AZLINA INA RESEPI | vanila snow cheese

Asalamualaikum anak2 mak syg🥰🥰🥰 nak belajar kek simple2 mcm ni ke nak ke nak ke🤪bg mak kek mcm ni mudah sbb xyah pening2 pk nak deco camana🤣🤣🤣kan kan

vanila snow cheese 
bahan2 kek
5 biji telur
1 sb ovalate
1 cawan gula halus( 200g)
1 sk serbuk vanila( bakery ade jual)
2 cawan tepung self rising(220g)
5 sb susu segar( jgn yg sejuk ye suhu bilik)
satukan semua dalam mixer
mix slow 2 mnt hight speed sampai putih gebu
masukkan 1/2 cawan butter cair ( cair awal2 ya)
ok kacau rata
kalau loyang 6 dapat 3  kalau loyang 7 dapat 2 bijik loyang 8 dapat sebijik
oles loyang dgn panola atau lapik baking paper
tuang adunan separuh
panas kan oven 170 5 mnt masuk kan adunan kek bakar 45 mnt -50 mnt api atas bawah
dah masak je sisip dan tebalik kn atas redai 
tebalik kan semula atas board dan bia sejuk.
belah 3 bahagian ya

cream cheese frosting
250 cream cheese
1/2 cawan susu pekat
1sk serbuk vanila
mix sampai pekat
masukkan 1/2 kotak 500ml sejuk2 ade ais lg tau vivo atau whipping non dairy
mix sampai die agak kental
nak mix asing2 baru campur pn boleh

lepa kek keseluruhan
parut cheddar dalam bekas.
gunakan spatula tepek2 tepi2 kek korg dgn beqa cheddar td.Sampai tertutup semua lah ya
pas tu hias dgn buah2 yg korg suke.
masa simpan peti wajib masuk kotak sbb nnt terdedah udara cheese die boleh jd kering rosak.
jualan saiz 7 lepas lepa adalah rm45 untuk new bies mcm mak diva😂 rm65 ok jelas ye baik nnt korg rajin korg buat eh #ntahbile 🤣🤣🤣🤣🤣

No comments:

 
 photo cats_zpscdjdlx5h.jpg
COPYRIGHT 2018|www.keladionline.com