AZLINA INA RESEPI | kek walnut butterscoth meleleh

Asalamualaikum anak2 mak semua🤩🤩🤩 ade ke yg on line cuti2 ni.Cuba tgk sket emoji comel satu.
ok ari tu ade survey kan so kite tgk sape yg pilih untuk mak nak up kan resepi apa? then korg pilih kek ni lah.Vanila butterscoth.So jom kite belajar kek besday sedap meleleh melekat di hati.Sebab mak xboleh suply tuk kek besday satu malaysia haha korg buat sendiri la eh

kek walnut butterscoth meleleh

bahan2
500g walnut di bakar garing dan di hancurkan kasar ketepikan ya

bahan untuk kek
2 cawan  tepung selfrising(220g)
ayak kan ( kalau kukus tambah 1/2  baking soda)
5.bijik telur
1 cawan gula halus (200g)
1sb ovalate
1sk esen creamy vanila
pewarne kuninh sket kalau xnak kek pucat
1/4 cawan(60g) susu segar

mix semua slow mood dah sebati hight speed smpai gebu 
masukkan 5 sb butter yg di cairkan kacau gune tgn je
masuk dalam loyang 5inc dpt 3 loyang
panas kan oven
atau pengukus
bakar suhu 170 masa 45 mnt ikut oven masing2
atau kukus 40 mnt
masak tebalik kan d redai bia sejuk ya
potong tgh2 kek kepada 3

cream lepa
2 cawan whipping non dairy sejuk2
mix smpai kental eh ketepikan sekejap

Untuk Sos Butterscotch buat awal bagus sbb panas2 tuang pd kek nnt semua melorot dan kek jd compt
 cara 1
200g /1cawan gula perang
150 gram mentega(4-5 sb)
120 gram sirap glukos bakery ade jual(nak bg colour die brown2 coklat kalau xletak boleh warna buttersotch xmenarik
250 gram UHT whipping cream(1 kotak kecil)/1 cawan 
1/2 sudu teh Garam halus

Dalam periuk satukan gula,mentega, sirap glokus dan garam.
Masak atas api sederhana, kacau selalu supaya tak hangus masak sampai semua bahan cair. Biarkan mendidih 2 minit kemudian angkat dr api dan tuang uht whipping cream, kacau sebati. Masak semula selama 2 mnt sehingga pekat.kalau nak simpan kejap dalam peti ais sebelum masuk piping dan hias pd kek pon boleh

cara 2
1 cawan 1/2 gula halus di perang kan(375g)
plus 1 cawan/250g whipping cream uht suam
kacau sebati dan tambah butter 1sb kacau smpai pekat..bia 2 jam atau masuk peti ais sekejap

Cara menyusun Kek dan lepa kek
Potong Kek kpd 2/3 bahagian
Lapisan Kek pertama tuang sos butterscotch ratakan, sapukan krim putar ke atas Kek ratakan kemudian tabur kacang walnut. Ulang semula pada lapisan Kek kedua. Kemudian letakkan lapisan kek ke tiga tabur kacang walnut. Tutup seluruh kek dgn krim td. masuk kek dalam chiller 1 jam baru tuang sos butterscotch dan tabur kacang walnut sebagai hiasan.ok siap..Jualan mak jual rm39.90 je kalau korg nak jual se slice rm6-7 ok je.kek mcm ni mmg rate die mahal... so kene dapat kan kos korg modal berapa tuk tentukan harga dia ok🥰salam syg dr mak ade yg pack2 brg dah ke esok dah 9hb😜10 hb kl kosong semua balik kg huhu hati2 ek mak je xbalik sebuk sket korg balik la dulu jgn lupe kite jaga kite eh
🥰🥰🥰

No comments:

 
 photo cats_zpscdjdlx5h.jpg
COPYRIGHT 2018|www.keladionline.com