Resepi Sponge Cake Colourful delight by Azlina ina

Asalamualaikum. Ade ke yg nak like post mak arinišŸ¤©
Ni kek sponge yg mak jual kat bakery tuk menarik minat anak2 kecil.potong2 bg nampk menarik.Kek nye lembut dan soft kalau yg beli tuk mak abah dieorg pn suke sgt.korg boleh la try mudah sesangat

Sponge cakes colourful delight

Bahan-bahan
masuk terjun dalam bowl semua
6 biji telur
1 sb ovalate
1/4 cawan susu tepung
1 cawan gula halus(200g)
1/4 cawan susu segar(60g)
220g /2 cawan tepung self rising
add on 1 sk esen vanila tp ikut perisa korg nak lah ya

campurkan semua bahan mix slow speed 2 mnt up pd hight speed sampai gebu
slow kan volume mixer 2-3 saat masukkan minyak 100g ( 1/2 cawan minyak masak) kacau sebati

bahagikan beberapa bahagian dan letak kan pewarna.mak guna pewarne cecair je oil base

susun sesenduk2 sampai habis last corak kan ikut kreativiti korg
panas kan oven.Guna tingkat bawah sekali letak loyang suhu 150-160 masa 1jam.Kalau oven kecil suhu begitu kdg cepat masak

bile masak sisip kan tepi2 kek dan tebalik kan atas redai 2-3 mnt je bukak loyang dan keluakan atas redai bia 2-3 jam baru dapat corak atas kek tu kalu nak jual sebijik kalau nak potong2 xyah tunggu lamašŸ„°selamat mencuba anak2 mak.balik kg hati2 ya

No comments:

Post a Comment