Cara buat Fruit Pastry Cake by Mamasab

Hello3 cucu-cucu Pakcu. ting ting ting, loceng dah berbunyi ni. Pakcu disini nak share kat cucu-cucu kesayangan Pakcu cara nak buat kek yang tengah hot dan viral ni. Rata-rata kat group kek dan desert tu asyik sharing pasal nak buat kek ni. Pakcu ni mana lah boleh ketinggalan kapal terbang ofkos kena showing live cara-cara nak buatnya tu dekat teratak kecil pakcu ni.

Alolololo, kalo korang rasa leceh lah nak nak buat kek ni, malas lah, letih lah, entah apa lagi alasan yang kuno tu, korang macam biasa boleh contct Pakcu ( Pakcu saya nak order Fruit Pastry Cake)

Jap!!! sebelum Pakcu nak share cara-cara nak buat Kek ni, ayuhhh kita lihat dan tenung lama-lama gamabr Fruit Pastry Cake ni.



Macam biasa kalo korang nak lihat dan tempah kek atau dessert yang tangkap leleh 7 hari sampai termimpi-mimpi, jom follow Pakcu punya Instagram, ( @mamasab_Bangsar ), Pakcu ambil tempahan juga untuk event dan pelbagai majlis keramaian taw. contact jer Pakcu, confirmm beres!!


Resepi Fruit Pastry Cake by Mamasab


                           

100 gm unsalted butter
160 gm gula castor ( resepi asal 200 gm ) 20 gm lagi ita gaul dengan buah
50 gm sour cream atau boleh guna yogurt
3 biji telur A
1 sudu teh esen vanilla
1 biji orange - parut kulitnya aje ( resepi asal lemon )
210 gm tepung gandum
1 sudu teh baking powder
500 gm buah-buah citrus ( strawberry, blueberry, peach, resberry dll)

Tepung satukan dengan baking powder dan ayak ( ada orang letak sikit tepung jagung, cth dia kurangkan 20 gm  sukatan tepung gandum + dengan 20 gm tepung jagung) 
Buah-buah tu pula kita potong  kalau yang besar, cuci bersih dan toskan, lepas tu gaul dengan 20 gm gula atau 2 sudu besar gula
Kalau guna buat dari dalam tin, basuh buat tu dan toskan-tak perlu letak gula sebab buah tin lebih manis

Dalam mixer, putar butter , sour cream dengan gula hingga putih dan gebu
Masukkan telur satu persatu dan terus putar
Adunan akan jadi becah atau berbintil-bintil (itu normal)
Masukkan vanilla dan kulit orange dan terus putar
Tutup mixer
Masukkan tepung dan kaup balik rata
adunan akan jadi pekat 
Tuang dalam loyang 8 inc yang dilapik kertas dan oleh butter
ratakan
Taburkan buah-buahan atas adunan tadi
bakar dalam oven pada suhu 170C selama 45 - 1 jam atau sehungga adunan masak sempurna dan permukaan atasnya golden brown

Masa bakar tu bergantung pada oven, kalau oven kecil 45 minit dah cukup, cucuk lidi kat tengah untuk pastikan kek telah di masak sempurna

Korang boleh jeling-jeling, macam ni ler taburan buah-buahan, macam bunga-bunga cinta gitew

Besar-besar Pakcu letak buah-buahan ni, sangat menyelerakan.

Ikut suka korang lah berapa besar loyang yang korang nak guna yang pasti meletop perhhhh kebabom

tadaaa!! nilah jadinya, korang bolehh buat birthday cake taw, nampak kreatif sangat kans.

Untuk mereka yang malas nak buat tu, boleh jer contact Pakcu 0182838810 #hantarsampaikehatiwak

Wow, ready untuk hantar ke hati awak taw.

Pelbagai jenis saiz Fruit Pastry Cake


Post a Comment
 
 photo cats_zpscdjdlx5h.jpg
COPYRIGHT 2018|www.keladionline.com