Resepi Whoopie Pie by Mamasab

Hello anak-anak Pakcu yang dikasihi, sayang korang, muah muah muah. Workey, today I want teach you how to make Whoopie Pie, wahhhhhhh kerlasss Pakcu, cakap omputeh gitew.  Korang Pernah tak makan Whoopie pie ni, aikk krik krik krik pulok, macam Pakcu cakap dengan kayu penyapu erk, isshhh respone ler kat ruang komen tu, Baru ada semangat Pakcu nak share, nie ilmu mahal tau, bukan mudah Pakcu nak share kepada cucu-cucu pakcu ni kans, baik pakcu lepak kat masjid jer, mengaji ker, sapu habuk kat almri masjid ker,  daripada share resepi Whoopie Pie ni. Ahcunnnnnya.

Wokey x2, tak payah merajuk, yang rasa memang malas nak gentel2 tepung lah, telur lah, apa lah, korang boleh beli jer, mudah zaman sekarang, masa habis kat media sosial tu, tak pe, kalo gitew bagi peluang kat Pakcu niaga Whoopie Pie ni kat korang, kalo teruja sangat dan tak nak fikir apa-apa, kononnya nak terus ngap ngap ngap jer, korang boleh contact Pakcu, klik jer link ni ( Hai Pakcu Saya Nak Order Whoopie Pie )  Dan yang nak tengok pelbagai jenis cake dan dessert tu, boleh lah follow IG Pakcu @mamasab_bangsar. Pakcu tunggu disitu taw.

Sekarang kita start dengan tujuan dan matlamat korang singgah ke blog Pakcu ni, iaitu, nak belajo cara buat Whoopie Pie, INGATTT taw, Whoopie Pie Pakcu ni saiz King, jadi jangan terkejutt, Harga yang Pakcu Jual pun RM 25, so memang kenyang sekali makan. Korang boleh buat versi sendiri gak, Pakcu tak der hal nak halang, masing-masing punya cita rasa kan.


RESEPI WHOOPIE PIE BY MAMASAB 

BAHAN-BAHAN UNTUK MEMBUAT KEK WHOOPIE PIE
  • 1/2 cawan butter – suhu bilik
  • 1 cawan castor sugar
  • 1 biji telur
  • 1 sk vanilla
  • 1 3/4 cawan all purpose flour
  • 2/3 coco powder
  • 1 1/2 sk baking soda
  • 1 cawan buttermilk (1sb jus lemon + 1 cawan susu segar)
  • pewarna merah (tidak perlu jika membuat versi choclate)
CARA-CARA UNTUK MEMBUAT KEK WHOOPIE PIE
  1. Panaskan Oven 180c
  2. Pukul butter dan gula hingga kembang (2min – 3min)
  3. Masukkan telur dan vanilla.
  4. Satukan tepung,coco powder dan baking soda dan ayak.
  5. Masukkan tepung kedalam adunan yang telah dipukul berselang seli dengan buttermilk.
  6. Bermula dengan tepung dan akhir dengan tepung (tepung,buttermilk & tepung)
  7. Setelah adunan sebati,sediakan dulang pembakar biskut.
  8. Sudukan adunan diatas dulang penbakar sebanyak sesudu atau lebih jika mahu bentuk yang besar tetapi untuk bentuk yang cantik sesudu adalah memadai.
  9. Jarakkan sedikit kerana adunan akan mengembang.
  10. Bakar selama 8min atau bila ditekan ia tidak tenggelam dan biarkan sejuk.
  11. Kek akan disapu atau di pipping dengan butter cream atau cream cheese filling di tengah dan dikapit seperti sandwich.
  12. Untuk menghindar dari kek menjadi kering,selesai dikapit,cake tapi hendaklah dibalut dengan plastic wrap secara berasingan.
BAHAN-BAHAN UNTUK MEMBUAT LEMON CHEESE CREAM KEK WHOOPIE PIE
  • 200gm sugar
  • 60ml jus lemon
  • 4 biji putih telur
  • 300gm butter
  • 300gm shortening
  • 180gm Cream Cheese
CARA-CARA UNTUK MEMBUAT LEMON CHEESE CREAM KEK WHOOPIE PIE
  1. Satukan gula dan jus lemon dan masak atas api sederhana hingga menjadi sirap pekat
  2. Pukul putih telur hingga kembang dan masukkan sirap perlahan2
  3. Bila telah kembang,masukkan butter,shortening & cream cheese
  4. pukul lagi hingga kembang dan kental.
Hadam taw ilmu diatas, dan kalo yang best dan lebih afdal korang "share" kat media sosial korang, perhhhh pakcu selut dengan cucu-cucu pakcu nie. workey sebelum korang beralih ker page lain, yoook kita tengok gambo-gambo Whoopie Pie, ( Kredit Mamasab) 



Resepi Whoopie Pie by Pakcu
Kredit: Sabrina Bakery @mamasab , Follow  IG @mamasab_bangsar, Direct Order : 0182838810

Resepi Whoopie Pie by Pakcu
Kredit: Sabrina Bakery @mamasab , Follow  IG @mamasab_bangsar, Direct Order : 0182838810


Resepi Whoopie Pie by Pakcu
Kredit: Sabrina Bakery @mamasab , Follow  IG @mamasab_bangsar, Direct Order : 0182838810

Resepi Whoopie Pie by Pakcu
Kredit: Sabrina Bakery @mamasab , Follow  IG @mamasab_bangsar, Direct Order : 0182838810

Resepi Whoopie Pie by Pakcu
Kredit: Sabrina Bakery @mamasab , Follow  IG @mamasab_bangsar, Direct Order : 0182838810

Resepi Whoopie Pie by Pakcu
Kredit: Sabrina Bakery @mamasab , Follow  IG @mamasab_bangsar, Direct Order : 0182838810

Resepi Whoopie Pie by Pakcu
Kredit: Sabrina Bakery @mamasab , Follow  IG @mamasab_bangsar, Direct Order : 0182838810

Resepi Whoopie Pie by Pakcu
Kredit: Sabrina Bakery @mamasab , Follow  IG @mamasab_bangsar, Direct Order : 0182838810

Resepi Whoopie Pie by Pakcu
Kredit: Sabrina Bakery @mamasab , Follow  IG @mamasab_bangsar, Direct Order : 0182838810

Resepi Whoopie Pie by Pakcu
Kredit: Sabrina Bakery @mamasab , Follow  IG @mamasab_bangsar, Direct Order : 0182838810

Resepi Whoopie Pie by Pakcu
Kredit: Sabrina Bakery @mamasab , Follow  IG @mamasab_bangsar, Direct Order : 0182838810

Post a Comment
 
 photo cats_zpscdjdlx5h.jpg
COPYRIGHT 2018|www.keladionline.com