Apa itu SEO ?

Search Engine Optimization

Ihsan Internet : Search Engine Optimization
Korang kenal perkataan diatas ?

Wahai en keladi engkau  perlu tahu seo tu binatang apa..nanti mulalah nak compliant  @ mengadu blog x de orang cari dan baca!! nanti mulalah nak merayu tulis kisah2 kegagalan blog, nak raih simpati kononnya!!

Tolong ya en keladi.."Please open your mind, don't open your mounth!"

Baiklah aku belajar apa itu SEO ( Search Engine Optimization)

Korang jangan lupa ikuti penulisan en keladi untuk topik kenapa masih gagal dalam berblog?

Apa itu SEO ?

Search Engine Optimization = mengoptimalkan kedudukan website/blog pada kedudukan utama dalam agen pencarian maya.

( pengertian SEO sangat luas, ia sekadar pandangan en keladi sahaja)

Contohnya korang boleh lihat, cuba taip di kotak carian, "Apa itu SEO?

Korang tahu jawapannya..

Website/ blog  siapa yang berada di kedudukan pertama dalam enjin carian tersebut?

En keladi semak tadi ini jawapannya

Tempat pertama : www.rudinazoar.com

Itulah kejayaan yang dilakukan oleh pemilik blog tersebut dengan hasil penulisan topiknya berada dikedudukan pertama dalam enjin carian.

Seterusnya korang drop di ruang komen, mungkin akan berlainan website/blog, tapi en keladi cuma buat contoh untuk menunjukan apa itu SEO?

Jadi, serba sedikit kita telah mengetahui berkaitan SEO. Untuk penambahan jom kita kaji sejarah seo,

Sebelum adanya Google, Yahoo, Bing, Rapidshare dan lain-lain search engine  yang ada didunia ini, satu-satunya cara untuk mendapatkan maklumat di internet adalah melalui directory. Secara spesifiknya website directory ini bertujuan mengumpul artikel-artikel yang ditulis untuk disebarkan kepada umum, cara directory bekerja pula adalah artikel yang ditulis oleh anda perlu dihantar ke website directory, jika tiada mereka yang submit artikel maka tiadalah maklumat, selain itu, ia juga tidak tersusun seperti sekarang, apabila korang search je kat google, confirm mudah untuk dipilih, bersangkutan dengan topik yang telah dicari.

Lebih mudah untuk diterangkan kenapa google lebih praktikal daripada directory sebab Google menggunakan"boots" untuk mencari website yang relevant dan mengindexkan dalam data Google. Untuk lebih en keladi faham, sekarang ini jika kita buka sesebuah website, mugkin korang akan jumpa backlink atau klik iklan ke ruang lain, konsep yang sama digunakan oleh google, tapi mereka menggunakan server berkuasa tinggi untuk mencari website/page baru daripada domain registrar,directory,weblog, dan lain-lain yang sewaktu dengannya.

KREDIT UNTUK GOOOGLE

Dalam enjin carian google mempunyai algorithm untuk menyunsun data-data yang telah diindex page / website  oleh robots nya, memudahkan en keladi @ korang semua mencari maklumat yang diingini.kiranya macam inilah jika korang taip keladi, pasti keluar pasal keladi, x delah kot tiba-tiba keluar berkaitan ratu cantik, lainlah jika nama ratu cantik tu Keladi.

korang artikel ini akan bersambung pada entry akan datang, dan korang rajinkan dirilah untuk ke www.mrkeladi.blogspot.my dan keladi.overblog.com

Banyak kebaikan jika korang tahu ilmu seo ni, ia berkaitan dengan misi kita

Do it
Do it
Duit online


Ikhlas dari en keladi

Artikel ini ditulis pada 16/10/2015


Post a Comment
 
 photo cats_zpscdjdlx5h.jpg
COPYRIGHT 2017|www.keladionline.com