Lidah dipotong kerana memuji Rasullulah S.A.W

LIDAH DIPOTONG KERANA MEMUJI RASULULLAH SAW

Dahulu di masa lalu ada seorang penyair hebat dan sangat terkenal yaitu Syaikh Farazdaq dimana beliau selalu asyik memuji Rasulullah Saw, beliau mempunyai kebiasaan melakukan ibadah haji setiap tahunnya. Suatu waktu ketika beliau melakukan ibadah haji kemudian datang berziarah ke makam Rasulullah Saw dan membaca qasidah di makam baginda Saw dan ketika itu ada seseorang yang mendengarkan qasidah pujian yang dilantunkannya.

Setelah selesai membaca qasidah, orang itu menemui Syaikh Farazdaq dan mengajak beliau untuk makan siang ke rumahnya. Beliau pun menerima ajakan orang tersebut dan setelah berjalan jauh hingga keluar dari Madinah al-Munawwarah sampailah keduanya di rumah yang dituju.

Sesampainya di dalam rumah, orang tersebut memegangi Syaikh Farazdaq dan berkata:

“Sungguh aku sangat membenci orang-orang yang memuji-muji Muhammad, maka kubawa engkau ke sini untuk ku gunting lidahmu!”

Orang itupun menarik lidah beliau lalu mengguntingnya dan berkata:

“Ambillah potongan lidahmu ini dan pergilah untuk kembali memuji Muhammad!”

Syaikh Farazdaq pun menangis kerana rasa sakit dan juga sedih tidak bisa lagi membaca syair untuk Sayyidina Muhammad Saw.

Kemudian beliau datang ke makam Rasulullah Saw seraya berdoa:

“Ya Allah jika penghuni makam ini tidak suka atas pujian-pujian yang aku lantunkan untuknya maka biarkan aku tidak lagi boleh berkata kata seumur hidupku, kerana aku tidak memerlukan lidah ini kecuali hanya untuk memujiMu dan memuji NabiMu. Namun jika Engkau dan NabiMu redha maka kembalikanlah lidahku ini ke mulutku seperti semula.”

Beliau terus menangis hingga tertidur dan bermimpi berjumpa dengan Rasulullah Saw yang berkata:

“Aku suka mendengar pujian-pujianmu, berikanlah potongan lidahmu.”

Lalu Rasulullah Saw. mengambil potongan lidah itu dan mengembalikannya pada tempatnya semula. Ketika Syaikh Farazdaq terbangun dari tidurnya beliau mendapati lidahnya telah kembali seperti sediakala, maka beliaupun bertambah dahsyat memuji Rasulullah Saw.
Hingga di tahun selanjutnya beliau datang lagi menziarahi Rasulullah Saw. dan kembali membaca pujian-pujian untuk Rasulullah Saw.

Dan di saat itu datanglah seorang yang masih muda dan gagah serta berwajah cerah menemui beliau dan mengajak beliau untuk makan siang di rumahnya.

Beliau teringat kejadian tahun yang lalu namun beliau tetap menerima ajakan tersebut sehingga beliau dibawa ke rumah anak muda itu. Sesampainya di rumah anak muda itu, beliau dapati rumah itu adalah rumah yang dulu pernah beliau datangi saat lidah beliau dipotong.

Anak muda itu pun meminta beliau untuk masuk dan akhirnya beliau pun masuk ke dalam rumah itu hingga mendapati sebuah kurungan besar terbuat dari besi yang dalamnya ada seekor kera yang sangat besar dan kelihatan sangat ganas.

Maka anak muda itu berkata:

“Engkau lihat kera besar yang ada di dalam kandang itu, dia adalah ayahku yang dahulu telah menggunting lidahmu, maka keesokan harinya Allah mengubahnya menjadi seekor kera.”

Hal yang seperti ini telah terjadi pada ummat terdahulu, sebagaimana firman Allah Swt :

فَلَمَّا عَتَوْا عَنْ مَا نُهُوا عَنْهُ قُلْنَا لَهُمْ كُونُوا قِرَدَةً خَاسِئِينَ ( الأعراف :166 )
“Maka setelah mereka bersikap sombong terhadap segala apa yang dilarang, Kami katakan kepada mereka: 'Jadilah kalian kera yang hina' ”. (QS. al-A’raf ayat 166)

Kemudian anak muda itu berkata:

“Jika ayahku tidak boleh sembuh maka lebih baik Allah matikan saja.”

Maka Syaikh Farazdaq berdoa:

“Ya Allah aku telah memaafkan orang itu dan tidak ada lagi dendam dan rasa benci kepadanya.”

Seketika itu pun Allah Swt. mematikan kera itu dan mengembalikannya pada wujud yang semula.

Dari kejadian ini jelaslah bahwa sungguh Allah Swt. mencintai orang-orang yang suka memuji Rosulullah Saw Kerana pujian kepada Rosulullah Saw. disebabkan oleh cinta dan banyak memuji kepada Rasulullah Saw berarti pula banyak mencintai baginda Saw.

Dan semakin banyak orang yang berzikir, bersalawat dan memuji Rosuulalloh Saw, maka Allah akan semakin menjauhkan kita, dari musibah dan digantikan dengan curahan rahmat.

AllahhummasollialasyaiidinaMuhammad .

- Ustad Iqbal Zain -

No comments:

 
 photo cats_zpscdjdlx5h.jpg
COPYRIGHT 2018|www.keladionline.com