Hiking di Hutan Simpan Ayer Hitam

Hai awak semua,  lama betulkan pakcu tak sharing2 aktiviti kat blog ni. Layan FB dan IG jer,  sampai terlupa dengan www. Keladionline.com ni.  Entah macam ne erkk, tetiba pulak nak strat berblog balik, kehkehkeh.

Okay lah korang,  yang sudi scroll thread blog ni,  thanks you taw,  bukan apa benda yang pakcu share ni,  santai-santai je,  kira macam Pakcu ni nak buang-buang masa share kat korang,  manalah taw,  kalo korang belum pergi atau buat aktiviti tu sekurangnya dapatlah idea baru,  kanss,  tapi kalo korang kot lebih expert daripada pakcu jangan pulok cemek2 muka, kikiki,  yang pasti kita geng nak buat aktiviti sihat nie.  Korang boleh lah share2 kat Pakcu,  aktiviti rare yang boleh dilakukan untuk mengisi masa terluang tu. Yang pasti mesti lah tak over budget gitew.

Lama tak menulis panjang dah,  macam karangan STPM pulok pakcu ko ni nanti.

Pakcu tak pandai nak buat ayat sangat jadi nak terus pendekkan ceritalah,  okay,  penangan aktiviti sihat pakcu ni adalah gara2 badan Pakcu dah naik taw jadi 66kg,  dengan ketinggian 168 cm, perhhhh kiranya kalo berdiri tu dah nampak kepok-kepok isi,  orang kata spare tyre, kehkeh, perut pulok dah makin boyutt,  bila tengok cermin,  memang confirm menangis ko. Huhuhu time pakai baju saiz s,  hermmm bukan tak muat,  tapi,  malas nak kata lah,  bukan apa biological and gen keturunan pakcu ni,  bila badan berisi tak nampak tepu dan padu,  sebab besar lemak tu pasal badan akan nampak lemak berlebih,  sedihhh taw,  tapi tetap bersyukur,  ah`ah, tu lah ringkasan cerita kenapa Pakcu sungguh-sungguh nak join aktiviti sihat ni. Kalo tak Pakcu mereput jee kat dalam bilik ni,  buat aktiviti menternak lemak.  Iyieeee parlissss lah.

Balik kerja joging,  lepas tu malam pulok bukak musik racak,  Pakcu berdisko ler,  biar lemak menari-nari sekali lah,  bagi bergoncang sikit.

Lepas tu,  sabtu lak,  kalo tak der, aral melintang, ni lah masanya, Pakcu mendaki @ hiking,  ala kononya aktiviti viral dikalangan anak muda. Classs gitew you😘

Selalu Pakcu akan kawtiam dengan kawan2 sekepala,  hujung minggu hiking ni,  selalu kami ke bukit gasing kat petaling jaya tu,  tapi entah macam mana,  seorang kawan pakcu ni,  mengidam nak suasana sejuk dan segar, tambahan nak ada sungai yang boleh mandi manda,  kalo tak pown boleh celup-celup kaki, yang bestnya dia kata boleh berselfie yoo,  boleh tarikk istafamous nnt kat Instagram,  tu lah anak2 muda ni. Kikkki aikk tua sangat ke aku ni.😌😓

Jadi kali ni kami decide nak ke Hutan Simpan Ayer hitam, di Taman Wawasan Puchong. Pakcu pown tak arif sangat,  sebab yang drive member kans,  pakcu cuma tumpang jer,  tapi kalo korang tengok kat gps,  cer tekan Jalan Wawasan 5/1, puchong,  kalo tak keluar gak,  cari je lah kat google tu,  sebab tempat ni memang famous,  banyak blogger2 dah sembang pasal hutan simpanan ni. Jadi rasanya tak der masalah nak sesat-sesat cari.

Macam biasa lah,  pukul 7 dah kena keluar,  sebab tumpang orang tak boleh lewat2 nanti bising pulak geng kita tu. Pakaian lak tak mau nak over,  Pakcu just pakai seluar jogger, dan tshirt jersey,  sebab nanti peluh tak lah berkepam2 bau baju,  sejuk jer,  dan yang pasti siap sedia plastik satu serta baju hujan pakai buang,  beli kat Mr D.I.Y, RM3 jer.  Jangan nak kedekut sangat nohhh.😝

Perhhhh sampai jer kat hutan tu,  mak aii,  penuh parking dik,  menjajau lah kami,  mencari parking,  padahal kami sampai kul 725 lebih kurang,  muking sebab ramai orang2 bando ni dahagakan aktiviti sihat macam ni,  nak2 memang menarik, sebab ada sungai yang cantik boleh bermandi manda gitew.😂

Agak jauh gak kami parking, tapi tak kisah lah,  dah kata nak kurus kanss,  buat je lah,  asal lepas nie tak buyottt lagi,  jangan jelouss awak semua taw.

Check point yang first,  masuk dalam hutan,  laluan mendatar, siap dengar kicauan burung dan sang ugas lagi,  cengkerik berbunyi2 seolah-olah menyambut kami, wahhh classs kaw,  macam dah vvvip pulok,  suasana pulaj sejuk,  mungkin embun pagi kot,  tapi ada mmber pakcu kata bukit ni memang sejuk,  berbeza dengan bukit gasing tu,  panas, tapi apa2 jer lah asal niat aku membakar lemak tepu yang mengeleber ni. Khakhakaha.

Okay,  korang jangan takut kot sesat ke apa,  ke,  dan mulut tu jaga taw,  biasalah nak masuk tadi,  jangan lupa bismillah,  dan jaga niat,  tu pesanan pakcu, INGAT taw.

Check point yang setrusnya cari papan tanda kuning yang melarang kita semua mencerobohi hutan ni sesuka hati,  yer,  sebenornya hutan ni under pengawasan UPM,  jadi kita yang masuk ni kira menceroboh,  hahaha,  tapi peduli apa,  dah ramai sangat sampai tak terlarat nak kawal,  kehkehkeh,  yang pasti kat pokok tu ada lebel cat warna merahh.  Kena ingat taw,  sebab pakcu and the geng hampir sesat taw. Tapi nasib mulut ni ringan, so tanya lah orang.  Kita rakyat Malaysia harus jadi peramahhh.

Jauhh dan Tinggi,  yieee,  penatnya,  kehkehkeh,  tak de lah track dia sebenarnya biasa jer,  tinggi tu, boleh lah menghilangkan lemak,  lepas tu habis baju dah basah memang best,  best lah sangat,  niat hati nak patah balik jer. Tapi matlamat ku mesti di capai,  yeahhh terbaik,  ku gagahi walaupun penat melanda.

Habis mercik,  habis mercik,  peluh,  tapi pakcu nak kata track dia agak licin sebab tak der lah tangga2 macam kat bukit gasing tu,  kiranyanya kalo tergelungsor korang pandai2 lah berpaut kat akar pokok,  slow2 taw jangan kalut2 sangat,  enjoy2 jer.

Kesimpulannya pendakian ni memang seronok dan cabarannya cuma sikit jer,  tak sehebat cabaran di bukit3 yang lain. Tapi kalo nak santai2 bukit ni memang terbaik.

Pakcu nak stop lah penulisan blog ni. Sebab pakcu taip blog ni waktu tengah dalam kereta nak balik,  sebab kami plan nak makan tengahri kat Nasi Kandar,  tapi ubah plan kami ke Nasi Ambo,  area glenmerie selangor,  tapi sebelum tu,  korang tengok2 lah gambar2 kami. Kat bawah ni, instagram pakcu under maintinance erkk. Kekehkeh jadi pakcu share kat sini jer.






















Post a Comment
 
 photo cats_zpscdjdlx5h.jpg
COPYRIGHT 2018|www.keladionline.com