Resepi Kek Kelapa / Kek Hujan Panas

RESEPI KEK KELAPA / KEK HUJAN PANAS

BAHAN2
1cwn marjerin
1cwn gula kastor
1cwn kelapa parut - disangai dan dibahagikan kepada beberapa bahagian untuk diwarnakan
1sk baking powder 
1 1/4 cwn gndum - ayakkan
5 biji telur gred C
3sb pati santan kotak garam secubit

CARA2

1. Panaskan oven 140c. Ayak tepung dan baking powder
2. Mixkan marjerin + gula.... pukul hingga putih dan gebu
3. Masukkan garam + telur satu persatu hingga gebu, pastu tambah santan..mix lg.
4. Masukkan tepung gandum + baking powder yg diayak tadi..
5. masukkan kelapa sangai yg diwarnakan tadi..kaup balik bg sebati..
6. Tuang ke dalam loyang yg telah disapu minyak dan alas baking paper.. ratakan.
7. Bakar mnggunakan api atas bwh dgn suhu 140 selama 1jam 25 minit.. ( suhu ni kena ikut oven masing2 ye..ni suhu oven saya )..

Kredit
Read More...

Resepi Daging Masak Merah

Daging Masak Merah.. Menu paling senang nak masak.. Dan sedap..

Resepi & Bahan²..

Rebus daging dgn pewarna merah (daging tak perlu di hiris) air rebusan daging tak perlu di buang.. Utk di jadikan kuah nanti.. 

Setelah daging masak & empuk.. Hiris nipis²

Bawang putih di tumbuk kasar
Cili boh/pes cili kering
Sos tiram
Sos tomato
Sos cili
Sedikit kicap sotong
Gula, garam & pak aji (optional) 
Bawang holand, cili merah, bunga kobis (utk hiasan) 

Tumis bawang putih, cili boh, masukkan daging.. 
Goreng seketika.. Masukkan sos tiram, sos cili, sos tomato.. & air rebusan daging tadi.. Kuah terpulang nk byk atau sikit.. 
Perasakan dgn gula, garam & pak aji.. Dah siap, bolehlah masukkan bahan hiasan tadi, bawang holand, bunga kobis & cili.. 

Siap utk di hidangkan..

Credit : Cik Ma
Read More...

RESEPI CHEESECAKE 4 BAHAN JER

RESEPI CHEESECAKE 4 BAHAN JE..

-250g cream cheese
-250g susu pekat
-Telur 5biji
-Tepung gandum 1/2 cwn (ayak)

πŸ§€ Asingkan putih telur dan kuning
πŸ§€ mixer kan putih telur sampai kental (soft peak, bertanduk bila terbalikkan bekas meringue tak jatuh)
πŸ§€ bekas lain, pukul creamcheese bersama susu pekat smpai kembang. Masukkan telur kuning satu persatu pukul smpai sebati
πŸ§€ lastly, masukkan tepung dan kaup balik smpai sebati.
πŸ§€ satukan putih telur tadi dan bancuhan creamcheese kaup balik je pakai spatula.
πŸ§€ lapikkan baking paper dalam tray . Masukkan adunan dan bakar selama 30minutes api atas bawah 180c. Mgikut oven masing2.

Dah siappp. Mudah jer kalau ikut step by step..

kredit: homemadebyshaianne
Read More...

Resepi Apam Kampung

RESEPI APAM KAMPUNG

1/2 cawan gula melaka
1/2 cawan gula pasir
2 cawan air
2 helai daun pandan di simpul

Satukan bahan ini dalam periuk dan masak sampai gula larut
Sejukkan, dan tapis. Pastikan dapat 2 cawan air gula ni, kalau kurang tambah sikt air jadikan 2 cawan

11 gm yeast
1 sudu teh gula
1/2 cawan air suam

Satukan semua bahan ini, kacau rata dan perap selama 10 minit. Ia akan berbuh-buih dan naik sekali ganda

4 cawan rata tepung gandum
secubit garam
1/2 cawan air

Satukan tepung dan garam dalam bekas
Buat lubang kat tengah dan tuangkan yeast yang telah di perap tadi.
Gaul rata
Tuangkan air gula dan gaul rata
Tuangkan 1/2 cawan air lagi dan gaul rata ,sng pkai whisk sampai tidak berbentil.

Kemudian tutup ( tutup dengan tudung yang tinggi sebab adunan akan naik ) dan perap adunan selama 1 jam hingga ia nak 2 kali ganda
Sediakan loyang 11 inc yang telah di sapukan minyak
Tuangkan adunan dalam loyang
Kukus dengan api besar selama 40 minit
Bila dah masak, tunggu sejuk baru potong
nak mudah potong.

*kalau sy suka pakai pisau plastik potong kek tu,sng😁
*Kalau ikut step ni betol²,inshaAllah jadi dgn molek..sy dh byk kali buat

Credit : Erma Amira





Read More...

AZLINA INA RESEPI | Moist coklat noughty cakes

Asalamualaikum anak2 mak😘😘😘 Sapa sudi like kek cantik mak??Nak belajar buat x???
😘mana yg nak buat birthday atau kek special untuk org tersayang boleh la cuba.Kek ni setiap layer korg boleh isi strawbery slice dan pistachio dan boleh tabur juga macadamia .Rasa cream die gebu lembut dgn rasa tiramisu yg sgt sedap

moist coklat noughty cakes
bahan2 khas loyang 8
3 bijik telur
1/2 cawan  gule halus(150g)
1sb ovalate
sedikit emolco coklat
mix smpai gebu
sementara tu ayak
1 1/2 cawan tepung gandum (165g)
1sk baking powder,
1sk soda bikarbonat
sedikit garam halus
3/4 cawan serbuk  koko(170g)
1 sachet nescafe 3 in one
ok bahan yg di mix td dah kembang kan..so masuk kan 1/2 cawan susu pekat 
dan 1 cawan butter dicairkan sukat lepas cair ya 250ml

ok slowkan mixer dan masuk kan tepung dan kacau sebati berselang dgn  1/2 cawan air panas dan kacau sebati semua
loyang sapu butter dan masuk kan adunan kukus 40 mnt..ttup permukaan dgn wraping plastik ye..atau bakar suhu 170 masa 40-45 mnt
dah sejuk belah kepada 3 atau 4 bahagian..

ganace die buat awal eh
300g dark compound beryls+200g milk compound beryls
1/2 kotak 500ml whipping dairy(uht)
2 sb majerin
cair kan semua dalam oven atau pengukus
whisk kan dan bia kan die sejuk

kite buat cream die..
250g cream cheese +6 hngga 7 sb susu pekat atau gule ising sukatan sama
mix smpai sebati masukkn 1 /2 kotak 500ml whiping cream non dairy mak gune vivo sejuk2 suke ade ais2 sket cepat gebu..mix smpai die fluffy gebu
siap letak 5sb ganace coklat dan 1 sk emolco coklat serta 1 sb emolco capucino tuk warne kacau kan
ok lepa kek setiap layer letak tabur macadamia atau hazel cincang kasar siap bakar ya ..potong2 strawbery susun setiap layer ya.dah siap sejuk kan 4 jam wajibbbb sejuk kan
ganace die buat awal.biasa mak buat awa so 3-4 jam lepas tu baru tuang ganace atas kek yg dah dilepa dan sejuk baru jatuhan die cantik..
masa tuang ganace dr atas kek tgn sentiasa ratakan ganace yg meleleh tu di  tepi2 dgn spatula rata..tepi2 mana yg coklat xcover tu gune spatula celup pd coklat dan sapu ratakan..sejuk kan balik 30 mnt bg coklat kukuh...ok setel dah..bawah die lebeihan cream.masuk.piping beg lobang kan sket
boleh lorek dan hiaskan dgn buah dan coklat
Read More...
 
 photo cats_zpscdjdlx5h.jpg
COPYRIGHT 2018|www.keladionline.com