Sushi Homemade

Sushi homemade. Tp ni bahan2 simple ape ade kt rumah je. Xde la ebikko ke iidako ye.
Sy ade nmpak org share buat sushi td, dan bace komen ramai juga y nak belajar care buat sushi.
Sushi ni simple, asal bahan ckup gulung2, balut jd je boleh trus mkn.

Bahan2 :
- beras sushi
- cuka sushi 
- corn oil
- seaweed/nori
- bamboo mat
- sayur (timun, salad)
- filling ( ketam, telur, tuna, ayam, n etc)
- mayo ( guna kewpie japanese mayo.. Sedapp) 

Cara masak nasi:
Rendam beras 10 ke 15 mnit. Masak macam beras biasa, 1 cup beras, 1 cup air. Letak corn oil sikit untuk kurang kan sticky nasi tu nt.
Lepas nasi dah masak, tunggu dah warm baru masukkan cuka. Cuka boleh adjust terpulang taste masing2. Gaul2 bagi rata cuka tu

Nak gulung sushi bagi nmpak cntik, pastikan nasi rata smpai kiri kanan nori, dan tinggalkan ruang kosong dlm 1 ruas jari di hujung nori . So bile gulung cntik smpai hjung. Nasi pastikan x tebal sgt..
Selebihnya, letak bahan dan gulung je mcm biase.
Tunggu dlm 5 minit untuk nori tu lembut sikit dan senang dipotong.

Selamat mencuba!!

kredit: mazlin bidin

No comments:

Post a Comment