AZLINA INA RESEPI | Moist coklat noughty cakes

Asalamualaikum anak2 mak๐Ÿ˜˜๐Ÿ˜˜๐Ÿ˜˜ Sapa sudi like kek cantik mak??Nak belajar buat x???
๐Ÿ˜˜mana yg nak buat birthday atau kek special untuk org tersayang boleh la cuba.Kek ni setiap layer korg boleh isi strawbery slice dan pistachio dan boleh tabur juga macadamia .Rasa cream die gebu lembut dgn rasa tiramisu yg sgt sedap

moist coklat noughty cakes
bahan2 khas loyang 8
3 bijik telur
1/2 cawan  gule halus(150g)
1sb ovalate
sedikit emolco coklat
mix smpai gebu
sementara tu ayak
1 1/2 cawan tepung gandum (165g)
1sk baking powder,
1sk soda bikarbonat
sedikit garam halus
3/4 cawan serbuk  koko(170g)
1 sachet nescafe 3 in one
ok bahan yg di mix td dah kembang kan..so masuk kan 1/2 cawan susu pekat 
dan 1 cawan butter dicairkan sukat lepas cair ya 250ml

ok slowkan mixer dan masuk kan tepung dan kacau sebati berselang dgn  1/2 cawan air panas dan kacau sebati semua
loyang sapu butter dan masuk kan adunan kukus 40 mnt..ttup permukaan dgn wraping plastik ye..atau bakar suhu 170 masa 40-45 mnt
dah sejuk belah kepada 3 atau 4 bahagian..

ganace die buat awal eh
300g dark compound beryls+200g milk compound beryls
1/2 kotak 500ml whipping dairy(uht)
2 sb majerin
cair kan semua dalam oven atau pengukus
whisk kan dan bia kan die sejuk

kite buat cream die..
250g cream cheese +6 hngga 7 sb susu pekat atau gule ising sukatan sama
mix smpai sebati masukkn 1 /2 kotak 500ml whiping cream non dairy mak gune vivo sejuk2 suke ade ais2 sket cepat gebu..mix smpai die fluffy gebu
siap letak 5sb ganace coklat dan 1 sk emolco coklat serta 1 sb emolco capucino tuk warne kacau kan
ok lepa kek setiap layer letak tabur macadamia atau hazel cincang kasar siap bakar ya ..potong2 strawbery susun setiap layer ya.dah siap sejuk kan 4 jam wajibbbb sejuk kan
ganace die buat awal.biasa mak buat awa so 3-4 jam lepas tu baru tuang ganace atas kek yg dah dilepa dan sejuk baru jatuhan die cantik..
masa tuang ganace dr atas kek tgn sentiasa ratakan ganace yg meleleh tu di  tepi2 dgn spatula rata..tepi2 mana yg coklat xcover tu gune spatula celup pd coklat dan sapu ratakan..sejuk kan balik 30 mnt bg coklat kukuh...ok setel dah..bawah die lebeihan cream.masuk.piping beg lobang kan sket
boleh lorek dan hiaskan dgn buah dan coklat

No comments:

 
 photo cats_zpscdjdlx5h.jpg
COPYRIGHT 2018|www.keladionline.com