Bercuti best kalau ada promo

BERCUTI BEST KALAU ADA PROMO

Zaman teknologi IT yang makin grow skang ni banyak tolong kita nak setelkan apa yang patut di manage. So dalam artikel ni pakcu nak share sikit camne nak dapatkan get cheap klia transit tickets kat Traveloka. Korang bagi faham baik-baik nohh.

Traveloka dibuat untuk senangkan korang yang suka travel untuk bercuti sebab korang boleh buat booking and payment sekali. So pakcu akan cerita sikit camne korang nak book and lepas tu pakcu cerita sket kat mana korang boleh pergi bercuti. Perhhh yang ni jangan skipp baca, confirm tergodaa,  tak sabar korang nak apply cuti nanti. 

Promosi traveloka
(sumber: google) 

Yang menariknya Traveloka punya apps selain nak book hotel atau flight korang boleh cari best klia transit fare promo dengan senang. Caranya korang pergi kat menu dan cari book KLIA transport. Dari situ korang boleh pilih destinasi korang dari mana, kemudian nak ke KLIA. Akan kluar harga dan korang boleh book. Lepas korang buat payment through debit card atau kredit card korang akan dapat voucher yang akan send ke email korang. Through voucher tu nanti korang boleh pakai untuk naik tren. Senang kan? Takyah naik teksi kalau teksi tak available and korang pun boleh elak jam and sampai cepat. Kalau korang nak naik ke KLIA2 pon boleh. Tapi voucher ni nanti korang tak boleh jual balik so make sure kalau korang beli tu nanti pakai la ye. So guys please again install tau Traveloka apps. 

Bercuti di Di Negeri Cik siti Wan Kembang

Pakcu nak cerita dengan korang tempat-tempat yang best kat negeri-negeri Cik Siti Wan Kembang. Siapa tak kenal pasar yang mahsyur di Kelantan ni, kat sinilah syurga membeli-belah untuk wanita. Bermacam-macam benda yang dijual di Pasar Siti Khadijah ini, dari barangan kraftangan, pakaian, barang kemas, alat solek, barang sulaman, permainan dan macam-macam lagi, bukan setakat barangan, malahan makanan pun pelbagai jenis macam kuih-muih Kelantan, keropok, dodol, serunding, rempah ratus dan lain-lain. Kalau nak membeli-belah kat sini, korang akan mendapat harga yang special kalau membeli secara borong, bolehlah beli untuk saudara-mara atau geng-geng pejabat, kalau nak murah lagi, korang boleh cuba untuk bertawar-menawar dengan peniaga. Kalau dah penat mencuci mata tengok barang-barang di pasar ni, korang boleh menjamu selera di medan selera  yang ada di tingkat satu bangunan ini. Boleh rambang mata korang tengok kepelbagaian jenis makanan yang ada kat sini macam laksam Kelantan, mee celup, nasi atau mee sup perut, pergh semua sedap-sedap, mesti puas punyalah!

Suasana Pasar siti Khadijah
                 
Taman Negara Kuala Koh

Taman Negara Kuala Koh ini adalah yang terbesar di Malaysia dan meliputi 3 negeri, Pahang, Kelantan dan Terengganu dengan keluasan sebanyak 4343 kaki persegi. Hutan hujan tropika yang berusia lebih kurang 130 juta tahun ini dapat memberikan pengalaman penerokaan yang sebenar. Kat sini korang mungkin dapat menemui haiwan-haiwan liar dan sekiranya korang bernasib baik, mungkin korang dapat tengok gajah yang berada di dalam hutan ini. Antara aktiviti lain selain jungle trekking, korang boleh berakit ataupun memancing ikan di sungai yang tenang di hutan ini. Waktu yang terbaik untuk melawat Taman Negara ini adalah pada bulan April sehingga Oktober.

                

Papan tanda,  sebagai menyambut kehadiran Pengunjung
                    
          

Air terjun lata Berangin

Sebuah air terjun yang sangat indah di Kelantan dengan ketinggian sebanyak 120 meter, ia merupakan salah satu daripada air terjun yang tertinggi di Kelantan. Antara aktiviti yang boleh korang sekeluarga lakukan sekiranya datang ke sini adalah macam jungle trekking, berkhemah, memancing dan berkelah. Kalau korang yang sukakan fotografi juga, disyorkan untuk korang melawat air terjun ini kerana pemandangannya yang sangat menyejukkan mata.

Suasana yang mendamaikan,  sesuai untuk mereka yang sentiasa merindui ketenangan dengan deruan air terjun dan kicauan burung. 


Muzium Kelantan

 Terletak di pusat bandar Kota Bharu, kalau korang datang melancong ke negeri ini, memang wajib untuk korang singgah ke muzium ini kerana kat sini korang dapat tengok pelbagai jenis hasil tangan kreatif dan barangan tradisional Kelantan. Barangan-barangan ini boleh dijadikan hiasan di rumah korang kalau korang ingin mewujudkan suasana klasik di mana-mana sudut rumah dengan barangan macam songket, ukiran kayu, buluh, raga, anyaman rotan dan bermacam lagi jenis cenderamata. So ada banyak tempat yang best dan korang boleh shopping kat Kelantan ni.

Gambar ni jer yang sempat pakcu share

Read More...

Masjid Terbuka di Masjid Bangsar Kuala Lumpur.

Pakcu lepak2 sini, lepas ni ada lagi yang nak diserbu. Majlis start dalam Jam 11 pagi,  tapi pukul 10 dah penuhhh.

Nak story panjang2 perut penuh Pakcu share  gambar jer,  makanan memang terbaik,  Ajk pula sangatt sporting,  menu paling special confirm kambing Bakar, menu ni yang jadi perhatian pakcu. Ok bye.




















Read More...

Rumah Terbuka Hari Raya Aidilfitri Dun Bukit Gasing Petaling Jaya, sangat meriah

Pakcu berkemah3 lagi kat sini, ehhh dimana tue?, Kat mana lagi time3 raya ni,  confirm lahh rumah terbuka, org dah jemput kita mesti datang lah, nak Kata duitt pokett dah menipis lepas3 raya ni, segan pulak, Kikkiki. Okay, Pakcu tetap pendirian nak datang gak ke Rumah terbuka  YB Dun Bukit Gasing ni, YB Tuan Rajiv Rishyakaran.

Mula2 tension gak time nak g ke majlis ni, ingat kan dia buat kat dataran Petaling Jaya depan Amcorp Mall tu, tapi rupaya Kat depan Saito College. Perhhhhhh, menangis pakcu memusing ikut jalan entahh apa namanya.

Nasib sampai gak dalam Jam 3.20ptg, tu pown orang dah beraturr panjang macam KTM melingkur. Huhuhu, nak ke nak, terpaksa ambik Que. Perutt dah berbunyi wei, maklumlah nie bukan Open House gilang gemilang erkk, yang ada banyk gila stall, nie majlis kecik3 jer, ala YB kansss.

Ehh malaslah nak cerita pepanjang lebor!! Mood pakcu dah lama hilang, kalo lah pakcu dpt seat VVIP kan best. Ehhhmmm, alahai nasib lah badan ku ini.

kat sini mmg tension, mungkin kawasannya kot, yang kecik, makcik bawang pulak sekelurga siapp dengan bag3 tappou nya tu,perhhh menyirapp tengok, kita yang beratur dalam kelaparan, mereka pulak dengan operasinya tapao menapao. Cishhhh nasiblahh senior. Ekekekek.

 Nak kat majlis ni happening, memang le, Gila riuhh seluruh bandar wei, dengan si MC entahh apa nama,  buatkan majlis ni bukan macam majlis  KE Matiiiian..kiki. Riuh tetap riuh gak , dengan adanya persembahan adik3 Kecil, ada dikir baratnya,.

Yang Best nya majlis ni dihadiri dengan pelbagai bangsa dan agama, budak3 yang bawah 12 tahun plus senior citizens , langkah kanan, dengan dapat duitt rayoo. Fuhyooii. Yang remaja purba mcm pakcu ni, jangan harapp lah.

Alahai terpanjang pulok, maaf erkk pakcu tak berniat nak type panjang2 tapi tensions dan geram punya pasal tu yang tulis panjang sikit,  Korang Majlis ni dijayakan bersama dengan rakan seperjuang YB dun bukit gasing, ala YB Mariah Chin, kiranya sebelah kawasan jer, mereka berdua sempat beri mandatt, ala pasal bantuan sara hidup tue, Kepada yang tak tahu BSH nak daftar atau sebarang urusan bolehh lah datang ke ofis mereka, yang Area Petaling Jaya ya.

Okay dah habis cerita, baru lahh lega lagi tadi duk fikir nak letak isu apa erkkk. Wasalam. #pakcu kek 😘

Rumah terbuka aidilfitri petaling jaya
Banting Jemputan ke Rumah Terbuka

YB Maria Chin Sibuk melayan tetamu yang hadir, nampak jiwa rakyat gitewπŸ˜‚

Rumah terbuka aidilfitri petaling jaya
YB Rajiv memang petah berkata3 jadi tak hairanlah Kalo ramai yang nak bersembang2

Rumah terbuka aidilfitri petaling jaya









Read More...

Rumah terbuka Di Masjid Tun Abdul Aziz, Pj / Masjid Bulat cukup meriah dengan kehadiran pelbagai kaum

Wahhh pakcu berkhemah2 lagi,  kali ni nak terjah Rumah terbuka di Masjid Tun Abdul Aziz,  PJ,  selalu org akan panggil Masjid Bulat. Memang bulat masjid nie,πŸ˜€

Awal2 pagi dah prepred dgn baju raya taun lepas,  perutt confirm lah kena kosong. Masjid tak lah berapa jauhhh,  jadi naik motor kriss pakcu ni. Awal2 pakcu dah gerak,  sebb bukan kebuluq #kelaparan,  tapi pakcu rasa exsited gila nak ke Majlis nie.

Ehhhh,  merapu sikit post kali nie,  sebb time type ni kat depan pakcu Bubur kacang pulut durian menanti nak di angappppp.

Nasib tak lupa,  kenyang-kenyang gak. Niat iktikaf kat masjid harus tak dilupakan, lepas tu pakcu nak cerita gak,  Majlis ni open erkk,  jangan ada yang kata mereka yang bukan non muslim tak boleh datang.  Nie lah yang sepecialnya, pelbagai kaum datang memeriahkan majlis ni. Whhhh cantikk.

Kalo bab menu tue,  tak yahh cerita lebih2, satay ayam confirm jadi tumpuan, ada kuih muih yang entahh namanya. Kalo yang beratt sikit Nasik minyak lauk kambing embekkkk pakcu tak laratt nak makan kenyang sangatt. Ruginya.

Untuk adikk2 ku sayang,  ais cream pown ada, yang kelakar nya siappp ada badutttπŸŽͺ
Yang ais cream ni memang tak boleh dilupakan, tetiba pulak keluar idea bisnes nak niaga ais cream untuk majlis2 kehkehkehh.

Apa lagi erkk yang pakcu nak story nie, rasanya memang tak boleh tinggal sebab memang happening sangat. Nak2 si pengacara majlis yang boleh bertutur dalam bahasa Mandrin dengan baik, perhhh pakcu memang sluttt gila. Macam ni lah islam dipandang tinggi, betul tak, baru lah nampak islam ni bukan hanya bersembaahyang jer.

Aduhhh pakcu nak sambung makan pulak pendekkan cerita memang majlis ni sangat happening, kalo tahun depan ada lagi korang jangan tak datang memang terbaik. Ikhlas daripada Pakcu. Wassalam

Ni gambar yang sempat pakcu ambik, huhuhu

















Read More...
 
 photo cats_zpscdjdlx5h.jpg
COPYRIGHT 2018|www.keladionline.com