Resepi Biskut Kelapa Ranggup

Biskut Kelapa Legend ๐Ÿ˜„
Ranggup, bau kelapa semerbak satu rumah harini. mashaAllah!

Resepi Biskut Kelapa

250gm butter
1 cawan gula castor
2 1/2 cawan tepung ubi
1 1/2 cawan tepung gandum
2 1/2 cawan kelapa parut yg disangai hingga kekuningan
1 biji telur
Secubit garam

Cara:
Mix butter dan gula, kemudian masukkan telur, mix hingga sebati. Campurkan tepung dan kelapa parut. Gaul hingga menjadi doh dan terap.

Bakar 170dg 20-25mnt.

Kredit Resepi : amie samuri

Read More...

Cara buat Puding Roti Janda Berhias

PUDING ROTI JANDA BERHIAS๐Ÿ˜
Oleh resepi drp google baru kena ngan selera tekak
Dok try resepi bulat kat Google takot xsedap๐Ÿ˜, pandai3 jer la erk

Yg nak mencuba resepi mudah ni..
Jom cikidot ๐Ÿ˜‰๐Ÿ˜‰๐Ÿ‘‡๐Ÿ‘‡

Bahan A
๐Ÿ’š1pek agar2 tali 20g
๐Ÿ’š7cwn air
๐Ÿ’š1cwn gula pasir

Masak dulu bahan A dalam piuk...bila dah masak sekata....kecikkan api...biarkan....

Bahan B
๐Ÿ’™5keping roti gadinier/roti putihh pilihan hati
๐Ÿ’™1tin susu cair
๐Ÿ’™1/2cwn susu pekat
๐Ÿ’™1bj telur
๐Ÿ’™1sudu besar esen vanila
๐Ÿ’™1cwn tepung kastard(dibancuh dgn air seeikit supaya senang kacau n xberketui yea)

Cara2 nya...

๐Ÿ‘‰Masukkan semua bahan dalam blande KECUALI TEPUNG KASTARD...
๐Ÿ‘‰Blande smpai halus yea...
๐Ÿ‘‰Dah siap blande..... masukkan bahan blande kedalam bahan A yg dimasak td.. masukkan sekali kastard yg dibancuh td.. kacau2 sebati smpai agak likat yea...pas tu tutup api..

๐Ÿ‘‰Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian(ikut la nak boh berapa layer๐Ÿ˜)
๐Ÿ‘‰ Pakcu buat 3 colour..
๐Ÿ’›Plain
๐Ÿ’›Hijau apple
๐Ÿ’›Coklat(letak serbuk koko 3sb)

๐Ÿ‘‰Pas tu layer2kan dgn cepat dan cermat yea...sbb adunan ni cepat beku๐Ÿ˜
๐Ÿ‘‰Dah siap layer... sejukkan n masuk lam peti ais... sejuk2 sedap makan๐Ÿ˜

Tu jeee... selamat mencuba yea...

Kredit Resepi : cik pooja



Read More...

Combo Kek Abang Abu Kawin Empat Janda

INILAH 4 COMBO KEK YG TELAH MERASUK JIWA CIKGU2 & OFFICEMATE2 DI SHAH ALAM, BANGI DAN KL.
.
.
Kombinasi 4 rasa Devil Food Chocolate Cake, Red Velvet Full Nutella, Pecan Butterscotch dan Pandan Gula Melaka ini membuatkan setiap saraf lidah sayang2 menyengat kenikmatan.
.
.
Slurpps ummphhh empuk tidak terkata ๐Ÿ˜
.
.
Hanya RM40 jerr bukan setakat dapat 1 biji kek bersize 7" tapi siap ada 4 flavour, boleh dimakan 5-7 orang apa tunggu lagi... ajak reramai tong2 bawak balek rumah memasing okay ๐Ÿ˜‰
.
.
wasap.my/60182838810
wasap.my/60182838810
wasap.my/60182838810


Read More...

Cara buat homemade pizza menggunakan Rice Cooker

HOMEMADE pizza Menggunakan rice cooker

Bahan2 utk doh

1 paket mauripan
500 gram tepong gandom
1-1 1/2 cawan air
2 sudu gula
1/2 sudu garam
1/3 minyak masak

Bahan2 utk inti pizza

Sos tomato
Sos black pepper
Daging beger (hancurkan dan goreng dulu)
Hot dog (goreng dulu)
Lada benggala
Bawang hollang
Cheese cedar
Cheese mozarella
Oregano leave

1)Doh yg siap diuli simpan selama 45 minit sampai kembang

2) sapukan planta dlm periuk

3) tepekkan doh ke dalam periuk nasik... Kemudian cucuk dengan garpu

4)sapukan sos tomato dan sos black pepper

5) tabur daging beger, bawang holland,hotdog,lada benggala.

6)sagat cheese tabur oregano leave

7) tutup periuk nasik dan jgn lupa petik suis๐Ÿ˜„

Bancuhan doh tersebut, bole dapat 3 keping pizza saiz M. Klu periuk nasik kecik bole dapat lagi banyak๐Ÿ˜„

credit : Mass Isnaini
Cara



Read More...

Cute Cake Untuk si manja Pilihan daripada Mamasab






CUTE CAKE SI MANJA
.
Kalau diberi pilihan untuk dapat special gift KEK BIRTHDAY untuk anak. Mana satu pilihan anak korang ? Unicorn ? Hello Kitty ? Mickey Mouse ? Big Bird ? mana satu cer komen ๐Ÿ˜
.
.
>>> wasap.my/60182838810/CuteCake
>>> wasap.my/60182838810/CuteCake
>>> wasap.my/60182838810/CuteCake

Read More...

Kek Bajet Paling viral daripada Mamasab

KEK MACAM DEKAT HOTEL 5 BINTANG, TAPI HARGA RM40 JERR ๐Ÿ˜ฑ๐Ÿ˜ฑ๐Ÿ˜ฑ
.
.
Nilaaa Kek DFCC yang beratus biji lesap setiap hari. Dah lah full chocolate ganache, cheese, nutella dan caramel. Kalau ikutkan mana dapat harga camni, rugi weyhhh tak grab ๐Ÿ˜Œ
.
.
Komen “NAK” dan wasap.my/6018283880

#sabrinabakery  #devilfoodchocolatecakekuantan #dfccoop #dfccnocheese #prilaga #fudgebrownies #devilfoodchocolatecakeslice #devilfoodchocolatecake #dfccollectionsbybawalexclusive #dfccustoms #browniespanggang #brownieskukus #devilfoodchocolatecakemalaysia #dfccrossfit #dfcc #dfccmx #brownieskedut #dfcccake #devilfoodchocolatecakes #browniesenak #devilfoodchocolatecakeurlilchef #devilfoodchocolatecakeseremban #devilfoodchocolatecakeipoh #browniesmurah #brownies #browniessedap #fudgybrownies #devilfoodchocolatecakeshahalam #devilfoodchocolatecakejb #chocolatebrownies



Read More...

Cara buat karipap Sardin Ranggup menggunakan Roti

#RotiKaripapSardinRanggup
RESEPI..
Roti putih..x kira la jenama apa pon ya

BAHAN untuk inti..
Sardin tin..
Bawang besar..hiris dadu
Cabai kecik..hiris..
Cabai blend..
Skit garam..

CARAnya..
Tumis cabai blend sampai kering pastu tuang sardin..pecah2kan pastu boh bawang cabai kecik n garam..siap..boleh la kita klim roti dlm acuan karipap..yg tetera seperti ddalam gambar..masa nak klim tu keliling dia klu boleh sapu dgn tepung skit na..masa goreng nant x la tebukak..satu lg nak gtau ni..klu kita dah klim klu boleh cepat2 goreng na..sbb roti mudah masuk angin..nant dia keras..

BAHAN tuk bancuhan tepung..
3sb tepung beras..
3sb tepung jagung..
1sk baking..
Skit garam..
Air untuk bancuhan..
CARAnya..satukan semua bahan..bancuh dgn air..jgn telalu cair..dan jgn telalu pekat..bila dah siap boleh la kita goreng roti sardin kita ya akak2 semua..api jgn telalu kuat..

Kredit Resepi : masni bahari




Read More...

Resepi apom kampung pandan lembut Bergebu gebu

Resepi apom kampung pandan.

3 cawan t.gandum (cap rose)
1 cwan air blend bersama 2 helai daun pandan
1 1/2 cwan air suam rendam bersama yis
1 cawan gula
Sedikit pewarna
1/2 peket yis mauripan.
Caranya
Rendam air suam dgn yis hingga kembang, masukkan yis,gula,dn air daun pandan... Kacau hingga tidak bergentel dn sebati.. Tapis dn masuukan kedlm acuan yg disukai..perap bagi naik dulu baru kukus... Sapukan sedikit minyak didlm acuan.. Panaskan kukusan dn kukus selama 20 minit dgn api sderhana.. Hidangkan bersama kelapa putih yg dicampur sedikit garam..

Kredit Resepi : rohani ronnie






Read More...

Resepi Kek Pandan Pujuk hati suami Paling viral 2019

Resepi Kek Pandan ๐Ÿ˜

Bahan2

150 gm tepung kek / tepung naik sendiri / tepung gandum
1 sudu teh baking powder
150 gm gula kastor
5 biji telur
80 ml air
4 helai daun pandan
80 ml mentega cair
1 sudu besar ovellete
Pewarna hijau
Pandan emulco

Sebelum kita mulakan proses membuat kek, panaskan ketuhar terlebih dahulu.
Ketuhar perlu dipanaskan 15 minit lebih awal sebelum memasukkan adunan
Suhu yang dicadangkan adalah 170C, ini bergantung pada jangka hayat ketuhar masing-masing.
Sediakan loyang bulat atau empat persegi
Untuk resepi ini akan menghasilkan 2 biji kek loyang ukuran 8 inc
Jika anda ingin membuat 1 kek gunakan loyang yang lebih besar

1. Daun pandan di gunting halus dan dikisar bersama 80 ml air
2. Tepung di campur bersama baking powder, kemudian diayak
3. Mentegar di cairkan

Cara2
Satukan, gula kastor, telur, ovellete dan tepung yang telah di ayak bersama baking powder.

Dengan kelajuan maksima pukul bahan hingga menjadi putih, ringan dan gebu
Anggaran masa memukul 10 minit

Tuangkan air pandan, 1 sudu teh pewarna hijau dan 1 sudu teh pandan emulco.
Terus putar dengan kelajuan tinggi

Tuangkan mentega cair dan kaup balik adunan hingga rata

Tuang adunan yang telah siap ke dalam loyang

Bakar pada suhu 170C selama 40 minit

Kek ini akan mengecut sedikit dan turun sedikit masa minit terakhir proses membakar

Setelah kek masak segera keluarkan kek dan terus terbalikkan kek atas redai
Ini bagi mengelakkan kek turun oleh tarikan graviti

Selepas 10 minit, keluarkan dari loyang

Resepi kastard
Bahan (A)
160 gm gula kastor
500 ml air daun pandan
1 sudu besar serbuk agar-agar segera

Bahan (B)
400 ml santan pekat
85 gm tepong hoen kwee hijau
1 sudu kecil pewarna hijau
secubit garam

Cara2
Kek span di hiris kepada 2 bahagian. Ketepikan
Untuk membuat kastad, campurkan kesemua bahan (A) dalam periuk.
Masak atas api sederhana hingga mendidih.
Kacau hingga gula hancur.
Satukan bahan (B) dalam mangkuk dan gaul rata.
Masukkan aduanan ini kedalam adunan (A).
Kacau atas api sederhana hingga adunan pekat dan mendidih. (jgn terlalu lama/pekat, nanti tak smooth bila dituang atas kek)
Sediakan acuan bulat atau petak, guna jenis loose tin atau apa jer bentuk kek span kita.. (Saya gunakan balik acuan yang digunakan untuk memasak kek tadi).
Letakkan satu lapisan kek span dalam acuan. tuangkan kastad keatas kek hingga menutupi lubang di sekelilingnya
Letakkan lapisan kedua kek span dan tuang lagi kastad dan lapisan akhir pun sama habiskan kastard tadi.
Hentakkan acuan 3 kali di atas meja yang agar kastad padat dibahagian bawahnya, biarkan kek sejuk baru dimasukkan dalam peti sejuk
Keluarkan kek yang telah sejuk dari acuan .
Salut dengan kelapa kering atau hias mengikut citarasa anda..





Kredit Resepi : rodiah zie
Read More...

Kambing Perapp Berapi VS meletop kebabom Paling Viral tahun 2019

KAMBING PERAP SAMPAI 7 SARAF LIDAH TERANGKAT... SEMERBAK BAU MENUSUK KENIKMATAN !
.
Kambing perap ini diimport khas dari New Zealand, dagingnya sangat lembut dicarik satu demi satu fuhhhh... bayangkan dengan kombinasi sos perap 7 ramuan Mamasab, bakal menyengat saraf lidah satu family sayang2.
.
Rasa pedas2 manis, dimakan bersama keluarga menjadikan satu moment bahagia dalam hidup. 1kg hanya RM55





dan pastinya tak cukup. Jadi ambil 3kg konfem puas sampai ke pagi.
.
PERCUMA 1 MOIST CAKE ! sebagai pemanis dikongsi bersama umphh muah ๐Ÿ˜˜
.
wasap.my/601116706969
wasap.my/601116706969
wasap.my/601116706969
Read More...

Muffin Telur Viral Mudah dan senang disediakan

#MuffinTelur

Jom buat muffin telur viral ni. Rugi kalo sape tak cuba,bukan payahhh pon ๐Ÿ˜œ๐Ÿ˜

Tetiba pulak nak buat benda ni..bukak peti sejuk tengok sosej ja yg ada..emmm..boleh la buat inti muffin..
RESEPI..
Telur..
Sosej..
Bawang besar..
Cabai hijau n merah..
Cheese..
Lada hitam..
Lada putih..
Skit garam..

CARAnya..
Sosej hiris nipis pastu boh dlm acuan..acuan harus sapu majerin ok..pastu bawang besar cabai potong dadu bubuh dlm acuan yg ada sosej td..ketepikan..pastu pecah telur dlm mangkok taburkan skit garam lada hitam lada putih..skit parutan cheese..kemudian bolehla tuang dlm acuan..pastu bakar dlm oven dgn suhu 180 selama 15 minit..masa bakar tu tepulang pada oven masing2 na..klu x masak lg lebihkan masa..sebenarnya inti muffin ni boleh perbagai na..tepulang nak buat inti apa pon..sama ada ayam daging udang..semua boleh..klu ayam atau daging lebih baik masak dlu na..takut nant klu kita bubuh mentah dia kurang masak pulak..sbb telur dlm oven masak sekejab ja..ok..tu ja la nak gtau๐Ÿค—

Kredit Resepi : masni bahari




Read More...

#resepibypakcu : Ayam Masak Butter

Ayam masak butter meletopp kebabommm๐Ÿ˜‹ gila sangat kalo tak terroii sedap yang amattt!!.
.
Allahuuu๐Ÿ˜๐Ÿ˜…
Siapalah yang cipta resepi ni ye??
Bahan2 mudah..Cara buat pun simple..
Terima kasih banyak-banyak.. Resepi feveret๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘

Ok,benda elok baik kita kongsi sama-sama..
Resepi ayam masak butter sedappp meletop kebabommm๐Ÿ˜

Dada/peha ayam-buang tulang n potong dadu
Tepung jagung
Serbuk kari
Garam

Bahan sos:
3 ulas bawang putih
2 tangkai daun kari
setengah bongkah butter-saya pakai buttercup
Tepung jagung 1 sudu
Susu cair setengah tin
Pewarna kuning-tak wajib

Cara-cara:
Perap ayam dgn serbuk kari dan garam,
Bancuh tepung jagung/bestari,
Celup ayam dan goreng sampai rangup..
Ketepikan..

Cara buat sos;
Panaskan 1sudu minyak masak,
Masukkan bawang putih dan daun kari,
Tumis sampai wangi,
Masukkan butter-biar cair..
Tambah susu cair,cili api dan pewarna kuning..
Kalau suka kuah pekat sikit,bancuh 1 sudu tepung jagung dgn sedikit air dan tuang..
Masukkan garam dan gula sebagai perasa..
Last sekali,tutup api..dan masukkan ayam goreng.. kacau rata sampai mesra dan harmoni๐Ÿ˜‰

Nak tambah perahan lemon pun boleh..
Jadi ayam butter lemon namanya.. lagi sedapppp๐Ÿ‘๐Ÿ‘

Kredit Resepi : murni rahmat




Read More...
 
 photo cats_zpscdjdlx5h.jpg
COPYRIGHT 2018|www.keladionline.com