Apa itu domain dan hosting

( * Bila baca semula entry yang keladi tulis ketika mula-mula berblog dulu, rasa macam kelakar pula, tapi itu lah kehidupan,)

Do it
Do it
Buat duit dengan blog

Salam kepada korang yang membaca entri ini, entri ini ditaip pada 08 Oct., saja en keladi tidak meletakkan diatas untuk tarikh, sebab terlampau rajin untuk menaip.

Jadi bagaimana dengan blog korang sekarang ini, sudah dapat pulangannya?, sabar bagi mereka yang mengatakan macam sia-sia jer buat blog ini, habuk pun traak!! ( sabar 200x)
En keladi pun rasa macam itu, yup mula2 en keladi rasa blog ini mampu menghasilkan pendapatan buat en keladi, banyak luangkan masa untuk mengkaji apakah niche yang sesuai buat en keladi hasilkan, selain berblogwalking en keladi juga kaji pada gaya penulisan mereka yang telah berjata dalam bidang ini, tapi hasilnya sehingga kini belum ada yang mengikuti blog ini...www.keladionline.com.

Sabar wahai en keladi !!

Baiklah en keladi nak straight to the point, maaf jika anda tidak selesa pada gaya dan penggunaan bahasa dalam blog ini, ia adalah proses pembelajaran en keladi dalam dunia blog, maklumlah blog ini baru berusia 2 bulan, target en keladi, en keladi akan cuba sedaya upaya menghasilkan sesuatu yang sangat menarik selari dengan tema blog ini mencari duit menggunakan blog.

Bagaimana en keladi cari untung dalam berblog, seperti ini?

Tiada apa yang menarik pun..

Biar en keladi tinggalkan tanda tanya kepada korang, memang blog ini nampak biasa dan tiada banyak pengiklanan diletakan didalam blog ini, yang utama adalah tujuan untuk melihat dan mengaplikasikan teori yang dipelajari daripada blog2 otai yang telah pun berjaya menghasilkan pendapatan.

Blog www.keladionline.com yang dulu dikenali seperti www.keladionline.blogspot.my,

Kenapa berbeza?

Jawapannya...serverfreak

En keladi tidak kisah sungguhpun blog ini kurang digemari tapi perlu ada domin tersendiri.

Domain?
Apa itu domain dan hosting
Ihsan Internet : Google Image

Apa itu domain?

Domain adalah nama yang menggantikan IP address yang akan diperlihatkan pada server tertentu dan biasanya diwakili oleh website atau blog

Contohnya : www.keladionline.com

Tapi blog ini tidak ada hosting

Apa itu hosting?

Hosting adalah tempat untuk menyimpan data digital iaitu termasuk text, gambar, atau video yang akan diperlihatkan dalam bentuk website.

Maklumat tambahan untuk maksud website.

Website adalah satu tapak maklumat yang mempunyai maklumat dalam bentuk profile.

Contoh korang boleh lihat pada website syarikat..

Sekarang ini korang sudah tahu apa tindakan selanjutnya, untuk menjadi lebih menarik dan professional blog korang nanti, jangan lupa tempah domain di serverfreak.

TIP OTAI IM: untuk blog tidak perlu beli hosting, cukup menempah untuk domain sahaja

Ikhlas daripada en keladi, akan datang kita belajar pula bagaimana untuk set up domain yang dibeli itu.
Post a Comment
 
 photo cats_zpscdjdlx5h.jpg
COPYRIGHT 2017|www.keladionline.com