menjadi merah kehitam-hitaman.

Tragedi ini bertepatan dengan tanggal 1 April.

Inilah yang kemudiannya diingati oleh dunia kristian setiap tanggal 1 April sebagai (The April’s Fool Day).

Pada tanggal 1 April, orang-orang dibolehkan menipu dan berbohong kepada orang lain.

Bagi umat kristian, April Fool merupakan hari kemenangan keatas terbunuhnya ribuan umat Islam Sepanyol oleh tentera salib dengan cara-cara penipuan.

Sebab itulah, mereka merayakan April Fool dengan cara menghalalkan penipuan dan pembohongan walau dibungkus dengan dalih sekadar hiburan atau gurauan semata.

Bagi umat Islam, April Fool tentu merupakan tragedi yang sangat menyedihkan.

Hari di mana ribuan saudara-saudaranya seagama disembelih dan dibunuh oleh tentera salib di Granada, Sepanyol.

Sebab itu, adalah sangat tidak patut  juga ada orang Islam yang terikut merayakan tradisi ini.

Ketika mayat meminta tolong kepada seluruh orang yang dikenalnya

*Ketika Mayat Meminta Tolong Kepada Seluruh Orang Yang Dikenalnya*

*Orang yang mati awalnya tidak menyedari bahwa dirinya mati. Dia merasa dirinya sedang bermimpi mati. Dia melihat dirinya ditangisi, dimandikan, dikafani, disolati hingga diturunkan ke dalam kubur. Dia merasa dirinya sedang bermimpi saat dirinya ditimbun tanah. Dia berteriak-teriak tapi tidak ada yang mendengar teriakannya*

*Beberapa waktu kemudian*

*Saat semua sudah pulang meninggalkannya sendirian di bawah tanah. Allah kembalikan ruhnya. Dia membuka mata, dan terbangun dari “mimpi” buruknya.*

*Dia senang dan bersyukur, bahwa ternyata apa yang dia alami hanyalah sebuah mimpi buruk, dan kini dia sudah bangun dari tidurnya.*

*Kemudian dia meraba badannya yang hanya diselimuti kain sambil bertanya terkejut,*

*“Dimana bajuku? Kemana seluarku?” Lalu dia meraba sekelilingnya yang berupa tanah “Dimanakah aku?” “Tempat apa ini? Kenapa bau tanah dan lumpur?” Kemudian dia mulai menyedari bahwa dia ada di bawah tanah, dan sebenarnya apa yang dialaminya bukanlah mimpi! Ya, dia sadar bahwa dirinya benar-benar telah mati.*

*Berteriak lah dia sekeras-kerasnya, memanggil orang-orang terdekatnya yang dianggap boleh menyelamatkannya:*

*“Ibuuuuu….!!!!*
*“Ayaaaaaah…!!!!”*
*“Neneeeek!!”*
*“Kakaaaaak!!!”*
*“Sahabaaaaat!!!”*

*Tidak ada seorang pun yang menjawab nya. Dia yang selama ini lupa pada Allah pun ingat bahwa ALLAH adalah satu-satunya harapan.*

*Menangis lah dia sambil meminta ampun,*

*“Ya, Allaaaaaaah…. Ya Allaaaaaaah…. Ampuni aku ya Allaaaaaaah….!!!”*

*Dia berteriak dalam ketakutan yang luar biasa yang belum pernah dirasakan sebelumnya sepanjang hidupnya.*

*Jika dia orang baik, maka muncullah dua malaikat dengan wajah tersenyum akan mendudukkannya dan menenangkannya, menghiburnya dan melayaninya dengan pelayanan yang terbaik.*

*Jika dia orang buruk, maka dua malaikat akan menambah ketakutannya dan akan menyiksanya sesuai keburukannya.*

 

*Pertolongan Al-Quran di Alam Kubur*

*Dari Sa’id bin Sulaim ra, Rasulullah Shallallahu Alaihi wa Sallam bersabda:*

*“Tiada penolong yg lebih utama darjatnya di sisi Allah pada hari Kiamat daripada Al-Qur’an. Bukan nabi, bukan malaikat dan bukan pula yang lainnya.” (Abdul Malik bin Habib-Syarah Ihya)*

*Al Bazzar meriwayatkan dalam kitab La’aali Masnunah bahwa jika seseorang meninggal dunia, ketika orang – orang sibuk dengan kain kafan dan persiapan pengebumian di rumahnya, tiba -tiba seseorang yang sangat tampan berdiri di kepala mayat. Ketika kain kafan mulai dipakaikan, dia berada di antara dada dan kain kafan.*

*Setelah dikuburkan dan orang – orang mulai meninggalkannya, datanglah 2 malaikat. Yaitu Malaikat Munkar dan Nakir yang berusaha memisahkan orang tampan itu dari mayat agar memudahkan tanya jawab.*

*Tetapi si tampan itu berkata: ”Ia adalah sahabat karibku. Dalam keadaan bagaimanapun aku tidak akan meninggalkannya. Jika kalian ditugaskan utk bertanya kepadanya, lakukanlah pekerjaan kalian. Aku tidak akan berpisah dari orang ini sehingga ia dimasukkan ke dalam syurga.”*

*Lalu ia berpaling kepada sahabatnya dan berkata, “Aku adalah Al quran yang terkadang kamu baca dengan suara keras dan terkadang dengan suara perlahan.*

*Jangan kuatir setelah menghadapi pertanyaan Munkar dan Nakir ini, engkau tidak akan mengalami kesulitan.”*

*Setelah para malaikat itu selesai memberi pertanyaan, ia menghamparkan tempat tidur dan permadani sutera yang penuh dengan kasturi dari Mala’il A’la (Himpunan Fadhilah Amal : 609)*

*Allahu Akbar, selalu saja ada getaran haru selepas membaca hadits ini. Getaran penuh pengharapan sekaligus kekhuatiran. Getaran harap karena tentu saja mengharapkan Al-Quran yang kita baca dapat menjadi pembela kita di hari yang tidak ada pembela. Sekaligus getaran takut, kalau-kalau Al-Quran akan menuntut kita.*

*Banyak riwayat yang menerangkan bahwa Al-Quran adalah pemberi syafa’at yang pasti dikabulkan Allah Subhanahu wa Ta’ala.*

*Ya Allah, ampunilah dosaku, dosa ibu bapaku, keluargaku, saudaraku dan seluruh kaum muslimin, Ya Allah, jangan Engkau cabut nyawa kami saat tubuh kami tak layak  berada di SurgaMu. Aamiin.*

*Sahabat sekarang anda memiliki dua pilihan,*

*1. Membiarkan sedikit pengetahuan ini hanya dibaca disini*
*2. Membagikan pengetahuan ini kesemua teman mu , insyallah bermanfaat dan akan menjadi pahala bagimu. Aamiin..*

*Boleh di SHARE sebanyak mungkin!*
*_Siapakah sahabatku selama di alam kubur dialah AL - QUR'ANNUL KARIM_*

Saat Allah Menjawab Al-Fatihah dalam Solat Kita

SAAT ALLAH MENJAWAB AL-FATIHAH DLM SOLAT KITA..

Ramai sekali orang yang membacanya dgn tergesa-gesa tanpa pause dan seakan-akan ingin cepat menyelesaikan solatnya. Padahal di saat kita selesai membaca satu ayat drpd surah Al-Fatihah tersebut, اَللّهُ SWT menjawab setiap ucapan kita.
Dalam sebuah hadith Qudsi اَللّهُ SUBHANAHU WATA'ALA ber-Firman:
"Aku membahagi solat menjadi dua bahagian untuk AKU dan untuk hamba-KU."
■ Artinya, tiga ayat di atas Iyyaaka Na'budu Wa iyyaaka nasta'iin adalah Hak Allah, dan tiga ayat ke bwhnya adalah urusan hamba-NYA.
■ Ketika kita mengucapkan "Alhamdulillahi­Robbil 'Aalamiin". اَللّهُ menjawab: "Hamba-KU telah memuji-KU."
■ Ketika kita mengucapkan "Ar-Rohmaanir-Rohiim", اَللّهُ menjawab: "Hamba-KU telah mengagungkan-K­U."
■ Ketika kita mengucapkan "Maaliki yaumiddiin", اَللّهُ menjawab: "Hamba-KU memuja-KU."
■ Ketika kita mengucapkan “Iyyaaka na’ budu wa iyyaaka nasta’iin”, اَللّهُ SWT menjawab: “Inilah perjanjian antara AKU dan hamba-KU.”
■ Ketika kita mengucapkan “Ihdinas siroothal mustaqiim, siraathalladziina an’amta 'alaihim ghairil maghdhuubi 'alaihim waladdhoolliin.”­ اَللّهُ menjawab: “Inilah perjanjian antara AKU dan hamba-KU. Akan KU penuhi yang ia minta.” (HR. Muslim dan At-Tirmidzi).
■ Berhentilah sejenak setelah membaca setiap satu ayat. Rasakanlah jawapan indah drpd اَللّهُ kerana اَللّهُ SWT sedang menjawab ucapan kita.
■ Selanjutnya kita ucapkan "Aamiin" dengan ucapan yang lembut, sebab Malaikat pun sedang mengucapkan hal yang sama dengan kita.
■ Barangsiapa yang ucapan “Aamiin-nya” bersamaan dengan para Malaikat, maka اَللّهُ SWT akan memberikan keampunan kepadanya.” (HR. Bukhari, Muslim, Abu Dawud)

Jika artikel Ini bermanafaat sila sampaikan kpd sahabat2 kita walaupun satu ayat
Sabda RASULULLAH SHALLALLAHU ALAIHI WASALLAM; "Sesiapa yang menyampaikan satu ilmu dan orang membaca serta mengamalkannya maka dia akan memperolehi pahala walaupun dia sudah tiada."
(HR. Muslim)

Antara perkara dalam kehidupan seharian kita yanh kita tahu tetapi kita kadanhkala buat tidak tahu

ANTARA PERKARA DALAM KEHIDUPAN SEHARIAN KITA YANG KITA TAHU TETAPI KITA  KADANGKALA BUAT TIDAK TAHU

BUAT RENUNGAN DAN INGATAN KITA BERSAMA

1. Kita mengetahui, solat secara berjemaah itu adalah sunnah, mendapat lebih 27 darjat lebih berbanding solat bersendirian. Tetapi ruginya kita masih tidak mampu untuk berjemaah di masjid atau surau.

2. Kita mengetahui, bahawa ucapan "Subhaanallaahi wa bihamdihi" sebanyak 100 kali dalam sehari akan menghapuskan dosa-dosa kita, walaupun dosa kita sebanyak buih di lautan. Akan tetapi sayang, Berapa banyak hari kita yang berlalu tanpa kita mengucapkannya sedikitpun.

3. Kita mengetahui, bahawa pahala dua rakaat Dhuha setara dengan pahala 360 sedekah, akan tetapi sayang, hari berganti hari tanpa kita melakukan solat Dhuha.

4. Kita mengetahui, bahawa orang yang berpuasa sunat kerana Allah satu hari saja, akan dijauhkan wajahnya dari api neraka sejauh 70 musim atau 70 tahun perjalanan. Tetapi sayang, kita tidak mahu menahan lapar.

5. Kita mengetahui, bahawa siapa yang menjenguk orang sakit akan diikuti oleh 70 ribu malaikat yang memintakan ampun untuknya. Tetapi sayang, kita jalan menjenguk orang sakit.

6. Kita mengetahui, bahawa siapa yang membantu membangun masjid kerana Allah walaupun hanya sebesar sarang burung, akan dibangunkan sebuah rumah di syurga. Tetapi sayang, kita tidak tergerak untuk membantu pembangunan masjid walaupun hanya dengan beberapa ringgit.

7. Kita mengetahui, bahawa siapa yang membantu ibu tunggal dan anak yatimnya, pahalanya seperti berjihad di jalan Allah, atau seperti orang yang berpuasa sepanjang hari tanpa berbuka, atau orang yang solat sepanjang malam tanpa tidur. Tetapi sayang, sampai saat ini kita tidak berniat membantu seorang pun anak yatim.

8. Kita mengetahui, bahawa orang yang membaca satu huruf dari Al-Qur'an, baginya sepuluh kebaikan dan satu kebaikan akan di lipatgandakan sepuluh kali. Tetapi sayang, kita tidak jarang meluangkan waktu membaca Al-Qur'an dalam jadual harian kita.

9. Kita mengetahui, bahawa haji yang mabrur, tidak ada pahala baginya kecuali syurga, dan akan diampuni dosa-dosanya sehingga kembali suci seperti saat dilahirkan oleh ibunya. Tetapi sayang, kita tidak bersemangat untuk melaksanakannya, padahal kita mampu melaksanakannya.

10. Kita mengetahui, bahawa orang mukmin yang paling mulia adalah yang yang paling banyak solat malam, dan bahawasanya Rasulullah S.A.W. dan para sahabatnya tidak pernah meremehkan solat malam ditengah segala kesibukan dan jihad mereka. Tetapi sayang kita terlalu meremehkan solat malam.

11. Kita mengetahui, bahawa hari kiamat pasti terjadi, tanpa ada keraguan, dan pada hari itu Allah akan membangkitkan semua yang ada di dalam kubur. Tetapi sayang, kita tidak pernah mempersiapkan diri untuk hari itu.

12. Kita sering menyaksikan orang-orang yang meninggal mendahului kita. Tetapi sayang, kita selalu hanyut dengan senda gurau dan permainan dunia seakan kita mendapat jaminan hidup selamanya.

Sakaratul Maut dan Kematian Mukmin

SAKARATUL MAUT DAN KEMATIAN MUKMIN

Sesungguhnya seorang hamba mukmin apabila hendak meninggal dunia menuju akhirat, turun kepadanya para malaikat dari langit yang berwajah putih berseri seakan wajah mereka ibarat matahari. Mereka membawa kafan dan wangian dari syurga. Mereka duduk di samping calon mayat sejauh mata memandang.

Diriwayatkan bahwa para malaikat ini mulai mencabut nyawa dari kaki sampai ke lututnya, kemudian diteruskan oleh para malaikat lainnya sampai ke perut, kemudian diteruskan lagi oleh para malaikat lainnya sampai ke kerongkongan, kemudian datanglah Malaikat maut Alaihis Salam dan duduklah di samping kepala calon mayat seraya berkata: “Wahai jiwa yang baik, wahai jiwa yang tenang, keluarlah menuju ampunan dan redha dari Allah”.


Maka keluarlah rohnya dengan lembut seperti air yang menitis dari bibir tempat air. 

Malaikat maut-pun mengambilnya, setelah Malaikat mengambil ruh itu maka segera di masukkan dalam kafan yang dari syurga tersebut dan diberi haruman yang dari syurga itu. Lalu keluarlah dari ruh itu bau yang sangat wangi seperti bau perfume yang paling wangi di muka bumi ini.

Ketika telah keluar ruhnya maka para Malaikat di antara langit dan bumi mensolatinya, demikian pula semua Malaikat yang di langit. Dan dibukakan untuknya pintu-pintu langit, semua penjaga pintu tersebut berdoa kepada Allah agar ruh tersebut lewat melalui pintunya.

Para Malaikat membawa ruh itu naik ke langit, dan tiap-tiap melalui rombongan Malaikat mereka selalu bertanya: “Ruh siapa yang wangi ini???” Para Malaikat yang membawanya menjawab: “Ini ruhnya Fulan bin Fulan”, sambil menyebutkan panggilan-panggilan terbaiknya selama di dunia.

Malaikat yang membawanya menyebutkan kebaikan-kebaikannya selama di dunia, Kebaikan-kebaikannya dalam hubungan dengan Allah dan dengan sesama manusia bahkan dengan alam semesta. Tatkala telah sampai di langit dunia para Malaikat meminta dibukakan pintunya.

Malaikat penjaga pintu langit membuka pintu itu, kemudian semua Malaikat yang ada ikut mengiringi ruh itu sampai ke langit berikutnya hingga berakhir di langit ke tujuh. Lalu Allah berfirman: “Tulislah catatan amal hamba-Ku di Illiyyiin! Tahukah kamu apakah Illiyyiin itu? (Yaitu) kitab yang bertulis (untuk mencatat amal orang yang baik)” (QS. Al-Muthaffifiin: 19-20).

Ditulislah catatan amalnya di Illiyyiin. Kemudian dikatakan: “Kembalikanlah ia ke bumi, kerana Aku telah berjanji kepada mereka bahwa Aku menciptakan mereka darinya (tanah) dan mengembalikan mereka kepadanya serta membangkitkan mereka darinya pula pada kali yang lain”. Roh itu-pun dikembalikan ke bumi dan ke jasadnya.

Semoga Allah mengurniakan kita Husnul Khatimah dan menghindarkan kita dari Su'ul Khatimah. Amiin.

(Ustaz Iqbal Zain)

___________________

Telegram | InstaGram | Twitter 

💌 T.me/DakwahPsychology


💌 @DakwahPsychology 


💌 @DakwahPsikologi


Kisah Rabiatul Adawiyah

*KISAH RABIATUL ADAWIYAH.*

.Rabiatul Adawiyah adalah seorang wali Allah yang mengabdikan dirinya kepada Allah.

Walaupun sejarah hidupnya bermula dari seorang wanita yang tidak mentaati Allah, akhirnya dia memilih jalan sufi dalam mencari ketenangan hidup.

Pada zaman dahulu, kejahilan menyelebungi masyarakat arab kebanyakan sekolah agama telah ditutup.

Ayah Rabiatul Adawiyah adalah guru agama tapi terpaksa menjadi pendayung sampan. Untuk menarik minat orang menaiki sampannya dia akan mendendangkan lagu yang merdu ketika mendayung sampan. Rabiatul Adawiyah sentiasa disamping ayahnya hinggalah dia dewasa,

Apabila ayahnya meninggal dunia. Dia menggantikan tempat ayah sebagai pendayung sampan dan mendendangkan lagu yang merdu. Mendengarkan suaranya yang merdu itu menarik hati seorang lelaki untuk membawanya untuk dipersembahkan kepada raja dan dia terpaksa berkhidmat untuk raja. Setiap hari dia menyanyi dan menuang arak kepada raja dan tetamu raja.

Suatu hari timbul kesedaran di hatinya merasa insaf dengan segala perbuatannya kerana kejahilannya itu sedangkan bapanya adalah seorang guru agama. Dari hari itu Rabiatul Adawiyah tidak mahu lagi menyanyi dan menuang arak. Dia sering duduk bersendirian berzikir kepada Allah. Dia juga diseksa oleh raja dengan kerja yang berat.

Pernah suatu hari pengawal raja disuruh melepaskan ular dan kala jengking ke dalam bilik Rabiatul Adawiyah kerana raja tidak senang melihat dia sentiasa berzikir. Tetapi akhirnya ular tersebut menerkam pengawal raja.

Rabiatul Adawiyah tetap tenang, walaupun dia tidak diberi makan dia tetap mampu menjalankan ibadat kepada Allah. Apabila raja mengintainya di dalam bilik, kelihatan dia sedang munajat memohon doa kepada Allah. di dalam kegelapan biliknya kelihatan cahaya yang menyuluh ke arahnya.

Pada suatu malam raja bermimpi seorang tua datang dan mengatakan supaya melepaskan Rabiatul Adawiyah dan jangan lagi menyiksanya kemudia raja melihat Rabiatul Adawiyah berpakaian serba putih naik ke atas langit.

Tersedar dari mimpi, raja terus menuju ke bilik Rabiatul Adawiyah, kelihatannya masih duduk bermunajat dan berzikir kepada Allah.

Sampai habis tempoh masa Rabiatul berkhidmat dengan raja, akhirnya dia dilepaskan oleh raja. Rabiatul Adawiyah berterima kasih kepada raja dan tidak meminta apa-apa daripada raja walaupun raja memberi peluang kepadanya untuk meminta apa saja sebelum dia pergi.

Apabila dia pulang ke kampungnya, rumah telah roboh dan penduduk kampungnya juga ramai yang telah berpindah. Dia meminta orang menyediakan sebuah pondok kecil untuknya berdekatan Kota Basra.

Di situ beliau hidup seperti bertapa. Segulung tikar, sebuah kendi diperbuat daripada tanah, seketul batu bata. Semuanya itu merupakan harta yang dimilikinya.

Pada suatu hari beliau telah didatangi oleh sekumpulan orang bertujuan untuk meminangnya. Orang ramai itu adalah wakil kepada Gabenor Basra. Oleh kerana Rabiah terlalu sibuk mengabadikan dirinya kepada Allah  SWT,  maka beliaupun menolak pinangan itu dengan baik.

Pada suatu malam, seorang pencuri terpandang pondok Rabiatul Adawiyah lalu dia ingin pergi mencuri di situ. Ketika itu Rabiatul Adawiyah sedang solat. Dia tidak menjumpai apa-apa di dalam rumah Rabiatul Adawiyah melainkan sebuah kendi buruk. Lalu dia merasa kecewa dan ingin bunuh Rabiatul Adawiyah.

Apabila dia mengeluarkan pisau dan ingin menikanm Rabiatul Adawiyah tiba-tiba dia menjadi keras dan pisaunya terjatuh. Rabiatul Adawiyah terkejut.

Rabiatul mengatakan pada pencuri itu ambillah apa yang dia inginkan jika dia seorang pencuri tetapi mengapa ingin membunuhnya. Lalu dia menyuruh pencuri itu mengambil kendi buruk penceduk air wudhuk dan bersolat serta memohon pada Allah apa yang dia inginkan.

Lalu pencuri itu bersolat dan meinta pada Allah agar mendapat rezeki yang banyak supaya dia tidak perlu menjadi pencuri lagi.

Pada masa yang sama diluar kelihatan kereta kuda yang membawa banyak harta yang menuju ke arah pondok Rabiatul Adawiyah. Raja menghantar orang untuk memberi Rabiatul Adawiyah harta yang banyak.

Apabila orang itu datang menemui Rabiatul Adawiyah kerana ingin menyerahkan harta itu, Rabiatul Adawiyah mengatakan dia tidak pernah meminta harta dari Allah tetapi orang disebelahnya yang memohon kepada Allah jadi berikanlah harta itu kepada orang yang memintanya.

Pencuri itu gembira kerana mendapat harta dan dia membuat sebuah mahligai yang indah. Pada suatu hari ada seorang lelaki menemui pencuri itu dan bertanya bagaimana dia mendapat harta yang begitu banyak dalam sekelip mata. Dia pun menceritakan kisahnya kepada lelaki itu. Lelaki itu menjelaskan kepadanya bahawa wanita yang ditenuinya itu adalah wali Allah.

Dia berasa terkejut dan menyesal kerana tidak berterima kasih kepada Rabiatul Adawiyah lalu dia ke pondok Rabiatul Adawiyah untuk menemuinya.

Ketika itu Rabiatul Adawiyah sedang nazak.  Rabiatul Adawiyah telah meninggal dunia di Basra pada tahun 801 Masihi. Beliau telah dimakamkan di rumah tempat beliau tinggal. Ketika jenazahnya diusung ke perkuburan, orang-orang solleh, para sufi dan orang-orang Islam turut mengiringinya dalam jumlah yang luar biasa ramainya.

Akhirnya Rabiatul Adawiyah pergi menemui KEKASIHNYA YG ABADI.. ALLAH AZZA WAJALLA.

Wallahu A'lam Bisshawab

33 Niat Penting Ketika Membaca Al-Quran

*33 Niat Penting Ketika Membaca Al-Quran*

Ramai dalam kalangan saudara muslim kita ketika membaca Al-Quran berniat semata-mata untuk pahala dan masing-masing kurang mengetahui tentang kelebihan besar Al-Quran, iaitu seseorang akan mendapat apa saja yang dia niatkan ketika dia membaca Al-Quran. Ini sebagaimana yang disabdakan oleh Sayyidina Rasulullah SAW .

“Sesungguhnya setiap amal yang dilakukan itu diukur atas niatnya dan seseorang akan mendapat (hasil amalnya) apa yang dia niatkan.”

فالقرءان منهج حياة والنية تجارة العلماء فمن هذا المبدأ والمنطلق أردت أن أذكر نفسي وإخواني ببعض النوايا عند القراءة ومنها
Al-Quran itu adalah panduan cara hidup, sehingga niatnya itu adalah perniagaan para ulama untuk mendapatkan keuntungan.

📚Niat-niat ketika membaca Al-Quran, antaranya :

➰1 – Tujuan Belajar Dan Beramal

(اقرأ القرآن لأجل العلم والعمل به)
Saya niat membaca Al-Quran ini dengan tujuan belajar dan beramal dengannya.

➰2 – Tujuan Memohon Hidayah

(اقرأ القرآن بقصد الهداية من الله)
Saya niat membaca Al-Quran ini dengan tujuan memohon hidayah dari Allah SWT.

➰3 – Tujuan Bermunajat

(اقرأ القرآن بقصد مناجاة الله تعالى)
Saya niat membaca Al-Quran ini dengan tujuan untuk bermunajat kepada Allah.

➰4 – Tujuan Menyembuhkan Penyakit

(اقرأ القرآن بقصد الإستشفاء به من الأمراض الظاهرة والباطنة)
Saya niat membaca Al-Quran ini dengan tujuan menyembuhkan penyakit zhohir dan batin.

➰5 – Tujuan Meminta Dikeluarkan Daripada Kegelapan Kepada Cahaya

(اقرأ القرآن بقصد أن يخرجنى الله من الظلمات إلي النور)
Saya niat membaca Al-Quran ini dengan tujuan meminta kepada Allah SWT untuk mengeluarkan saya dari kegelapan (maksiat) kepada cahaya (iman).

➰6 – Niat Untuk Ubat Bagi Hati Yang Keras

(اقرأ القرآن لأنه علاج لقسوة القلب فيه طمأنينة القلب وحياة القلب وعمارة القلب)
Saya niat membaca Al-Quran ini karena ia merupakan ubat bagi hati yang keras, dengan Al-Quran ini hati menjadi tenang, hidup dan makmur (dengan iman).

➰7 – Tujuan Untuk Menikmati Hidangan

(اقرأ القرآن بقصد أن القرآن مأدبة الله تعالى)
Saya niat membaca Al-Quran ini dengan tujuan (untuk menikmati) jamuan atau hidangan dari Allah Taala.

➰8 – Tujuan Supaya Tidak Termasuk Dalam Golongan Yang Lalai

(اقرأ القرآن حتى لا أكتب من الغافلين وأكون من الذاكرين)
Saya niat membaca Al-Quran ini supaya saya tidak ditulis termasuk dari golongan orang yang lalai; bahkan saya ingin ditulis sebagai golongan orang yang mengingat Allah.

➰9 – Tujuan Untuk Menambah Keyakinan

(اقرأ القرآن بقصد زيادة اليقين والإيمان بالله)
Saya niat membaca Al-Quran ini dengan tujuan untuk menambahkan keyakinan dan keimanan kepada Allah.

➰10 – Niat Mentaati Perintah Allah

(اقرأ القرآن بقصد الإمتثال لأمر الله تعالي بالترتيل)
Saya niat membaca Al-Quran ini dengan tujuan mentaati perintah Allah SWT yang memerintahkan untuk membaca Al-Quran dengan tartil.

➰11 – Niat Untuk Mendapat Pahala Dan Kebaikan

(اقرأ القرآن للثواب حتى يكون لى بكل حرف ١٠ حسنات والله يضاعف لمن يشاء)
Saya niat membaca Al-Quran ini dengan tujuan mendapat pahala sehingga dituliskan 10 ganjaran kebaikan bagi saya atas setiap satu huruf yang saya baca, sesungguhnya Allah melipatgandakan ganjaran bagi orang yang Dia kehendaki.

➰12 – Niat Untuk Mendapat Syafaat

(اقرأ القرآن حتى أن أنال شفاعة القرآن الكريم يوم القيامة)
Saya niat membaca Al-Quran ini dengan tujuan untuk mendapat syafaat Al-Quran pada hari kiamat kelak.

➰13 – Tujuan Untuk Mengikut Wasiat Nabi

(اقرأ القرآن بقصد إتباع وصية النبى ﷺ)
Saya niat membaca Al-Quran ini dengan tujuan mengikuti wasiat Nabi SAW.

➰14 – Tujuan Supaya Allah Mengangkat Darjat Diri Dan Umat Islam

(اقرأ القرآن حتى يرفعنى الله به ويرفع به الأمة)
Saya niat membaca Al-Quran ini dengan tujuan semoga Allah SWT mengangkat derajat saya dengan Al-Quran dan mengangkat darjat umat ini dengan Al-Quran.

➰15 – Tujuan Supaya Allah Mengangkat Darjat Di Syurga

(اقرأ القرآن حتى أرتقي في درجات الجنة وألبس تاج الوقار ويكسي والداى بحلتين لا يقوم لهما الدنيا)
Saya niat membaca Al-Quran ini dengan tujuan untuk dinaikkan kedudukan saya di syurga dan dapat dipakaikan mahkota kemuliaan, dan untuk ibu bapa saya semoga dipakaikan juga dengan perhiasan yang tidak diberikan ketika di dunia.

➰16 – Niat Untuk Mendekatkan Diri Kepada Allah

(اقرأ القرآن بقصد التقرب إلي الله بكلامه)
Saya niat membaca Al-Quran ini dengan tujuan untuk mendekatkan diri kepada Allah SWT melalui kalamNya.

➰17 – Niat Agar Dimasukkan Dalam Golongan Ahlillah

(اقرأ القرآن حتى أكون من أهل الله وخاصته)
Saya niat membaca Al-Quran ini dengan tujuan agar dimasukkan kedalam golongan ahlillah dan daripada golongan orang-orang yang khusus.

➰18 – Niat Agar Dimasukkan Dalam Golongan Ahli Yang Mahir Membaca Al-Quran

(اقرأ القرآن بقصد أن الماهر بالقرآن مع السفرة الكرام البررة)
Saya niat membaca Al-Quran ini dengan tujuan (agar termasuk dalam golongan) orang yang mahir membaca Al-Quran akan bersama para Malaikat yang mulia lagi taat.

➰19 – Niat Agar Diselamatkan Daripada Ahli Neraka

(اقرأ القرآن بقصد النجاة من النار ومن عذاب الله)
Saya niat membaca Al-Quran ini dengan tujuan agar diselamatkan daripada neraka dan azab Allah.

➰20 – Niat Agar Hati Rasa Kebersamaan Dengan Allah

(اقرأ القرآن حتى أكون في معية الله تعالي)
Saya niat membaca Al-Quran ini dengan tujuan agar hati saya dapat merasakan kebersamaan dengan Allah SWT.

➰21 – Niat Supaya Tidak Mensia-siakan Umur

(اقرأ القرآن حتى لا أرد إل أرذل العمر)
Saya niat membaca Al-Quran ini dengan tujuan agar tidak menghinakan atau mensia-siakan umur.

➰22 – Niat Agar Al-Quran Menjadi Saksi Kebaikan

(اقرأ القرآن حتى يكون حجة لى لا علىّ)
Saya niat membaca Al-Quran ini dengan tujuan agar ia menjadi saksi kebaikan bagi saya dan tidak pula menjadi saksi keburukan ke atas saya.

➰23 – Niat Memandang Mushaf Ialah Satu Kebaikan

(اقرأ القرآن بقصد أن النظر في المصحف عبادة)
Saya niat membaca Al-Quran ini dengan tujuan untuk melihat kepada mushaf yang mana perbuatan itu adalah satu ibadah.

➰24 – Niat Agar Allah Mengurniakan Sakinah

(اقرأ القرآن حتى تنزل علىّ السكينة وتغشانى الرحمة ويذكرنى الله فيمن عنده)
Saya niat membaca Al-Quran ini dengan tujuan agar diturunkan sakinah(ketenangan) ke atas saya, dan diliputi rahmat buat diri saya, dan disebut nama saya oleh Allah SWT kepada makhluk di sisiNya.

➰25 – Tujan Mendapat Kebaikan

(اقرأ القرآن بقصد الحصول على الخيرية والفضل عند الله)
Saya niat membaca Al-Quran ini dengan tujuan mendapat kebaikan dan kelebihan di sisi Allah.

➰26 – Niat Supaya Aroma Mulut Menjadi Harum

(اقرأ القرآن حتى يكون ريحي طيب)
Saya niat membaca Al-Quran agar aroma (bau mulut) saya menjadi harum (dengan lantunan Quran).

➰27 – Niat Agar Tidak Tersesat Di Dunia

(اقرأ القرآن حتى لا أضل في الدنيا ولا أشقي في الآخرة)
Saya niat membaca Al-Quran ini dengan tujuan agar saya tidak tersesat di dunia dan tidak ditimpa celaka di akhirat.

➰28 – Niat Agar Terhindar Dari Kesedihan, Kerisauan Dan Kegusaran

(اقرأ القرآن لأن الله يجلى به الأحزان ويذهب به الهموم والغموم)
Saya niat membaca Al-Quran ini dengan tujuan agar Allah menghindarkan diri saya dengan sebab membaca Al-Quran dari segala kesedihan, serta menghilangkan kerisauan dan kegusaran.

➰29 – Niat Agar Al-Quran Menjadi Teman Di Alam Kubur*

(اقرأ القرآن ليكون أنيسي في قبري ونور لي علي الصراط وهادياً لي في الدنيا وسائقاً لي إلى الجنة)
Saya niat membaca Al-Quran ini dengan tujuan agar ia menjadi teman saya di dalam kubur dan cahaya bagi saya ketika melintasi titian Sirath, dan petunjuk saya ketika di dunia, dan pemandu saya untuk ke syurga.

➰30 – Tujuan Agar Allah Mentarbiah Saya

(اقرأ القرآن ليربينى الله ويؤدبنى بالأخلاق التي تحلى بها الرسول ﷺ)
Saya niat membaca Al-Quran ini dengan tujuan agar Allah mentarbiah saya, dan mengajar adab kepada saya dengan akhlak yang dihiaskan akannya kepada Rasulullah SAW

➰31 – Tujuan Agar Dapat Menyibukkan Diri Dengan Yang Haq

(اقرأ القرآن لأشغل نفسي بالحق حتى لا تشغلني بالباطل)
Saya niat membaca Al-Quran ini dengan tujuan menyibukkan diri saya dengan Al-Haq, sehingga tidak mampu kebatilan yang menyibukkan saya.

➰32 – Niat Mujahadah Melawan Nafsu

(اقرأ القرآن لمجاهدة النفس والشيطان والهوى)
Saya niat membaca Al-Quran ini dengan tujuan untuk mujahadah melawan nafsu, syaitan dan keinginan kepada selain Allah.

➰33 – Niat Agar Allah Memisahkan Diri Dengan Al-Kafirin

(اقرأ القرآن ليجعل الله بينى وبين الكافرين حجاباً مستوراً يوم القيامة)
Saya niat membaca Al-Quran ini dengan tujuan memohon agar Allah memisahkan saya dengan para kafirin di akhirat kelak.

(فهيا لنكون من أهل القرآن، وهذه هي التجارة مع الله المضمونة الرابحة والتي يعطى الله عليها من فضله الكريم وعطائه الذي لا ينفد)

Maka marilah kita menjadi ahlil Quran, yang telah dijamin keuntungannya, yang mana keuntungan itu Allah SWT kurniakan atas sifat pemurahNya dan sesungguhnya segala pemberianNya itu tidak akan habis.

KONGSIKAN ARTIKEL INI

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan artikel ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. In syaa Allah ramai yang akan mendapat manfaat.

- copy & paste
🤗🤗🤗🤗🤗

Tips menjemput rezeki bagi yang promosi secara online

Tips menjemput rezeki bagi yg promosi secara online??

1- Jangan malu dengan apa yang kita sedang buat .
2- Jangan sesekali mudah putus asa dengan apa yang org cakap atau lakukan. Anggap tu semua tidak wujud .
3- Kita promote sakan biar orang rasa annoying sebab post kita berderet ja keluar di newsfeed.
4- Tapi, tanpa kita sedar ada saja orang yang tak disangka-sangka akan PM kita, akan whatsapp kita sebab berminat dengan item yang kita promosi. Rupanya mereka inilah yg senyap2 memerhati (betul tau ni).. hihi
5- Memang benar, rezeki kita terselindung dan tak nampak .
6- Apa yang penting doa+usaha tanpa henti hingga menggapai segala impian.

Percayalah. Rezeki Allah itu luas & rezeki tidak pernah salah alamat selagi kita usaha ...

Sharing is Caring

Soal Jawab Agama Bersama Ustaz Azhar Idrus 2018

*Sesi Soal Jawab UAI Masjid Jamek Sultan Abdul Aziz Jalan Templer Petaling Jaya Selangor.*

Soalan Pertama:Adakah orang kafir akan disoal didalam kubur?

Jawapan UAI:Jawabnya ya..orang beriman dan orang kafir semua akan disoal didalam kubur..dalam kitab sahih bukhari..musnad dailimi..kitab baihaqi..darul qutni..orang kafir disoal didalam kubur..bila seseorang itu masuk dalam kubur datang satu malaikat "Hei wahai mayat..telah datang seorang laki2 yang telah diutuskan kebumi ini (maksudnya nabi la)"..Nabi kata kalau dia orang beriman..dia akan berkata "Dia adalah Muahmmad namanya dia adalah Rasulullah..dia telah datang kepada manusia membawa keterangan yang nenar dari tuhannya..kami telah beriman..kami membenarkan dia sebagai rasul"..Nabi cerita akan diluaskan kuburnya seluas mata memandang..dan jika dia orang kapir..dia akan kata "Tu la laki2 orang kata Muhammad..kami pun kata Muhammad jugak..kami tidak beriman dengan dia"..lalu disempitkan kubur orang kapir tadi sehingga tulang2 mencucuk daging dada lalu terkeluar tulang..

Masjid Jamek Sultan Abdul Aziz Jalan Templer Petaling Jaya Selangor.

Soalan No.2:Bagaimana nak rasa terus bersabar dengan ujian yang menimpa kita dengan keadaan yang berterusan?

Jawapan UAI:Sabar x sabar..musibah tetap ada..kerana dunia ni kita duduk negeri musibah..bukan negeri yang baik..dunia itu dari perkataan daniun dana' maknanya yang tidak elok..yang bermasalah..yang nafis..yang kurang..bangkai..kalau awak sabar masalah tetap berlaku..kalau awak x sabar pun masalah tetap berlaku..sabar pun masalah boleh selesai..x de masalah dalam syurga nanti..bila berlaku nenda yang baik kata Alhamdulillah..kalau berlaku musibat kata Innalillah..Allah berkehendak apa yang DIA nak buat..berusaha keluar dari masalah..banyak kawan dengan orang2 alim dan orang2 yang baik..

Masjid Jamek Sultan Abdul Aziz Jalan Templer Petaling Jaya Selangor.

Soalan No.3:Jika dalam jemaah ada orang kentut..patutnya dia keluar saf..tapi dia tidak mahu kerana ada halangan dan dia berpura2 teruskan sampai salam..apakah hukumnya Ustaz?

Jawapan UAI:Siapa yang batal sembahyang..terkentut..x ingat amik wudhu..x ingat mandi hadas..wajib berhenti serta merta..siapa yang meneruskan sembahyang..haram..dosa besar..Ijma' ulama mengatakan siapa yang sengaja mengerjakan sembahyang dalam keadaan berhadas maka dia telah berdosa..jangan pura2..nabi kata kalau kentut..keluar daripada saf dan boleh lah dia letakkan tangan di hidung..seolah2 keluar darah dari dalam hidung..jadi kalau dia pegang hidung..orang tidak akan mengumpat..sebab kalau x buat macam tu orang akan ingat dia kentut..kalau nak kentut..kentut dekat luar masjid..

Masjid Jamek Sultan Abdul Aziz Jalan Templer Petaling Jaya Selangor.

Soalan No.4:Bini ajak adik lelakinya duduk dirumah lama2..saya x suka..apa macam ustaz?

Jawapan UAI:Mana lah aku reti..bagitaw la dekat bini mung..aku mana ada ni telifone bini mung..hahaha..tanya elok2..bini Kadang2 dia boring jugak dengan kita..dia rindu adik beradik..itu lah karenah manusia..kita belajar peramah dengan suami orang..isteri pulak jangan layan adik beradik je..

Masjid Jamek Sultan Abdul Aziz Jalan Templer Petaling Jaya Selangor.

Soalan No.5:Hikmah poligami apa ustaz?

Jawapan UAI:Untung la orang perempuan..yang rugi orang lelaki..yang rugi duit lah..kalau seroang bini..seorang je yang mintak..kalau 3 bini dah 1200..rase nak lari dah kite..kalau berpoligami..isteri akan banyak rehat..tapi nafkah sama je dapat dari dulu..kerja x banyak bagi isteri yang bermadu..

Masjid Jamek Sultan Abdul Aziz Jalan Templer Petaling Jaya Selangor.

Soalan No.6:Bagaimana nak hilangkan sihir dalam badan kita?

Jawapan UAI:Baca surah al baqarah..baca ayat qursi..baca 3 qul (surah al ikhlas surah al falaq dan surah an nas)..tiup pada air dan mandi pada tubuh badan..x hilang jugak tulis ayat qursi dekat atas pinggan kemudian letak air panas..dia akan larut dengan air panas minum air tu..jangan makan penadol pulak..hadir dalam hati sihir itu lemah..Allah Yang Maha Berkuasa..

Masjid Jamek Sultan Abdul Aziz Jalan Templer Petaling Jaya Selangor.

Soalan No.7:Kalau kita masuk masjid..kita nak sembahyang sunat tahiyyat masjid dulu ke atau nak terus dengar kuliah?

Jawapan UAI:Jawabnya kalau kita ada ruang..sunat tahiyyat lebih afdhol..

Masjid Jamek Sultan Abdul Aziz Jalan Templer Petaling Jaya Selangor.

Soalan No.8:Boleh kah saya labur dalam saham ASB?

Jawapan UAI:ASB ni adalah tabung terbesat umat islam di Malaysia..perserta penabung tidak ada masalah..petugas ASB pun tidak ada masalah..yang masalah chairman atas tu..kadang dia labur dalam syarikat yang x patuh syariah..kadang dia labur dalam syarikat yang patuh syariah..

Masjid Jamek Sultan Abdul Aziz Jalan Templer Petaling Jaya Selangor.

Soalan No.9:Boleh x kita berzikir kuat sehingga mengganggu orang yang sedang solat?

Jawapan UAI:Orang tengah sembahyang..kita zikir perlahan..jangan zikir kuat..kuat perlahan..dua2 boleh..kena tengok tempat..

Masjid Jamek Sultan Abdul Aziz Jalan Templer Petaling Jaya Selangor.

Soalan No.10:Imam lupa rakaat..patutnya sudah tahiyyat akhir..tapi dia bangun..adakah makmum kena ikut imam atau tunggu didalam tahiyyat?

Jawapan UAI:Sembahyang subuh 2 rakaat..imam naik rakaat ketiga..makmum jangan naik..siapa2 makmum yang tahu imam silap..naik jugak..makmum batal..imam batal ke x?..imam tengok dulu..naik sengaja tambah rakaat..sebab rakaat pertama tadi dia ada buat benda yang tidak betul..maka sunat makmum tunggu dalam tahiyyat akhir..kalau nak bagi salam..niat dalam hati mufarakah terlebih dahulu..boleh salam dah..cuma kalau imam naik tegurlah subhanallah..

Masjid Jamek Sultan Abdul Aziz Jalan Templer Petaling Jaya Selangor.

Soalan No.11:Masa hari kiamat..Allah maafkan kita x kalau kita mencuri atau kita lawan cakap ibu bapa?

Jawapan UAI:Bila kita buat salah..ada 4 cara kesalahan kita itu terhapus..yang pertama didunia kita settel..bertaubat kepada Allah..kalau lawan ibu bapa..kita minta maaf atas dunia..settel..yang kedua bila kita mati..Allah ampunkan kita..walaupun kita banyak dosa..masa kita mati tu Allah ampunkan dengan beberapa sebab..kadang2 sebab mati syahid..cara yang ketiga diakhirat nanti..Allah ampun dipadang masyar..yang keempat bangun timbang banyak dosa..pahalanya sikit..diisytiharkan masuk neraka tapi nabi bagi syafaat..terlepas daripada hukuman..cara yang kelima ni yang ramai orang dapat..dia x dapat keampunan Allah..dia x nak bertaubat kepada Allah..x dapat syafaat..dosanya akan dicabut didalam api neraka..~

Masjid Jamek Sultan Abdul Aziz Jalan Templer Petaling Jaya Selangor.

Soalan No.12:Apakah hukum buka pusat karaoke?

Jawapan UAI:Kadang2 harus..kadang2 haram..kalau pusat tu tidak ada lagu2 yang haram..tidak ada percampuran yang haram..maka x boleh kita nak kata haram..tapi tiba2 jantan betina pegang sana sini..haram lah boh..tauke makan duit haram..nyanyi pulak bersatu kita bersatu..jangan politik..mula2 memang pegang mike..last2 mike lain keluar..

Masjid Jamek Sultan Abdul Aziz Jalan Templer Petaling Jaya Selangor.

Soalan No.13:Apakah hukum kita sokong orang yang zalim?

Jawapan UAI:X boleh..bukan kata kerajaan yang zalim je kita x boleh sokong tapi kalau ibu bapa kita zalim pun kita x boleh sokong..Allah kata walaupun orang yang zalim itu bapa atau anak2 kamu..kalau hati menyebelahi yang zalim..akan ke neraka..

Masjid Jamek Sultan Abdul Aziz Jalan Templer Petaling Jaya Selangor.

Soalan No.14:Boss saya bayar gaji saya dengan duit haram..apakah hukumnya ustaz?

Jawapan UAI:Orang yang menerima berhak untuk menolak..manusia sekarang sudah tidak ada tawa lagi..bila tidak ada taqwa..macam mana kita nak patuhi garis2 syarak?

Masjid Jamek Sultan Abdul Aziz Jalan Templer Petaling Jaya Selangor.

Soalan No.15:Tempat kita ada surau tapi kita sembahyang masjid lain..apakah hukumnya?

Jawapan UAI:x de masalah..jangan kita pulau memulau sudah..cuma ulama kata jangan kita tinggalkan qariah kita sehingga tidak boleh melalukan sembahyang jumaat..

Masjid Jamek Sultan Abdul Aziz Jalan Templer Petaling Jaya Selangor.

Soalan No.16:Adakah tidak sah muslimat sembahyang di surau yang ditutup dengan tabir?

Jawapan UAI:Jawabnya sah..kalau dalam banggunan x de masalah..yang jadi masalah bangunan yang lain..kalau x de dalam surau..rumah belakang surau..nak ikut jemaah..kalau tutup pintu x sah sembahyang..kalau dalam masjid dalam surau..tutup pintu sah lagi..ada yang kata x sah tu memang ada tapi 1 pandangan daripada ulama feqah..tapi kita berilah keluasan..

Masjid Jamek Sultan Abdul Aziz Jalan Templer Petaling Jaya Selangor.

Soalan No.17:Apa yang perlu dibaca ketika duduk antara dua sujud semasa sujud sahwi?

Jawapan UAI:Sujud sahwi ni tidak sebarang bacaan yang diwajibkan..ada tiga pandangan ulama..pandangan ulama muktabar yang pertama iaitu baca seperti didalam sujud biasa..pandangan yang kedua tidak membaca apa2..pandangan yang ketiga boleh membaca sebarang zikir..hukumnya tiga2 bi boleh..semua ni fatwa..tidak ada nas..

Masjid Jamek Sultan Abdul Aziz Jalan Templer Petaling Jaya Selangor.

Soalan No.18:Apakah hukum memakai kalung baju pengantin laki2 macam baju songket?

Jawapan UAI:Kalau kalung tu bukan rantai leher..boleh..contoh dalam budaya pakaian orang jawa, riau, madura kalau dia orang kahwin..cuma acso sahaja..yang haram rantai leher letak pada tekak macam perempuan tu..

Masjid Jamek Sultan Abdul Aziz Jalan Templer Petaling Jaya Selangor.

Soalan No.19:Apakah hak anak angkat dalam pembahagian harta kepada anak laki2?

Jawapan UAI:Anak angkat x de bahagian sebab tu lah sebelum mati bapak angkat kena wasiat..kalau tidak..anak angkat x dapat apa2..kena pergi mahkamah..ada cop..paling maksima harta anak angkat tu dapat 1/3..

Masjid Jamek Sultan Abdul Aziz Jalan Templer Petaling Jaya Selangor.

Soalan No.20:Apakah hukum makan minum keluarga bila sisuami makan rasuah?

Jawapan UAI:Allahurobbi..makan haram bini, anak2, adik beradik yang kita tanggung..bila makan haram..gelap perut anak bini kita..walaupun dia tidak berdosa..yang makan rasuah nabi kata saya yang beri rasuah makan rasuah dalam api neraka..sekarang orang peduli apa..duit punya pasal..jual arak..cahsier jual arak..gaji haram..sembahyang tidak diterima..10 golongan yang dilaknat mengenai arak..antaranya jual arak..saidina abu bakar kata tidak diterima 1 smebahyang pun kalau dalam badan kita ada benda haram..

Masjid Jamek Sultan Abdul Aziz Jalan Templer Petaling Jaya Selangor.

Soalan No.21:Macam mana nak jadi isteri solehah?..saya rajin solat sunat..baca quran dan sedekah..cuma satu sahaja..saya kurang layan suami saya..

Jawapan UAI:Tu bukan isteri solehah..isteri solehah ini taat pada Allah solat..taat pada rasul puasa..kemudian taat kepada suami melayani suami..nabi kata pada malam isra' mikraj lepas pada sidratun muntaha aku dibawa jibril kedalam syurga neraka..sampai di neraka majoriti ahli neraka adalah perempuan..naka kepada jibril kenapa orang perempuan ramai dalam neraka?..jibril jawab ramai perempuan masuk neraka kerana x ramai perempuan yang taat agama..x sembahyang..x mandi junub..x reti hukum haid..x ramai yang taat suami (melayani suami)..x ramai yang tutup aurat..berhias di luar rumah untuk laki2 lain..ingat nak jadi isteri solehah..kalau suami tengah cakap..jangan sampuk..dia tidak akan makan selagi suaminya x masukkan makanan dalam mulut sendiri..jangan benda yang suami x suka..

Sebab tu nabi kata isteri yang solehah seperti gagak berwarna putih bersama kawan gagaknya yang berwarna hitam..isteri solehah tu gagak warna putih..payah nak jumpa..yang ramai gagak hitam..paling2 tidak pun gagak kelabu taik anjing..

Nabi kata isteri solehah kalau kita pandang..hilang letih..

Masjid Jamek Sultan Abdul Aziz Jalan Templer Petaling Jaya Selangor.

Soalan No.22:Apakah itu jihad?

Jawapan UAI:Jihad bahasa arab..al jahlu..maknanya bersungguh2..jihad dalam menuntut ilmu..jihad bersungguh2..jihad menentang kemungkaran maknanya kita bersungguh2 mencegah kemungkaran..siapa yang yang bersungguh2 dipanggil mujahidin..perbuatan kita tu dipanggil mujahadah..

Masjid Jamek Sultan Abdul Aziz Jalan Templer Petaling Jaya Selangor.

Soalan No.23:Apakah hukum ketawa?

Jawapan UAI:Hukum ketawa yang disisi nabi ada 3..yang pertama adalah senyum..yang kedua senyum membuka mulut..yang ketiga mengeluarkan suara..tetapi kita ni jangan berlebih lebihan..

Masjid Jamek Sultan Abdul Aziz Jalan Templer Petaling Jaya Selangor.

Soalan No.24:Kenapa Allah tidak mencipta semua orang islam belaka?..kenapa Allah tentukan hidup kita?..kenapa Allah ciptakan kita?

Jawapan UAI:Allah ciptakan kita supaya kita beribadat kepada Allah..kita hidup..DIA beri kemudahan..Allah tentukan hidup kita kerana DIA Maha Berkehendak..yang sangat sempurna..kenapa kita buat jahat..sekali pun Allah x pernah suruh kita buat jahat..kita yang pilih semua tu..jalan kanan pergi kuliah..jalan kiri pergi minum arak..dapat dosa..ada pilihan..bukan kena paksa..kalau kena paksa pergi kuliah mung sakit..pergi buat maksiat mung sihat..tu baru kena paksa..

Masjid Jamek Sultan Abdul Aziz Jalan Templer Petaling Jaya Selangor.

Soalan No.25:Aadakah benar ketika nabi adam turun kebumi..tingginya sama macam lampu jalan?

Jawapan UAI:Mana ada lampu jalan masa tu..hahahaha..yang ada masa tu jin dan binatang besar..masa turun nabi adam..Allah halau jin2 ni semua duduk di laut2 dan di bukit2 kerana manusia ingin duduk dibumi..dalam kitab tafsir tobari ada sebut bila buat binatang..bila buat matahari..bila buat nabi adam..semua ada cerita dalam kitab tu atau tengok dalam kitab ibnu kathir..

Masjid Jamek Sultan Abdul Aziz Jalan Templer Petaling Jaya Selangor.

Soalan No.26:Kenapa nabi suka pada kucing?

Jawapan UAI:Jenis kucing ni..jenis duduk di kaki manusia..tu la hebatnya Allah..Allah buat kucing jenis manja dengan manusia..dalam kitab hawi kabir..nabi kata kucing adalah binatang yang bermain pada kaki2 manusia..dan sesuai dengan manusia..

Masjid Jamek Sultan Abdul Aziz Jalan Templer Petaling Jaya Selangor.

Soalan No.27:Kita dah ambil baligh..kita sentuh laki2 haram x?

Jawapan UAI:Kalau perempuan dengan laki..besar sama besar sentuh maka haram..kalau besar dengan kecil x haram..cium pun boleh..kita ni laki2..kawan kita bawa anak dia..baby..umur 4 bulan setahun..boleh..kerana nabi pun boleh..kalau kawan dia bawa anak dara umur 25..x boleh la tu..tumbuk atas muka..

Masjid Jamek Sultan Abdul Aziz Jalan Templer Petaling Jaya Selangor.

Soalan No.28:Sebagai suami..nak buanh sifat amarah macam mana ustaz?

Jawapan UAI:Sifat marah ni sifat Allah..jangan ambil sifat Allah..kita kena sifat lemah lembut..kalau Allah yang marah..munasabah dengan DIA..kekuasaan dia..kita ni lemah..ingat deh orang muslimat..nak pilih suami paling kurang siasat 3 bulan..masjid mana dia pergi..apa kelakuan dia sebenar..check dulu..kerja perjabat mana..tanya kedai mana dia selalu makan..nak2 pulak muslimat sekarang suka laki pakai kopiah serban..lepas kahwin berderu kena terajang..sepak bini..bini period pun nak jimak jugak..pergi rumah ustaz..selfie dengan habib dengan ustaz..selfie dengan kitab hadis..padahal alif ba ta pun x habis lagi..

Masjid Jamek Sultan Abdul Aziz Jalan Templer Petaling Jaya Selangor.

Soalan No.29:Calon mana yang patut kita undi nanti ustaz?

Jawapan UAI:Pilih lah calon yang dia takut sangat kepada Allah..yang kedua dia sayang sangat kepada rakyat..

Masjid Jamek Sultan Abdul Aziz Jalan Templer Petaling Jaya Selangor.

Soalan No.30:Saya x ingat baca asshamsi dan ad dhuha..macam mana saya nak sembahyang dhuha?

Jawapan UAI:X wajib..bacalah yang mudah bagi kamu..x de ulama kata x boleh..zaman nabi ada imam disuatu kampung..lepas baca surah fatihah..dia baca surah ikhlas..setiap hari imam ni baca surah yang sama..subuh zuhur asar maghrib isya'..sembahyang raya..sembahyang minta hujan pun dia baca macam tu..last2 jemaah jemu..datang jumpa nabi nak complaint..nabi jawab kamu balik bagitaw dekat imam itu surah al ikhlas akan pimpin dia ke syurga diakhirat nanti..balik bodoh je ramai2 tu..

Masjid Jamek Sultan Abdul Aziz Jalan Templer Petaling Jaya Selangor.

Soalan No.31:Apa hukum kata bless kepada orang kafir?

Jawapan UAI:Kalau untuk kebaikan boleh..kalau untuk keselamatan lepas mati x boleh..sebab tu kata rest and peace kepada orang kafir x boleh..kerana dalam quran kata mereka tidak peace..mereka kena azab..peace ni maknanya aman..mana aman untuk orang kafir..bukan jawapan saya tapi jawapan mufti jordan..mufti syria..mufti yaman..mufti mesir..haram kata macam tu..

Masjid Jamek Sultan Abdul Aziz Jalan Templer Petaling Jaya Selangor.

Soalan No.32:Boleh x baca Quran kaau x de wudhu?

Jawapan UAI:Boleh x de masalah..yang x boleh sentuh..kalau nak pegang kitab tafsir boleh x de wudhu..cuma kalau nak keluar pada khilaf ulama..tangan jangan sentuh pada ayat quran..

Masjid Jamek Sultan Abdul Aziz Jalan Templer Petaling Jaya Selangor.

Soalan No.33:Tengah solat witir..azan subuh berkumandang..

Jawapan UAI:InsyaAllah diterima kalau kamu ikhlas..dengar baik2..sembahyang fardhu sembahyang sunat..tengah sembahyang masuk waktu lain..tengah sembahyang zuhur masuk waktu asar..jangan berhenti..kalau dapat 1  rakaat..maknanya dapat tunai..bangun daripada rukuk..orang azan..maka asar tadi telah ditunai..kalau x dapat rakaat namanya sembahyang qadha..sempat rukuk namanya tunai..x sempat rukuk namanya qadha..

Masjid Jamek Sultan Abdul Aziz Jalan Templer Petaling Jaya Selangor.

Soalan No.34:Tolong kawan yang bukan islam buka restoran..dia buka kelab malam..macam mana kita nak hapuskan?

Jawapan UAI:Dia dulu jahil..sekarang dia dah bertaubat kepada Allah..senang sahaja..bertaubat kepada Allah..menyesal melakukan pertolongan dalam benda maksiat tadi..sebab Allah kata jangan tolong buat perkara dosa..cuma kalau ada kait dengan harta orang..kena pulang balik..sebab tu hak orang..

Masjid Jamek Sultan Abdul Aziz Jalan Templer Petaling Jaya Selangor.

Soalan No.35:Adakah wahabi termasuk dalam kalangan ahli sunnah wal jamaah?..kerana dr syeikh wahbah zuhaily meletakkan wahabi adalah ahli sunnah wal jamaah begitu juga pendapat dr yusuf al qhardawi..

Jawapan UAI:Nak masuk ahli sunnah bukan dengan nama..nak keluar ahli sunnah pun bukan dengan nama..tapi dengan aqidah..nabi kata umat aku berpecah pada 73..72 masuk neraka dengan pegangan masing2..jadi jawapan dr wahbah zuhaily ini adalah wahabi yang mengikut muhammad bin abdul wahab yang aqidahnya mengikut ahli sunnah wal jamaah..tetapi dari segi feqah mereka tersilap..tu maksudnya ahli sunnah wal jamaah..adapun wahabi yang lain daripada aqidah ahli sunnah wal jamaah maka dia bukan ahli sunnah wal jamaah..seperti pandangan wahabi tuhan ada dua tangan belah kanan..ada wahabi lain pula kata tuhan ada tangan kanan sebelah tangan kiri..ini bukan ahli sunnah wal jamaah..ini mujassimah..kekal dalam neraka..pilik2 sekarang nieh..mengkafirkan orang sesuka hati..tu bukan ahli sunnah wal jamaah..

Masjid Jamek Sultan Abdul Aziz Jalan Templer Petaling Jaya Selangor.

Soalan No.36:Kalau ada sujud nampak aurat macam mana?

Jawapan UAI:Kalau daripada bawah boleh..kalau dariapada belakang x boleh..daripada belakang batal sembahyang..diukur daripada atas dan keliling bahagian aurat..kalau tutup dengan segera x batal sembahyang..

Masjid Jamek Sultan Abdul Aziz Jalan Templer Petaling Jaya Selangor.

Soalan No.37:Apakah hukum bersalam ketika tok khatib membaca khutbah?

Jawapan UAI:Jawabnya boleh..yang dilarang adalah bercakap2 dan buat benda yang tidak ada faedah..yang haram mung bersalam masa tengah sembahyang jumaat..

Masjid Jamek Sultan Abdul Aziz Jalan Templer Petaling Jaya Selangor.

Soalan Terakhir:Bolehkah guru gunakan perkataan bodoh disekolah sebab ustaz kata ulama membenarkan menggunakannya..

Jawapan UAI:Dia macam nieh..perkataan bodoh..perkataan sial..perkataan laknat..boleh digunakan dan bukan sembarangan..kena pada tempatnya..kalau cikgu kata awak nak jadi cerdik ke nak jadi bodoh..boleh x cikgu cakap macam tu?..boleh la!!!..sebab kamus dewan pustaka 2016 masih mengekalkan perkataan bodoh dalam kamus..kerana banyak nak pakai..lebih2 sekarang nak PRU..banyak nak guna..ada x perkataan kemaluan laki2 dan perempuan dalam kamus..ada..boleh x cikgu guna?..boleh untuk pelajaran..kalau ustaz2 guna boleh x?..boleh la kalau nak mengajar hukum..

Minta maaf saya susuli sekiranya ada kesilapan atau kesalahan didalam catatan pada sesi soal jawab Al Fadhil Ustaz Azhar Idrus di Masjid Jamiul Ehsani Sijangkang Kuala Langat dan di Masjid Jamek Sultan Abdul Aziz Jalan Templer Petaling Jaya..sama2 kita doakan semoga UAI sentiasa dimuarhakan rezeki, dirahmati dan  dipermudahkan segala urusan UAI didunia dan diakhirat..Amiin Ya Rabbal Alamin..

Rupanya setelah kematian suami tanggungjawab mencari nafkah buat anak-anak jatuh kepada walinya

Rupanya setelah kematian suami tanggungjawab mencari nafkah buat anak-anak jatuh kepada walinya...iaitu datuk atau pakciknya, bukan tanggungjawab si ibu. Padanlah dari segi pemberian faraid bahagian isteri paling sedikit berbanding yang bakal diterima oleh waris yang lain. Saya tertanya-tanya, kenapa bahagian isteri paling sedikit sedangkan isterilah yang bakal menanggung keperluan anak-anak kelak. Bahkan rumah dan kereta peninggalan suami boleh dituntut wali jika tidak tersenarai sebagai harta pusaka yang dikhususkan untuk si isteri.

Ramai dari kita tidak tahu kerana belum pernah dengar lagi ada wali yang mencari nafkah buat anak yatim yang masih mempunyai ibu. Inilah amanah Allah yang dilupakan. Demikianlah besarnya tanggungjawab seorang lelaki...bertanggungjawab anda bukan hanya kepada anak isteri sahaja tetapi turut kepada pewalinya..

Apabila agama itu diambil separuh separuh,yg memihak padanya diambil yang memberi rugi padanya ditinggal.

Mari kita berfikir akan kisah benar yg berlaku pada seorang balu yg kematian suami.

1. Semasa hidup simati org susah, adikberadik tak pernah menjenguk, apatah lagi nk hulur belanja utk anak buah walaupon semuanya kerja best2.

2. Rezeki anak2 simati dpt beli sebidang tanah dan membeli sebuah rumah teres. Tak lama kemudian, si mati membeli lagi sebidang tanah utk tujuan berkebun tp tak kesampaian(meninggal dulu)

3. Simpanan simati ada dlm 10k dlm bank, sebuah rumah dan sebidang tanah.

4. Simati selalu bagitau isterinya kalu dia tiada, isteri dan anak2 tak lah susah mana, ada tempat bergantung, ade sedikit duit dan ade tempat berlindung (rumah). Betapa besarnya harapan simati utk si isteri dan anak2.

5. Ditakdirkan si mati meninggal dunia akibat sesak nafas(masalah jantung)..simati meninggalkan balu dan 2 org anak perempuan.

6. Sejurus selepas simati dikebumikan, adik beradik simati termasuk ibu simati telah mengajak si isteri berbincang pasal harta simati kononnya simati akn terseksa dlm kubur kalu tak diselesaikan secepat mungkin.

7. Simati tiada anak lelaki, so harta2 simati akan dpt juga pd adik beradiknya.

8. Tak sampai seminggu si mati meninggal, datanglah adik beradik bertandang kerumah, siap buat lakaran dlm kertas ikut hukum faraid, bahagian utk isteri, anak2, ibu simati dan adik beradik simati.

8. Hukum faraid-bahagian isteri dpt paling sedikit, lansung tak pedulikan perasan sibalu yg masih bersedih, dihamburkan pula nas2 dalil2 bab pembahagian faraid.

9. Paling memilukan,dinilaikan sekali rumah yg diduduki oleh sibalu dgn anak2 ikut nilai pasaran. Kemudian mereka2 itu bagi dua pilihan pada si balu, bayar harga rumah tersebut kepada waris2 yg berhak sekiranya mahu tetap tinggal disitu, atau keluar dr rumah tersebut kerana rumah itu akan dijual dan duit jualan tersebut akan dibahagikan ikut hukum.

10. Nak cari mana 150k? nak tak nak terpksa keluar dr rumah tersebut rumah dijual, dapatlah bahagian sibalu dan anak2 dgn jumlah yg sibalu dapat dan anak2 simati dapat mustahil dpt cari rumah baru.

Bermula lah episod merempat si anak2 yatim, berpindah randah, menyewa situ sini, jgnkan sibalu, si anak pon bekerja lepas balik sekolah nak sara diri sendiri, duit simpanan /tanah sebidang/rumah dijual siwaris. Harapan simati utk tidak menyusahkan anak dan isteri selepas ketiadaanya berkecai sama sekali. Waris2 semua lesap lepas dpt bahagian masing2.

Walaupon berhak pada harta simat tapi kene tengok pula tanggungjawab yg harus dipikul jgn ambil agama itu separuh separuh utk kepentingan sendiri..ya tak berdosa ambil harta yg sememangnya hak kita dlm hukum, tapi berdosa gagal menjalankan tanggungjawab nafkah pd anak2 simati-tempat tinggal /pakaian/makan minum.

Jika kita termasuk dlm golongan sebegitu sebelum ni berubahlah dan moga dijauhkan keturunan kita adik2 kite suami kita ank2 kita dr bersifat kejam begini.

Ambil pengajaran saudara saudari, sekali lagi saya ingatkan apa yg agama ajar, bila simati meninggalkan anak2 yg belum baligh, wajib bg walinya mengikut turutan wali sebelah simati menyediakan nafkah utk anak simati. Kalu tidak diambil peduli, menanggunglah diakhirat kelak.

Hukum faraid itu sgt adil dan indah, diberi lebih kepada lelaki sbb lelaki adalah ketua keluarga yg kene menanggung org2 dibawahnya, kenapa apabila tiada anak lelaki,harta akn  diberi juga kepada adik beradik simati? Jelas Allah memberitahu bahawa adalah tanggungjwb si wali2 utk menanggung nafkah si anak yatim (lebih2 si yatim adalah perempuan) dan semoga dgn pembahagian faraid dpt meringankan beban /membantu si wali2 utk menjaga dan memberi nafkah kepada si anak yatim.

INGAT YEA..! dpt pembahagian harta simati bkn terus beli rumah baru, shopping atau melancong dulu, tapi tunaikan dulu tanggungjawab si anak yatim.

Wallahu'alam

Bagaimana hendak mendapat rezeki berganda dalam perniagaan

Bagaimana hendak mendapat rezeki berganda dalam perniagaan? Amalkan petua-petua ini…

1. Murahkan dengan senyuman

Ketika berniaga, murahkan senyuman. Rasulullah saw ketika berniaga amat pemurah dalam memberi senyuman kepada pelanggan dan bakal pelanggan.

Senyuman akan mengundangkan senyuman yang lain. Senyuman akan melembutkan hati prospek dan pelanggan untuk membina kemesraan. Jangan lupa, kalau mereka tidak membeli sekali pun, senyuman anda itu satu sedekah! 

2. Bantu prospek dan pelanggan

Apabila kita banyak membantu, nanti orang pula akan membantu kita. Setiap perniagaan adalah penyelesaian kepada sesuatu masalah. Apa sahaja penyelesaian, ia merupakan satu bantuan.

Fikirkan bagaimana perniagaan anda dapat membantu orang ramai. Sama ada sebelum mereka menjadi pelanggan anda atau selepas menjadi pelanggan anda. Lebih banyak perniagaan dapat membantu, maka lebih murah rezeki akan datang kepada perniagaan.

3. Kemas dan bersihkan tempat berniaga

Sekiranya mempunyai kedai, pastikan kedai dalam keadaan kemas dan bersih sentiasa. Sekiranya menjalankan perniagaan Internet, sama juga. Pastikan meja tempat anda bekerja adalah sentiasa bersih dan kemas.

Keadaan tempat kerja yang kemas akan memudahkan perniagaan untuk menjadi lebih teratur. Kebersihan sekeliling akan memurahkan rezeki. Jangan lupa, kebersihan diri sendiri sebagai pemilik perniagaan juga perlu diutamakan!

4. Amalkan doa murah rezeki sebelum memulakan kerja atau berniaga

“Ya Allah! Sesungguhnya aku memohon kepada Engkau kebaikan hari ini, kemenangan-Nya, pertolongan-Nya, cahaya-Nya, keberkatan-Nya dan petunjuk-Nya. Dan aku memohon perlindungan kepada Engkau dari kejahatan sesuatu yang ada didalamnya dan kejahatan sesuatusesudahnya”

Andalah Jutawan Budi

*ANDALAH JUTAWAN BUDI*

Keluar sahaja dari pintu bank setelah selesai mengeluarkan sejumlah wang daripada mesin ATM, baru terperasan ada sosok tubuh tua yang kelihatan lemah di sudut tepi dinding luar bank.
Dihadapannya ada beberapa bungkus keropok ikan yang beralas surat khabar di atas lantai untuk dijual.
Sesekali dia mengelap peluh di dahi. Barangkali kepanasan disimbah bahang matahari.

Ada simpati yang timbul jauh disudut hati.
Dompet dibuka namun tiada duit kecil untuk diberikan kepada wanita tua itu. Yang ada hanyalah beberapa keping not RM50 dan dua keping syiling 20 sen.
Tidak tergamak rasanya menghulur 20 sen. Namun untuk hulurkan RM50 terasa begitu besar nilainya.

Sedang asyik memerhati wanita tua itu dari jauh, seorang jejaka sekitar umur awal 30-an datang menghampiri wanita itu sambil memegang dua gelas air tebu di tangannya.
Segelas air beserta sekeping wang RM5 dihulurkan kepada wanita tua itu dengan senyuman di bibir. Wanita tua itu nampak terharu. Hilang dahaganya yang sejak pagi tadi menunggu keropoknya dibeli orang.

Jejaka tersebut kemudiannya beredar dari situ menuju ke arah pacuan empat roda, Serena hijau miliknya.
Melihat kejadian itu, seorang lagi lelaki muda mengeluarkan beberapa keping RM1 lalu dihulur ke arah wanita itu.
Aku yang melihat dari jauh tersenyum terharu.

Kejadian yang mungkin nampak kecil namun membuahkan tekad dan semangat saling membantu bagi orang yang memerhati.
Terdidik dengan sifat pemurahnya, aku tidak lagi melalui situasi itu melainkan dengan menghulurkan walau dengan sekecil nilai sekalipun.

Jejaka itu telah mendapat saham pahala tanpa dia sedar apabila ada yang termotivasi kerana akhlaknya. Mudah-mudahan.
Memberi Bukan Kerana Kaya
Memberi atau dalam bahasa lainnya adalah sedekah, tidak memerlukan syarat anda orang kaya harta untuk melakukannya.
Pasti setiap daripada kita pernah bercita-cita menjadi jutawan yang kaya raya dengan harapan, segala harta itu dapat dimanfaatkan di jalan Allah, membantu orang-orang susah dan bersedekah sana sini.

Ada insan yang dikurniakan Allah dengan kehidupan yang mewah dan kaya raya dengan harta yang menimbun.

Alhamdulillah syukur jika mereka dapat memanfaatkan harta mereka untuk bersedekah dan membelanjakannya di jalan yang diredhai Allah.
Bagaimana pula dengan kita yang mungkin tidak sekaya mereka yang diluar sana?
Hakikatnya kita tidak perlu tunggu sehingga menjadi jutawan untuk memberi kerana untuk bersedekah yang perlu kaya adalah hati dan bukan pula semata-mata kaya harta.
Hati yang kaya akan berasa senang dan tidak kekok untuk memberi dan berkongsi walau hanya dengan menghulurkan wang RM1, atau berkongsi kuih pau kacang mahupun sekadar menghulurkan senyuman ikhlas disertakan doa ke atasnya.
Peluang untuk memperoleh pahala sangat luas.

Hanya tinggal kita memilih untuk mengambil peluang tersebut atau mencipta peluang tersebut atau membiarkan peluang itu hanya tinggal peluang tanpa mempedulikannya. Alangkah ruginya.

20 Sen Mampu Membeli Senyuman
Tiada siapa tahu, mungkin dengan 20 sen itu, kita mampu mencukupkan duit mereka untuk membeli sebungkus nasi lemak bagi mengalas perut.
Siapa tahu dengan RM1 itu, ada anak kecil yang dapat menghilangkan dahaganya. Mungkin jua senyuman ikhlas kita, dapat membahagiakan hari mereka. Tiada siapa tahu.
Jangan berkira untuk bersedekah . Memberilah dengan ikhlas.

Percayalah setiap kebaikan yang kita lakukan, malaikat Raqib di kanan setia mencatat. Allah pula menjanjikan kebaikan rezeki yang lebih berkat Insya Allah.
Teringat pesan umi yang sangat mementingkan nilai sebuah sedekah. Satu kita bersedekah, 10 kali ganda Allah balas.
Biar kukuh tertanam nilai berbudi sebegitu dalam jiwa agar tidak diisi dengan sifat lokek dan bakhil yang dibenci Allah.

Mungkin kita terbiasa melalui kaki lima atau di tepi bahu jalan, dan melihat ada yang berpeluh mencari rezeki, menjual tisu yang harganya 30 sen sebungkus, menjual kerepek dengan kacang dan apa sahaja.

Sudah pasti pernah berada di situasi sebegitu kan? Apa pula tindakan kita? Hanya berlalu dengan pandangan simpati? Pandangan tersebut tidak langsung mengenyangkan mereka.

Bukanlah memberi pandangan simpati tersebut adalah tindakan yang buruk. Bukan. Tetapi seandainya kita punya kemampuan untuk membantu, maka bantulah.
Sekalipun jika kita tidak mahu kerepek mereka, kita membeli untuk membantu. Bolehlah dijadikan jajan atau diberikan kepada kawan-kawan yang menyukainya.
Kerana kita membeli untuk membantu. Sekurang-kurangnya mereka berusaha mencari rezeki dengan menjual dan bukan mengemis.
Apalah sangat pemberian kita jika ingin dibandingkan dengan kebahagiaan hati mereka yang terasa keperluan hidupnya sedikit ringan.

Diriwayatkan daripada Abu Hurairah RA. daripada Rasulullah SAW, Baginda bersabda;
“Sesiapa yang meringankan daripada seorang mukmin satu kesusahan daripada kesusahan-kesusahan dunia, Allah akan meringankan daripadanya satu kesusahan daripada kesusahan-kesusahan Hari Kiamat.

Sesiapa yang memudahkan kepada orang yang kesempitan, Allah akan memudahkan kepadanya di dunia dan akhirat.”
Memberi juga bukan kerana kita kaya, tetapi kerana kita pernah memahami bagaimana perasaan apabila kekurangan.
Tidak hanya tunggu kaya baru boleh bersedekah bahkan bersedekahlah untuk mencorak kekayaan.
Allah memberikan kita akal yang cerdas untuk berfikir. Jua hati untuk menilai. Serta kudrat untuk bertindak. Selamanya, kita sentiasa mampu dan berpeluang untuk membentuk akhlak diri yang lebih baik.

    *Kalam Hikmah* 
“Dan orang-orang yang beriman dan mengerjakan jalan kebajikan, pasti_ akan kami hapus kesalahan-kesalahannya dan mereka pasti akan Kami beri balasan yang lebih baik dari apa yang mereka kerjakan.”
— Surah Al-Ankabut: 7

_Written by Syazana Syamsul_

Rahsia Kehidupan

*RAHSIA KEHIDUPAN..*

Saat kita memberi, kita akan menerima. Saat kita menolong orang lain, pada saat yang sama kita sedang menolong diri kita sendiri. Apa yang kita lakukan untuk orang lain, sebenarnya kita sedang melakukannya untuk diri kita sendiri.

Inilah rahsia kehidupan yang tersembunyi bagi ramai orang.

Bukan kerana mereka tidak melihat kebenaran ini, tapi mereka tidak mempercayainya.

Sebab itu ramai orang lebih suka menerima daripada memberi. Lebih suka ditolong daripada menolong. Hidup hanya berpusat kepada dirinya sendiri.

Αda perumpamaan menarik, seorang buta yang sedang berjalan dengan tongkatnya di malam hari. Tangan kanannya memegang tongkat sementara tangan kirinya membawa lampu.

Keadaan ini cukup menghairankan seorang lelaki yang kebetulan melihatnya.

Lelaki itu bertanya,

"Mengapa anda berjalan membawa lampu sedangkan anda tidak nampak?"

Orang buta itu menjawab, "Untuk menerangi jalan yang ku lalui".

Dgn nada hairan lelaki itu bertanya lagi, "Tetapi bukankah anda buta dan tetap tidak dapat melihat jalan meski ada lampu?"

Orang buta itu tersenyum sambil menjawab, "Meski saya tidak dapat melihat, orang lain masih dapat melihat saya. Selain membuat jalan menjadi terang, lampu ini dapat menghindarkan org lain untuk tidak melanggar saya"

Di saat kita melakukan sesuatu untuk orang lain, sebenarnya kita sedang melakukan sesuatu utk diri kita sendiri.

Kita diingatkan untuk tidak jemu-jemu berbuat baik.

Ini sebuah rahsia kehidupan untuk hidup yang inginkan kesejahteraan, ketenangan dan hidup bahagia.

Pun begitu, rahsia kehidupan ini tidak bernilai bagi orang-orang yang ego, kedekut dan melakukan sesuatu berdasarkan hanya untuk keuntungan dan kepentingan dirinya sendiri. Jauh sekali bagi orang memberi pertolongan dan melakukan kebaikan dgn tujuan mendapatkan penghormatan dan pujian..

Senyumlah walaupun senyuman kita itu tidak dihargai... 😊

Sedekah

```Jika seseorang itu memberi sedekah, dan dia tahu bahawa sedekahnya itu sampai kpd Allah SWT dahulu sebelum orang yang disedekahkannya, maka dia akan mendapat kegembiraan dalam pemberiannya.

Adakah kamu tahu antara kebaikan2 sedekah itu?

Sila ambil perhatian kepada points number 17 hingga 19

Rujukan dari hadis2

1. Sedekah adalah salah satu pintu untuk menuju ke Syurga Allah SWT

2. Sedekah ialah perbuatan yang paling mulia antara semua perbuatan kebaikan dan sedekah yang paling baik adalah dgn memberi makanan kepada orang

3. Sedekah akan dihisab pada hari Kiamat dan sedekah akan Inn Syaa Allah menjauhi  api neraka jahanam

4. Sedekah mampu memadamkan kemurkaan Allah SWT dan mampu memadamkan kepanasan di dalam kubur

5. Perkara yang paling memberi keuntungan kepada orang2 yang telah meninggal dunia adalah sedekah dan Allah SWT akan sentiasa memanjangkan pahala dari sedekah tersebut

6. Sedekah mampu mensucikan roh dan menambah pahala kebaikan

7. Sedekah adalah salah satu cara untuk mendapat kebahagiaan di hari Kiamat dihadapan Allah SWT

8. Sedekah boleh menyelamatkan diri dari celaka di hari Kiamat dan tidak akan membuat anda sengsara disebabkan masa lampau anda

9. Sedekah mampu menghapuskan dan diampunkan dari dosa2 yang telah dibuat

10. Sedekah adalah kepastian untuk meninggal dunia dalam keimanan serta ketakwaan terhadap Allah SWT dan malaikat akan mendoakan kebaikan kepada anda

11. Orang2 yang memberi sedekah ialah orang2 yang baik dan sesiapa yang terlibat dalam melakukan kebaikan tersebut akan diberi ganjaran oleh Allah SWT

12. Orang yang memberi sedekah dijanjikan akan mendapat ganjaran yang hebat dari Allah SWT Inn Syaa Allah

13. Orang yang memberi sedekah adalah tergolong dari golongan orang2 yang disayang oleh masyarakat

14. Memberi sedekah adalah perbuatan yang mulia dan dihormati

15. Sedekah mampu melepaskan anda drpd kesusahan dan doa2 akan dimakbulkan Allah SWT Inn Syaa Allah

16. Sedekah mampu menghapuskan kesulitan hidup dan ditutup 70 pintu kecelakaan di dunia

17. Sedekah mampu memanjangkan umur seseorang itu dan boleh memberi kejayaan hidup

18. Sedekah adalah ubat

19. Sedekah mampu menolong anda dari kecurian, kematian yang dahsyat dan hina, kebakaran dan lemas

20. Sedekah ialah ganjaran yang baik meskipun anda memberi kepada binatang2 atau burung2

Yang akhir sekali.....

Sedekah yang paling baik adalah jika anda memberikan mesej yang baik ini kepada orang lain dan diniatkan sebagai sedekah..```

Cara Elak Gangguan Jin/Syaitan

🏵️Cara Elak Gangguan jin/syaitan🏵️

1. Jangan sidai baju dalam bilik air . Setan akan masuk ke dalam baju tersebut. Bila kita pakai, kita yang kena.

2. Jangan biar baju disidai di luar berembun. Biarkan di luar, esok basuh balik baru jemur balik...nanti dia akan ikut masuk dalam rumah. Ambil sebelum maghrib.

3. Jangan biar nasi berteraburan di lantai. Jin akan makan. Seolah-olah kita menjemput mereka (jin/setan) masuk ke dalam rumah, habis makan malam bersihkan.

4. Jangan buka tingkap atau pintu waktu maghrib. Setan/jin akan masuk melalui ruang² yang terbuka.

5. Banyakkan bersedekah untuk hindar penyakit...termasuk penyakit hati, hasad dengki.

6. Berhenti seketika ketika perjalanan dalam waktu maghrib. Waktu maghrib merupakan zon merah, banyak setan berkeliaran. Singgah ke masjid atau kedai kopi.

7. Jangan biarkan anak main di luar rumah ketika waktu maghrib.

8. Jangan bercakap dalam tandas. Tandas rumah jin, umpama kita bersembang dengan dia.

9. Jangan kencing berdiri. Jin / syaitan yang disambar petir yang cacat akan sihat semula bila kena air kencing orang berdiri.

10. Tutup kepala bila buang air besar. Setan akan ambil najis dan lumur di atas kepala bila tidak ditutup.

11. Tutup makanan dan minuman ketika ditinggalkan. Memadai tutup dengan sudu dan baca bismillah..kalau tutup penuh lagi bagus. Setan akan berak & kencing dalam makanan yang terbuka lama.

12. Jangan makan makanan yang terbuka lama..sebab dah jadi makanan jin/setan

13. Jangan tidur kaki menghadap ke kiblat. Tidur mengiring ke kanan, badan dan muka hala ke arah kiblat..sihir mudah masuk kalau tidur kaki menghadap ke kiblat. ia akan masuk melalui kaki.

14. Jangan gantung gambar bernyawa dalam rumah.

15. Jangan pamerkan patung di dalam rumah.

16. Gunakan jam tawaf di rumah. Untuk dapatkan aura tawaf.
Ada 1 kes, gantung jam tawaf dalam rumah 3x jatuh, bila dikaji isterinya ada saka.

17. Amalkan ayat Manzil.

18. Pasangkan cd ayat Ruqyah & bacaan 30 juzuk.

19. Basuh pad wanita sebelum buang dalam tong sampah. Kalau tidak , jin suka makan darah.

20. Jangan makan/minum dengan tangan kiri.

21. Basuh pinggan makan selepas makan malam.

22. Sediakan semburan air yang telah di ruqyahkan untuk persiapan. Kalau ada apa² boleh digunakan.

23. Solat berjemaah dalam rumah bersama keluarga sekurang-kurangnya 3 kali seminggu.

24. Masuk rumah bagi salam, A'uzubillah, Bismillah hissami'il 'alim dan masuk menggunakan kaki kanan.

25. Jangan tidur di antara Asar dan Maghrib. Zon oren atau zon kecerdikan. Kalau tidur akan jadi lembap.

26. Peluk isteri suami setiap kali bangun pagi.

27. Peluk dan cium anak bila hendak keluar.

28. Bacakan Al-fatihah dan tiupkan di ubun-ubun anak² masa tidur dan niatkan .

29. Genggam beras. Selawat 3x, alfatihah 1x, kacau ikut tawaf masa setiap kali nak masak nasi. Niat . Untuk kebahagiaan.

30. Jangan makan organ dalaman binatang. Contoh hati.

31. Letak ais pada pipi sekali sekala . Zon himunisasi.

32. Mandi ais sekali skala . Mandi sebelah malam. Untuk keluarkan haba panas dalam badan dan kebaikan organ dalaman.

33. Mandi garam pagi dan petang.

34. Pakai wangian sebelum tidur, jin tak suka wangi²an.

35. Digalakkan berhubungan dengan suami/isteri 3x seminggu.

36. Dilarang berhubungan dengan isteri/suami dalam tandas.

37. Amalan zikir asma ul husna.

38. Makan kurma 1 hari 1 biji

39. Makan garam bukit setiap pagi. Garam untuk neutralkan asid dalam badan.

40. Baca doa untuk lembutkan hati suami/isteri..tiup kat ubun dan telinga dia.

41. Baca 3 kali Surah Al-Ikhlas, surah Al-Falaq dan Surah An-Nas sebelum tidur, 3 kali ayat qursi.

42. Baca bismillah 5, 3x sebelum makan. Bismillahillazi...terlindung dari santau.

43. Selawat nabi 3x pada nabi sulaiman ketika nak ambil​ daun pada waktu malam.

44. Pasang lampu ketika tinggalkan rumah, jangan biar gelap.

45. Segalanya serah pada Allah taala.. Tawakal pada Dia...berdoa setiap pagi waktu subuh.

Kelebihan untuk orang yang sentiasa pergi Masjid/Surau

*KELEBIHAN UNTUK ORANG YANG SENTIASA PERGI MASJID/SURAU*

Beruntunglah orang yang digelar kaki masjid. Sekurang-kurangnya mereka mendapat 11 ganjaran berikut;

1- *Rasulullah berpesan:* "Jika kamu melihat seseorang yang sentiasa ke masjid, maka persaksikanlah dia orang beriman. Allah berfirman: 'Sesungguhnya orang yang memeriahkan masjid-masjid Allah hanyalah orang yang beriman dengan Allah dan hari akhirat (Al-Tawbah 9: 18). " (Riwayat Ibn Majah)

2- *Rasulullah bersabda:* "Sesiapa yang pergi ke masjid jemaah, maka pada satu langkah dihapuskan dosa, pada langkah lain dicatatkan pahala, baik semasa pergi atau balik." (Riwayat Ahmad, Ibn Majah)

3- *Rasulullah bersabda:* "Tiada seorang Muslimin yang sentiasa menghadirkan dirinya ke masjid-masjid untuk solat dan zikir melainkan Allah gembira menyambutnya sebagaimana ahli keluarga yang bergembira menyambut saudaranya yang sudah lama menghilang." (Riwayat Ibn Majah)

4- *Rasulullah bersabda:* "Ada tiga golongan semuanya dijamin Allah; ketika hidup dia diberikan rezeki dan kecukupan, apabila mati dia masuk syurga:
i. Sesiapa yang masuk ke rumahnya dengan memberi salam, maka dia dijamin Allah.
ii. Sesiapa yang keluar rumah untuk ke masjid, maka dia dijamin Allah.
iii. Sesiapa yang keluar demi untuk berjuang di jalan Allah, maka dia dijamin Allah. (Riwayat al-Bukhari dalam Adab al-Mufrad)

5- *Rasulullah bersabda:* "Tidak berkumpul suatu kaum di mana-mana rumah Allah, mereka membaca kitab Allah dan mengkajinya sesama mereka, melainkan diturunkan kepada mereka ketenangan, diliputi rahmat dan malaikat meneduhi mereka dan Allah menyebut-nyebut mereka di depan malaikat-malaikat." (Riwayat Muslim)

6- *Rasulullah bersabda:* "Ada tujuh golongan yang akan dinaungkan Allah dengan naungan-Nya pada hari yang tidak ada naungan selain naungan-Nya...seseorang yang hatinya terpaut pada masjid-masjid." (Riwayat al-Bukhari)
Dalam riwayat Malik: "Seseorang yang hatinya terpaut pada masjid sehingga dia kembali ke situ semula."

7- *Rasulullah bersabda:* "Berilah khabar gembira kepada orang yang selalu berjalan kaki dalam kegelapan malam demi menuju ke masjid bahawa untuknya cahaya sempurna pada hari kiamat." (Riwayat al-Tirmizi)

8- *Rasulullah bersabda:* "Sesiapa yang solat berjemaah sempat dengan takbir pertama selama 40 hari kerana Allah, dicatatkan untuknya dua pelepasan; pelepasan daripada neraka dan pelepasan daripada sifat munafik." (Riwayat al-Tirmizi)

9. *Rasulullah bersabda:* "Masjid adalah rumah setiap orang bertakwa. Allah telah menjamin sesiapa yang menjadikan masjid  ibarat rumahnya dengan keluasan, kerehatan dan kemudahan melepasi sirat menuju kpd keredaan Tuhan." (Riwayat al-Baihaqi)

10- *Rasulullah berasabda:* "Sesiapa yang berpergian pada waktu awal pagi atau petang menuju ke masjid, Allah akan menyediakan baginya tempat atau hidangan di dalam syurga setiap kali dia pergi ke masjid pada awal pagi dan petang." (Riwayat Ahmad)

11- *Allah berfirman:* "Demikianlah, dan sesiapa yang mengagungkan syiar-syiar Allah maka kerana hal itu satu kesan ketakwaan hati." (Al-Hajj 22: 32)
Dan Allah juga berfirman: "Sesungguhnya orang paling mulia di sisi Allah ialah yang paling bertakwa."  (Al-Hujurat 49: 13)

Ya Allah semoga kami menjadi kaki masjid dunia supaya kami termasuk dalam senarai VIP-Mu di syurga.

"Ya Allah, bantulah kami untuk mengingati-Mu, bersyukur kepada-Mu dan melakukan ibadah yang terbaik untuk-Mu."
(Riwayat Abu Dawud)

*SILA SHARE DAN SEBARKAN*

55 Amalan Sunnah Rasullullah

*55 AMALAN SUNNAH RASULULLAH*

*1. PANDANGAN MATA*
Pandangan mata adalah anak panah iblis.Lihat bukan muhrim sekali saja.Lihat kali kedua akan hilang nikmat ibadah 40 hari.Tiada khusyuk.

*2. MAKAN GARAM*
Celup jari kelingking dalam garam, menghisapnya sebelum dan selepas makan.Garam adalah penawar paling mujarab keracunan dan boleh menghalang sihir.

*3. MINUM TANGAN KANAN*
Sentiasa minum memegang gelas dengan tangan kanan.Iblis minum dengan tangan kiri.

*4. SESAAT DI JALAN ALLAH*
Sesaat berdiri di jalan Allah lebih baik dari solat di depan Hajarul Aswad pada malam Qadar walaupun hanya sekadar "hai kawan ayuhlah kita solat".

*5. LANGKAH KANAN*
Masuk masjid kaki kanan,keluar kaki kiri.Masuk rumah kaki kanan, keluar rumah kaki kiri.Masuk tandas kaki kiri,keluar kaki kanan.

*6. MAKAN TIGA JARI*
Nabi SAW makan kurma dengan 3 jari iaitu jari ibu,telunjuk dan tengah.Kita makan nasi kalau susah bolehlah dengan 3 suapan pertama ikut sunnah.

*7. JAMINAN ALLAH*
3 orang mendapat jaminan Allah iaitu orang yang memberi salam sebelum masuk rumah,orang yang keluar ke masjid dan orang yang keluar ke jalan Allah.

*8. GUNTING BULU*
Apabila lelaki dan perempuan tidak menggunting,mengemas bulu kemaluan dan ketiak selama 40 hari, maka iblis akan bersarang dan berbuai di situ.

*9. JANGAN BERSIUL*
Jangan bersiul kerana sewaktu mula-mula dibuang ke dunia,iblis mengembara sambil bersiul-siul dan orang yang bersiul itu adalah penghibur iblis.

*10. CARA POTONG KUKU TANGAN*
Mula dari jari telunjuk yang kanan terus ke kanan sampai kelingking kanan,disambung dari kelingking kiri ke ibu jari kiri hingga ibu jari kanan.

*11. CARA POTONG KUKU KAKI*
Mula dari kelingking kanan ke sebelah kiri sampai kelingking sebelah kiri.

*12. PANJANG LENGAN BAJU*
Panjang lengan baju Rasulullah SAW adalah hanya sampai pergelangan tangan sahaja.

*13. PAKAIAN KESUKAAN*
Pakaian kesukaan Rasulullah SAW adalah gamis iaitu baju labuh atau kurta.

*14. BERSIWAK*
Jika didahului dengan bersiwak (bersugi),satu kali anda bertasbih maka Allah hitung 70 kali bertasbih.Jika bersolat akan dihitung 70 kali solat.

*15. DOA DALAM SUJUD*
Saat yang paling hampir antara seseorang hamba dengan Tuhannya ialah ketika bersujud kerana itu hendaklah kamu memperbanyakkan doa di dalamnya.

*16. ADAB DI TANDAS*
Masuk tandas kaki kiri,pakai alas kaki dan tutup kepala.

*17. ADAB MAKAN*
Hendaknya menghindarkan diri dari kenyang yang melampaui batas.Sepertiga makanan,sepertiga minuman dan sepertiga lagi untuk bernafas.

*18. TIGA JENIS ORANG*
3 jenis orang yang tidak akan dipandang oleh Allah SWT pada hari kiamat iaitu orang tua penzina, Raja yang berdusta,orang miskin yang sombong.

*19. PAKAI MINYAK WANGI*
Memakai minyak wangi adalah sunnah maka pakailah terutama ketika hendak bersolat,ke masjid atau ke mana sahaja.

*20. AMBIL WUDUK SEBELUM TIDUR*
Gosok gigi dan ambil wuduk sebelum tidur malam kerana menjadi amalan yang sangat dirahmati dan menghindar gangguan iblis dan syaitan.

*21. CINCIN PERAK*
Pakai cincin perak di kelingking kanan atau kiri.Akan mendapat pahala Sunnah berterusan selama memakainya.

*22. SOLAT FARDHU DI MASJID*
Nabi SAW tidak pernah solat fardhu di rumah.Setiap langkah kanan ke masjid akan diangkat satu darjat dan langkah kiri akan dihapus satu dosa.

*23. PAKAI CELAK*
Gunakan celak ismid (dari galian) kerana ia menguatkan penglihatan dan menumbuhkan bulu mata.Setiap malam dicalit tiga kali pada mata kanan dan kiri.

*24. PANJANG PAKAIAN*
Panjang pakaian,jubah atau seluar seorang muslim adalah antara setengah betis dan tidak melebihi buku lali.

*25. SOLAT FARDHU BERJEMAAH*
Solat fardhu berjemaah di masjid dibayar 27 kali lipat dari solat sendirian di rumah.Jika anda waras dan sempurna akal,dimanakah anda akan solat?

*26. MENGUAP*
Menguap adalah dari syaitan.Bila rasa hendak menguap,tahanlah atau tutuplah mulut dengan belakang tangan kerana syaitan akan masuk melalui mulut.

*27. MENYIMPAN JANGGUT*
Memotong misai dan menyimpan janggut.Lebih afdal dengan jambang sekali.Diberi pahala amal berterusan selama menyimpannya.

*28. JANGAN MENGHADAP KIBLAT KETIKA BUANG AIR*
Jangan menghadap/membelakang Kiblat ketika buang air kecil/besar. Dibolehkan bila dalam bangunan,itupun kalau terpaksa.

*29. WARNA PAKAIAN RASULULLAH*
Disunatkan memakai pakaian berwarna putih kerana Rasulullah SAW menyukai pakaian berwarna putih.

*30. POSISI TIDUR*
Posisi tidur yang dianjurkan ialah mengereng di atas rusuk kanan,muka dan badan mengadap kiblat dan tapak tangan kanan di bawah pipi.

*31. MINUM LEPAS MAKAN*
Lepas makan nasi jangan terus minum.Tunggu sebentar anggaran selama berjalan 40 langkah barulah minum.

*32. TIDUR SEBELUM ZOHOR*
Tidur sebentar sebelum Zohor kerana ianya membantu ibadah di malam hari dan bangun sebelum gelincir matahari untuk solat Zohor.

*33. BERDIRI HORMAT*
Rasulullah SAW membenci perbuatan orang bangun dari tempat duduk dan berdiri memberi hormat apabila baginda lalu atau masuk ke suatu majlis.

*34. PAKAIAN BERWARNA*
Dilarang memakai pakaian warna kuning kemerahan seperti yang dipakai oleh sami Hindu/Buddha khususnya bagi lelaki.

*35. MAKAN DENGAN ORANG MISKIN*
Rasulullah SAW suka memberi makan atau makan bersama orang miskin.Jika kita makan bersama orang miskin, hendaklah kita mendahulukan mereka.

*36. MENU RASULULLAH*
Rasulullah SAW membuka menu sarapannya dengan segelas air sejuk yang dicampur dengan sesendok madu asli.

*37. PEMBERIAN YANG TIDAK BOLEH DITOLAK*
Ada 3 pemberian yang tidak boleh ditolak iaitu bantal,minyak wangi dan susu.

*38. KETAWA RASULULLAH*
Ketawa Rasulullah SAW hanyalah senyuman.

*39. MINUMAN RASULULLAH*
Minuman yang paling disukai oleh Rasulullah SAW adalah minuman yang manis dan dingin.

*40. HISAP AIR DALAM HIDUNG*
Ketika membersihkan diri setelah bangun tidur jangan lupa menghisap air ke dalam hidung 3x kerana syaitan bermalam dalam lubang hidung.

*41. BERI MAKAN ANAK YATIM*
Nabi SAW suka memberi makan anak yatim.Sesiapa yang duduk makan bersama anak yatim dalam satu bekas,syaitan tidak akan menghampiri bekas tersebut.

*42. LARANGAN PAKAI CINCIN*
Dilarang memakai cincin di jari telunjuk dan jari tengah.

*43. BANGUN TIDUR*
Nabi SAW bangun tidur lalu duduk seraya mengusap muka dengan telapak tangan agar hilang ngantuknya dan membaca doa bangun tidur.

*44. KONGSI MAKANAN*
Jangan kedekut berkongsi makanan.Nabi SAW suka makan makanan yang banyak tangan memakannya.

*45. 4 RAKAAT SEBELUM ZOHOR*
Solat 4 rakaat setelah gelincir matahari sebelum zohor.Saat itu pintu langit dibuka untuk menerima amal soleh dan tertutup ketika solat zohor.

*46. ISTIGHFAR*
Nabi SAW beristighfar kepada Allah mohon keampunan dosa dan bertaubat setiap hari lebih dari 70 kali.

*47. JANGAN MENCACI MAKANAN*
Jangan mencaci makanan.Jika suka,makanlah,jika tidak suka biarkan sahaja.

*48. APABILA BERTAMU*
Apabila bertamu,jangan berdiri memberi salam di depan muka pintu tetapi dari sisi agar terpelihara pandangan dari melihat terus ke dalam rumah.

*49. JAWAB SALAM DALAM TANDAS*
Tidak diperkenan menjawab salam ketika di dalam tandas kerana ada lafaz Allah dalam kalimah jawab salam.Cukup dengan berdehem atau isyarat suara.

*50. MAKANAN PANAS*
Rasulullah SAW melarang meniup makanan panas.Hendaklah biarkan sejuk sedikit hingga mudah untuk dimakan.

*51. GILIRAN MINUM*
Jika berkongsi minum dalam satu bekas atau botol,hendaklah memberi giliran minum yang berikut kepada orang yang di sebelah kanan.

*52. 3 AMAL*
Nabi SAW menasihati jangan meninggalkan 3 amal iaitu puasa 3 hari sebulan (afdal 13,14,15hb Hijrah),solat Dhuha dan solat sunat Witir.

*53. JANGAN TIDUR MENIARAP*
Jangan tidur meniarap kerana ia adalah posisi tidur ahli neraka dan yang dibenci Allah.

*54. CARA PEGANG MISWAK*
Miswak dipegang dalam keadaan jari kelingking dan ibu jari di bawah miswak dan jari lain di bahagian atas.

*55. DUA RAKAAT SEBELUM SUBUH*
Dua rakaat sunat sebelum solat fardhu Subuh itu adalah lebih baik dari dunia dan segala isinya....

*Sebarkan..supaya lebih ramai lagi yg mengamalkan sunnah.Jom amalkan sunnah Nabi!!*