Spicy buttermilk prawn spaghetti

Spicy buttermilk prawn spaghetti

Resepi utk 2 org makan

1/2 paket spaghetti - rebus al dente dan toskan 
udang - 10 ekor (bersihkan/buang urat dan kulit - tinggalkan bahagian ekor) 
4 ulas bawang putih - hiris
3 btg cili padi merah - hiris
1 btg daun kari
butter - 3 sudu
fresh milk - 1/2 cawan 
cheese mozarella parut - ikut suka byk mana 
garam/perisa

Cara masak :

panaskan butter sampai cair, masukkan bwg putih, cili padi, daun kari. tumis smpi naik bau.

masukkan udang, tumis sampai udang masak.

masukkan fresh milk. 

masuk spaghetti, perisakan dgn garam. last sekali masukkan cheese, gaul rata then siapppp

Credit : Faizah Jaffri
Read More...

Resepi Kengsom Ikan Temenung

Kengsom ikan temenung๐Ÿ˜‹

Resepi 

*Bwng besar sebiji
*Bwang putih 3 ulas 
*Cabai besar 2 bji
*Cabai Vietnam merah 4 bji 
*Kunyit hidup ckit
(Bleand semua bhn diatas )
๐Ÿ˜ŠTuang bhn bleand dlm periuk masukkan air ckit masukkn nenas,serai,serbuk kunyit ckit didihkn masukkn ikn garam perasa siap ๐Ÿ˜Š

Last masukkn kangkung perahkn sebiji limau nipis ๐Ÿ˜‹

*(Nk masukkn ikn siakap r apa2 ikn pun blh ya ikut cita rasa๐Ÿ˜Š)

Credit : Ninie Zaini
Read More...

Whitekish berkesan untuk menjadikan gigi putih berseri

*INFO PRODUCT*
❤️Whitekish mengandungi: Activated charcoal (coconut shell)

❤️Whitekish 100% sumber asli daripada arang tempurung kelapa yang yang di bakar dalam suhu di bawah piawaian makmal, tanpa campuran bahan kimia.

*KELEBIHAN WHITEKISH*
❤️Membantu memutihkan gigi menyingkirkan karang dicelah-celah gigi dan meneutralkan PH mulut.

❤️Tiada bahan penghakis (Peroxide)

❤️Selamat di gunakan seisi keluarga.

❤️Semestinya Halal tanpa ragu-ragu!!

❤️Whitekish sah berdaftar dengan kementerian kesihatan malaysia. 
Whitekish :NOT200700100K

*Cara Penggunaan: Celupkan serbuk arang whitekish pada berus gigi dan gosok gigi perlahan- lahan dan kumur2 untuk bersihkan.*( penggunaan 2 kali sehari yang konsistan akan menghasilkan kesan yang optimum)

CARA PENGGUNAAN WHITEKISH YANG BETUL DAN TEPAT.

1) MINGGU PERTAMA - GUNA 2 KALI SEHARI SELAMA SEMINGGU. 
KONSISTEN YE

2) MINGGU KEDUA - GUNA 2 KALI SEMINGGU. 
CONTOH, SEMINGGU ADA 7 HARI, 
ISNIN & SELASA SIS TAK GUNA WHITEKISH. 
SIS GUNA SEKALI SAHAJA PADA HARI RABU SEBELAH PAGI. 
KEMUDIAN HARI KHAMIS, JUMAAT & SABTU SIS TAK GUNA WHITEKISH. 
KEMUDIAN HARI AHAD SIS GUNA WHITEKISH SEKALI SAHAJA SEBELAH PAGI.

3) GUNA BERUS GIGI YG KAMI BERI. (SOFT BRUSH) 
ATAU BOLEH GUNA BERUS GIGI YG LEMBUT & HALUS SAHAJA.
GOSOK PERLAHAN-LAHAN. DILARANG TOYOH ATAU GUNA SECARA KASAR. 
TAKE NOTED YE.

4) SENYUM MENAWAN. 
INSYAALLAH TIADA LAGI MASALAH GIGI BERKARANG, 
GIGI KUNING, DAN MULUT BERBAU.

#Whitekish #WhitekishJm #Jamumall #WhitekishFeedback
@whitekish_hq
@wendypua

Berminat?

Website : WHITEKISH.COM
Call / sms / wasap : 0178898878
Read More...

Resepi Kek Marble

Kek Marble ๐Ÿ’•

Kali ni guna marjerin yang packet tu, moist kek ye.. sedapppp ๐Ÿฅฐ. 

๐Ÿ’•Marjerin 250g
๐Ÿ’•200g gula halus
๐Ÿ‘‰ Mix kan sampai putih
๐Ÿ’•Telur 5 biji gred B
๐Ÿ‘‰ Masukkan sebiji² Mix kan lagi dalam 10 minit

๐Ÿ’•220g Tepung gandum
๐Ÿ’•1 sudu kecil baking powder
๐Ÿ‘‰ ayak kan dulu, Campurkan dalam adunan gaul guna senduk je tau.Bahagikan 2 @ ikut suka nak banyak mana

๐Ÿ’•Serbuk koko 2 sudu (untuk 2 senduk adunan, kalau suka choc banyak..gandakan sendiri)
๐Ÿ’•Adunan plain saya letak 4 sudu pati oren sunquick (nak letak perisa lain ok je.. sedap ๐Ÿ˜)

๐Ÿ‘‰guna loyang 7@8 inci.Letak adunan plain dulu 1 senduk baru letak adunan coklat.ikut turutan.dah habis ratakan & hentakkan manja² loyang tu.lorekkan guna lidi ikut suka. Panaskan oven 10 minit 160°. Bakar api atas bawah 40 minit. 15 minit api bawah je. Suhu oven lain². Rajin2 intai kek ๐Ÿ˜

Credit : Wan Shafida
Read More...

Resepi Cheesecake Kukus (Tanpa Oven & Mixer)

CHEESECAKE KUKUS (TANPA OVEN & MIXER)

Bshan²
4biji Telur (Asingkan kuning & putih) 
3sb Butter (Cairkan) 
400gm Cream cheese  
125gm Tepung gandum
100gm Gula
250ml Fresh milk
100gm Gula Aising

Cara²
1) Masukkan kuning telur, cream cheese, gula &.butter. Blendkan guna mixer sehingga sekata & kekuningan. Masukkan fresh milk dan tepung. Gaulkan sekata. Nak cantik lagi, guna hand mixer pun boleh. 

2) Putih telur dan ang gula aising di blend berasingan. Blendkan putih telur dahulu. Yang ni ambik masa. Sebab nak bagi dia nampak berkrim & pekat. Baru campur icing sugar ya.  Dah dapat rupa yang diingini, campurkan kesemua sekali. 

3) Gaul perlahan sehingga sekata. Sediakan loyang. Saya punya loyang segi empat sebab loyang di rumah takde loyang bulat. Pakai ja apa ada . 

Jangan lupa sapu butter di loyang. Lepastu nak bakar atau kukus optional. Ikut cita rasa masing². Saya punya cheesecake dikukus selama jam. Okeyyyy.

Jom join group dropship ini. Bgi mereka yg ingin tambah pndapatan

https://www.facebook.com/groups/502584074033551/?ref=share

 
Selamat mencuba
Read More...

Menard Malaysia : Training, Cara mencuci muka dengan betul

Menard Malaysia


Syukur Alhamdulilah hari ini first day untuk pakcu!!! ❤️. Ehh korang  ni, jgn jeling lah sayang. Pakcu nak cerita, first day untuk pakcu mengikuti krusus kecantikkan dibawah kelolaan syarikat Menard Malaysia Menard Malaysia.


Memang sejujurnya Pakcu ni kalo bab skin care agak kurang ilmunya, bila perlu jer, pakcu pakai, tapi kalo rasa badan ALMALAS BIN ALALASAN  mmg tak sentuhh lah wash form n cleansing tu. Lepas tu yang pakcu paling paling tak boleh nak terima kenyataan, timbul dark spot, yang amat memeritkan, terpaksa kena beli serum yang harge RM 1xx.xx tapi hasilnya #kukeciwa.

Okay releks sayang2 Pakcu, first day taw, hanya pengenalan by Ms Yana. Tapi kalo nak ikutkan ilmu pengenalan ni paling mantapp, sebab, kita tahu ttg bab kulit muka, masalah kulit, dan cara sepatutnya kita menjaga kulit, nampak klise kan tapi ilmu ni untung sebab kita boleh direct Tanya pakar ttg masalah kulit yang kita hadapi., beza dengan kita yang selalu hanya follow kat Youtube jer, lepas tu tak menjadi, salahkan......#ibumengandung ๐Ÿคฃ๐Ÿ˜‚




Baiklah, ni lah pakcu kalo bagi bab bercerita, mmg terbaik, tapi kalo bab nak explain balik nanti confirm daripada 10 point yg di bentang 1 point, yang betul. Hahaha,  sebab tu, pakcu kena record setiap apa yg di cakap oleh ms Yana. Memang jelas penerang yang diberi, tapi pakcu Dah kata, hari ni pengenalan saja, pengenalan untuk produk #Menard juga, yang best kita boleh tahu rangkaian-rangkaian produk mereka, tapi nak ikutkan produk yang di tunjuk kan hanya sedikit #inmalaysia Company Menard ni Dah lama, company #jepun korang kira je lahh, Tahun 1959. Wow, nampak kan, bukan produk timbang kilo, Hello, bukan biasa-biasa taw. Jadi di Jepun rangkaian produk mereka ni banyak sangat, kalo nak cerita satu2 mungkin, tak habis satu Buku.๐Ÿคฃ


Kalo koranng nak details ttg company Menard nnt pakcu share linknya. Untuk hari ni, hanya beberapa jenis produk yang kita pegang dan cuba diatas tangan, ala macam korang pergi guardian tu, kan letak siki jer kat tangan lepas tu gosok2, hahahaha, tapi Kami akan cuba, pada Hari kedua nnt, jadi jangan lupa terus stay tunned bersama Pakcu ya. I love you. Ehhh korang taw pakcu bertambah2 excited untuk tunggu besok punya sesi, wow, Pakcu nak kulit glow glowing, nanti kalo menjadi, makesure uolls yang sayang2 Pakcu tu kena terroi skin care daripada Menard ya.




Macam biasa lah kalo krusus ni mesti ada makan kan. Haha, nak update jugak menu lunch kami Domino's Pizza Malaysia tq, Tea Break Haseyo World produk :- kuih pau, dumpling chicken, karipap frozen, honey lime juice. Syukurr Alhamdulilah.


Baik sayang sayang Pakcu terima kasih kerana sudi baca status ini. Hahaha update report untuk hari ni is done, pakcu boleh tidur, alamak apa beza wash form dengan cleasing??? ๐Ÿคฃ


#beautytips #beauty #beautycare #beautyproducts #beautyskin #beautytherapy #beautytherapist #beautytreatment #beautytools #beautyroutine

Read More...

Resepi Agar Agar Milo

Bahan Agar Agar Milo

Bahan-Bahan

3 senduk milo
1 biji telur
1 pack serbuk agar-agar
3/4 tin susu pekat manis
1 kotak santan kara
1 cawan spiderman air sejuk
2 cawan spiderman air panas

Cara Membuat

#1. mula-mula bancuhkan air panas bersama susu pekat manis dan milo kemudian masukkan telur dan tuangkan santan. selepas itu bancuh sekata didalam periuk.

#2. masukkan serbuk agar-agar kemudian sebatikan.

#3. tambahkan air sejuk kemudian panaskan dengan api sederhana dan sentiasa gaul bancuhan hingga mendidih kurang lebih 15 minit.

#4. matikan api dan tuangkan kedalam loyang dan biarkan sekejap hingga sejuk.

#5. akhir sekali, masukkan kedalam peti sejuk dan tunggu hingga siap untuk dihidangkan..

agar agar milo yang saya kongsikan ini tanpa berlapis-lapis sebab saya memang orang yang suka ringkas- ringkas sahaja.
Resepi Agar-Agar Milo Sukatan Cawan

kredit: Norazlitaaziz
Read More...

Resepi Char Kuey Teow

Resepi "Char kuey teow"

klu ada cili jeruk lg sedap ๐Ÿ˜‹๐Ÿ˜‹ musim kerang skrg isi dia penuh2..resepi dibawah..plg ringkas & mudah cara sy masak..hidangan dibawah sy masak setiap pinggan berasingan..

Resepi...
1. Kuey teow (cuci toskan) 
2. Cili kering & bwg besar (dblend)
(Bhn² tumis,cili sos,kicap manis,kicap pekat,sos tiram) 
3. Bwg putih ketok²..
4. Taugeh & kucai
5. Telor..
6. Udg direbus (asingkn air)
7. Kerang (direbus) 

Panaskn kuali,masukkn myk..(myk lbih sikit ye,supaya masukkn telor nt kuey teow xbatat) kuey teow&myk dorg ni friend forever๐Ÿ˜†๐Ÿ˜†... tumis bwg putih,masukkn udg,cili diblend 3 sudu besar,(1 sudu besar sos cili,sos tiram,kicap pekat,) 5 sudu kicap manis sedikit garam,kacau2..masukkn air rebusan udg pecahkn telor kacau2 sebatikn, masukkn kerang,kuey teow,taugeh&kucai siap..pastikn guna api yg besar ye..slamat mencuba

Kredit: suisan aliezsha
Read More...

PADAH! HOST dihantui ketika live segment #GengBurungHantu

PADAH!

HOST dihantui ketika live segment #GengBurungHantu

A picture containing holding, phone, person, light

Description automatically generated



Seperti biasa, pada pukul 11.30 malam dalam segmen #GengBurungHantu,

Mister Yummee dan Pakcu, yang merupakan Host Haseyo World

semangat mengupas topik-topik seram.


Ketika mereka tengah semangat menceritakan kisah seram, admin yang nakal menunggu

peluang untuk terkejutkan mereka. Semasa saat kemuncak cerita seram dari mereka,

admin dengan nakalnya campak kain putih ke mereka dan 


A picture containing car, sitting, person, table

Description automatically generated


Pakcu menjerit sekuatnya sehingga ada penonton yang komen, adiknya terkejut mendengar suara Pakcu. Pakcu juga ditakuti oleh penonton yang mengatakan di sebalik lampu lip-lip, kemungkinan seperti ada sesuatu di belakang Pakcu dan Mr. Yummee

A picture containing sitting, side, parked, parking

Description automatically generatedA picture containing person, sitting, holding, person

Description automatically generated

Read More...

Resepi Kek Kelapa / Kek Hujan Panas

RESEPI KEK KELAPA / KEK HUJAN PANAS

BAHAN2
1cwn marjerin
1cwn gula kastor
1cwn kelapa parut - disangai dan dibahagikan kepada beberapa bahagian untuk diwarnakan
1sk baking powder 
1 1/4 cwn gndum - ayakkan
5 biji telur gred C
3sb pati santan kotak garam secubit

CARA2

1. Panaskan oven 140c. Ayak tepung dan baking powder
2. Mixkan marjerin + gula.... pukul hingga putih dan gebu
3. Masukkan garam + telur satu persatu hingga gebu, pastu tambah santan..mix lg.
4. Masukkan tepung gandum + baking powder yg diayak tadi..
5. masukkan kelapa sangai yg diwarnakan tadi..kaup balik bg sebati..
6. Tuang ke dalam loyang yg telah disapu minyak dan alas baking paper.. ratakan.
7. Bakar mnggunakan api atas bwh dgn suhu 140 selama 1jam 25 minit.. ( suhu ni kena ikut oven masing2 ye..ni suhu oven saya )..

Kredit
Read More...

Resepi Daging Masak Merah

Daging Masak Merah.. Menu paling senang nak masak.. Dan sedap..

Resepi & Bahan²..

Rebus daging dgn pewarna merah (daging tak perlu di hiris) air rebusan daging tak perlu di buang.. Utk di jadikan kuah nanti.. 

Setelah daging masak & empuk.. Hiris nipis²

Bawang putih di tumbuk kasar
Cili boh/pes cili kering
Sos tiram
Sos tomato
Sos cili
Sedikit kicap sotong
Gula, garam & pak aji (optional) 
Bawang holand, cili merah, bunga kobis (utk hiasan) 

Tumis bawang putih, cili boh, masukkan daging.. 
Goreng seketika.. Masukkan sos tiram, sos cili, sos tomato.. & air rebusan daging tadi.. Kuah terpulang nk byk atau sikit.. 
Perasakan dgn gula, garam & pak aji.. Dah siap, bolehlah masukkan bahan hiasan tadi, bawang holand, bunga kobis & cili.. 

Siap utk di hidangkan..

Credit : Cik Ma
Read More...

RESEPI CHEESECAKE 4 BAHAN JER

RESEPI CHEESECAKE 4 BAHAN JE..

-250g cream cheese
-250g susu pekat
-Telur 5biji
-Tepung gandum 1/2 cwn (ayak)

๐Ÿง€ Asingkan putih telur dan kuning
๐Ÿง€ mixer kan putih telur sampai kental (soft peak, bertanduk bila terbalikkan bekas meringue tak jatuh)
๐Ÿง€ bekas lain, pukul creamcheese bersama susu pekat smpai kembang. Masukkan telur kuning satu persatu pukul smpai sebati
๐Ÿง€ lastly, masukkan tepung dan kaup balik smpai sebati.
๐Ÿง€ satukan putih telur tadi dan bancuhan creamcheese kaup balik je pakai spatula.
๐Ÿง€ lapikkan baking paper dalam tray . Masukkan adunan dan bakar selama 30minutes api atas bawah 180c. Mgikut oven masing2.

Dah siappp. Mudah jer kalau ikut step by step..

kredit: homemadebyshaianne
Read More...

Resepi Apam Kampung

RESEPI APAM KAMPUNG

1/2 cawan gula melaka
1/2 cawan gula pasir
2 cawan air
2 helai daun pandan di simpul

Satukan bahan ini dalam periuk dan masak sampai gula larut
Sejukkan, dan tapis. Pastikan dapat 2 cawan air gula ni, kalau kurang tambah sikt air jadikan 2 cawan

11 gm yeast
1 sudu teh gula
1/2 cawan air suam

Satukan semua bahan ini, kacau rata dan perap selama 10 minit. Ia akan berbuh-buih dan naik sekali ganda

4 cawan rata tepung gandum
secubit garam
1/2 cawan air

Satukan tepung dan garam dalam bekas
Buat lubang kat tengah dan tuangkan yeast yang telah di perap tadi.
Gaul rata
Tuangkan air gula dan gaul rata
Tuangkan 1/2 cawan air lagi dan gaul rata ,sng pkai whisk sampai tidak berbentil.

Kemudian tutup ( tutup dengan tudung yang tinggi sebab adunan akan naik ) dan perap adunan selama 1 jam hingga ia nak 2 kali ganda
Sediakan loyang 11 inc yang telah di sapukan minyak
Tuangkan adunan dalam loyang
Kukus dengan api besar selama 40 minit
Bila dah masak, tunggu sejuk baru potong
nak mudah potong.

*kalau sy suka pakai pisau plastik potong kek tu,sng๐Ÿ˜
*Kalau ikut step ni betol²,inshaAllah jadi dgn molek..sy dh byk kali buat

Credit : Erma Amira





Read More...

AZLINA INA RESEPI | Moist coklat noughty cakes

Asalamualaikum anak2 mak๐Ÿ˜˜๐Ÿ˜˜๐Ÿ˜˜ Sapa sudi like kek cantik mak??Nak belajar buat x???
๐Ÿ˜˜mana yg nak buat birthday atau kek special untuk org tersayang boleh la cuba.Kek ni setiap layer korg boleh isi strawbery slice dan pistachio dan boleh tabur juga macadamia .Rasa cream die gebu lembut dgn rasa tiramisu yg sgt sedap

moist coklat noughty cakes
bahan2 khas loyang 8
3 bijik telur
1/2 cawan  gule halus(150g)
1sb ovalate
sedikit emolco coklat
mix smpai gebu
sementara tu ayak
1 1/2 cawan tepung gandum (165g)
1sk baking powder,
1sk soda bikarbonat
sedikit garam halus
3/4 cawan serbuk  koko(170g)
1 sachet nescafe 3 in one
ok bahan yg di mix td dah kembang kan..so masuk kan 1/2 cawan susu pekat 
dan 1 cawan butter dicairkan sukat lepas cair ya 250ml

ok slowkan mixer dan masuk kan tepung dan kacau sebati berselang dgn  1/2 cawan air panas dan kacau sebati semua
loyang sapu butter dan masuk kan adunan kukus 40 mnt..ttup permukaan dgn wraping plastik ye..atau bakar suhu 170 masa 40-45 mnt
dah sejuk belah kepada 3 atau 4 bahagian..

ganace die buat awal eh
300g dark compound beryls+200g milk compound beryls
1/2 kotak 500ml whipping dairy(uht)
2 sb majerin
cair kan semua dalam oven atau pengukus
whisk kan dan bia kan die sejuk

kite buat cream die..
250g cream cheese +6 hngga 7 sb susu pekat atau gule ising sukatan sama
mix smpai sebati masukkn 1 /2 kotak 500ml whiping cream non dairy mak gune vivo sejuk2 suke ade ais2 sket cepat gebu..mix smpai die fluffy gebu
siap letak 5sb ganace coklat dan 1 sk emolco coklat serta 1 sb emolco capucino tuk warne kacau kan
ok lepa kek setiap layer letak tabur macadamia atau hazel cincang kasar siap bakar ya ..potong2 strawbery susun setiap layer ya.dah siap sejuk kan 4 jam wajibbbb sejuk kan
ganace die buat awal.biasa mak buat awa so 3-4 jam lepas tu baru tuang ganace atas kek yg dah dilepa dan sejuk baru jatuhan die cantik..
masa tuang ganace dr atas kek tgn sentiasa ratakan ganace yg meleleh tu di  tepi2 dgn spatula rata..tepi2 mana yg coklat xcover tu gune spatula celup pd coklat dan sapu ratakan..sejuk kan balik 30 mnt bg coklat kukuh...ok setel dah..bawah die lebeihan cream.masuk.piping beg lobang kan sket
boleh lorek dan hiaskan dgn buah dan coklat
Read More...

BLUEBERRY CHEESE CAKE

BLUEBERRY CHEESE CAKE


BASE

110 GRAM BUTTER - di cair kan

200 GRAM BISKUT OREO (tapi saya guna biskut marie)


gaul kan biskut yg telah di pecah kan bersama butter and masuk dlm loyang dan tekan² kannn ketepi kannn


FILLING

500 GRAM CREAM CHEESE

30 GRAM BUTTER

120 GRAM GULA KASTOR (saya guna 100gm)

30 GRAM TEPUNG JAGUNG

200 ML WHIPPING CREAM

4 BIJI TELUR


mix bahan² filling smpi sebati tuang dlm loyang yg ada base biskut td..waterbath( bakar secara kukus letak loyang cheese dlm dulang berisi air panas dan masuk dlm oven )

bakar dlm 1jam ,160°c or bergantung oven masing2

lepas sudah masak biarkan dlm15 minit dlm oven dlm keadaan pintu terbuka lepas tu baru keluar kan and sejuk kan dlm freezer.


TOPPING terpulang anda nak buat strawberry ,chocolate apa² je(sy suka bluberry)


Credit : nor azliza mohamed

Read More...

AZLINA INA RESEPI |

Asalamualaikum anak2 mak๐Ÿ˜˜๐Ÿ˜˜๐Ÿ˜˜ Sapa sudi like kek cantik mak??
๐Ÿ˜˜mana yg nak buat birthday atau kek special untuk org tersayang boleh la cuba.Kek ni setiap layer korg boleh isi pisang dan walnut.Rasa cream die gebu lembut dgn rasa nutella sebenar

moist coklat layer banana turkish delight

bahan2 khas loyang 8
4 bijik telur
1cawan gule halus(200g)
1sb ovalate
sedikit emolco coklat
mix smpai gebu
sementara tu ayak
1 3/4 cawan tepung gandum (180g)
1sk baking powder,
1sk soda bikarbonat
sedikit garam halus
1 cawan serbuk  koko(200g)
ok bahan yg di mix td dah kembang kan..so masuk kan 1/2 cawan susu pekat 
dan 1 cawan minyak masak
masukkn 3sb nutella mix sebati..
ok slowkan mixer dan masuk kan tepung dan kacau sebati berselang dgn  1/2 cawan air panas dan kacau sebati semua
loyang sapu butter dan masuk kan adunan kukus 40 mnt..ttup permukaan dgn wraping plastik ye..atau bakar suhu 170 masa 40-45 mnt
dah sejuk belah kepada 3 atau 4 bahagian..

ganace die buat awal eh
500g dark compound beryls
1/2 kotak 500ml whipping dairy(uht)
2 sb majerin
cair kan semua dalam oven atau pengukus
whisk kan dan bia kan die sejuk

kite buat cream die..
250g cream cheese +6 hngga 7 sb susu pekat atau gule ising sukatan sama
mix smpai sebati masukkn 1 /2 kotak 500ml whiping cream non dairy mak gune vivo sejuk2 suke ade ais2 sket cepat gebu..mix smpai die fluffy gebu
siap letak 5sb ganace coklat dan 3 sb nutella serta 1 sb emolco coklat tuk warne kacau kan
ok lepa kek setiap layer letak walnut siap bakar tabur kan dan susun dgn pisang cavanis potong2 ya.dah siap sejuk kan 4 jam wajibbbb sejuk kan
ganace die buat awal.biasa mak buat awa so 3-4 jam lepas tu baru tuang ganace atas kek yg dah dilepa dan sejuk baru jatuhan die cantik..
masa tuang ganace dr atas kek tgn sentiasa ratakan ganace yg meleleh tu di  tepi2 dgn spatula rata..tepi2 mana yg coklat xcover tu gune spatula celup pd coklat dan sapu ratakan..sejuk kan balik 30 mnt bg coklat kukuh...ok setel dah..bawah die lebeihan cream.masuk.piping beg lobang kan sket
boleh lorek dan hiaskan dgn buah dan coklat
Read More...

Resepi Kek Marble Gebu

Marble gebu๐Ÿ˜˜

Edit pos rmai nk resipi mai sy xkedekut tp sy tukar myk tu kpd butter cup cair bru helok 

Bahan-bahan
masuk terjun dalam bowl semua
6 biji telur
1 sb ovalate
1/4 cawan susu tepung
1 cawan gula halus(200g)
1/4 cawan susu segar(60g)
220g /2 cawan tepung self rising

campurkan semua bahan mix slow speed 2 mnt up pd hight speed sampai gebu
slow kan volume mixer 2-3 saat masukkan minyak 100g ( 1/2 cawan minyak masak) kacau sebati

bahagikan beberapa bahagian
setiap bahagian letak perise mesti ade 3 perisa ni wajib
A contoh ya  dan letak kan pewarna kuning atau ori perise pisang
B contoh warna hijau letak perasa nenas
c contoh warne merah letak perasa tuty fruity (buah buahan)

mak guna pewarne cecair je oil base

susun sesenduk2 sampai habis last corak kan ikut kreativiti korg
panas kan oven.Guna tingkat bawah sekali letak loyang suhu 150-160 masa 1jam.Kalau oven kecil suhu begitu kdg cepat masak

bile masak sisip kan tepi2 kek dan tebalik kan atas redai 2-3 mnt je bukak loyang dan keluakan atas redai bia 2-3 jam baru dapat corak atas kek tu kalu nak jual sebijik kalau nak potong2 xyah tunggu lama๐Ÿฅฐselamat mencuba anak2 mak.balik kg hati2 ya

kredit: hani nisha
Read More...

Resepi Kek Coklat Kukus

kek coklat kukus.. ringkas, lembut dan sedap ❤️

bahan2 yg cikza gunakan..
2 cwan serbuk koko
2 cwan gula
2 cwan minyak masak
1 tin susu cair
1 tin susu pekat
diblander bgi sebati ketepikan.

8 biji telur diblander dn ketepikan.

2 cwan tpg gandum
2sk soda bikarbonat
2 sk baking powder
ketiga bahan ni diayak.

dlm mangkuk, masukkan bahan yg diblander berselang seli dgn tepung yg telah diayak terlebih dahulu.nk senang blander semua bgi sebati.sapu Planta dekat loyang terlebih dahulu dn curahkan adunan yg diblander.panaskan air kukusan terlebih dahulu..kukus adunan kek selama 1 jam atau sehingga masak.

topping coklat
coklat masakan
sedikit Planta
masak secara double boile.
selamat mencuba

Credit : Noriza Awang Hamat
Read More...
 
 photo cats_zpscdjdlx5h.jpg
COPYRIGHT 2018|www.keladionline.com