AZLINA INA RESEPI | Moist coklat noughty cakes

Asalamualaikum anak2 mak😘😘😘 Sapa sudi like kek cantik mak??Nak belajar buat x???
😘mana yg nak buat birthday atau kek special untuk org tersayang boleh la cuba.Kek ni setiap layer korg boleh isi strawbery slice dan pistachio dan boleh tabur juga macadamia .Rasa cream die gebu lembut dgn rasa tiramisu yg sgt sedap

moist coklat noughty cakes
bahan2 khas loyang 8
3 bijik telur
1/2 cawan  gule halus(150g)
1sb ovalate
sedikit emolco coklat
mix smpai gebu
sementara tu ayak
1 1/2 cawan tepung gandum (165g)
1sk baking powder,
1sk soda bikarbonat
sedikit garam halus
3/4 cawan serbuk  koko(170g)
1 sachet nescafe 3 in one
ok bahan yg di mix td dah kembang kan..so masuk kan 1/2 cawan susu pekat 
dan 1 cawan butter dicairkan sukat lepas cair ya 250ml

ok slowkan mixer dan masuk kan tepung dan kacau sebati berselang dgn  1/2 cawan air panas dan kacau sebati semua
loyang sapu butter dan masuk kan adunan kukus 40 mnt..ttup permukaan dgn wraping plastik ye..atau bakar suhu 170 masa 40-45 mnt
dah sejuk belah kepada 3 atau 4 bahagian..

ganace die buat awal eh
300g dark compound beryls+200g milk compound beryls
1/2 kotak 500ml whipping dairy(uht)
2 sb majerin
cair kan semua dalam oven atau pengukus
whisk kan dan bia kan die sejuk

kite buat cream die..
250g cream cheese +6 hngga 7 sb susu pekat atau gule ising sukatan sama
mix smpai sebati masukkn 1 /2 kotak 500ml whiping cream non dairy mak gune vivo sejuk2 suke ade ais2 sket cepat gebu..mix smpai die fluffy gebu
siap letak 5sb ganace coklat dan 1 sk emolco coklat serta 1 sb emolco capucino tuk warne kacau kan
ok lepa kek setiap layer letak tabur macadamia atau hazel cincang kasar siap bakar ya ..potong2 strawbery susun setiap layer ya.dah siap sejuk kan 4 jam wajibbbb sejuk kan
ganace die buat awal.biasa mak buat awa so 3-4 jam lepas tu baru tuang ganace atas kek yg dah dilepa dan sejuk baru jatuhan die cantik..
masa tuang ganace dr atas kek tgn sentiasa ratakan ganace yg meleleh tu di  tepi2 dgn spatula rata..tepi2 mana yg coklat xcover tu gune spatula celup pd coklat dan sapu ratakan..sejuk kan balik 30 mnt bg coklat kukuh...ok setel dah..bawah die lebeihan cream.masuk.piping beg lobang kan sket
boleh lorek dan hiaskan dgn buah dan coklat
Read More...

BLUEBERRY CHEESE CAKE

BLUEBERRY CHEESE CAKE


BASE

110 GRAM BUTTER - di cair kan

200 GRAM BISKUT OREO (tapi saya guna biskut marie)


gaul kan biskut yg telah di pecah kan bersama butter and masuk dlm loyang dan tekan² kannn ketepi kannn


FILLING

500 GRAM CREAM CHEESE

30 GRAM BUTTER

120 GRAM GULA KASTOR (saya guna 100gm)

30 GRAM TEPUNG JAGUNG

200 ML WHIPPING CREAM

4 BIJI TELUR


mix bahan² filling smpi sebati tuang dlm loyang yg ada base biskut td..waterbath( bakar secara kukus letak loyang cheese dlm dulang berisi air panas dan masuk dlm oven )

bakar dlm 1jam ,160°c or bergantung oven masing2

lepas sudah masak biarkan dlm15 minit dlm oven dlm keadaan pintu terbuka lepas tu baru keluar kan and sejuk kan dlm freezer.


TOPPING terpulang anda nak buat strawberry ,chocolate apa² je(sy suka bluberry)


Credit : nor azliza mohamed

Read More...

AZLINA INA RESEPI |

Asalamualaikum anak2 mak😘😘😘 Sapa sudi like kek cantik mak??
😘mana yg nak buat birthday atau kek special untuk org tersayang boleh la cuba.Kek ni setiap layer korg boleh isi pisang dan walnut.Rasa cream die gebu lembut dgn rasa nutella sebenar

moist coklat layer banana turkish delight

bahan2 khas loyang 8
4 bijik telur
1cawan gule halus(200g)
1sb ovalate
sedikit emolco coklat
mix smpai gebu
sementara tu ayak
1 3/4 cawan tepung gandum (180g)
1sk baking powder,
1sk soda bikarbonat
sedikit garam halus
1 cawan serbuk  koko(200g)
ok bahan yg di mix td dah kembang kan..so masuk kan 1/2 cawan susu pekat 
dan 1 cawan minyak masak
masukkn 3sb nutella mix sebati..
ok slowkan mixer dan masuk kan tepung dan kacau sebati berselang dgn  1/2 cawan air panas dan kacau sebati semua
loyang sapu butter dan masuk kan adunan kukus 40 mnt..ttup permukaan dgn wraping plastik ye..atau bakar suhu 170 masa 40-45 mnt
dah sejuk belah kepada 3 atau 4 bahagian..

ganace die buat awal eh
500g dark compound beryls
1/2 kotak 500ml whipping dairy(uht)
2 sb majerin
cair kan semua dalam oven atau pengukus
whisk kan dan bia kan die sejuk

kite buat cream die..
250g cream cheese +6 hngga 7 sb susu pekat atau gule ising sukatan sama
mix smpai sebati masukkn 1 /2 kotak 500ml whiping cream non dairy mak gune vivo sejuk2 suke ade ais2 sket cepat gebu..mix smpai die fluffy gebu
siap letak 5sb ganace coklat dan 3 sb nutella serta 1 sb emolco coklat tuk warne kacau kan
ok lepa kek setiap layer letak walnut siap bakar tabur kan dan susun dgn pisang cavanis potong2 ya.dah siap sejuk kan 4 jam wajibbbb sejuk kan
ganace die buat awal.biasa mak buat awa so 3-4 jam lepas tu baru tuang ganace atas kek yg dah dilepa dan sejuk baru jatuhan die cantik..
masa tuang ganace dr atas kek tgn sentiasa ratakan ganace yg meleleh tu di  tepi2 dgn spatula rata..tepi2 mana yg coklat xcover tu gune spatula celup pd coklat dan sapu ratakan..sejuk kan balik 30 mnt bg coklat kukuh...ok setel dah..bawah die lebeihan cream.masuk.piping beg lobang kan sket
boleh lorek dan hiaskan dgn buah dan coklat
Read More...

Resepi Kek Marble Gebu

Marble gebu😘

Edit pos rmai nk resipi mai sy xkedekut tp sy tukar myk tu kpd butter cup cair bru helok 

Bahan-bahan
masuk terjun dalam bowl semua
6 biji telur
1 sb ovalate
1/4 cawan susu tepung
1 cawan gula halus(200g)
1/4 cawan susu segar(60g)
220g /2 cawan tepung self rising

campurkan semua bahan mix slow speed 2 mnt up pd hight speed sampai gebu
slow kan volume mixer 2-3 saat masukkan minyak 100g ( 1/2 cawan minyak masak) kacau sebati

bahagikan beberapa bahagian
setiap bahagian letak perise mesti ade 3 perisa ni wajib
A contoh ya  dan letak kan pewarna kuning atau ori perise pisang
B contoh warna hijau letak perasa nenas
c contoh warne merah letak perasa tuty fruity (buah buahan)

mak guna pewarne cecair je oil base

susun sesenduk2 sampai habis last corak kan ikut kreativiti korg
panas kan oven.Guna tingkat bawah sekali letak loyang suhu 150-160 masa 1jam.Kalau oven kecil suhu begitu kdg cepat masak

bile masak sisip kan tepi2 kek dan tebalik kan atas redai 2-3 mnt je bukak loyang dan keluakan atas redai bia 2-3 jam baru dapat corak atas kek tu kalu nak jual sebijik kalau nak potong2 xyah tunggu lama🥰selamat mencuba anak2 mak.balik kg hati2 ya

kredit: hani nisha
Read More...

Resepi Kek Coklat Kukus

kek coklat kukus.. ringkas, lembut dan sedap ❤️

bahan2 yg cikza gunakan..
2 cwan serbuk koko
2 cwan gula
2 cwan minyak masak
1 tin susu cair
1 tin susu pekat
diblander bgi sebati ketepikan.

8 biji telur diblander dn ketepikan.

2 cwan tpg gandum
2sk soda bikarbonat
2 sk baking powder
ketiga bahan ni diayak.

dlm mangkuk, masukkan bahan yg diblander berselang seli dgn tepung yg telah diayak terlebih dahulu.nk senang blander semua bgi sebati.sapu Planta dekat loyang terlebih dahulu dn curahkan adunan yg diblander.panaskan air kukusan terlebih dahulu..kukus adunan kek selama 1 jam atau sehingga masak.

topping coklat
coklat masakan
sedikit Planta
masak secara double boile.
selamat mencuba

Credit : Noriza Awang Hamat
Read More...

Resepi Mee Sizzling Mudah dan sedap

Resepi Mee Sizzling Mudah dan Sedap

Bahan2nya:
🍜Ayam potong kecil2
🍜kicap manis, kicap pekat n seafood sauce(adabi)
🍜sayur pakchoy
🍜bwg putih
🍜halia
🍜cabai kering buang biji
🍜cendawan chitake 
🍜blackpepper tumbok2 kasar
🍜tepung jagung 2 sudu

(Susu dlm gambar tu xpakai na hahah xtau awat dia terselit disitu)

How to:
👩‍🍳Tumis bwg putih, halia dan cabai kering
👩‍🍳Bila dah garing, masukkan pula ayam. Masak sampai kering air ayam tu. Baru xda hanyir ayam.
👩‍🍳Masukkan ketiga2 kicap. Tambah air kalau nak.
👩‍🍳Masukkan chitake n blackpepper bila mendidih.
👩‍🍳Masukkan pula air tepung jagung (ikut kepekatan yg dikehendaki)
👩‍🍳Perasakan garam dan gula sikit. Siap!

Selamat Mencuba

Kredit: SitiNorhafiza
Read More...

AZLINA INA RESEPI | vanila snow cheese

Asalamualaikum anak2 mak syg🥰🥰🥰 nak belajar kek simple2 mcm ni ke nak ke nak ke🤪bg mak kek mcm ni mudah sbb xyah pening2 pk nak deco camana🤣🤣🤣kan kan

vanila snow cheese 
bahan2 kek
5 biji telur
1 sb ovalate
1 cawan gula halus( 200g)
1 sk serbuk vanila( bakery ade jual)
2 cawan tepung self rising(220g)
5 sb susu segar( jgn yg sejuk ye suhu bilik)
satukan semua dalam mixer
mix slow 2 mnt hight speed sampai putih gebu
masukkan 1/2 cawan butter cair ( cair awal2 ya)
ok kacau rata
kalau loyang 6 dapat 3  kalau loyang 7 dapat 2 bijik loyang 8 dapat sebijik
oles loyang dgn panola atau lapik baking paper
tuang adunan separuh
panas kan oven 170 5 mnt masuk kan adunan kek bakar 45 mnt -50 mnt api atas bawah
dah masak je sisip dan tebalik kn atas redai 
tebalik kan semula atas board dan bia sejuk.
belah 3 bahagian ya

cream cheese frosting
250 cream cheese
1/2 cawan susu pekat
1sk serbuk vanila
mix sampai pekat
masukkan 1/2 kotak 500ml sejuk2 ade ais lg tau vivo atau whipping non dairy
mix sampai die agak kental
nak mix asing2 baru campur pn boleh

lepa kek keseluruhan
parut cheddar dalam bekas.
gunakan spatula tepek2 tepi2 kek korg dgn beqa cheddar td.Sampai tertutup semua lah ya
pas tu hias dgn buah2 yg korg suke.
masa simpan peti wajib masuk kotak sbb nnt terdedah udara cheese die boleh jd kering rosak.
jualan saiz 7 lepas lepa adalah rm45 untuk new bies mcm mak diva😂 rm65 ok jelas ye baik nnt korg rajin korg buat eh #ntahbile 🤣🤣🤣🤣🤣
Read More...

Durian Crepe

ank2 sy pengemar durian crepe..msim durian ni lh bt bg mkn puas2..buh inti byk2..depa mkn pn puas ht..
ramai sgt nk resepi ni..sbnrnyer ni resepi cik google ja..cuma sy olah skt ja..

bhn2..
4sb tpung gandum
4sb tpung ubi
2sb tpung jgung
2sb tpung kastard
2bji telor
4sb myk msak
2sb gula halus
1cwan susu sgar/susu cair
secubit garam
pwrna lemon

utk whiping cream
-500g whiping
-2sb gula aising
****mixed smpai kental..kl nk bt skt bt spruh jela whiping tu dlm 250g..

**cara2 utk kulit crepe..
blnder smua bhn2 di atas..
*tapis
tmbh air skt2 smpai adunan cair cam kita nk bt kulit kuih ketayap..sy tmbh dlm scwan kut td sb dk tmbh skt2..xlh nk agak byk mna..bji ke 4 tu br menjdi elok kulit elok..tang ni kena rajin mncuba yea ank2 smua..ok .slmt mncuba.doakn sy dimurahkn rzki...😍😍😘😘😘

kredit: eziyana yana
Read More...

Macaroni Bakar

Macaroni bakar

Banyak kali dh buat sebenarnya, memang feveret anak2, kalau xdpt nasi pn xpa janji ad menu ni 😄

Bahan2 :
1. Sepeket makaroni (sis guna kimball yg mcm tiub beskal 🤭)
2. Bawang holland 1 bj, bwg putih 3 bj, halia (cincang kiub)
3. Minced meat (ayam/daging)
4. 2 tin sos prego tradisional (merah)
5. Susu fresh milk
6. Cheese slice
7. 2 sudu butter
8. Sesudu tepung gandum
9. Cheddar cheese / mozarella cheese (utk topping)
10. Telur 2 biji 

Makaroni :
1. Rebus makaroni bersama minyak zaitun sesudu dan garam sikit.
2. Angkat dan tos

Sos merah :
1. Tumis bawang besar, bwg putih, halia
2. Masukkan minced meat separuh saja, xyh banyak
3. Masukkan 2 tin sos prego
4. Perasakan dengan garam, gula jgn lupa ye dlm 2 sudu nak bg rasa masam manis 😄
5. (Optional) Boleh tmbah air dlm setengah cawan utk bagi kuah banyak tp jangan letak byk sgt nnt lembik plk

Sos putih :
1. Panaskan butter
2. Masukkan sesudu tepung gandum
(Make sure api slow nnt butter hangus)
3. Masukkan susu fresh setengah cawan
4. Dah gelegak masukkn cheese slice 2 /3 keping
5. Tutup api

Makaroni yg direbus tadi digaul bersama telur 2 biji utk melekatkan sos putih dan sos merah bersama. Pastu, letakla topping cheese tu, yg tu anak2 suka sbb byk cheese 😍

Bakar selama 30minit suhu 180c
Selamat mencuba!

kredit: najihah zakaria

Read More...

AZLINA INA | nutella hazel cheese leleh

Asalamualaikum anak2 mak😅Mak pn xtau tibe2 kek ni jd top sales mgkin rasa die yg unik mewah dan penuh rasa nikmat cheese dan nutella kot.Ok semua kiosk dan bakery mak ade jual.Rm18 oer box.Tp jgn risau mak xpaksa beli demi Allah korg rasa nak beli then beli kalau korg selesa tuk buat sendiri mak bg resepi😊😊😊sebab membeli itu pilihan masing2.Mak syukur korg sentiasa support mak xdpt mak balas melainkan mak kongsi resepi yg betul2 mcm mak jual.Mana tau pertama kali beli pas tu sedap nak beli lg xde modal xpe next buat sendiri inshaAllah dapat byk😘😘😘😘Syg korg semua dunia akhirat😘

nutella hazel cheese leleh
resepi nya
bahan2
5 biji telur
1 cawan gula halus
1sb ovalate
1 sk emolco coklat
mix sampai gebu sementara tu ayak
2 cawan tepung
1 cawan serbuk koko
1 sk baking powder
1 sk baking soda
sedikit garam
dah kembang telur td masuk 1 cawan susu pekat
1 cawan minyak slowkan mixer masuk tepung selang seli dgn 1/2 cawan air panas
kukus sq 450 20 mnt
topping die ek
500g cream cheese
1 cawan whipping dairy
1 cawan 1/2 susu segar
blender tuang atas kek
lorek nutella yg dah dicampur sket minyak mask bg cair senang nan lorek masuk piping beg
tabur kacang hazel bakar siap2 dan di tumbuk kasar
ok done

Read More...

AZLINA INA RESEPI | Fresh milk sagu gula melaka

Alhamdulillah desert hari ini🤩mana nak cuba esok boleh la save hari ini ye...sedap segar sejuk tekak😋

Fresh milk sagu gula melaka

bahan2
sagu warna warni 2 cawan
air 3 cawan
rebus terus guna api perlahan sampai jernih
masuk dalam tapis dan lalu kan di air paip

1 ketul gula melaka
1/2 cawan gula merah
1 cawan air
daun pandan simpul
masak sampai gula larut

cara2 sediakan
cawan yg jernih
letak dulu air gula melaka
letak air batu
letak sagu kite td
tuang fresh milk mak guna marigold
tuang lg gula melaka
letak ais dan sagu tuang fresh milk
boleh buat hidangan berbuka yg segar dan sedap🤩mudah sgt
Read More...

Resepi Asam Pedas Ikan Patin

*RESEPI ASAM PEDAS IKAN PATIN*👩‍🍳

Bahan-bahan
1 ekor ikan patin yang telah dipotong dan bersihkan dengan asam keping
4 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2 cm kunyit hidup
1 cm halia
1 btg serai dititik
Daun kesum
1 bunga kantan dibelah dua
1/2 mangkuk kecil air asam jawa
15 tangkai cili kering dikisar
Air secukupnya
garam dan gula secukup rasa
minyak masak
sedikit belacan (ikut suka)
Boleh tambah sayuran seperti bendi dan terung panjang

Cara-cara
Kisar bawang merah, bawang putih, kunyit hidup dan halia.
Tumis bawang, serai dan cili kering yang telah dikiasr tadi hingga naik bau.
Bila sudah naik bau, masukkan air asam jawa, kacau dan biar mendidih.
Kemudian masukkan daun kesum, bunga kantan, kacau dan masukkan air,boleh juga tambah sayuran seperti terung panjang dan bendi,biar mendidih.
Masukkan ikan, garam, gula dan belacan jika suka,biar sehingga ikan masak, siap untuk dihidangkan bersama nasi putih.

Selamat mencuba

Kredit : resepi masakan

Read More...

Resepi Kerabu Tauge Pucuk Paku Kerang

Kerabu tauge pucuk paku kerang, favourite Ayu nih.. hrmm x dan nak mkn ngan nasik sbb  sedap  ratah je 😅😅 

👇 Resepi 

Bahan-bahannya :
● 250gm taugeh
● 500gm isi kerang
● pucuk paku - celur 
● sedikit belacan-tumbuk
● 2biji cili merah-tumbuk
● 10biji cili padi- boleh tambahkn @kurangkan-tumbuk
● 2biji limau nipis
● garam dan gula secukup rasa
● 1 biji bawang besar- hiris
● 2sb kerisik

Cara membuatnya :
1. Masukkan taugeh, kerang, kerisik, bahan2 hiris dan bahan2 tumbuk dalam mangkuk. gaul hingga sebati.

2. perahkan limau nipis dan perasakan dengan garam dan gula secukup rasa. gaul sebati

3. Siap dan bolehlah dihidangkan...

kredit: ayu shahir
Read More...

Nasi Ayam Madu

Salam anak2 mak.Korg masak ape? mana tau yg nak masak nasik ayam madu simple esok? try lah sedap tau.Xpon save bile2 nak cuba kan senang

💖Nasi Ayam madu tp abah jgn bawak madu💖
Bahan bahan:
Mentega atau majerin mana-mana la ikut bajet 2 sb
Daun pandan
Beras basmathi @ pakai je beras biasa tambah beras basmathi baru cantik- basuh dan tos
Air rebusan ayam(letak halia ketuk sedikit garam dan kiub pati ayam 1 ketul dengan 2 akar daun sup yang dah dibersihkan.
air dalam 6 cawan rebus kaki ayam dan tulang-tulang ayam sampai mendidih.asingkan isi dan sedikit kuah ketepikan untuk sup nanti.sup yang kosong tadi masukkan 1 cawan air lagi dan sekor ayam yang dah dibersihkan takyah potong-potong eh dalam 15 minit api sederhana.keluarkan ayam.sekor tadi ketepikan..

💖ok bahagian nasi💖
Panaskan mentega sehingga cair dan masukkan daun pandan dan halia. Tumis sehingga berbau wangi.

Tuangkan bahan tumis ke atas beras yang dah di tos dalam periuk nasi. Kacau rata. Kemudian masukkan air rebusan ayam secukupnya kalau kurang,tambah air biasa pas tu letak sket serbuk kunyit tuk colour masa ni mak tambah garam sket . Masaklah seperti biasa di dalam rice cooker. Bila masak, ceduk ke dalam mangkuk dan taburkan dengan daun bawang hiris dan bawang goreng

Nota:
1 mangkuk sukatan beras bersamaan dengan 1 mangkuk air rebusan ayam beras basmati kalau beras biasa 1 :2 cawan kalau campur 1:1 1/2 cawan

💜Bahan Perap ayam💜
-5sudubesar madu beli kat pasaraya je
-Garam sket
-Gula 1 sb
-Serbuk pati ayam
-kicap pekat
Satukan bahan perap dan sumbatkan bahan perap rata rata di dalam perut ayam dan bahagian luar ayam kalau sekor kalau potong2 perap biasa je lg lama lg sedap.Perap dan gantung selama 2-3 jam. Masa ni, kulit ayam akan menegang. Bolehlah dibakar dalam oven dengan suhu 170C selama 30 minit atau digoreng deep fride ek.

💞Sambal Cili💕
Cili merah
Cili padi, jika suka mak suka pedas hehe
Garam
Gula
Cuka
1ulas bawang putih
sedikit air suam

Satukan semua bahan dan kisar..masak atas api perlahan sampai hilang bau cili mentah

💖Sambal Kicap💖
ambik air perapan ayam sebelum goreng tadi
tambahkan kicap biasa dan sedikit gula,kacau.

🌺Bahan Sampingan🌺
-Salad
-Timun
-Tomato

🌺Kuah Sup🌺

Tadi awal-awal kite dah ketepikan sedikit kuah dengan isi tulang dan kaki kan.so tinggal tumis bawang merah & putih dihiris.tuang dalam sup tadi tambah air secukupnya.bia mendidih.
Tambahkan
-Sup bunjut
-Garam
-Gula
-dan tabur daun sup dan daun bawang siap
Read More...

AZLINA INA RESEPI | Oreo nutella cheese cake

Asalamualaikum semua🥰🥰 Korg sihat ke ni.Jom kite buat resepi yg best ni.mana yg nak jual pon boleh mana yg nak makan sendii pn boleh

Oreo nutella cheese cakes
5 biji telur
1 sb ovalate
1 cawan gula(200g)
1sk emolco coklat
1sk esen vanila
mix sampai gebu

masa tgh mix tu kite g ayak tepung
2 cawan tepung 220g
1sk baking powder
1sk soda bikarbonat
1sk garam halus
1 cawan (220g serbuk koko)

ok lepas dah kembang gebu atas td masuk kan
1 cawan minyak dan 1 cawan susu pekat
3sb nutella
last masuk kan sket2 campuran tepung berselang dgn 1/2 cawan susu segar panas

kukus bekas besen 40 mnt (dapat 3 besen)

xperlu belah kek sbb kek agak gebu

ganace die
250g beryls dark compound
1 cawan atau 250ml whipping dairy
2sb majerin
kukus atau masuk kan oven untuk bg melting baru whiskan 

topping
500g cream cheese
1/2 tin susu pekat
1 cawan whipping dairy
1 cawan susu segar 
blender kan

tuang atas kek dan sejuk kan kek
tuang ganace lorek kan nutella baru tabur oreo sebagai hiasan🤩siappppp 
mak jual 2kg tu rm85 laria sgt masa pkp🤩🤩
Read More...

Kek Gula Hangus

kek gula hangus.. 
Bersarang molek kejadiannya.. 
Ni lah resepi bertahun2 tercatat dlm buku azimat 😄😄😄

Bahan2nya
2 cwn air
2 cwn gula
2 sudu besar marjerin
1 cwn susu pekat
5 biji telur A
2 cwn gandum diayak
2 sudu kecil soda bikarbonat diayak
Esen vanila

Caranya:
1.Hanguskan gula. Kemudian campur air dan sejukkan. 
2.Pukul marjerin dengan susu pekat hingga sebati. 
3.Masukkan telur sebiji demi sebiji. 
4.Masukkan gandum dan soda, esen vanila
5.Akhir, masukkan gula yg telah dihanguskan kacau hingga sebati
6.Utk mendapatkan kek yang gebu, perap adunan selama 1jam @ lebih. 
7. Bakar dlm oven 30-40 minit. 

Selamat mencuba.. ☺☺☺

kredit: cheku normala
Read More...

AZLINA INA RESEPI | Tart nenas cheese demok gebu sedap

Mak masih jual ke tart cheese demok gebooo? jual2😂sbb xmenang tgn mak xboleh iklan hahahaha.maaf ya😜jd apekata korg buat sendiri🤣🤣🤣Tart limited edition edisi xsedap boleh dapat balik duit🤣xde founder lg berani ni lg2 soal makanan tekak lain2.Xpe kite sahut cabaran sbb mmg terbukti sedap.Alhamdulillah tahun ni lepas raya pn masih lebat oder.Ni sampai terpaksa ambik pekeja tuk siap kan tart ori demok dgn cheese ni rezeki dieorg la ni🤣🤣...

ade yg merengek mak lepas raya resepi ko pn berya ilang ntah kemana.😂😂mak bg resepi tuk jualan jd xla korg adun sikit2 penat🤪

tart nenas cheese demok gebu sedap 
1kg butter(4 butter)
250g cream cheese(optional pd yg nak rasa cheese boleh add on nak cuma prut beqa pn boleh)
esen vanilla 1sudu besar
pewarna kuning lemon 1sudu kecil
minyak sapi 5sb
telur kuning 3biji
susu pekat tu 1/2 tin
susu tepung 1 cawan 1/2
tepung jagung 1 cawan
tepung custard 1/2 cawan
tepung gandum 1 3/4-2 peket kalau letak cheese betambah la tepung nye ye.ni pakai sukatan  dalam 1 peket cap ros xsmpi sekilo tp peket bakers choice sekilo 
campur kan semua bahan basah kacau
campur plak bahan kering uli
last masuk kan tepung gandum tu sikit2 ya pstikan selesa dgn doh yg kite nak tekan tu.jadi jumlah tepung tu beza2 setiap org punye adunan.paling die xlari jauh la sukatan die tu.
last sapu pakai susu segar sket dah campur dgn telur kuning dan pewarne kuning kacau kan
sapu atas tart parut cheddar sejuk dalam bekas ok letak ats tart korg tdz
bakar rak kedua pd suhu 170 masa 30 mnt apinatas bawah fan xyah pasang ya
Read More...

Rendang Tok

RENDANG TOK

BAHAN-BAHAN:
1kg daging
10 ulas bawang merah | dikisar halus
5 ulas bawang putih | dikisar halus
3sm lengkuas | dikisar halus
3sm halia | dikisar halus
5 batang serai | dikisar halus
5 sudu cili giling | dikisar halus
Kunyit sedikit | dikisar halus
2 helai daun kunyit | dihiris halus
1 sudu makan ketumbar | disangai dan dikisar halus
1 sudu makan jintan manis | disangai dan dikisar halus
1 sudu makan jintan putih | disangai dan dikisar halus
1kg santan pekat
50gm gula Melaka
3 sudu makan kerisik
15ml air asam jawa
Garam secukup rasa

BAHAN TUMIS:
2 batang kayu manis
4 kuntum bunga lawang
5 batang bunga cengkih
6 biji buah pelaga

CARA MEMASAK:

1. Gaulkan daging dengan ketumbar, jintan manis dan jintan putih yang telah dikisar, perap semalaman.
2. Setelah diperap, masukkan daging yang diperap ke dalam kuali. Masukkan sedikit air dan masak dengan api perlahan hingga daging empuk. Angkat dan ketepikan.
3. Kemudian, panaskan minyak dalam kuali dan tumis bahan-bahan yang dikisar bersama kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih dan buah pelaga hingga naik bau atau pecah minyak.
4. Selepas itu, masukkan daging dan gaul rata. Masukkan santan dan kerisik, kacau tanpa henti dengan api yang kecil.
5. Masukkan air asam jawa, gula Melaka, daun kunyit dan kacau hingga kering. Bila rendang sudah kering, baru tambah garam secukup rasa.
6. Hidangkan dan sedia dinikmati.
Read More...

AZLINA INA RESEPI | Lava hantu sebesen melting

Asalamualaikum anak2 mak syg.😂Ramai dah xsudi jawap salam mak ni ek ek.Ape khabar semua anak2 mak tu?? ok sebab undian semalam ramai yg undi nak belajar besen lava hantu melting yini😂ok jom kita check it out resepi nya.Jualan terlaris mak sepanjang pkp ari tu.
bekas yg diguna sq 3000
anggaran kos rm35-40

lava hantu sebesen melting 

Bahan2:
5 biji telur 
1cawan gula halus
1sb ovalate
1sk esen vanila
Mix bahan2 di atas sampai agak kembang elok

ayak kan
2 cawan tepung gandum
1 cawan serbuk koko
 Sedikit garam halus
1sk baking powder
1/2 sk soda bikarbonat*

1 cawan susu pekat
1 cawan minyak masak

Bila bahan mix td dah kembang 
masukkan 1cawan susu pekat
dan masuk kan 1 cawan minyak masak
Slowkan mixer.
Kemudian masukkn bahan2 ayak tadi beselang dgn air panas 1/2 cawan
done sukatan atas ini akan dapat 3 bekas sq 3000
Panaskan kukusan dan kukus api besar 30 mnt ya.
siap keluakan bia sejuk jap

sukatan topping ni akan dapat
1 bekas untuk size sq 3000 besen 
belajar toping die ya
500g cream cheese
1/2 tin susu pekat
250 g whipping dairy( 1 cawan)
375 susu segar/ low fat( 1 cawan 1/2)
blender sebati ketepikan

Ganache melting better buat awal sket
350g coklat compound dark beryls patah2 kan
375g whipping cream(1 cawan setengah)
3 sudu majerin
panas kan dan whisk kan smpai semua cair

lava die
1sb serbuk oldtown white  hazelnut plus sedikit air panas kacau smpai larut
sambil tu siap kan topping die dulu
ok topping cheese ade bahagian die
-ambik sikit cheese blend td sebahagian dalam 1 senduk cheese dah diblender td  kan so plus kedalam white coffee larutan td dan plus 3sb ganace boleh kacau2 kan

skrg  cara topping
tuang atas kek korg cheese belender td cucuk2 sket pakai garfu...kek coklt lembut xboleh dibelah nnt hancur.
pas tu letak tompok2  campuran oldtown td tu dan  tuang ganace buat simbol X mcm dam tu.then baru lorek kan buat bentuk S. 
sejuk kan 1 jam done🤩
jualan korg boleh jual rm60-70 sebekas
Read More...

AZLINA INA RESEPI | kek walnut butterscoth meleleh

Asalamualaikum anak2 mak semua🤩🤩🤩 ade ke yg on line cuti2 ni.Cuba tgk sket emoji comel satu.
ok ari tu ade survey kan so kite tgk sape yg pilih untuk mak nak up kan resepi apa? then korg pilih kek ni lah.Vanila butterscoth.So jom kite belajar kek besday sedap meleleh melekat di hati.Sebab mak xboleh suply tuk kek besday satu malaysia haha korg buat sendiri la eh

kek walnut butterscoth meleleh

bahan2
500g walnut di bakar garing dan di hancurkan kasar ketepikan ya

bahan untuk kek
2 cawan  tepung selfrising(220g)
ayak kan ( kalau kukus tambah 1/2  baking soda)
5.bijik telur
1 cawan gula halus (200g)
1sb ovalate
1sk esen creamy vanila
pewarne kuninh sket kalau xnak kek pucat
1/4 cawan(60g) susu segar

mix semua slow mood dah sebati hight speed smpai gebu 
masukkan 5 sb butter yg di cairkan kacau gune tgn je
masuk dalam loyang 5inc dpt 3 loyang
panas kan oven
atau pengukus
bakar suhu 170 masa 45 mnt ikut oven masing2
atau kukus 40 mnt
masak tebalik kan d redai bia sejuk ya
potong tgh2 kek kepada 3

cream lepa
2 cawan whipping non dairy sejuk2
mix smpai kental eh ketepikan sekejap

Untuk Sos Butterscotch buat awal bagus sbb panas2 tuang pd kek nnt semua melorot dan kek jd compt
 cara 1
200g /1cawan gula perang
150 gram mentega(4-5 sb)
120 gram sirap glukos bakery ade jual(nak bg colour die brown2 coklat kalau xletak boleh warna buttersotch xmenarik
250 gram UHT whipping cream(1 kotak kecil)/1 cawan 
1/2 sudu teh Garam halus

Dalam periuk satukan gula,mentega, sirap glokus dan garam.
Masak atas api sederhana, kacau selalu supaya tak hangus masak sampai semua bahan cair. Biarkan mendidih 2 minit kemudian angkat dr api dan tuang uht whipping cream, kacau sebati. Masak semula selama 2 mnt sehingga pekat.kalau nak simpan kejap dalam peti ais sebelum masuk piping dan hias pd kek pon boleh

cara 2
1 cawan 1/2 gula halus di perang kan(375g)
plus 1 cawan/250g whipping cream uht suam
kacau sebati dan tambah butter 1sb kacau smpai pekat..bia 2 jam atau masuk peti ais sekejap

Cara menyusun Kek dan lepa kek
Potong Kek kpd 2/3 bahagian
Lapisan Kek pertama tuang sos butterscotch ratakan, sapukan krim putar ke atas Kek ratakan kemudian tabur kacang walnut. Ulang semula pada lapisan Kek kedua. Kemudian letakkan lapisan kek ke tiga tabur kacang walnut. Tutup seluruh kek dgn krim td. masuk kek dalam chiller 1 jam baru tuang sos butterscotch dan tabur kacang walnut sebagai hiasan.ok siap..Jualan mak jual rm39.90 je kalau korg nak jual se slice rm6-7 ok je.kek mcm ni mmg rate die mahal... so kene dapat kan kos korg modal berapa tuk tentukan harga dia ok🥰salam syg dr mak ade yg pack2 brg dah ke esok dah 9hb😜10 hb kl kosong semua balik kg huhu hati2 ek mak je xbalik sebuk sket korg balik la dulu jgn lupe kite jaga kite eh
🥰🥰🥰
Read More...
 
 photo cats_zpscdjdlx5h.jpg
COPYRIGHT 2018|www.keladionline.com