5 jenis tanaman yang ditakuti jin dan iblis

*Semoga bermanfaat*

_5 jenis tanaman yang ditakuti jin dan iblis..boleh tanam di sekitar rumah…_

Tahukah Anda jika Allah sudah menciptakan beberapa jenis tanaman yang membantu kita dalam menghindar kejahatan ilmu sihir, ilmu Hitam, dan APA jua kejahatan lainnya. Lalu benarkah tanaman tersebut Ada kelebihan sebagai penghalang sihir dan ditakuti oleh Jin dan syaitan, berikut penjelasannya :

*Kurma Ajwa*

Buah ini sangat ditakuti syaitan dan Jin hal ini sebagaimana Dalam Sahih Al-Bukhari dan Sahih Muslim, diriwayatkan hadits dari Sahabat Sa’ad bin Abi Waqqash, dari Nabi Shallallahu ‘alaihi wa sallam, bahawa baginda pernah bersabda:
“Barangsiapa mengunyah/makan tujuh butir kurma Ajwah pada pagi hari, maka pada hari itu ia tidak akan terkena racun maupun sihir” (HR Al-Bukhari no. 5769 dan Muslim no. 2047
Lalu apakah yang membuat Buah kurma Ajwa dapat mengubati ilmu sihir? Al-Hafiz Ibnu Hajar al Asqolani mengutip perkataan imam Al-Khotobi tentang keistimewaan kurma ajwah iaitu:
“Kurma ajwah bermanfaat untuk mencegah racun dan sihir disebabkan doa keberkahan dari Rasulullah SAW terhadap Kurma madinah bukan karena zat kurma itu sendiri” (Fathul bari syarah al-bukhari oleh Al Hafizh Ibnu Hajar Al-Asqolany X/239)

*Daun Bidara*

Pernakah anda mendengar tentang daun bidara, atau widara atau nama latin Ziziphus mauritiana adalah sejenis pohon kecil penghasil buah yang tumbuh di daerah kering atau gurun, bidara berasal dari kata sidrah yang ertinya pohon bidara.
Dalam hal ini sidrah atau bidara sangat berhubungan dengan perjalanan Isra Mikraj Nabi Muhammad SAW. Lalu mengapa daun bidara termasuk makanan yang dapat mengubati ilmu sihir?
Mengenai hal ini Ibnu katsir menafsirkan Surah Albaqaroh ayat 102 yang berkaitan fitnah syaitan terhadap nabi sulaiman, bahawa baginda menggunakan sihir bukan mukjizat dan meriwayatkan bahawa yang paling bermanfaat untuk menghilangkan pengaruh sihir adalah dengan menggunakan apa yang diturunkan Allah SWT kepada Rasulnya, dan memberitahu hal itu dengan membaca Al-Muawwidzatain iaitu dua surah pelindung (Al-falaq dan An Naas) serta ayat kursi karana ayat ayat ini dapat mengusir syaitan.

Lalu bagimana mengubati sihir dengan menggunakan daun bidara tersebut? Imam Al Qurtubi dari wahab yang mengatakan bahawa hendaklah diambil 7 helai daun bidara ditumbuk halus lalu dicampurkan air kemudian dibacakan ayat kursi lalu diminum kepada orang yang terkena sihir 3x teguk dan sisa airnya digunakan untuk mandi insya allah akan hilang kesan dari ilmu sihirnya dan diutamakan untuk membaca Al-Falaq, Annas serta ayat kursi karena ayat ayat tersebut dapat mengusr syaitan (tafsir ibnu katsir jilid 1 terjemahan singkat halaman 171)

*Minyak Zaitun*

Minyak zaitun adalah minyak yang keluar dari tanaman yang barokah, Sebagaimana Nabi bersabda:

“Makanlah minyak zaitun! Sesungguhnya ia diberkahi, berlauklah dengannya dan berminyaklah dengannya! Sesungguhnya ia keluar dari pohon yang diberkahi” (HR. Ahmad dan Tirmidzi, disahihkan oleh Syaijh Albani dalam silsilah no 379).
Dalam hadits ini menjelaskan bahawa minyak zaitun dapat digunakan untuk merawat bahagian tubuh yang diperlukan pada orang yang terkena sihir.

*Buluh Kuning*

Tanaman ini tidaklah seperti buluh besar lain pada umumnya, pohon ini memiliki batang pohon yang lebih kecil dan warnanya kuning. Biasanya digunakan untuk pagar diperkarangan rumah.
Pohon ini termasuk tanaman sukar diperolehi, namun berkat rahmat Allah tanaman ini mampu menjauhi dan mengusir syaitan dan santau. Bahkan buluh kuning juga dipercayai mampu mencegah niat jahat seseorang yang hendak mencuri atau merompak.

*Mawar Merah*

Selain menjadi simbol cinta, bunga ini ternyata mampu menjadi salah satu tumbuhan yang mampu menghalang santau dan sihir. Mawar secara khusus dikurniakan Allah memiliki khasiat memerangkap aura negatif yang dikirim ke rumah anda. Aura ini kemudian akan disalurkan oleh tanaman menuju tanah.

*Kaktus*

Tanaman yang biasa tumbuh di wilayah gurun ini, selain sangat mudah membiak dan tak memerlukan penjagaan yang rumit.? Kaktus juga memiliki kemampuan yang mirip dengan mawar. Tumbuhan berduri ini dapat menghindarkan serangan santau dan menarik aura rezeki.
Demikianlah pembahasan mengenai makanan yang dapat digunakan untuk menjauhi ilmu sihir. Hal ini semua bergantung kepada kita dalam memikirkannya dan memahaminya Dan wajib tetap memohon perlindungan dari Allah agar dijauhkan dari segala bahaya.

Wallahu A’lam bi sowab.

No comments:

 
 photo cats_zpscdjdlx5h.jpg
COPYRIGHT 2018|www.keladionline.com