Cara buat Fruit Pastry Cake by Mamasab

Hello3 cucu-cucu Pakcu. ting ting ting, loceng dah berbunyi ni. Pakcu disini nak share kat cucu-cucu kesayangan Pakcu cara nak buat kek yang tengah hot dan viral ni. Rata-rata kat group kek dan desert tu asyik sharing pasal nak buat kek ni. Pakcu ni mana lah boleh ketinggalan kapal terbang ofkos kena showing live cara-cara nak buatnya tu dekat teratak kecil pakcu ni.

Alolololo, kalo korang rasa leceh lah nak nak buat kek ni, malas lah, letih lah, entah apa lagi alasan yang kuno tu, korang macam biasa boleh contct Pakcu ( Pakcu saya nak order Fruit Pastry Cake)

Jap!!! sebelum Pakcu nak share cara-cara nak buat Kek ni, ayuhhh kita lihat dan tenung lama-lama gamabr Fruit Pastry Cake ni.



Macam biasa kalo korang nak lihat dan tempah kek atau dessert yang tangkap leleh 7 hari sampai termimpi-mimpi, jom follow Pakcu punya Instagram, ( @mamasab_Bangsar ), Pakcu ambil tempahan juga untuk event dan pelbagai majlis keramaian taw. contact jer Pakcu, confirmm beres!!


Resepi Fruit Pastry Cake by Mamasab


                           

100 gm unsalted butter
160 gm gula castor ( resepi asal 200 gm ) 20 gm lagi ita gaul dengan buah
50 gm sour cream atau boleh guna yogurt
3 biji telur A
1 sudu teh esen vanilla
1 biji orange - parut kulitnya aje ( resepi asal lemon )
210 gm tepung gandum
1 sudu teh baking powder
500 gm buah-buah citrus ( strawberry, blueberry, peach, resberry dll)

Tepung satukan dengan baking powder dan ayak ( ada orang letak sikit tepung jagung, cth dia kurangkan 20 gm  sukatan tepung gandum + dengan 20 gm tepung jagung) 
Buah-buah tu pula kita potong  kalau yang besar, cuci bersih dan toskan, lepas tu gaul dengan 20 gm gula atau 2 sudu besar gula
Kalau guna buat dari dalam tin, basuh buat tu dan toskan-tak perlu letak gula sebab buah tin lebih manis

Dalam mixer, putar butter , sour cream dengan gula hingga putih dan gebu
Masukkan telur satu persatu dan terus putar
Adunan akan jadi becah atau berbintil-bintil (itu normal)
Masukkan vanilla dan kulit orange dan terus putar
Tutup mixer
Masukkan tepung dan kaup balik rata
adunan akan jadi pekat 
Tuang dalam loyang 8 inc yang dilapik kertas dan oleh butter
ratakan
Taburkan buah-buahan atas adunan tadi
bakar dalam oven pada suhu 170C selama 45 - 1 jam atau sehungga adunan masak sempurna dan permukaan atasnya golden brown

Masa bakar tu bergantung pada oven, kalau oven kecil 45 minit dah cukup, cucuk lidi kat tengah untuk pastikan kek telah di masak sempurna

Korang boleh jeling-jeling, macam ni ler taburan buah-buahan, macam bunga-bunga cinta gitew

Besar-besar Pakcu letak buah-buahan ni, sangat menyelerakan.

Ikut suka korang lah berapa besar loyang yang korang nak guna yang pasti meletop perhhhh kebabom

tadaaa!! nilah jadinya, korang bolehh buat birthday cake taw, nampak kreatif sangat kans.

Untuk mereka yang malas nak buat tu, boleh jer contact Pakcu 0182838810 #hantarsampaikehatiwak

Wow, ready untuk hantar ke hati awak taw.

Pelbagai jenis saiz Fruit Pastry Cake


Read More...

Resepi Kek Pandan Gula Melaka By Mamasab

Hello3 cucu-cucu Pakcu. Mengidam ker dengan Kek Pandan Gula Melaka ni. Kalo Makan confirm tak ingat dunia. Perhhhhh bau kek nyer pown dah mengusik ketenteraman nafsu makan pakcu taw. awak  yang tak cuba lagi tu cecepat contact pakcu (Pakcu saya nak rasa kek pandan gula melaka terbaik daripada ladang tu ) Bagi yang rajin sangat nak buat tu awak2 boleh lah follow resepi turun temurun pakcu ni. Kalo tak jadi jangan marah taw, nanti pakcu rotan kang. kikiiki


Singgah lah dulu ke Instagram Pakcu @mamasab_bangsar boleh pilih-pilih kek yang berkenan dihati, pakcu hantar #sampaidepanpintu. Boleh gak tengok harga-harga kek di @katalog_pakcu

Seperti yang dijanji janji kan, Pakcu nak share resepi Kek Pandan Gula Melaka meleleh-leleh terbaik daripada landang. Perhhhh nak pown dah panjang, bila makan compemm sedawa panjang yunk.


Resepi Kek Pandan Gula Melaka By Mamasab

Kek Pandan Gula Melaka

  • 300 gm tepung naik sendiri
  • 190 gm unsalted butter
  • 1/2 sudu teh garam
  • 1/2 sudu teh esen vanilla
  • 255 gm gula halus atau gula caster
  • 3 biji telur saiz A ~ suhu bilik
  • 105 gm santan KARA
  • 45 gm air suam
  • 1 sudu besar pandan emulco
  • 3 sdb susu penuh krim

 Workey sekarang kita pergi ke Cara-cara nak buat @kaedah-kaedah yang superpower, perhhhh memang terbaik lah.

  1. Panaskan ketuhar 15 minit sebelum di masukkan kek pada suhu 180C
  2. Satukan santan, air, susu, pandan emulco dan gaul rata ~ ketepikan
  3. Dalam bekas pemutar, satukan butter, esen vanilla dan garam dan pukul sebentar
  4. Masukkan gula halus dan putar 3 minit hingga lembut
  5. Masukkan telur sebijik demi sebijik dan putar rata
  6. Masukkan tepung berselang seli dengan campuran santan ( mulakan dengan tepung dan di akhiri dengan tepung ) putar atau kaup balik hingga adunan sebati
  7. Tuang ke dalam loyang mengikut jumlah yang sama banyak
  8. Bakar selama 35 minit ataupun sehingga masak
  9. Setelah masak, sejukkan atas redai
Resepi Kek Pandan Gula Melaka By Mamasab
Korang tengok je dah jadi macam ni, nyum nyum nyum, time ni memang baunya harum dah tak sabar nak mamam.nyum nyum. Jom follow IG Pakcu. @Mamasab_bangsar




 Yang kat bawah ni pulak cara nak buat Swiss Meringue Buttercream, 

Gula Melaka Swiss Meringue Buttercream

50 gm gula Melaka
1 helai daun pandan
1/8 cawan air

Satukan semua bahan di atas dan masak hingga gula larut
Kemudian sejukkan.


Resipi Buttercream

1 cawan gula
4 biji putih telur
390 gram butter
1 sudu kecil vanilla esen


Cara membuat :

Dengan menggunakan kaedah double boiler, kacau gula bersama putih telur. Kacau sehingga gula larut dalam putih telur
Tukarkan adunan ke dalam mangkuk mixer, dan pukul sehingga ia menjadi putih dan saiznya menjadi dua kali ganda.
Campurkan vanilla dan gula melaka tadi. Pukul lagi dan masukkan butter sedikit demi sedikit.
Pukul lebih kurang 15 minit sehingga semua bahan bersatu



50 gm gula Melaka
1 helai daun pandan
1 sudu besar gula
1/2 cawan air

Satukan adunan dan masak hingga gula larut dan pekat
Jika kurang pekat campurkan 1 sudu teh tepung jagung yang di bancuh sedikit air
Masak semula hingga pekat.
Sejukkan
Bila dah sejuk baru drizzle atas cup cake tadi.



Horrayy!! Siap Dah kita Punya Kek Pandan Gula Melaka. ok3 kalo yang rasa leceh lah rsespi pakcu ni, malas pulak rasa nak bikinnya. Jangan risau cucu-cucu Pakcu, korang masih boleh makan Kek Pandan Gula Melaka ni tak susah payah, hulu jer ongkoss Pakcu hantar sampai pintu taw. #hantardepan pintu. awak wasapp jer atauppun klik di link ini Pakcu saya nak orderlah Kek Pandan Gula Melaka nie


Sebelum Pakcu melarikan diri, Pakcu nak tunjuk rupa Kek Pandan Gula Melaka ni. Okay sayonara daripada Pakcu, ahhhhhcunnya sayang korang.❤

Perhhh sungguh menyelerakan sedapp nya Pakcu. Cer komen sikit. JOm Follow IG Pakcu @mamasab_bangsar

Kan dah kata, Jangan tenung lama-lama nanti terngidam pulak, bagi yang malas nak mengetel2 tepung tu, mai whatsapp Pakcu yer. 0182838810

Resepi Kek Pandan Gula Melaka By Mamasab
Amboi akak kita ni, tak nak bagi sikit ker, kami dah tak tahan nak ngap ni. 

Resepi Kek Pandan Gula Melaka By Mamasab
Wow tengok pown dah terliuq gilerr, perhhhhh belum ngap-ngap lagi ni.

Resepi Kek Pandan Gula Melaka By Mamasab
Satu untuk awak satu untuk Pakcu, kalo nak lagi mai piyem tepi.

Resepi Kek Pandan Gula Melaka By Mamasab
Open Order untuk majlis dan event-event, boleh roger taw. save number Pakcu ni 0182838810

Resepi Kek Pandan Gula Melaka By Mamasab
Hai Captain, Ready to....

Resepi Kek Pandan Gula Melaka By Mamasab
Semua ni ada pemiliknya Ready to Delivery, yang ingdam tu ayohhh cepat piyem tepi.


Hai sayang-sayang Pakcu, Pakcu nak beritahu ni, kalo korang nak tempah secara pukal untuk majlis dan pelbagai event, boleh wahsapp Pakcu yer, ada pelabagai Browneis, Cake Cream dan macam-macam lagi, boleh follow Pakcu yer kat IG or Facebook.



Read More...

Cara Memulakan Perniagaan Kek bersama Mamasab

Salam sayang2 Pakcu๐Ÿ˜˜. Semalam Pakcu bertalaqi dengan Mentor Pakcu.  Founder Sabrina Bakery @mamasab. Jadi pakcu rasa tak sedap kalo tak share input2 penting kat korang.  Sebab bukan mudah membina empayer perniagaan dalam masa lebih kurang 2 tahun saja,  mama boleh bagi peluang stokis2nya mencapai pendapatan RM 10 000. Best ke best. Lepas tu, sayang2 boleh tengok pencapaian sabrina bakery ni. Bukan result "0" taw.  Semuanya memang terbukti dah berjaya.  Dan yang lagi penting mama ni anak didik Dr Azizan. Yeahhhh. Gigih taw pakcu kutip ilmu2 dalam kelas ni.


Nak order kek birthday, Kek Hantaran untuk perkahwinan dan pertunangan boleh follow IG Pakcu @mamasab_bangsar dan @katalog_pakcu , Kalo nak tengok perkembangan dan perjalanan bisnes Pakcu boleh Follow FB : Nazir Aziz


Apa yg Pakcu dapat dalam Coaching With MamaSab Hari ini ialah:

A: MoMENTUm
1- Mengekalkan MOmentum diri yg semuanya dtg dari dr sdr.
2- Need to have mentor tu push you keep the Momentum
3- Circle yg positif dan betul lagi menguatkan Momentum kita
3- Mentor yang sama tak semestinya mempunyai energy yg sama
4- Energy transfer dari mentor sgt3 penting. MamaSab best!

B: FOKUS
1- Mahirkan dulu bidang yg kita ceburi
2- Selagi kita tak buat sejuta setahun jangan fokus bisnes lain.
3- Give trust to customer

C: EMOSi
1- Feel n learn people emotion
2- Banyakkan target audiens di kalangan wanita Malaysia sebab emosi wanita Malaysia sangat mudah utk tertarik.

D: PaTienCe
1- Niat yg baik utk memberi manfaat kpd org lain
2- Ikhlas dalam apa sahaja yg dilakukan

E: ROUTiNE
1- Lakukan perkara yg positif bermula bangun dari tidur. (Peluk suami, anak2 )
2- Didik hati utk bertenang
3- Disiplinkan diri utk selalu happy/ positif
3-Law of attraction puji diri sendiri
( cth: cantiknya tangan aku)

F: BE GILA
1- Gigih
2-Independen
3-Lain dari yg lain
4- Agresif

G: HALA TUJU
1- Push diri utk ke peringkat yg lbh tgi. Stokist->Buka branch
2- Stokis ada agent bawah to have an efficient income
3- Fikir besar bila upgrade jadi stokis revenue sale yg msuk lbh tgi.
4- GELOmBanG mesti ada DUiT SiMPANAN. Apa berlaku pun simpan duit untung wpn seringgt.
3- buat dreamboard apa yg kita mahu
rumah besar, kereta, bawa mak ayah pergi haji etc.

H- Journey
1- Join mana2 seminar (IMKK)
2- Belajar dgn lebih ramai lagi utk kekalkan momentum.

I- Law Of Attraction:
1- Buat sesuatu yg boleh kekalkan momentum. (Hayati/Pasang lagu yg membuat kita 
๐Ÿ’“semangat semasa bangun pagi kuat2 dan dgr utk positifkan diri). Sayangi diri sdr sebelum org lain.

J: MAGIC NUMBER dalam masa 3 bulan

Target saya Dalam masa 3 bulan ialah

2000.              /.         50.                   = 100
Target Jualan       Harga seunit       Total sale sebulan

40/4=10 seminggu

10/7=2 sehari

Target saya dalam masa setahun ialah

15000/50=300 setahun

300/4minggu=75 sebulan

75/7=11 seminggu

Begitu lah sedikit perkongsian daripada Pakcu semoga ini bermanfaat untuk sayang2 semua. Ahhhhcunnnnya๐Ÿ’—

Jom Pakcu share sedikit gambar2 figure yang bernama Siti Noor Sabrina Soobri tu, korang boleh follow Instagram mama tu. 

Cara Memulakan Perniagaan Kek bersama Mamasab
Ni lah rupa mama, Pakcu sentiasa sokong dan akan follow sentiasa. 



Cara Memulakan Perniagaan Kek bersama Mamasab
Hq mamasab, kat Cyberjaya pown ada, impian mama nak buka lebih 100 outlet, mudah untuk korang datang merasai keenakkan kek mama.

Cara Memulakan Perniagaan Kek bersama Mamasab
Cantikkan mama, okay korang boleh follow mama

Cara Memulakan Perniagaan Kek bersama Mamasab
Sentiasa bertenaga dan bersemangat mama ni

Cara Memulakan Perniagaan Kek bersama Mamasab
Lebih 190 menu di mamasab, jadi korang jangan kata tak boleh nak beli apa-apa pun kat Sabrina Bakery ni

Cara Memulakan Perniagaan Kek bersama Mamasab
Wow memang terliur rasanya, beraneka jenis brownies yang menanti korang, kalo nak boleh wasapp Pakcu taw, 0182838810


Ok, tu je perkongsian Pakcu, kalo korang nak rasa kek dan kambing perap by mamasab tu, jom sudi2 wasapp Pakcu  ( Pakcu saya nak order Cake yang sedap )

Sila "like" dan "share" untuk manfaat bersama๐Ÿ˜˜
Read More...

Resepi Whoopie Pie by Mamasab

Hello anak-anak Pakcu yang dikasihi, sayang korang, muah muah muah. Workey, today I want teach you how to make Whoopie Pie, wahhhhhhh kerlasss Pakcu, cakap omputeh gitew.  Korang Pernah tak makan Whoopie pie ni, aikk krik krik krik pulok, macam Pakcu cakap dengan kayu penyapu erk, isshhh respone ler kat ruang komen tu, Baru ada semangat Pakcu nak share, nie ilmu mahal tau, bukan mudah Pakcu nak share kepada cucu-cucu pakcu ni kans, baik pakcu lepak kat masjid jer, mengaji ker, sapu habuk kat almri masjid ker,  daripada share resepi Whoopie Pie ni. Ahcunnnnnya.

Wokey x2, tak payah merajuk, yang rasa memang malas nak gentel2 tepung lah, telur lah, apa lah, korang boleh beli jer, mudah zaman sekarang, masa habis kat media sosial tu, tak pe, kalo gitew bagi peluang kat Pakcu niaga Whoopie Pie ni kat korang, kalo teruja sangat dan tak nak fikir apa-apa, kononnya nak terus ngap ngap ngap jer, korang boleh contact Pakcu, klik jer link ni ( Hai Pakcu Saya Nak Order Whoopie Pie )  Dan yang nak tengok pelbagai jenis cake dan dessert tu, boleh lah follow IG Pakcu @mamasab_bangsar. Pakcu tunggu disitu taw.

Sekarang kita start dengan tujuan dan matlamat korang singgah ke blog Pakcu ni, iaitu, nak belajo cara buat Whoopie Pie, INGATTT taw, Whoopie Pie Pakcu ni saiz King, jadi jangan terkejutt, Harga yang Pakcu Jual pun RM 25, so memang kenyang sekali makan. Korang boleh buat versi sendiri gak, Pakcu tak der hal nak halang, masing-masing punya cita rasa kan.


RESEPI WHOOPIE PIE BY MAMASAB 

BAHAN-BAHAN UNTUK MEMBUAT KEK WHOOPIE PIE
  • 1/2 cawan butter – suhu bilik
  • 1 cawan castor sugar
  • 1 biji telur
  • 1 sk vanilla
  • 1 3/4 cawan all purpose flour
  • 2/3 coco powder
  • 1 1/2 sk baking soda
  • 1 cawan buttermilk (1sb jus lemon + 1 cawan susu segar)
  • pewarna merah (tidak perlu jika membuat versi choclate)
CARA-CARA UNTUK MEMBUAT KEK WHOOPIE PIE
  1. Panaskan Oven 180c
  2. Pukul butter dan gula hingga kembang (2min – 3min)
  3. Masukkan telur dan vanilla.
  4. Satukan tepung,coco powder dan baking soda dan ayak.
  5. Masukkan tepung kedalam adunan yang telah dipukul berselang seli dengan buttermilk.
  6. Bermula dengan tepung dan akhir dengan tepung (tepung,buttermilk & tepung)
  7. Setelah adunan sebati,sediakan dulang pembakar biskut.
  8. Sudukan adunan diatas dulang penbakar sebanyak sesudu atau lebih jika mahu bentuk yang besar tetapi untuk bentuk yang cantik sesudu adalah memadai.
  9. Jarakkan sedikit kerana adunan akan mengembang.
  10. Bakar selama 8min atau bila ditekan ia tidak tenggelam dan biarkan sejuk.
  11. Kek akan disapu atau di pipping dengan butter cream atau cream cheese filling di tengah dan dikapit seperti sandwich.
  12. Untuk menghindar dari kek menjadi kering,selesai dikapit,cake tapi hendaklah dibalut dengan plastic wrap secara berasingan.
BAHAN-BAHAN UNTUK MEMBUAT LEMON CHEESE CREAM KEK WHOOPIE PIE
  • 200gm sugar
  • 60ml jus lemon
  • 4 biji putih telur
  • 300gm butter
  • 300gm shortening
  • 180gm Cream Cheese
CARA-CARA UNTUK MEMBUAT LEMON CHEESE CREAM KEK WHOOPIE PIE
  1. Satukan gula dan jus lemon dan masak atas api sederhana hingga menjadi sirap pekat
  2. Pukul putih telur hingga kembang dan masukkan sirap perlahan2
  3. Bila telah kembang,masukkan butter,shortening & cream cheese
  4. pukul lagi hingga kembang dan kental.
Hadam taw ilmu diatas, dan kalo yang best dan lebih afdal korang "share" kat media sosial korang, perhhhh pakcu selut dengan cucu-cucu pakcu nie. workey sebelum korang beralih ker page lain, yoook kita tengok gambo-gambo Whoopie Pie, ( Kredit Mamasab) 



Resepi Whoopie Pie by Pakcu
Kredit: Sabrina Bakery @mamasab , Follow  IG @mamasab_bangsar, Direct Order : 0182838810

Resepi Whoopie Pie by Pakcu
Kredit: Sabrina Bakery @mamasab , Follow  IG @mamasab_bangsar, Direct Order : 0182838810


Resepi Whoopie Pie by Pakcu
Kredit: Sabrina Bakery @mamasab , Follow  IG @mamasab_bangsar, Direct Order : 0182838810

Resepi Whoopie Pie by Pakcu
Kredit: Sabrina Bakery @mamasab , Follow  IG @mamasab_bangsar, Direct Order : 0182838810

Resepi Whoopie Pie by Pakcu
Kredit: Sabrina Bakery @mamasab , Follow  IG @mamasab_bangsar, Direct Order : 0182838810

Resepi Whoopie Pie by Pakcu
Kredit: Sabrina Bakery @mamasab , Follow  IG @mamasab_bangsar, Direct Order : 0182838810

Resepi Whoopie Pie by Pakcu
Kredit: Sabrina Bakery @mamasab , Follow  IG @mamasab_bangsar, Direct Order : 0182838810

Resepi Whoopie Pie by Pakcu
Kredit: Sabrina Bakery @mamasab , Follow  IG @mamasab_bangsar, Direct Order : 0182838810

Resepi Whoopie Pie by Pakcu
Kredit: Sabrina Bakery @mamasab , Follow  IG @mamasab_bangsar, Direct Order : 0182838810

Resepi Whoopie Pie by Pakcu
Kredit: Sabrina Bakery @mamasab , Follow  IG @mamasab_bangsar, Direct Order : 0182838810

Resepi Whoopie Pie by Pakcu
Kredit: Sabrina Bakery @mamasab , Follow  IG @mamasab_bangsar, Direct Order : 0182838810

Read More...
 
 photo cats_zpscdjdlx5h.jpg
COPYRIGHT 2018|www.keladionline.com