Nasihat Sifu Fbads

Hello korang-korang semua,



Bisnes online ku terus sendu tanpa keseronokan, tapi aku percaya pada rezeki Allah.


Aik!!! Meluah perasaan nampak!'

Erk...tak lah, sengaja buat touching emosi jap.

Hello ingat erk, sifu bisnes dah pesan, uolls yang kobies dlm berbisnes ni, jangan harapkan hari ni, strat menjual besok dah berdoyon3 cestemer datang.

Ubah niat

Ubah niat

Ubah niat

Ingat berniaga sunnah rasullah dan berniaga juga untuk mencari keredhaan Allah.

Lepas tu kena ingat erk pada sabda nabi tentang berniaga ni.


" Ahli perniagaan muslim yang amanah dan jujur akan berkumpul di hari akhirat bersama para-para Syuhada" ( Ibnu Majah)

Okay sebagai ingatan bersama tau, kalo bagus share2 lah erk.

Uolls, saya nak tanya ler, sepanjang uolls set up bisnes ni, korang berguru dengan siapa erk?

Aduh, x faham ke soalan aku tu.

Nampak macam terbelit-belit pulak kan.

Okay, macam ni soalannya, kita ni kan sangqt newbie dalam bisnes tak kisah la online ke offline, lepas tu saya nak tanya, korang buat semua tu seorang diri ke atau ada guide daripada pakar?

A'ah dah fahamkan soalan saya tu.

Ok. Kalo saya punya situasi, macam ni ceritanya.


  • Saya bermula dengan niat nak kaya raya, sebab tengok orang3 yang naik kereta beso semua berniaga
  • Lepas tu, saya mula berniaga dengan membabi buta, buat spamm, pergi usha fb orang, lps tu buat hardselling.
  • Kemudiannya, saya masih terkapai3 tau, beli produk secara banyak, dengan istilah kononnya nak jadi ejen produk tapi tapi tapi, semua produk letak kat bawah katil. #produksendutanpapembeli. Erk ada lagi usaha tau, saya ambik produk3 tu saya letak kat kedai3 jamu sekitar rumah, kirannya buat secara congsigment, tapi tapi tapi, malu lak nak kutib duit, sebb produk tak jalan3 pun, x kan asik nak ke kedai jer mintak duit, sedih tau.
  • So lepas tu saya tak give-up tau, saya terus-terusan cari apakah barang yang boleh dijual, dan yang pelik nya, saya ni jenis takut, takut nak kelur duit modal, sebb nnti jadi macam produk first tu, sudahnya bukak kedai bawah katil, rugi sih, habis duit makan satu bulan tau, so selama-lamanya bukak google, search barang - barang yang boleh dijual. Aiyoo!! Sampai bila sih, sampai bila sih, katakan pada diriku, sampai bila aku harus mencari barang untuk dijual.
Bunyinya macam tu situasi yang saya alami, kiranya perasaan takut tu sentiasa ado, aiyooo!! Banyak pusing kepala lor, korang pulak macam mana, bisnes krik krik sendu tanpa bunyi.

Sedih tak sedih tak.

Okay, tanpa rasa bersalah, saya pun terus ler bangkit dan bangkit.

Tak mau nak down down ni, sebab kata nak naik kerta beso, #minicooper lps nak beli banglow beso3. Jadi tak mau patah hati tau.

Sambung cerita lak, saya gi youtube tonton pesanan mereka3 yang dah berjaya, dan setiap kali, saya search, setiap kali lah mucul video Dr Azizan Osman, oit, siapakah jejaka itu, adakah dia seorang laywer, ahli koperat, or doctor falsafah. #hatikuberkata2 kononnyalah.

Okay, nampak macam panjang pulak entri ni, okay2 saya ringkas kan lah boleh tak.

Lepas jumpa Dr azizan kat youtube tu, saya banyak follow dia kat Youtube, semua video dia saya tengok, fb, twitter dan ig dia saya follow, kira fanatik habis ler, sebab niat nak kaya dan berjaya erk, sanggup buat apa jer, tapi yang tak boleh nya adalah join secara  live program yang dianjurkannya tu, masalah bajet x cukup.

Alamak perenggan atas nampak pjg la beb. Okay gara-gara bajet x cukup, saya lak banyak dapatkan tip daripada membaca buku-buku beliau, kiranya saya hadam kasi giler2 otak.

So, apa kesudahannya.....

Kesudahannya, adalah dia pesan kalo nak berjaya dengan cepat, tolong dan tolong cari MENTOR.

Aduh, dah ler aku x berduit, nak kena cari MENTOR lak, dan confirm3 ler, perlukan duit beribu3 kot.

Doa punya doa, Alhamdulilah dapat ilham daripada yang maha esa.

Korang nak tau apa yang saya buat..


Nnatikan pada next topik





Kejamnya aku ini, okay3 tak2 teruskan bacaan anda untuk entri yang bertajuk nasihat sifufbads.

Sebenarnya saya tak buat apa3 pun, entah lah, saya minat dalam pemasaran dan Copywriting, jadi sekarang ni cuma saya baca dan terus baca, 

Selalu gak follow, Sifu Fbads, Tuan Jamal, kirannya ilmu saya ni baru sekangkang kera jer, tak bertimbun pown.

Tak apalah asal niat betulkan

Berniaga kerana Allah,

Aikk, kata topik Nasihat Sifu Fbads, tapi cerita benda lain, ko memang giler la keladi.

Hermmmm, nasihat sifu fbads tu lah dia, pengajaran dan pengalaman hidup lebih berharga, okay hari ni, ko belajar and masuk apa3 entah seminar, bayo lak beribu yuran untuk dapat mentor, tapi masalahnya, ko tu hanya belajo jer, langsung tak bertindak, so macam ne nak ko grab peluang dan jana keuntungan.

Tu lah yang sebenor-benor nasihat yang berharga daripada sifu fbads tau.

A'ah, korang belajar tak sesuatu drpada penulisan saya ni, hope uolllz dapat erk.


Jap jap...nak beritau, saya ada jual barang,barang comel n' cute kat IG, buat masa ni saya fokus untuk promosi produk nurraysa beauty, sebb saya suka produk ni, ada nilai islamiknya untuk USP, kiranya founder tu kata produk ni mesra wudhuk. So korang g ke IG saya tau, comelcuteskinz

Okay wasal
Post a Comment
 
 photo cats_zpscdjdlx5h.jpg
COPYRIGHT 2017|www.keladionline.com