Resepi Agar Agar Milo

Bahan Agar Agar Milo

Bahan-Bahan

3 senduk milo
1 biji telur
1 pack serbuk agar-agar
3/4 tin susu pekat manis
1 kotak santan kara
1 cawan spiderman air sejuk
2 cawan spiderman air panas

Cara Membuat

#1. mula-mula bancuhkan air panas bersama susu pekat manis dan milo kemudian masukkan telur dan tuangkan santan. selepas itu bancuh sekata didalam periuk.

#2. masukkan serbuk agar-agar kemudian sebatikan.

#3. tambahkan air sejuk kemudian panaskan dengan api sederhana dan sentiasa gaul bancuhan hingga mendidih kurang lebih 15 minit.

#4. matikan api dan tuangkan kedalam loyang dan biarkan sekejap hingga sejuk.

#5. akhir sekali, masukkan kedalam peti sejuk dan tunggu hingga siap untuk dihidangkan..

agar agar milo yang saya kongsikan ini tanpa berlapis-lapis sebab saya memang orang yang suka ringkas- ringkas sahaja.
Resepi Agar-Agar Milo Sukatan Cawan

kredit: Norazlitaaziz
Read More...

Resepi Char Kuey Teow

Resepi "Char kuey teow"

klu ada cili jeruk lg sedap 😋😋 musim kerang skrg isi dia penuh2..resepi dibawah..plg ringkas & mudah cara sy masak..hidangan dibawah sy masak setiap pinggan berasingan..

Resepi...
1. Kuey teow (cuci toskan) 
2. Cili kering & bwg besar (dblend)
(Bhn² tumis,cili sos,kicap manis,kicap pekat,sos tiram) 
3. Bwg putih ketok²..
4. Taugeh & kucai
5. Telor..
6. Udg direbus (asingkn air)
7. Kerang (direbus) 

Panaskn kuali,masukkn myk..(myk lbih sikit ye,supaya masukkn telor nt kuey teow xbatat) kuey teow&myk dorg ni friend forever😆😆... tumis bwg putih,masukkn udg,cili diblend 3 sudu besar,(1 sudu besar sos cili,sos tiram,kicap pekat,) 5 sudu kicap manis sedikit garam,kacau2..masukkn air rebusan udg pecahkn telor kacau2 sebatikn, masukkn kerang,kuey teow,taugeh&kucai siap..pastikn guna api yg besar ye..slamat mencuba

Kredit: suisan aliezsha
Read More...

PADAH! HOST dihantui ketika live segment #GengBurungHantu

PADAH!

HOST dihantui ketika live segment #GengBurungHantu

A picture containing holding, phone, person, light

Description automatically generated



Seperti biasa, pada pukul 11.30 malam dalam segmen #GengBurungHantu,

Mister Yummee dan Pakcu, yang merupakan Host Haseyo World

semangat mengupas topik-topik seram.


Ketika mereka tengah semangat menceritakan kisah seram, admin yang nakal menunggu

peluang untuk terkejutkan mereka. Semasa saat kemuncak cerita seram dari mereka,

admin dengan nakalnya campak kain putih ke mereka dan 


A picture containing car, sitting, person, table

Description automatically generated


Pakcu menjerit sekuatnya sehingga ada penonton yang komen, adiknya terkejut mendengar suara Pakcu. Pakcu juga ditakuti oleh penonton yang mengatakan di sebalik lampu lip-lip, kemungkinan seperti ada sesuatu di belakang Pakcu dan Mr. Yummee

A picture containing sitting, side, parked, parking

Description automatically generatedA picture containing person, sitting, holding, person

Description automatically generated

Read More...

Resepi Kek Kelapa / Kek Hujan Panas

RESEPI KEK KELAPA / KEK HUJAN PANAS

BAHAN2
1cwn marjerin
1cwn gula kastor
1cwn kelapa parut - disangai dan dibahagikan kepada beberapa bahagian untuk diwarnakan
1sk baking powder 
1 1/4 cwn gndum - ayakkan
5 biji telur gred C
3sb pati santan kotak garam secubit

CARA2

1. Panaskan oven 140c. Ayak tepung dan baking powder
2. Mixkan marjerin + gula.... pukul hingga putih dan gebu
3. Masukkan garam + telur satu persatu hingga gebu, pastu tambah santan..mix lg.
4. Masukkan tepung gandum + baking powder yg diayak tadi..
5. masukkan kelapa sangai yg diwarnakan tadi..kaup balik bg sebati..
6. Tuang ke dalam loyang yg telah disapu minyak dan alas baking paper.. ratakan.
7. Bakar mnggunakan api atas bwh dgn suhu 140 selama 1jam 25 minit.. ( suhu ni kena ikut oven masing2 ye..ni suhu oven saya )..

Kredit
Read More...

Resepi Daging Masak Merah

Daging Masak Merah.. Menu paling senang nak masak.. Dan sedap..

Resepi & Bahan²..

Rebus daging dgn pewarna merah (daging tak perlu di hiris) air rebusan daging tak perlu di buang.. Utk di jadikan kuah nanti.. 

Setelah daging masak & empuk.. Hiris nipis²

Bawang putih di tumbuk kasar
Cili boh/pes cili kering
Sos tiram
Sos tomato
Sos cili
Sedikit kicap sotong
Gula, garam & pak aji (optional) 
Bawang holand, cili merah, bunga kobis (utk hiasan) 

Tumis bawang putih, cili boh, masukkan daging.. 
Goreng seketika.. Masukkan sos tiram, sos cili, sos tomato.. & air rebusan daging tadi.. Kuah terpulang nk byk atau sikit.. 
Perasakan dgn gula, garam & pak aji.. Dah siap, bolehlah masukkan bahan hiasan tadi, bawang holand, bunga kobis & cili.. 

Siap utk di hidangkan..

Credit : Cik Ma
Read More...

RESEPI CHEESECAKE 4 BAHAN JER

RESEPI CHEESECAKE 4 BAHAN JE..

-250g cream cheese
-250g susu pekat
-Telur 5biji
-Tepung gandum 1/2 cwn (ayak)

🧀 Asingkan putih telur dan kuning
🧀 mixer kan putih telur sampai kental (soft peak, bertanduk bila terbalikkan bekas meringue tak jatuh)
🧀 bekas lain, pukul creamcheese bersama susu pekat smpai kembang. Masukkan telur kuning satu persatu pukul smpai sebati
🧀 lastly, masukkan tepung dan kaup balik smpai sebati.
🧀 satukan putih telur tadi dan bancuhan creamcheese kaup balik je pakai spatula.
🧀 lapikkan baking paper dalam tray . Masukkan adunan dan bakar selama 30minutes api atas bawah 180c. Mgikut oven masing2.

Dah siappp. Mudah jer kalau ikut step by step..

kredit: homemadebyshaianne
Read More...

Resepi Apam Kampung

RESEPI APAM KAMPUNG

1/2 cawan gula melaka
1/2 cawan gula pasir
2 cawan air
2 helai daun pandan di simpul

Satukan bahan ini dalam periuk dan masak sampai gula larut
Sejukkan, dan tapis. Pastikan dapat 2 cawan air gula ni, kalau kurang tambah sikt air jadikan 2 cawan

11 gm yeast
1 sudu teh gula
1/2 cawan air suam

Satukan semua bahan ini, kacau rata dan perap selama 10 minit. Ia akan berbuh-buih dan naik sekali ganda

4 cawan rata tepung gandum
secubit garam
1/2 cawan air

Satukan tepung dan garam dalam bekas
Buat lubang kat tengah dan tuangkan yeast yang telah di perap tadi.
Gaul rata
Tuangkan air gula dan gaul rata
Tuangkan 1/2 cawan air lagi dan gaul rata ,sng pkai whisk sampai tidak berbentil.

Kemudian tutup ( tutup dengan tudung yang tinggi sebab adunan akan naik ) dan perap adunan selama 1 jam hingga ia nak 2 kali ganda
Sediakan loyang 11 inc yang telah di sapukan minyak
Tuangkan adunan dalam loyang
Kukus dengan api besar selama 40 minit
Bila dah masak, tunggu sejuk baru potong
nak mudah potong.

*kalau sy suka pakai pisau plastik potong kek tu,sng😁
*Kalau ikut step ni betol²,inshaAllah jadi dgn molek..sy dh byk kali buat

Credit : Erma Amira





Read More...

AZLINA INA RESEPI | Moist coklat noughty cakes

Asalamualaikum anak2 mak😘😘😘 Sapa sudi like kek cantik mak??Nak belajar buat x???
😘mana yg nak buat birthday atau kek special untuk org tersayang boleh la cuba.Kek ni setiap layer korg boleh isi strawbery slice dan pistachio dan boleh tabur juga macadamia .Rasa cream die gebu lembut dgn rasa tiramisu yg sgt sedap

moist coklat noughty cakes
bahan2 khas loyang 8
3 bijik telur
1/2 cawan  gule halus(150g)
1sb ovalate
sedikit emolco coklat
mix smpai gebu
sementara tu ayak
1 1/2 cawan tepung gandum (165g)
1sk baking powder,
1sk soda bikarbonat
sedikit garam halus
3/4 cawan serbuk  koko(170g)
1 sachet nescafe 3 in one
ok bahan yg di mix td dah kembang kan..so masuk kan 1/2 cawan susu pekat 
dan 1 cawan butter dicairkan sukat lepas cair ya 250ml

ok slowkan mixer dan masuk kan tepung dan kacau sebati berselang dgn  1/2 cawan air panas dan kacau sebati semua
loyang sapu butter dan masuk kan adunan kukus 40 mnt..ttup permukaan dgn wraping plastik ye..atau bakar suhu 170 masa 40-45 mnt
dah sejuk belah kepada 3 atau 4 bahagian..

ganace die buat awal eh
300g dark compound beryls+200g milk compound beryls
1/2 kotak 500ml whipping dairy(uht)
2 sb majerin
cair kan semua dalam oven atau pengukus
whisk kan dan bia kan die sejuk

kite buat cream die..
250g cream cheese +6 hngga 7 sb susu pekat atau gule ising sukatan sama
mix smpai sebati masukkn 1 /2 kotak 500ml whiping cream non dairy mak gune vivo sejuk2 suke ade ais2 sket cepat gebu..mix smpai die fluffy gebu
siap letak 5sb ganace coklat dan 1 sk emolco coklat serta 1 sb emolco capucino tuk warne kacau kan
ok lepa kek setiap layer letak tabur macadamia atau hazel cincang kasar siap bakar ya ..potong2 strawbery susun setiap layer ya.dah siap sejuk kan 4 jam wajibbbb sejuk kan
ganace die buat awal.biasa mak buat awa so 3-4 jam lepas tu baru tuang ganace atas kek yg dah dilepa dan sejuk baru jatuhan die cantik..
masa tuang ganace dr atas kek tgn sentiasa ratakan ganace yg meleleh tu di  tepi2 dgn spatula rata..tepi2 mana yg coklat xcover tu gune spatula celup pd coklat dan sapu ratakan..sejuk kan balik 30 mnt bg coklat kukuh...ok setel dah..bawah die lebeihan cream.masuk.piping beg lobang kan sket
boleh lorek dan hiaskan dgn buah dan coklat
Read More...

BLUEBERRY CHEESE CAKE

BLUEBERRY CHEESE CAKE


BASE

110 GRAM BUTTER - di cair kan

200 GRAM BISKUT OREO (tapi saya guna biskut marie)


gaul kan biskut yg telah di pecah kan bersama butter and masuk dlm loyang dan tekan² kannn ketepi kannn


FILLING

500 GRAM CREAM CHEESE

30 GRAM BUTTER

120 GRAM GULA KASTOR (saya guna 100gm)

30 GRAM TEPUNG JAGUNG

200 ML WHIPPING CREAM

4 BIJI TELUR


mix bahan² filling smpi sebati tuang dlm loyang yg ada base biskut td..waterbath( bakar secara kukus letak loyang cheese dlm dulang berisi air panas dan masuk dlm oven )

bakar dlm 1jam ,160°c or bergantung oven masing2

lepas sudah masak biarkan dlm15 minit dlm oven dlm keadaan pintu terbuka lepas tu baru keluar kan and sejuk kan dlm freezer.


TOPPING terpulang anda nak buat strawberry ,chocolate apa² je(sy suka bluberry)


Credit : nor azliza mohamed

Read More...

AZLINA INA RESEPI |

Asalamualaikum anak2 mak😘😘😘 Sapa sudi like kek cantik mak??
😘mana yg nak buat birthday atau kek special untuk org tersayang boleh la cuba.Kek ni setiap layer korg boleh isi pisang dan walnut.Rasa cream die gebu lembut dgn rasa nutella sebenar

moist coklat layer banana turkish delight

bahan2 khas loyang 8
4 bijik telur
1cawan gule halus(200g)
1sb ovalate
sedikit emolco coklat
mix smpai gebu
sementara tu ayak
1 3/4 cawan tepung gandum (180g)
1sk baking powder,
1sk soda bikarbonat
sedikit garam halus
1 cawan serbuk  koko(200g)
ok bahan yg di mix td dah kembang kan..so masuk kan 1/2 cawan susu pekat 
dan 1 cawan minyak masak
masukkn 3sb nutella mix sebati..
ok slowkan mixer dan masuk kan tepung dan kacau sebati berselang dgn  1/2 cawan air panas dan kacau sebati semua
loyang sapu butter dan masuk kan adunan kukus 40 mnt..ttup permukaan dgn wraping plastik ye..atau bakar suhu 170 masa 40-45 mnt
dah sejuk belah kepada 3 atau 4 bahagian..

ganace die buat awal eh
500g dark compound beryls
1/2 kotak 500ml whipping dairy(uht)
2 sb majerin
cair kan semua dalam oven atau pengukus
whisk kan dan bia kan die sejuk

kite buat cream die..
250g cream cheese +6 hngga 7 sb susu pekat atau gule ising sukatan sama
mix smpai sebati masukkn 1 /2 kotak 500ml whiping cream non dairy mak gune vivo sejuk2 suke ade ais2 sket cepat gebu..mix smpai die fluffy gebu
siap letak 5sb ganace coklat dan 3 sb nutella serta 1 sb emolco coklat tuk warne kacau kan
ok lepa kek setiap layer letak walnut siap bakar tabur kan dan susun dgn pisang cavanis potong2 ya.dah siap sejuk kan 4 jam wajibbbb sejuk kan
ganace die buat awal.biasa mak buat awa so 3-4 jam lepas tu baru tuang ganace atas kek yg dah dilepa dan sejuk baru jatuhan die cantik..
masa tuang ganace dr atas kek tgn sentiasa ratakan ganace yg meleleh tu di  tepi2 dgn spatula rata..tepi2 mana yg coklat xcover tu gune spatula celup pd coklat dan sapu ratakan..sejuk kan balik 30 mnt bg coklat kukuh...ok setel dah..bawah die lebeihan cream.masuk.piping beg lobang kan sket
boleh lorek dan hiaskan dgn buah dan coklat
Read More...

Resepi Kek Marble Gebu

Marble gebu😘

Edit pos rmai nk resipi mai sy xkedekut tp sy tukar myk tu kpd butter cup cair bru helok 

Bahan-bahan
masuk terjun dalam bowl semua
6 biji telur
1 sb ovalate
1/4 cawan susu tepung
1 cawan gula halus(200g)
1/4 cawan susu segar(60g)
220g /2 cawan tepung self rising

campurkan semua bahan mix slow speed 2 mnt up pd hight speed sampai gebu
slow kan volume mixer 2-3 saat masukkan minyak 100g ( 1/2 cawan minyak masak) kacau sebati

bahagikan beberapa bahagian
setiap bahagian letak perise mesti ade 3 perisa ni wajib
A contoh ya  dan letak kan pewarna kuning atau ori perise pisang
B contoh warna hijau letak perasa nenas
c contoh warne merah letak perasa tuty fruity (buah buahan)

mak guna pewarne cecair je oil base

susun sesenduk2 sampai habis last corak kan ikut kreativiti korg
panas kan oven.Guna tingkat bawah sekali letak loyang suhu 150-160 masa 1jam.Kalau oven kecil suhu begitu kdg cepat masak

bile masak sisip kan tepi2 kek dan tebalik kan atas redai 2-3 mnt je bukak loyang dan keluakan atas redai bia 2-3 jam baru dapat corak atas kek tu kalu nak jual sebijik kalau nak potong2 xyah tunggu lama🥰selamat mencuba anak2 mak.balik kg hati2 ya

kredit: hani nisha
Read More...

Resepi Kek Coklat Kukus

kek coklat kukus.. ringkas, lembut dan sedap ❤️

bahan2 yg cikza gunakan..
2 cwan serbuk koko
2 cwan gula
2 cwan minyak masak
1 tin susu cair
1 tin susu pekat
diblander bgi sebati ketepikan.

8 biji telur diblander dn ketepikan.

2 cwan tpg gandum
2sk soda bikarbonat
2 sk baking powder
ketiga bahan ni diayak.

dlm mangkuk, masukkan bahan yg diblander berselang seli dgn tepung yg telah diayak terlebih dahulu.nk senang blander semua bgi sebati.sapu Planta dekat loyang terlebih dahulu dn curahkan adunan yg diblander.panaskan air kukusan terlebih dahulu..kukus adunan kek selama 1 jam atau sehingga masak.

topping coklat
coklat masakan
sedikit Planta
masak secara double boile.
selamat mencuba

Credit : Noriza Awang Hamat
Read More...

Resepi Mee Sizzling Mudah dan sedap

Resepi Mee Sizzling Mudah dan Sedap

Bahan2nya:
🍜Ayam potong kecil2
🍜kicap manis, kicap pekat n seafood sauce(adabi)
🍜sayur pakchoy
🍜bwg putih
🍜halia
🍜cabai kering buang biji
🍜cendawan chitake 
🍜blackpepper tumbok2 kasar
🍜tepung jagung 2 sudu

(Susu dlm gambar tu xpakai na hahah xtau awat dia terselit disitu)

How to:
👩‍🍳Tumis bwg putih, halia dan cabai kering
👩‍🍳Bila dah garing, masukkan pula ayam. Masak sampai kering air ayam tu. Baru xda hanyir ayam.
👩‍🍳Masukkan ketiga2 kicap. Tambah air kalau nak.
👩‍🍳Masukkan chitake n blackpepper bila mendidih.
👩‍🍳Masukkan pula air tepung jagung (ikut kepekatan yg dikehendaki)
👩‍🍳Perasakan garam dan gula sikit. Siap!

Selamat Mencuba

Kredit: SitiNorhafiza
Read More...

AZLINA INA RESEPI | vanila snow cheese

Asalamualaikum anak2 mak syg🥰🥰🥰 nak belajar kek simple2 mcm ni ke nak ke nak ke🤪bg mak kek mcm ni mudah sbb xyah pening2 pk nak deco camana🤣🤣🤣kan kan

vanila snow cheese 
bahan2 kek
5 biji telur
1 sb ovalate
1 cawan gula halus( 200g)
1 sk serbuk vanila( bakery ade jual)
2 cawan tepung self rising(220g)
5 sb susu segar( jgn yg sejuk ye suhu bilik)
satukan semua dalam mixer
mix slow 2 mnt hight speed sampai putih gebu
masukkan 1/2 cawan butter cair ( cair awal2 ya)
ok kacau rata
kalau loyang 6 dapat 3  kalau loyang 7 dapat 2 bijik loyang 8 dapat sebijik
oles loyang dgn panola atau lapik baking paper
tuang adunan separuh
panas kan oven 170 5 mnt masuk kan adunan kek bakar 45 mnt -50 mnt api atas bawah
dah masak je sisip dan tebalik kn atas redai 
tebalik kan semula atas board dan bia sejuk.
belah 3 bahagian ya

cream cheese frosting
250 cream cheese
1/2 cawan susu pekat
1sk serbuk vanila
mix sampai pekat
masukkan 1/2 kotak 500ml sejuk2 ade ais lg tau vivo atau whipping non dairy
mix sampai die agak kental
nak mix asing2 baru campur pn boleh

lepa kek keseluruhan
parut cheddar dalam bekas.
gunakan spatula tepek2 tepi2 kek korg dgn beqa cheddar td.Sampai tertutup semua lah ya
pas tu hias dgn buah2 yg korg suke.
masa simpan peti wajib masuk kotak sbb nnt terdedah udara cheese die boleh jd kering rosak.
jualan saiz 7 lepas lepa adalah rm45 untuk new bies mcm mak diva😂 rm65 ok jelas ye baik nnt korg rajin korg buat eh #ntahbile 🤣🤣🤣🤣🤣
Read More...

Durian Crepe

ank2 sy pengemar durian crepe..msim durian ni lh bt bg mkn puas2..buh inti byk2..depa mkn pn puas ht..
ramai sgt nk resepi ni..sbnrnyer ni resepi cik google ja..cuma sy olah skt ja..

bhn2..
4sb tpung gandum
4sb tpung ubi
2sb tpung jgung
2sb tpung kastard
2bji telor
4sb myk msak
2sb gula halus
1cwan susu sgar/susu cair
secubit garam
pwrna lemon

utk whiping cream
-500g whiping
-2sb gula aising
****mixed smpai kental..kl nk bt skt bt spruh jela whiping tu dlm 250g..

**cara2 utk kulit crepe..
blnder smua bhn2 di atas..
*tapis
tmbh air skt2 smpai adunan cair cam kita nk bt kulit kuih ketayap..sy tmbh dlm scwan kut td sb dk tmbh skt2..xlh nk agak byk mna..bji ke 4 tu br menjdi elok kulit elok..tang ni kena rajin mncuba yea ank2 smua..ok .slmt mncuba.doakn sy dimurahkn rzki...😍😍😘😘😘

kredit: eziyana yana
Read More...

Macaroni Bakar

Macaroni bakar

Banyak kali dh buat sebenarnya, memang feveret anak2, kalau xdpt nasi pn xpa janji ad menu ni 😄

Bahan2 :
1. Sepeket makaroni (sis guna kimball yg mcm tiub beskal 🤭)
2. Bawang holland 1 bj, bwg putih 3 bj, halia (cincang kiub)
3. Minced meat (ayam/daging)
4. 2 tin sos prego tradisional (merah)
5. Susu fresh milk
6. Cheese slice
7. 2 sudu butter
8. Sesudu tepung gandum
9. Cheddar cheese / mozarella cheese (utk topping)
10. Telur 2 biji 

Makaroni :
1. Rebus makaroni bersama minyak zaitun sesudu dan garam sikit.
2. Angkat dan tos

Sos merah :
1. Tumis bawang besar, bwg putih, halia
2. Masukkan minced meat separuh saja, xyh banyak
3. Masukkan 2 tin sos prego
4. Perasakan dengan garam, gula jgn lupa ye dlm 2 sudu nak bg rasa masam manis 😄
5. (Optional) Boleh tmbah air dlm setengah cawan utk bagi kuah banyak tp jangan letak byk sgt nnt lembik plk

Sos putih :
1. Panaskan butter
2. Masukkan sesudu tepung gandum
(Make sure api slow nnt butter hangus)
3. Masukkan susu fresh setengah cawan
4. Dah gelegak masukkn cheese slice 2 /3 keping
5. Tutup api

Makaroni yg direbus tadi digaul bersama telur 2 biji utk melekatkan sos putih dan sos merah bersama. Pastu, letakla topping cheese tu, yg tu anak2 suka sbb byk cheese 😍

Bakar selama 30minit suhu 180c
Selamat mencuba!

kredit: najihah zakaria

Read More...

AZLINA INA | nutella hazel cheese leleh

Asalamualaikum anak2 mak😅Mak pn xtau tibe2 kek ni jd top sales mgkin rasa die yg unik mewah dan penuh rasa nikmat cheese dan nutella kot.Ok semua kiosk dan bakery mak ade jual.Rm18 oer box.Tp jgn risau mak xpaksa beli demi Allah korg rasa nak beli then beli kalau korg selesa tuk buat sendiri mak bg resepi😊😊😊sebab membeli itu pilihan masing2.Mak syukur korg sentiasa support mak xdpt mak balas melainkan mak kongsi resepi yg betul2 mcm mak jual.Mana tau pertama kali beli pas tu sedap nak beli lg xde modal xpe next buat sendiri inshaAllah dapat byk😘😘😘😘Syg korg semua dunia akhirat😘

nutella hazel cheese leleh
resepi nya
bahan2
5 biji telur
1 cawan gula halus
1sb ovalate
1 sk emolco coklat
mix sampai gebu sementara tu ayak
2 cawan tepung
1 cawan serbuk koko
1 sk baking powder
1 sk baking soda
sedikit garam
dah kembang telur td masuk 1 cawan susu pekat
1 cawan minyak slowkan mixer masuk tepung selang seli dgn 1/2 cawan air panas
kukus sq 450 20 mnt
topping die ek
500g cream cheese
1 cawan whipping dairy
1 cawan 1/2 susu segar
blender tuang atas kek
lorek nutella yg dah dicampur sket minyak mask bg cair senang nan lorek masuk piping beg
tabur kacang hazel bakar siap2 dan di tumbuk kasar
ok done

Read More...

AZLINA INA RESEPI | Fresh milk sagu gula melaka

Alhamdulillah desert hari ini🤩mana nak cuba esok boleh la save hari ini ye...sedap segar sejuk tekak😋

Fresh milk sagu gula melaka

bahan2
sagu warna warni 2 cawan
air 3 cawan
rebus terus guna api perlahan sampai jernih
masuk dalam tapis dan lalu kan di air paip

1 ketul gula melaka
1/2 cawan gula merah
1 cawan air
daun pandan simpul
masak sampai gula larut

cara2 sediakan
cawan yg jernih
letak dulu air gula melaka
letak air batu
letak sagu kite td
tuang fresh milk mak guna marigold
tuang lg gula melaka
letak ais dan sagu tuang fresh milk
boleh buat hidangan berbuka yg segar dan sedap🤩mudah sgt
Read More...
 
 photo cats_zpscdjdlx5h.jpg
COPYRIGHT 2018|www.keladionline.com